Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Jouw stukje Zwolle

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Jouw stukje Zwolle
Scope van de website De content van alle pagina's op www.jouwstukjezwolle.nl
Niet de techniek (ander onderzoek)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 18

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Bove aan elke pagina bevindt zich het klikbare logo "Jouw Stukje Zwolle". Deze heeft als alternatieve tekst "logo". Voeg ook de visueel zichtbare tekst toe en voeg toe waar dit logo naar toe linkt (bijvoorbeeld 'naar de homepage'). Dit veroorzaakt ook problemen onder succescriteria 2.4.4, 2.5.3 en 4.1.2.

Bevinding 2: Op pagina jouwstukjezwolle.nl/kaart staat een kaart. Kaarten vallen deels onder een uitzondering, maar de informatie erop moet wel op een toegankelijke manier beschikbaar zijn. Voor deze informatie is nu geen tekstueel alternatief. Er wordt wel gelinkt naar alle projecten, maar niet alle projecten komen terug op deze pagina (bijv. Locatie C&A).

Bevinding 3: Advies: Op pagina jouwstukjezwolle.nl/projecten hebben sommige afbeeldingen hebben een alternatieve tekst en sommige niet. Schermlezers zullen de afbeeldingen met een lege alt negeren. Het is beter om hier consequent te zijn en ofwel alle afbeeldingen wel een alt-tekst mee te geven, ofwel allemaal niet.
Zie ook succescriterium 2.4.4.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Aan het eind van elke video op de home pagina jouwstukjezwolle.nl/ wordt in witte tekst op roze gevraagd "Wat is jouw stukje Zwolle". Deze tekst wordt niet uitgesproken en is niet terug te vinden in een transcript van de video. (Zie ook 1.2.5)

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Aan het eind van elke video op de home pagina jouwstukjezwolle.nl/ wordt in witte tekst op roze gevraagd "Wat is jouw stukje Zwolle". Deze tekst is niet terug te vinden in een transcript van de video. (zie ook 1.2.3)

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op alle pagina's bevind zich een lege kop h2. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers van hulpsoftware, die een lege kop voorgelezen krijgen. Verwijder deze lege koppen uit de code.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de pagina jouwstukjezwolle.nl/projecten
staan blokken met een afbeelding, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de afbeelding. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden. Het zelfde komt voor op meer plaatsen in de website, bijvoorbeeld jouwstukjezwolle.nl/projecten/broerenkwartier. En op de homepage bij de afbeelding naast Geef kleur aan jouw stad.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina jouwstukjezwolle.nl/kaart staat een kaart. Kaarten vallen deels onder een uitzondering, maar de informatie erop moet wel op een toegankelijke manier beschikbaar zijn. Er wordt wel gelinkt naar alle projecten, maar niet alle projecten komen terug op deze pagina (bijv. Locatie C&A).
Personen met een vorm van kleurenblindheid missen hierdoor informatie m.b.t. de status van het project. Maak bijvoorbeeld naast kleur gebruik van een patroon om de status te kunnen onderscheiden.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina jouwstukjezwolle.nl/toegankelijkheid hebben de roze teksten op de witte achtergrond een te lage contrastwaarde van 4,0:1. Dit moet minimaal 4,5:1 zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de home pagina jouwstukjezwolle.nl/ wordt gebruik gemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Boven aan elke pagina bevindt zich het logo "Jouw Stukje Zwolle". Dit is een link naar de home pagina maar de link heeft als naam: "logo". Zorg dat altijd duidelijk is waar de link naartoe gaat. (Zie ook succescriterium 1.1.1.)

Bevinding 12: Op de pagina jouwstukjezwolle.nl/projecten staan boven de projecttitels afbeeldingen die soms een alternatieve tekst hebben en soms een lege alt. De afbeeldingen zijn links naar de projecten maar vaak beschrijft de toegankelijke naam van de link het linkdoel niet goed en soms kloppen de links niet. Bijvoorbeeld: de afbeelding boven het project "Nieuwe woningen – Schuttevaerkade" heeft als toegankelijke naam "Foto nieuwe woningen" en linkt naar jouwstukjezwolle.nl/projecten/statenzaal-diezerstraat
Dit komt vaker voor op de website, bijv. op jouwstukjezwolle.nl/projecten/broerenkwartier is de afbeelding boven het project "Weversgildeplein" een link naar jouwstukjezwolle.nl/projecten/weversgildeplein maar heeft als toegankelijke naam: "Terras Vliegerhuys".
Daarnaast missen sommige van deze klikbare afbeeldingen een alt-tekst, waardoor ook het linkdoel mist.
Een mogelijke oplossing is om al deze afbeelding als decoratief (alt="") te markeren en geen link te gebruiken op de afbeelding. Vervolgens kan dan met Javascript het klikbare gebied vergroot worden. Dit verkleint ook het aantal keer dat een gebruiker de tabtoets moet gebruiken per project (dat is nu 2x).

Bevinding 13: Op pagina jouwstukjezwolle.nl/projecten staan links met de linktekst "Bekijk dit project". Vermijd algemene linkteksten als ‘Lees meer’ en ‘Klik hier’. Zulke teksten beschrijven het linkdoel niet. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de titel van het bericht of pagina waarnaar gelinkt wordt. Als visueel duidelijk is waar de link bij hoort hoeft deze aanvullende tekst niet visueel zichtbaar te zijn.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Bovenaan elke pagina bevindt zich het klikbare logo "Jouw Stukje Zwolle". Deze heeft als alternatieve tekst "logo". Voeg ook de visueel zichtbare tekst toe, zodat deze link met spraaksoftware bediend kan worden. (Zie ook succescriterium 1.1.1.)

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op alle pagina's ontbreekt een taalaanduiding van de inhoud van de pagina. Deze moet in de HTML-code worden opgegeven door middel van een lang-attribuut bij het HTML-element. Dit attribuut moet dan de landcode van de taal bevatten. (lang="nl")

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op de pagina jouwstukjezwolle.nl/broerencafe staat een aanmeldformulier. Bij het foutief invullen van bijv. het e-mailadres wordt als foutmelding aangegeven dat er minimaal 2 letters ingevuld moeten worden, maar niet dat hier een e-mailadres ingevuld moet worden. Een goede foutmelding beschrijft wat er fout is gegaan, bijvoorbeeld 'Het veld e-mailadres is niet ingevuld'.
Dit geldt ook voor pagina jouwstukjezwolle.nl/contact . Hier wordt gebruik gemaakt van de melding 'Dit is een verplicht veld'. Dit is een instructie, en geen foutbeschrijving.
Ook op pagina jouwstukjezwolle.nl/denkmee missen goede foutmeldingen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Het logo van "Jouw Stukje Zwolle" boven aan alle pagina's heeft geen (goede) alternatieve tekst en bevat niet het linkdoel. De alternatieve tekst van een logo moet naast "logo" de naam van de organisatie en een beschrijvend linkdoel hebben als de afbeelding ook als link dient.

Bevinding 18: Op pagina jouwstukjezwolle.nl/denkmee staan twee knoppen met als naam 'Versturen'. De knoppen gelden voor een verschillend formulier. Dit komt niet voor in de naam. Voeg bijvoorbeeld onderwater toe om welk formulier het gaat.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-03-29 13:33:55 v2.3-011