Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Kadaster Catalogus

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Kadaster Catalogus
Datum 11 juli 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op catalogus.kadaster.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De downloadbare machineleesbare bestanden, zoals .rdf, .ttl en .json.
  • Het formulier op formulieren.kadaster.nl.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 64

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de header op iedere pagina staat het logo van Kadaster. Deze afbeelding is ook een link naar de homepage. De alternatieve tekst van deze afbeelding is "Logo, navigeer naar de homepage particulier". Hierbij is al met veel dingen rekening gehouden, maar dit is nog niet duidelijk genoeg, want het beschrijft niet welk logo hier te zien is (die van het Kadaster). Verander dit naar bijvoorbeeld "Logo Kadaster, ga naar de homepage Kadaster Catalogus". Zie ook succescriterium 2.4.4 en 2.5.3.

Bevinding 2: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/ en https://catalogus.kadaster.nl/en/ staat een decoratieve afbeelding naast de opsommingslijst die begint met "Algoritme Register". Deze afbeelding heeft geen tekstalternatief en dit is ook niet nodig omdat het om een decoratieve afbeelding gaat. Maar de afbeelding heeft wel een leeg alt-attribuut (alt="") nodig, zodat hulpsoftware weet dat de afbeelding genegeerd kan worden.

Bevinding 3: Op de zoekresultatenpagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= staan bij de resultaten verschillende iconen. Dit zijn ook img-elementen zonder alt-attribuut. Dit attribuut moet dus toegevoegd worden. Hier zijn de iconen wel informatief, dus moet de waarde van het alt-attribuut aangeven wat deze iconen betekenen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/nl/about komt een kop zonder content voor. Het gaat om de kop "Over" boven "Hoe werkt het?". Omdat beide koppen van hetzelfde niveau zijn (niveau 2), zijn ze hiërarchisch hetzelfde en is 'Over' daardoor een kop zonder content. Onder een kop mag ofwel een kop van een lager niveau geplaatst worden, ofwel content (zoals tekst, een afbeelding, videospeler, etc.). Maak van 'Over' bijvoorbeeld een kop van niveau 1 om dit op te lossen.

Bevinding 5: Op de zoekresultatenpagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= begint elk zoekresultaat met een grote dikgedrukte tekst, die visueel en semantisch een koptekst is. Deze teksten zijn echter niet opgemaakt als kop, bijvoorbeeld h2.

Bevinding 6: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en andere vergelijkbare pagina's staat een navigatiemenu links naast de unieke inhoud. Dit menu begint met een opsommingslijst met de lijstonderdelen "Alfabetisch", "Hiërarchie" en "Groepen". Vóór elk lijstonderdeel staat een (visueel onzichtbaar) h3-kop genest binnen het ul-element en dat is niet toegestaan. Nest ze binnen een li-element. Overweeg daarnaast om de koppen in zijn geheel te verwijderen aangezien ze enkel extra informatie geven over de functie van de menu items. Plaats deze informatie bijvoorbeeld boven het menu, zoals 'Sorteer resultaten:'.

Bevinding 7: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/or/nl/index en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index staat een tabel onder "Aantal termen per taal" of "Terms counts by language". De cellen in de eerste rij zijn goed opgemaakt als tabelkoppen (th). Het probleem is dat de cellen in de eerste kolom ook moeten worden opgemaakt als tabelkoppen, omdat deze cellen iets zeggen over de cellen ernaast. Overweeg daarnaast ook de tabelkoppen visueel te onderscheiden van de datacellen.

Bevinding 8: Op alle onderzochte pagina's staan de lijstonderdelen "Help" en "Nederlands" of "Engels" in het hoofdmenu. Deze onderdelen bevatten beide een lange tekst in het title-attribuut. Deze informatie is niet voor alle gebruikers beschikbaar, bijvoorbeeld voor mensen die afhankelijk zijn van het toetsenbord (zie 2.1.1) en mensen die een touchscreen gebruiken zonder muis. Ook is de opmaak van en de relaties in deze tekst nu niet duidelijk. Deze tekst lijkt bedoeld voor het eerstgenoemde onderdeel, omdat het op een helptekst lijkt. Verplaats deze tekst naar een nieuwe webpagina waarnaar via het onderdeel "Help" wordt gelinkt. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

Bevinding 9: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/or/nl/index staat links naast de unieke inhoud een navigatiemenu met een woordenlijst. Hierin staan ook termen die vervangen zijn door andere termen. Zo is bijvoorbeeld "ANI" vervangen door "attendering op niet inschrijving". Visueel is dit duidelijk, maar deze informatie is niet programmatisch te bepalen. Voeg dit toe als (onzichtbare) tekst, zodat het ook voor gebruikers van schermlezersoftware duidelijk is. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

Bevinding 10: Advies: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups en andere vergelijkbare pagina's staat een navigatiemenu met aan het begin een aantal tabbladen waarmee de weergave kan worden bepaald. De huidige gekozen weergave kan echter niet programmatisch bepaald worden. Dit is een probleem voor alle gebruikers en daarom is dit niet afgekeurd als toegankelijkheidsprobleem. Wel kan dit beter aangepast worden. Bijvoorbeeld door zowel visueel als in de code aan te geven wat de geselecteerde weergave is.

Bevinding 11: Advies: De onderzochte pagina's missen een kop van het hoogste niveau (h1). Dit is geen toegankelijkheidsprobleem, maar het zou beter zijn dat de pagina's beginnen met een h1 die bijvoorbeeld de pagina beschrijft. In veel gevallen is dit nu een kop van niveau 2 (h2). Dit is ook deels een oorzaak van een eerder genoemd probleem met koppen.

Bevinding 12: Advies: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/en/about staat een kop van niveau 4 (h4) na een kop van niveau 2 (h2). Dit is geen toegankelijkheidsprobleem, maar het zou beter zijn als er geen niveaus worden overgeslagen in de koppenstructuur. Dit komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina https://catalogus.kadaster.nl/or/nl/index.

Bevinding 13: Advies: Op de homepages wordt gebruik gemaakt van een layout tabel (een tabel zonder koppen) om de opsomming en de afbeelding op te maken. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van bijvoorbeeld voorleessoftware, aangezien de tabelstructuur niet verborgen is en daarom alsnog soms wordt opgemerkt door hulpsoftware. Plaats bijvoorbeeld role=presentation op het tabel element, of verwijder het tabel element in zijn geheel om dit probleem op te lossen.

Bevinding 14: Advies: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/ en https://catalogus.kadaster.nl/en/ staat boven de kop "Kadaster Catalogus" nog een onzichtbare kop van hetzelfde niveau (h2). Beide koppen kunnen 'gezien' worden door gebruikers van schermlezersoftware en dit betekent dat voor hen de eerste kop geen content heeft. Verwijder deze onzichtbare kop.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/nl/about staat onder "Wetsartikelen" de instructie "Op alle onderlijnde begrippen kan doorgeklikt worden". Deze instructie is afhankelijk van de visuele weergave en kan daarom gemist worden door blinde en slechtziende gebruikers. Voeg een instructie toe die niet alleen afhankelijk is van zintuiglijke eigenschappen. Deze tekst staat ook op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/or/nl/index en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index.

Bevinding 16: Advies: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/nl/about staat de instructie "Klik op één van de items in het menu…". Visueel is duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Blinde gebruikers kunnen bij dit menu de woorden "Sidebar listing", "Hierarchical listing" en "Alphabetical listing" horen. Dit komt niet geheel overeen met "menu", maar hier is beoordeeld dat dit kan worden opgevat als een menu. Wel zou het beter zijn om dezelfde woorden te gebruiken. Zie ook 3.1.2.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/ en https://catalogus.kadaster.nl/en/ staat de link "stelselcatalogus" in een lopende tekst. Deze link is alleen herkenbaar doordat het een andere kleur heeft. Slechtzienden en kleurenblinden kunnen hierdoor mogelijk niet herkennen dat het om een link gaat. Zorg ervoor dat hyperlinks in lopende tekst ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen. Dit probleem komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/about, https://catalogus.kadaster.nl/or/nl/index en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index.

Bevinding 18: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en andere vergelijkbare pagina's staat links naast de unieke inhoud een navigatiemenu. Als de toetsenbordfocus door de tabbladen en (op sommige pagina's) de alfabetische index gaat, is dat alleen zichtbaar door een verandering in kleur. Kleur mag niet als enige worden gebruikt om informatie, bijvoorbeeld over toetsenbordfocus, door te geven. Gebruik nog minimaal één andere manier, bijvoorbeeld een goed zichtbare focusrand. Zie ook 1.4.11.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Als de website wordt bekeken bij een schermbreedte van 1280 pixels en een zoomniveau van 200%, ontstaan de volgende problemen:

Bevinding 20: - Het hoofdmenu en het zoekveld bovenaan alle pagina's zijn niet meer beschikbaar, ook niet op een andere plaats. Dit is verlies van informatie en functionaliteit.

Bevinding 21: - Op de zoekresultatenpagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= worden langere beschrijvingen eerder afgebroken, zodat niet alle tekst meer leesbaar is.

Bevinding 22: - Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A is het menu naast de unieke inhoud niet meer beschikbaar. Dit is verlies van informatie en functionaliteit. Dit probleem komt ook op andere pagina's voor. Bijvoorbeeld op https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale. Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups is nu helemaal geen inhoud meer aanwezig, behalve het logo en de footer.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Als de website wordt bekeken bij een schermbreedte van 1280 pixels en een zoomniveau van 200% of bij een breedte van 320 pixels en een zoomniveau van 100%, vinden de problemen die benoemd zijn bij 1.4.4 ook plaats. Daarnaast ontstaan de volgende aanvullende problemen:

Bevinding 24: - Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= moet horizontaal gescrold worden om bepaalde lange woorden te kunnen lezen, bijvoorbeeld "erfdienstbaarhedenonderzoek". Dit is niet toegestaan. Zorg ervoor dat lange woorden worden afgebroken en op de volgende regel doorgaan. Andere oplossingen zijn ook mogelijk. Dit doet zich vaker voor. Bijvoorbeeld bij linkteksten op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale, https://catalogus.kadaster.nl/or/nl/index en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index.

Bevinding 25: - De bovenstaande problemen zorgen er op bepaalde apparaten ook voor dat geen reflow plaatsvindt en alle inhoud verkleind wordt weergeven.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op alle onderzochte pagina's staan blauwe linkteksten die heel licht van kleur veranderen als deze de toetsenbordfocus krijgen. Deze statusverandering moet minimaal een contrast van 3,0:1 hebben om goed gezien te kunnen worden. De kleurverandering heeft echter slechts een contrast van 1,4:1 en is daarmee niet voldoende. Zorg ervoor dat voor iedereen duidelijk is waar de toetsenbordfocus is. Zie ook 1.4.1 en 2.4.7.

Bevinding 27: Op alle onderzochte pagina's staan bovenin de onderdelen "Over" of "About" en "Feedback". Als deze de toetsenbordfocus krijgen, verschijnt een lichtgrijze achtergrond met een te laag contrast van 1,2:1 ten opzichte van de witte achtergrond. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn of er moet een andere visuele hint zijn met voldoende contrast.

Bevinding 28: Op alle onderzochte pagina's staat rechtsboven een zoekveld. De randen van dit zoekveld hebben een te laag contrast van 1,6:1 met de witte achtergrond en binnenkant. Slechtziende en kleurenblinde gebruikers kunnen daardoor missen waar ze hun zoekterm kunnen invullen.

Bevinding 29: In de header van iedere pagina staat een zoekfunctie. Wanneer het invoerveld toetsenbordfocus heeft is dat zichtbaar door een lichtblauwe focusrand. De contrastratio tussen deze rand en de witte achtergrond is 2,3:1 waar dat minimaal 3,0:1 moet zijn.

Bevinding 30: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en andere pagina's staat links naast de hoofdinhoud een menu met onder andere de tabbladen "Alfabetisch" en "Hiërarchie". Als deze de focus krijgen, verandert de achtergrondkleur licht. Deze verandering heeft een te laag contrast van 1,1:1. Dit geldt ook voor de letters van het alfabet eronder.

Bevinding 31: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups en https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale staat links naast de hoofdinhoud een menu waarin de onderdelen in de boomnavigatie die de focus hebben, een lichtblauwe achtergrond krijgen. Deze statusverandering heeft een te laag contrast van 1,1:1 ten opzichte van de witte achtergrond.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Als de stijlkenmerken voor dit succescriterium worden toegepast bij een schermbreedte van 1280 pixels, ontstaan de volgende problemen.

Bevinding 33: Op de zoekresultatenpagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocab en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= vallen langere beschrijvingen deels weg achter andere inhoud. Bijvoorbeeld bij "brt: E wegnummers" de tekst "(...) doorgaande wegen vormen.". Nu is slechts het volgende leesbaar: "(...) doorgaande weg".

Bevinding 34: In het menu naast de unieke inhoud op pagina https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale worden lange termen eerder afgebroken. Bijvoorbeeld "parkeerdak, parkeerdek, parkeergar..." wordt nu "parkeerdak, parkeerdek, par...".

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op alle pagina's staat bovenaan de link "Nederlands". Deze link is niet met het toetsenbord te bereiken en te bedienen. Dit komt waarschijnlijk doordat het een href-attribuut mist. Let op: momenteel staat een helptekst in het title-attribuut van deze link. Omdat de link niet met het toetsenbord te bedienen is, is deze tekst ook niet beschikbaar. Zie ook 1.3.1 en 4.1.2. Bovenstaand probleem komt ook voor bij de link "Help" die ervóór staat. Deze is echter ook niet met de muis te bedienen. Zie ook 1.3.1.

Bevinding 36: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement staan de teksten "definitie" en "heeft bovenliggend begrip". Als met de muis over deze teksten wordt gegaan, verschijnt na enkele seconden een uitleg over deze teksten. Deze informatie kan niet getoond worden met alleen het toetsenbord. Let op dat een oplossing die lijkt op de huidige oplossing ook moet gaan voldoen aan 1.4.13 (content bij hover of focus). Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Op de onderzochte pagina's is een zogenaamde skiplink aanwezig om blokken met herhalende content over te slaan. Hier zijn twee problemen mee. Ten eerste werkt de skiplink niet. Als deze skiplink geactiveerd wordt, verplaatst de toetsenbordfocus niet naar de unieke inhoud, het element met id="mainContent". Ten tweede is de skiplink niet zichtbaar als het de toetsenbordfocus krijgt. De skiplink mag verborgen worden, maar moet zichtbaar worden als het de focus krijgt.

Bevinding 38: Op sommige pagina's staat vóór de unieke inhoud nog een navigatie of index, bijvoorbeeld op https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A en https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement. Deze navigatie moet ook overgeslagen kunnen worden. Dit kan worden opgelost door daar ook een skiplink aan toe te voegen of door het doel van de bestaande skiplink te verplaatsen naar de unieke inhoud. Dit is hier het element met id="content". Let op: op andere pagina's kan dit een ander element zijn. Dat is nu niet onderzocht.

Bevinding 39: Advies: Het gebruik van zogenaamde landmarks kan blinde toetsenbordgebruikers ook helpen om naar de unieke inhoud van de pagina te gaan. De pagina's bevatten momenteel alleen landmarks voor de header en footer, maar niet voor de hoofdinhoud (main content). Dit kan nog toegevoegd worden. Let op: dit is geen voldoende oplossing voor ziende toetsenbordgebruikers die geen schermlezersoftware gebruiken.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: De pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/, https://catalogus.kadaster.nl/en/, https://catalogus.kadaster.nl/nl/about en https://catalogus.kadaster.nl/en/about hebben allemaal de paginatitel "Kadaster". Deze titel geeft niet het onderwerp of doel aan en is niet uniek. Wijzig dit naar unieke paginatitels die aangeven waar de pagina over gaat.

Bevinding 41: De pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= hebben de paginatitel "Kadaster: 'e'". Dit geeft wel de zoekterm aan, maar is nog niet duidelijk genoeg. Wijzig dit naar bijvoorbeeld "Zoekresultaten voor 'e' | Kadaster" en "Search results for 'e' | Kadaster".

Bevinding 42: Advies: De overige pagina's in de steekproef geven wel het onderwerp of doel aan en dat is goed. Het zou beter zijn als de gebruikte afkortingen worden uitgeschreven.

Bevinding 43: Advies: Alle paginatitels beginnen met "Kadaster". Het is goed dat de organisatienaam in de paginatitel staat, maar dit kan beter aan het eind staan. Ook kan de hiërarchie beter omgedraaid worden. Dan is het duidelijker om welke specifieke pagina het gaat. Bijvoorbeeld "Aanlegsteiger | Basisregistratie Topografie | Kadaster".

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: Als op pagina https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A een andere letter van het alfabet wordt gekozen, gaat de focus terug naar het begin van dit menu, maar de focus moet gaan naar de nieuwe getoonde resultaten, of als die geen interactieve elementen bevat, op de gekozen letter blijven. Dit doet zich vaker voor, bijvoorbeeld op pagina https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index.

Bevinding 45: Advies: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A staat links naast de unieke inhoud een menu met bovenaan de visuele tabbladen "Alfabetisch", "Hiërarchie" en "Groepen". Als één van deze tabs wordt geselecteerd, gaat de toetsenbordfocus eerst naar de volgende tabbladen en dat is voor tabbladen geen logische volgorde. Maak hier bij voorkeur gebruik van het tab-patroon. Zie https://www.w3.org/WAI/ARIA/apg/patterns/tabs/ voor meer informatie.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: In de header op iedere pagina staat het logo van Kadaster. Deze afbeelding is ook een link naar de homepage. Het linkdoel wordt gehaald uit de alternatieve tekst van de afbeelding: "Logo, navigeer naar de homepage particulier". Dit geeft nog niet duidelijk aan waar de link naartoe gaat. Zie ook 1.1.1 voor een mogelijke oplossing.

Bevinding 47: Op de zoekresultatenpagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= staan bij de zoekresultaten links met linkteksten als "... (1)", "... (2)" etc. Deze linkteksten geven niet duidelijk aan wat het doel van de links is en zijn niet uniek. Geef deze links een duidelijk linkdoel, bijvoorbeeld door de linkteksten aan te passen of door extra informatie in het title-attribuut te zetten. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

Bevinding 48: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement staan boven de kop "aanlegsteiger" meerdere links ">>" tussen "geografisch object" en "top10nl object". Het doel van deze links is niet duidelijk. Geef ze een linktekst, title of andere naam. Zie ook 4.1.2.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: Op alle onderzochte pagina's staat bovenaan vóór het zoekveld een grijze knop waarmee gekozen kan worden tussen "Nederlands" en "Engels". Als deze knop de toetsenbordfocus krijgt, is dat niet zichtbaar.

Bevinding 50: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= is de toetsenbordfocus na elke zoekterm meerdere keren niet zichtbaar op de links met de linktekst "... (1)" etc.

Bevinding 51: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement is de focus niet zichtbaar op de link "Toon alle 5 paden" boven de kop "aanlegsteiger". Vervolgens is de focus steeds één keer niet zichtbaar op een link tussen "geografisch object" en "top10nl object".

Bevinding 52: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A is de focus niet zichtbaar als deze zich op één van de twee links in de footer bevindt. Het beeld scrolt dan namelijk niet goed mee. Dit komt ook op andere pagina's voor, zoals op https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups en https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement.

Bevinding 53: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale is de focus niet zichtbaar op de link onder "Equivalente concepten".

Bevinding 54: Op de website kunnen meer vergelijkbare problemen voorkomen. Op blauwe linkteksten is de toetsenbordfocus bijna onzichtbaar. Er vindt echter een heel lichte kleurverandering plaats en daarom is dit afgekeurd bij 1.4.11.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: In de header op iedere pagina staat het logo van Kadaster. Deze afbeelding is ook een link naar de homepage. De toegankelijke naam van deze link wordt gehaald uit de alternatieve tekst van de afbeelding: "Logo, navigeer naar de homepage particulier". Hierin ontbreekt de visueel zichtbare tekst "Kadaster". Zie ook 1.1.1 voor een mogelijke oplossing.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 56: Op de Engelstalige pagina's, zoals https://catalogus.kadaster.nl/en/, https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index, hebben delen van de content de Nederlandse taal, ook in de footer. Hiervoor moet in de code een taalwisseling aangegeven worden. Dit kan door de omliggende html-code een lang="nl" toe te voegen.

Bevinding 57: Op de Engelstalige pagina's, zoals https://catalogus.kadaster.nl/en/, https://catalogus.kadaster.nl/en/about, https://catalogus.kadaster.nl/en/search?clang=en&q=e&vocabs= en https://catalogus.kadaster.nl/brk/en/index, heeft het logo een Nederlandstalig tekstalternatief. Geef hier ook een taalwisseling aan of, idealiter, vertaal het tekstalternatief naar het Engels.

Bevinding 58: Op de Nederlandstalige pagina's https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A, https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en andere vergelijkbare pagina's staat links naast de unieke inhoud een navigatiemenu. Hierin staan (visueel onzichtbare) Engelstalige teksten als "Sidebar listing...", "Hierarchical listing...", "List vocabulary..." etc. Geef hier ook een taalwisseling aan of vertaal het tekstalternatief naar het Nederlands. Dit doet zich ook voor op de zoekpagina https://catalogus.kadaster.nl/nl/search?clang=nl&q=e&vocabs=, met de onzichtbare kop 'Search results'.

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 59: Op de Nederlandstalige pagina's, zoals https://catalogus.kadaster.nl/nl/, https://catalogus.kadaster.nl/ar/nl/index/A en https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, staat bovenaan in het hoofdmenu de link "Over" en onderaan in de footer de link "Toegankelijkheid". Beide links hebben hetzelfde doel, namelijk de pagina https://catalogus.kadaster.nl/nl/about, maar zijn door de verschillende linkteksten niet consistent. Dit is verwarrend. Geef deze links dezelfde linktekst of verwijder één van deze links.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 60: Op alle pagina's staat bovenaan de link "Nederlands". Deze link heeft geen waarde, doordat het een href-attribuut mist. Overigens zou de rol eigenlijk een knop moeten zijn. Let op dat het toevoegen van role="button" niet het probleem met toetsenbordtoegankelijkheid oplost, zie 2.1.1. Dit kan beter een button-element worden.

Bevinding 61: Op pagina https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement staan boven de kop "aanlegsteiger" meerdere links ">>" tussen "geografisch object" en "top10nl object". Deze links hebben geen naam. Geef ze een linktekst, title of andere naam. Zie ook 2.4.4.

Bevinding 62: In het hoofdmenu staat het onderdeel "Nederlands" of "Engels". Dit element heeft geen duidelijke rol. Daarnaast is de status (in- of uitgeklapt) pas duidelijk nadat het één keer is uitgeklapt. Dan verschijnt namelijk pas het aria-expanded attribuut in de code. Dit attribuut moet daarvóór ook al in de code aanwezig zijn en de juiste waarde (bijvoorbeeld "false") hebben.

Bevinding 63: Vóór het zoekveld bovenaan op alle pagina's staat de knop "Content en zoek taal". De status van deze knop (in- of uitgeklapt) is pas duidelijk nadat het één keer is uitgeklapt. Dan verschijnt namelijk pas het aria-expanded attribuut in de code. Dit attribuut moet daarvóór ook al in de code aanwezig zijn en de juiste waarde (bijvoorbeeld "false") hebben.

Bevinding 64: Op pagina's https://catalogus.kadaster.nl/bag/nl/groups, https://catalogus.kadaster.nl/brt/nl/page/AanlegsteigerInrichtingselement en https://catalogus.kadaster.nl/kkg/nl/page/elektriciteitscentrale staat links naast de unieke inhoud een navigatiemenu met daarin een boomstructuur. Dit element met role="tree" voldoet voor een groot deel aan de voorwaarden, maar het mist nog wel een naam. Voeg een aria-label of aria-labelledby toe. Zie ook https://www.w3.org/WAI/ARIA/apg/patterns/treeview/ voor meer informatie.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-21 14:07:11 v2.4-011