Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website kennis.hunzeenaas.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website kennis.hunzeenaas.nl
Datum 30 juni 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op kennis.hunzeenaas.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar verwezen wordt.
  • Het aanmeldproces op kennis.hunzeenaas.nl.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 71

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de header staat het logo van waterschap Hunze en Aa. Deze afbeelding heeft de alternatieve tekst "Het logo van Hunze en Aa's" (deze is niet compleet, waterschap ontbreekt). De link, waar het logo in staat, heeft een title "Ga naar de homepage". Voorleessoftware overschrijft normaal gesproken het title attribuut. Gebruikers van voorleessoftware horen dan alleen de alternatieve tekst van het logo. Dit zorgt voor verwarring bij gebruikers. Haal het title attribuut weg uit het <a> element en pas de alternatieve tekst aan naar bijvoorbeeld: "Logo van waterschap Hunze en Aa's. Homepage."

Bevinding 2: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e staan, in de eerste tabel onder de kop "Afbeelding van", acht afbeeldingen. Deze afbeeldingen hebben allemaal een alternatieve tekst die niet toegankelijk is. Vijf afbeeldingen beginnen met de tekst "gemaal Rozema" en hebben dan "panorama" of "Dollard zijde" erbij staan. Deze teksten omschrijven niet duidelijk wat op de afbeelding te zien is. Gebruikers van voorleessoftware zullen zich afvragen hoe een gemaal eruitziet en wat verder op de afbeelding staat. Geef de afbeeldingen duidelijke alternatieve teksten mee, die omschrijven wat op de afbeelding te zien is, en die kort en bondig zijn. Bijvoorbeeld; "Uitzicht, vanuit de lucht gezien, op het gebouw van gemaal Rozema.", voor de eerste afbeelding.

Bevinding 3: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-1ca4205d-ffa5-0f82-40f3-58f935c1e146 staan, in de tabel onder de kop "Afbeelding van", twee afbeeldingen. De eerste afbeelding heeft de alternatieve tekst "Blauwalg bord foto.jpg". Dit is hetzelfde als de bestandsnaam van de afbeelding en niet toegankelijk. Blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, zijn afhankelijk van een duidelijke alternatieve tekst om te begrijpen wat op de afbeelding staat. Geef deze afbeelding een korte, duidelijke alternatieve tekst zoals "Waarschuwingsbord voor blauwalg op strand Lepelaar, Lauwersmeer."

De tweede afbeelding heeft de alternatieve tekst "Zwemwaterrichtlijn schema.jpg". Ook dit is hetzelfde als de bestandsnaam en niet toegankelijk. Blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, zijn afhankelijk van een duidelijke alternatieve tekst om te begrijpen wat op de afbeelding staat. In het geval van een schematische weergave heeft de afbeelding een uitgebreidere uitleg nodig en die past niet in de alternatieve tekst. Plaats een uitgeschreven uitleg van het schema onder of boven deze afbeelding en verwijs in de alternatieve tekst naar de uitgebreide uitleg.

Het issue met de bestandsnaam als alternatieve tekst voor afbeeldingen komt ook voor op de pagina's:

Bevinding 4: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Toegankelijkheidsverklaring staat, onder de kop "Toegankelijkheidsverklaring", een afbeelding met daarin een visuele schaalverdeling en een stukje tekst. De afbeelding staat in een link en heeft een alternatieve tekst die niet voldoet aan de toegankelijkheidseisen. De alternatieve tekst omschrijft niet wat op de afbeelding staat, qua tekst niet en qua afbeelding ook niet. Blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, zijn afhankelijk van een duidelijke alternatieve tekst om te begrijpen wat op de afbeelding staat. Deze gebruikers missen, bij deze afbeelding, een stuk essentiële informatie. Haal de tekst uit de afbeelding (zie succescriterium 1.4.5) en geef de afbeelding van de schaalverdeling een toegankelijke alternatieve tekst zoals; "Schaalverdeling toegankelijkheid van A t/m E. Wij scoren D. Ga naar toegankelijkheidsverklaring.nl".

Bevinding 5: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-34920fc7-ea5a-db21-0453-9a8e69e2ef1a staan, in de tabel onder de kop "Afbeelding van" twee afbeeldingen. Beiden hebben geen toegankelijke alternatieve tekst.
De eerste afbeelding is een schematische weergave van een BGT waterdeel. De alternatieve tekst geeft geen uitleg over het schema. Blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, zijn afhankelijk van een duidelijke alternatieve tekst om te begrijpen wat op de afbeelding staat. In het geval van een schematische weergave heeft de afbeelding een uitgebreidere uitleg nodig en die past niet in de alternatieve tekst. Plaats een uitgeschreven uitleg van het schema onder of boven deze afbeelding en verwijs in de alternatieve tekst naar de uitgebreide uitleg.
De tweede afbeelding is een foto met daarop getekende lijnen die gebieden markeren, aangegeven met letters. In de alternatieve tekst wordt niets verteld over deze gebieden en de betekenis van de letters. Blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, zijn afhankelijk van een duidelijke alternatieve tekst om te begrijpen wat op de afbeelding staat. In dit geval is het noodzakelijk dat de uitleg van de gemarkeerde gebieden en de betekenis van de letters uit worden gelegd in een aparte paragraaf. Plaats deze uitleg in de directe omgeving van de afbeelding en verwijs in de alternatieve tekst van de afbeelding naar deze uitleg.

Bevinding 6: Op de afbeelding https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-9d5ba594-d5df-1ea2-e9f6-3abc10103e73 staat, in de tabel onder de kop "Afbeelding van", een afbeelding van een overzichtskaart van Friesche Veen. Op de afbeelding staat een kaart van het gebied Friesche Veen en deze afbeelding heeft geen toegankelijke alternatieve tekst of een toegankelijk alternatief. Blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, zijn afhankelijk van een duidelijke alternatieve tekst om te begrijpen wat op de afbeelding staat.
Voor een kaart geldt dat een toegankelijk alternatief geboden moet worden. Dit mag op de website zelf of op een aparte pagina. Zet de verwijzing naar dit toegankelijke alternatief in de alternatieve tekst.

Bevinding 7: Advies: Let bij het schrijven van een alternatieve tekst, voor een afbeelding, op de lengte van de tekst en de inhoud. Een toegankelijke alternatieve tekst is:

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e staat, in de tabel onder de kop "Video van", een YouTube-video. De video heeft geen vaste ondertiteling (open caption) en ook niet de mogelijkheid om een ondertiteling aan of uit te zetten (closed caption). Ondanks dat de video alleen muziek laat horen en geen gesproken woord, dient deze mogelijkheid toch aanwezig te zijn. De ondertiteling geeft dan weer dat muziek wordt afgespeeld. Gebruikers die doof zijn krijgen nu het gevoel dat ze informatie missen. Zorg voor een keuzeoptie voor de ondertiteling die aangeeft dat er muziek speelt onder de videobeelden.

Bevinding 9: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-c0eccd03-9465-4996-8ded-897477ccdaff staan, in de tabel onder de kop "Video van", drie YouTube-video's. Alle video's hebben de mogelijkheid om ondertiteling aan en uit te zetten (closed caption). Bij de eerste en derde video is dit een AI-gegenereerde ondertiteling die niet compleet is en sommige woorden niet goed vertaald van spraak naar tekst. Bij de tweede video is het een zelf geschreven ondertiteling, maar ook deze is niet helemaal compleet. Voor alle video's geldt dat geluiden ontbreken in de ondertiteling. Gebruikers die doof zijn en afhankelijk zijn van de ondertiteling om de video te kunnen begrijpen, missen nu informatie. Maak geen gebruik van AI-gegenereerde ondertiteling, schrijf de ondertiteling zelf en zorg ervoor dat de ondertiteling alle belangrijke informatie bevat zoals; aankondiging spreker, belangrijke geluiden, etc.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e staat, in de tabel onder de kop "Video van", een YouTube-video. De video bestaat uit beeld en muziek en heeft geen gesproken of geschreven tekst. Gebruikers die blind zijn hebben geen idee wat te zien is in de video, omdat dat niet verteld wordt. Zij horen alleen muziek spelen. Gebruikers die doof en blind zijn weten ook niet wat te zien is en zij horen ook geen muziek spelen. De video heeft geen enkel media-alternatief. Plaats voor doof/blinde gebruikers een transcript waarin uitgeschreven staat wat te zien is op de beelden, meldt ook dat op de achtergrond muziek speelt. Voor blinde gebruikers is een ander media-alternatief, zoals een audiodescriptie, voldoende. Maak deze alternatieven wel toegankelijk.
Het ontbreken van audiodescriptie en een transcript geldt ook voor de video's op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-c0eccd03-9465-4996-8ded-897477ccdaff

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-c0eccd03-9465-4996-8ded-897477ccdaff staan drie YouTube-video's. Geen van de video's beschikt over een audiodescriptie of een apart spoor voor de audiodescriptie. Gebruikers die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van een compleet geluidsspoor onder de video of een audiodescriptie (in de video of apart). In alle video's zijn bijgeluiden te horen, zoals plopjes en kinderen, die een bepaald beeld suggereren, maar dit komt niet helemaal overeen met het beeldmateriaal. Plaats een audiodescriptie bij de video's die compleet en toegankelijk is.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:SmartSearch&keyword=Watermolen wordt er bij de zoekresultaten een label gebruikt om de woorden "breder" en "synoniem" op te maken. Dit is niet toegestaan en semantisch niet correct. Labels dienen te worden gebruikt in combinatie met invoervelden, checkboxen, radiobuttons, niet voor opmaak. Gebruik CSS om deze woorden op te maken.

Bevinding 13: Op https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Begrippen is de index met letters bovenaan in de pagina onder de kop "Van A tot Z" opgemaakt als een dl-lijst. Dit is semantisch niet correct, omdat er geen termen en definities aanwezig zijn in de lijst. En daarnaast wordt binnen de dl-lijst geen gebruik gemaakt van dt-elementen, maar enkel dd-elementen. Dit is volgens de HTML-standaard niet toegestaan. Maak er gewoon een ongeordende lijst van.

Bevinding 14: Advies: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Hoofdpagina staat geen <h1> kop. Best practice is om op iedere webpagina een <h1> element te plaatsen voordat de hoofdinhoud start. Gebruikers van voorleessoftware kunnen via de koppenstructuur door een pagina navigeren en gebruiken shortcuts om, middels de <h1>, direct naar de hoofdinhoud te navigeren. Het ontbreken van de <h1> zorgt ervoor dat gebruikers van voorleessoftware eerst door de inhoud heen moeten voor ze weten waar het over gaat. Dit kost extra tijd en het kan ook frustrerend zijn voor deze groep gebruikers. Plaats op de pagina een <h1> element met een korte beschrijvende titel. Gebruik niet meer dan één <h1> element per pagina.

Bevinding 15: Advies: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Hoofdpagina staan vier blokjes met de hoofdonderwerpen van de pagina (beginnend met "Begrippen"). Direct boven de tekst, van het blokje, staat een symbool. Dit symbool is middels ::before in CSS styles toegevoegd. Dit symbool staat in een <i> element. Het <i> element wordt normaliter gebruikt om tekst schuingedrukt weer te geven en niet voor symbolen. Best practice is om de symbolen in een <span> element te plaatsen in de HTML-code. Dit maakt de HTML-code beter leesbaar en begrijpelijker.

Bevinding 16: Advies: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Hoofdpagina staat, in de HTML-code, de hoofdinhoud van de pagina in een <section> element. Een <section> element wordt niet gezien als een landmark. Gebruikers van voorleessoftware kunnen aan de hand van landmarks navigeren door een pagina. Omdat hier het <section> element wordt gebruikt kan een gebruiker van voorleessoftware niet middels landmarks navigeren door de pagina. Plaats de hoofdinhoud, van een pagina, ten alle tijde in een <main> element. Dit is wel een landmark en maakt het voor gebruikers van voorleessoftware makkelijker om door de pagina te navigeren. Dit geldt voor iedere pagina met dezelfde indeling in HTML.

Bevinding 17: Advies: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e staan, in de tekst op de pagina, een groot aantal woorden onderstreept met een blauw stippellijntje. Dit stippellijntje geeft aan dat het woord een tooltip heeft wanneer het woord focus krijgt (toetsenbord en muishover). In de tooltip staat een uitleg over het woord/de term en een link naar de pagina van dat woord/die term. Het is begrijpelijk dat tooltips gebruikt worden voor de uitleg en verwijzing naar de pagina van het woord. Alleen in de tekst die op de pagina staat zijn het wel heel veel tooltips. Het is niet nodig om het woord, bijvoorbeeld "gemaal", elf maal een tooltip te geven met exact dezelfde uitleg en link. Eén of twee maal is voldoende. Gebruikers van voorleessoftware krijgen nu de informatie, die in een tooltip staat, zo vaak te horen. Dit kan heel frustrerend zijn voor deze groep gebruikers.
Aanvullend: denk goed na over het nut van deze tooltips. Gezien het woord zelf al een link is naar de pagina met de definitie, is het dan noodzakelijk om de definitie ook nog in een tooltip te plaatsen.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: De cookiemelding staat in de HTML-code onder de code van de footer. Dit zorgt ervoor dat de cookiemelding door hulpsoftware als laatste wordt gezien, de focus krijgt met toetsenbordnavigatie (zie succescriterium 2.4.3) en wordt voorgelezen door voorleessoftware. Voor blinde en slechtziende gebruikers en voor gebruikers die alleen toetsenbordnavigatie gebruiken is het verwarrend en frustrerend dat de cookiemelding als laatste genoemd wordt/focus krijgt. Plaats de cookiemelding boven de skiplink in de HTML-code zodat hulpsoftware deze als eerste ziet.
Dit geldt ook voor de modal waarin je als gebruiker aangeeft of je de cookies accepteert of afwijst.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-34920fc7-ea5a-db21-0453-9a8e69e2ef1a staat, in de tabel onder "Definitie", een stuk tekst. De laatste paragraaf, van deze tekst, begint met de zin "Hier geldt onderstaand stroomdiagram.". Dit is een verwijzing naar een afbeelding die twee rijen lager staat in deze tabel. Gebruikers met een cognitieve beperking hebben moeite met het leggen van het verband tussen deze tekst en de afbeelding twee rijen lager. Maak de tekst, van de verwijzing, concreet. Dit kan zijn: "Hier geldt het stroomdiagram met de naam "Schema BGT waterdeel". Deze staat in dezelfde tabel onder de kop "Afbeelding van". "

Bevinding 20: Advies: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Gebieden staat, onder de kop "Categorie: Gebieden", de zin "Klik op de button om een nieuw element van dit elementtype te maken:". De verwijzing naar de button, die direct onder de zin staat, is niet heel duidelijk. Gebruikers met een cognitieve beperking kunnen moeite hebben met het leggen van het verband tussen de verwijzing en de button zelf. Pas de verwijzing in tekst aan naar bijvoorbeeld: "Klik op de button 'maak gebied' om een nieuw element van dit elementtype te maken.".

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: In de cookiemelding staat een knop met de naam "Set your privacy". De tekst in de knop is wit en de knop zelf heeft een blauwe achtergrondkleur (HEX #2775F2). Deze combinatie heeft een contrastwaarde van 4,3:1. Gebruikers met slechtzicht of die kleurenblind zijn ondervinden hinder van een te lage contrastwaarde en hebben moeite met het lezen van de tekst. Pas de achtergrondkleur van de knop aan zodat deze voldoet aan een contrastwaarde van minimaal 4,5:1.
Dit geldt ook voor de knoppen "Accept" en "Decline" in de modal waarin je als gebruiker aangeeft of je de cookies accepteert of afwijst.

Bevinding 22: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-c0eccd03-9465-4996-8ded-897477ccdaff staan, in de tabel onder de kop "Video van", drie YouTube-video's. De eerste video heeft een vaste ondertiteling (open caption). De ondertiteling geeft, gedurende de video, op meerdere plaatsen een contrastissue met het beeldmateriaal (bijvoorbeeld op 0,11 minuten, contrastwaarde van 2,4:1 met de tekstkleur HEX #9CCBCB en de achtergrondkleur HEX #098B7E). Gebruikers met slechtzicht en gebruikers die kleurenblind zijn kunnen hinder ondervinden van een te lage contrastwaarde en de tekst minder goed lezen. Plaats een balk achter de ondertiteling met een kleur die een contrastwaarde geeft van minimaal 4,5:1.
Dit geldt ook voor de eerste video, op dezelfde plek in de tabel, op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-c0eccd03-9465-4996-8ded-897477ccdaff#main

Bevinding 23: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Hoofdpagina staan vier gekleurde blokken met daarin een symbool en een tekst, beginnend met "Begrippen". De blokken "Gebieden" en "Werkinstructies" hebben een lichtblauwe achtergrond (HEX #00A5D9) met een witte tekst. De contrastwaarde van deze combinatie is 2,8:1. Gebruikers met slechtzicht of die kleurenblind zijn ondervinden hinder van een te lage contrastwaarde. Het onderscheid tussen tekst/symbool en achtergrond is te klein waardoor zij de tekst niet goed kunnen lezen. Hierdoor missen zij informatie. Pas de kleur van de achtergrond aan zodat de combinatie voldoet aan een contrastwaarde van minimaal 4,5:1.

Bevinding 24: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Speciaal:GegevensBewerken/Element?Element%5Belementtype%5D=Symbool staat, bij de drie eerste invoervelden van het formulier, een " * ". Het symbool heeft een rode kleur (HEX #FF0000) en de achtergrond is wit. Deze combinatie geeft een contrastwaarde van 4:1. Gebruikers met slechtzicht of die kleurenblind zijn ondervinden hinder van een te lage contrastwaarde. Het onderscheid tussen tekst en achtergrond is te klein waardoor zij de tekst niet goed kunnen lezen. Hierdoor missen zij informatie. Pas de kleur van het symbool aan zodat deze voldoet aan een contrastwaarde van minimaal 4,5:1.

Bevinding 25: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Speciaal:GegevensBewerken/Element?Element%5Belementtype%5D=Symbool staat, naast alle labels van de invoervelden, een vraagtekentje. Dit vraagtekentje is wit en staat in een bolletje met een lichtblauwe (HEX #42C0FB) achtergrondkleur. Deze combinatie geeft een contrastwaarde van 2,1:1. Gebruikers met slechtzicht of die kleurenblind zijn ondervinden hinder van een te lage contrastwaarde. Het onderscheid tussen tekst en achtergrond is te klein waardoor zij de tekst niet goed kunnen lezen. Hierdoor missen zij informatie. Pas de achtergrondkleur van het bolletje aan zodat deze combinatie voldoet aan een contrastwaarde van minimaal 4,5:1.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op de website staat een knop, aan de rechterkant van de pagina naast de scrollbalk, om de content te kunnen vergroten. De vergrotingsknop moet de inhoud met 200% kunnen vergroten. De vergrotingsknop op deze website komt niet aan een vergroting van 200%. Gebruikers met slechtzicht, die gebruik maken van deze vergrotingsknop, hebben moeite om de inhoud van de pagina te bekijken, omdat de inhoud niet groot genoeg is. Zorg ervoor dat de vergrotingsknop naar 200% vergroot of haal de knop weg en laat het aan de gebruiker zelf over om dit, met eigen software of de zoommogelijkheid van de browser, op te lossen.

Bevinding 27: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:SmartSearch&keyword=Watermolen staat, onder de kop "Breder", de link naar vergunning/recht/overeenkomst. De tekst van deze link loopt over de tekst heen die onder de kop "natuurlijke waterloop" staat. Dit gebeurt bij een vergroting vanaf 125% tot 175% op een scherm van 1280 X 1024. Gebruikers die software gebruiken die het scherm vergroot kunnen deze tekst niet goed lezen en missen hierdoor informatie.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Toegankelijkheidsverklaring staat, onder de kop "Toegankelijkheidsverklaring", een afbeelding met daarin een visuele schaalverdeling en een stukje tekst. Een afbeelding van een tekst kan onscherp worden wanneer de afbeelding vergroot/herschaald wordt. Hierdoor wordt de tekst onduidelijk en hebben gebruikers van een schermvergroter moeite met het lezen van deze tekst. Haal de tekst uit de afbeelding en plaats deze in een <p> element- direct boven of onder de afbeelding van de schaalverdeling. Geef de afbeelding van de schaalverdeling een toegankelijke alternatieve tekst (zie succescriterium 1.1.1).

Bevinding 29: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-34920fc7-ea5a-db21-0453-9a8e69e2ef1a staat, onder de kop "Andere collecties", een SVG-afbeelding met allemaal uitgeschreven termen. De termen zijn ook linkjes naar andere pagina's. Gebruikers die normaliter tekst aanpassen aan hun behoefte (denk aan het aanpassen van kleur, grootte, lettertype, lijnhoogte, etc) vanwege een beperking, moeten dit ten alle tijden kunnen doen. Dit is niet mogelijk bij tekst in een afbeelding. Haal deze afbeelding weg en plaats de termen in een lijst. Zorg ervoor dat de lijst wel toegankelijk is.
Dit geldt voor alle pagina's waar eenzelfde soort afbeelding staat. Dit is o.a. op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-6aedd544-c387-6495-4db1-e7363daa773e

Bevinding 30: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-6aedd544-c387-6495-4db1-e7363daa773e#main staat, onder de kop "Afvoergebied aanvoergebied", een afbeelding met daarin de tekst "werkinstructie". Gebruikers die normaliter tekst aanpassen aan hun behoefte (denk aan het aanpassen van kleur, grootte, lettertype, lijnhoogte, etc) vanwege een beperking, moeten dit ten alle tijden kunnen doen. Dit is niet mogelijk bij tekst in een afbeelding. Vervang de afbeelding door tekst en maak deze op met CSS styling.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-7b130a67-9eb7-f4a3-64d8-45a06a808413 staat, in de tabel "Eigenschappen" onder de kop "Afbeeldingen van", een afbeelding van een vispassage symbool. Dit symbool zweeft aan de linkerkant van de tabel over de rest van de content heen. Dit gebeurt vanaf een vergrotingspercentage van 150% (op een schermgrootte van 1280px X 1024px). Gebruikers die vergrotingssoftware gebruiken ondervinden hinder van dit issue. Het kan verwarrend werken omdat niet duidelijk is waar dit symbool behoort te staan. Pas de CSS-styling aan zodat het symbool op de juiste plaats in de tabel blijft staan.

Bevinding 32: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Speciaal:GegevensBewerken/Element?Element%5Belementtype%5D=Symbool staat een formulier voor het aanmaken van een nieuwe pagina. Bij een vergrotingspercentage van 400% (op een scherm van 1280px X 1024px) zijn de invoervelden niet meer in te vullen en volledig vervormd. Het formulier is niet meer te gebruiken voor gebruikers van vergrotingssoftware. Zij kunnen geen nieuwe pagina aanmaken. Zorg ervoor dat het formulier ten alle tijde bruikbaar is, ook wanneer een gebruiker inzoomt.

Bevinding 33: Op alle pagina's staan aan de rechterkant van het scherm, naast de scrollbalk, twee knoppen. Het gaat om de Hoog contrast knop en de Vergrotingsknop. Bij een vergrotingspercentage van 400% (op een scherm van 1280px X 1024px) verdwijnen deze knoppen van het scherm en komen ook niet op een andere zichtbare plek terug. Voor gebruikers met een cognitieve beperking en voor gebruikers die slechtzicht hebben of die kleurenblind zijn is dit verwarrend. Plaats de knoppen bovenaan de pagina zodat ze zichtbaar blijven bij het vergroten van het scherm.
De knoppen zijn wel zichtbaar wanneer toetsenbordnavigatie wordt gebruikt, dan staan ze na de skiplinks, maar dit is niet voldoende.

Bevinding 34: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:SmartSearch&keyword=Watermolen staat, onder de kop "Zoekresultaten voor 'watermolen'. ", een zoekveld. Bij een vergrotingspercentage van 400% (op een scherm van 1280px X 1024px) verkleint dit zoekveld waardoor alleen de eerste letter leesbaar is. Het zoekveld wordt hierdoor praktisch onbruikbaar omdat niet duidelijk is wat de gebruiker ingeeft. Gebruikers met slechtzicht kunnen geen gebruik maken van dit zoekveld. Zorg ervoor dat het zoekveld op de juiste wijze meeschaalt met het vergroten.

Bevinding 35: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e staan, onder de kop "Afbeeldingen van", een aantal afbeeldingen en onder de kop "Video van" staat een YouTube-video. Deze content zorgt voor een horizontale scrollbar omdat de afbeeldingen en video een vaste breedte in CSS pixels hebben. Gebruikers met een cognitieve beperking en gebruikers met slechtzicht ondervinden hier hinder van. Zij kunnen de afbeeldingen en video niet bekijken zonder te moeten scrollen. Geef de afbeeldingen en video een relatieve waarde mee voor de breedte van de afbeelding en video (zoals; rem, em of %).
Dit issue komt voor op alle pagina's, die getest zijn, waar afbeeldingen op staan.

Bevinding 36: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-1ca4205d-ffa5-0f82-40f3-58f935c1e146 staan meerdere tabellen. De tabellen, onder de koppen "Relaties" en "Afgeleide relaties", bestaan uit drie kolommen en meerdere rijen. Bij een vergrotingspercentage van 400% (op een scherm van 1280px X 1024px) worden de tabellen opgebroken en staan de cellen per rij onder elkaar. Hierdoor is de relatie tussen de rijen en kolommen onduidelijk geworden. Slechtziende gebruikers en ook gebruikers met een cognitieve beperking hebben moeite met het lezen van deze tabellen. Zorg ervoor dat de relatie tussen de rijen en kolommen altijd duidelijk aanwezig is, ook bij het gebruik van vergrotingssoftware of wanneer gebruikers inzoomen in de browser.
Dit issue komt voor op alle geteste pagina's met dezelfde tabelsoort.

Bevinding 37: Pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Begrippen krijgt bij een vergrotingspercentage van 400% (op een scherm van 1280px X 1024px) een horizontale scrollbar. Gebruikers van vergrotingssoftware ondervinden hinder van het twee dimensionaal scrollen en hebben meer moeite met het lezen van de content op deze pagina. Zorg ervoor dat een pagina geen horizontale scrollbar krijgt bij inzoomen/vergroten.
Dit gebeurt ook op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Begrippen

Bevinding 38: Pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Bestand:Plas_foto2.jpg krijgt, bij een vergrotingspercentage van 400% (op een scherm van 1280px X 1024px), een horizontale scrollbar. Dit wordt veroorzaakt door de absolute waarde, van de breedte, van de tabel onder de kop "Metadata". Gebruikers van vergrotingssoftware ondervinden hinder van het twee dimensionaal scrollen en hebben meer moeite met het lezen van de content op deze pagina. Pas de absolute waarde, van de tabel, aan naar een relatieve waarde (zoals; rem, em of %).

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-34920fc7-ea5a-db21-0453-9a8e69e2ef1a staat, onder de kop "Andere collecties", een SVG-afbeelding met daarin allemaal geschreven tekst. Deze woorden zijn linkjes naar andere pagina's en hebben verschillende kleuren. Een aantal van deze kleuren voldoet niet aan de contrastwaarde. Bijvoorbeeld het woord "Ecologie": deze heeft een licht groene kleur (HEX #CEDB9C). Op een witte achtergrond geeft deze kleurcombinatie een contrastwaarde van 1,5:1. Gebruikers met slechtzicht of die kleurenblind zijn ondervinden hinder van een te lage contrastwaarde. Het onderscheid tussen tekst en achtergrond is te klein waardoor zij de tekst niet goed kunnen lezen. Hierdoor missen zij informatie. Zie succescriterium 1.4.5 voor de oplossing van dit issue.
Dit issue komt ook voor op pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-6aedd544-c387-6495-4db1-e7363daa773e

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:SmartSearch&keyword=Watermolen staat, onder de kop "Breder", de link naar vergunning/recht/overeenkomst. De tekst van deze link loopt over de tekst heen die onder de kop "natuurlijke waterloop" staat. Voor gebruikers die hun tekst aanpassen omdat ze, bijvoorbeeld, dyslectisch zijn wordt de tekst onleesbaar. Zorg ervoor dat de tekst binnen het gebied blijft wanneer de tekst wordt aangepast door gebruikers.

Bevinding 41: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:Aanmelden&returnto=Hoofdpagina staat, onder de kop "Gebruikersnaam", een invoerveld. Het laatste deel van de placeholdertekst verdwijnt wanneer de tekst wordt aangepast naar de vereiste testinstellingen. Voor gebruikers met een cognitieve beperking kan het invullen van gegevens nu lastig worden, omdat ze niet de gehele zin kunnen lezen. Maak het invoerveld iets groter in formaat zodat de hele placeholdertekst in het veld past en zet deze tekst ook in het label van het invoerveld.

2. Bedienbaar

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-6672d8b6-9d11-4781-83b9-ff20b8805543 staat, in de tabel onder de kop "Afbeelding van URL", een afbeelding die wisselt tussen een vóór en na foto. De gebruiker kan dit niet pauzeren of stoppen. Gebruikers met een cognitieve beperking of aandachtsstoornissen kunnen hinder ondervinden en moeite hebben met concentreren. Plaats de vóór en na foto naast elkaar, zonder dat ze bewegen, of zorg voor een stop/pauze knop zodat de beweging gestopt kan worden door gebruikers zelf.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: De pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Hoofdpagina heeft als paginatitel "Hunze en Aa's". Deze titel is niet beschrijvend, duidelijk genoeg. Gebruikers die slechtziend of blind zijn navigeren, aan de hand van de paginatitel, door tabbladen heen wanneer ze meerdere pagina's open hebben staan. Een titel die niet duidelijk genoeg is veroorzaakt verwarring, want dan weet de gebruiker niet meer om welke pagina het gaat. Geef de pagina een duidelijke, omschrijvende titel. Voor deze pagina kan dat zijn: "Homepagina kennisbank | Waterschap Hunze en Aa's".
Dit geldt ook voor de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Id-e73d59ee-b5e6-ae3e-00c0-656faa879b9e

Bevinding 44: Advies: Voor alle pagina's uit de sample geldt dat het tweede gedeelte van de paginatitel niet compleet is. Dit is normaal gesproken de naam van de organisatie. In het geval van deze pagina's wordt maar een deel van de naam, van de organisatie, gebruikt. Namelijk "Hunze en Aa's". Met het gebruik van deze naam is niet duidelijk welk onderdeel van Hunze en Aa's bedoeld wordt. Maak de naam van de organisatie compleet op alle pagina's: "Waterschap Hunze en Aa's".

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: De cookiemelding is bereikbaar middels het toetsenbord, maar krijgt pas als laatste element de focus. Het eerste wat een gebruiker wil is de cookiemelding verwerken, zodat deze uit de weg is. Gebruikers die alleen middels een toetsenbord door een pagina navigeren moeten eerst door de inhoud van de pagina voordat ze bij de cookiemelding aankomen en deze kunnen verwerken. Dit is vervelend en kan voor mensen met een cognitieve beperking zelfs verwarrend zijn. Geef de cookiemelding als eerste de focus, direct gevolgd door de skiplinks.
Dit geldt ook voor de modal waarin je als gebruiker aangeeft of je de cookies accepteert of afwijst.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-34920fc7-ea5a-db21-0453-9a8e69e2ef1a staat, onder de kop "ondersteunend waterdeel" een afbeelding van tekst (zie succescriterium 1.4.5 voor het advies hierover). Deze afbeelding staat in een link. De link heeft een title attribuut met de tekst "werkinstructie". Het doel van de link is vrij lastig te bepalen. Voor gebruikers met een cognitieve beperking en voor gebruikers van voorleessoftware is het gissen waar ze naartoe gaan wanneer ze op de link klikken. Geef de link een duidelijke linktekst mee.

Bevinding 47: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Begrippen staat, onder de kop "Pagina's in de categorie 'Begrippen' ", een begrippenlijst. Ieder begrip staat in een <a> element en is een link naar de pagina van dat begrip. Het <a> element heeft een title attribuut en een description met daarin het id-nummer van het begrip. Gebruikers van voorleessoftware krijgen bij naast het begrip ook het id-nummer te horen, maar niet waar de link naartoe gaat. Het id-nummer is dusdanig lang dat het beluisteren hiervan frustrerend kan zijn voor deze groep gebruikers. Haal het id-nummer weg en geef het <a> element een duidelijke omschrijving van waar de link naartoe gaat.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Begrippenoverzicht staat een tabel met het begrippenoverzicht. De tabel heeft twee kolommen en beide kolommen hebben in de eerste rij een <th> element met een aria-label. Het <th> element, dat hoort bij de eerste kolom, heeft geen inhoud. Wat in de kolom staat is onduidelijk. Ook het aria-label geeft daar geen duidelijkheid over. Daar staat alleen dat de kolom oplopend te sorteren is. Gebruikers die blind zijn of die slechtzicht hebben, en voorleessoftware gebruiken, weten niet wat ze aan informatie kunnen verwachten in de eerste kolom van deze tabel. Wat voor verwarring kan zorgen. Geef het <th> element een toegankelijke kop zodat duidelijk is wat in de eerste kolom staat.

Bevinding 49: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Id-e73d59ee-b5e6-ae3e-00c0-656faa879b9e staat een <h1> met de tekst "Id-e73d59ee-b5e6-ae3e-00c0-656faa879b9e". Deze kop omschrijft niet wat op de pagina staat. Gebruikers met een cognitieve beperking hebben moeite om te begrijpen welke inhoud ze op de pagina kunnen verwachten. Dit geldt ook voor blinde/slechtziende gebruikers. Pas de tekst van het <h1> element aan zodat deze een duidelijke omschrijving geeft van de inhoud van de pagina. Bijvoorbeeld: "Pagina niet gevonden".

Bevinding 50: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:SmartSearch&keyword=Watermolen staat, onder de kop "Zoekresultaten voor 'Watermolen' ", een invoerveld om te zoeken. Dit invoerveld heeft een label gekregen met de tekst "Voer in met minimaal 2 karakters". Gebruikers met een cognitieve beperking hebben moeite met dit label. Hij is te onduidelijk en laat teveel ruimte voor interpretatie. Pas de tekst van het label aan. Bijvoorbeeld: "Voer een zoekterm in met minimaal twee karakters".

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: In de cookiemelding staan twee knoppen, een knop met een " X " en de knop met de tekst "Set your privacy". Bij beide knoppen is de focusrand niet zichtbaar wanneer de knoppen focus krijgen. Gebruikers die door een pagina navigeren middels een toetsenbord weten niet waar de focus op ligt en dit is verwarrend. Geef de knoppen in de cookiemelding een focusrand wanneer ze de focus krijgen. Let wel op dat deze voldoet aan de eis voor contrastwaarde van niet-tekstuele content (succescriterium 1.4.11). Dit is 3:1. En dat de rand overal deze waarde behoudt.
Dit geldt ook voor alle knoppen in de modal waarin je als gebruiker aangeeft of je de cookies accepteert of afwijst.

Bevinding 52: Op alle pagina's, uit de sample, staan vier skiplinks. Wanneer je de skiplink voor "zoeken", "navigatie" en "toegankelijkheid" gebruikt (met enter activeren) gaat de focusrand niet mee naar het bijbehorende element. Deze is in zijn geheel niet meer zichtbaar. Pas wanneer je de tab-toets gebruikt wordt de focusrand weer zichtbaar, maar dan wel op het volgende element. Gebruikers die door een pagina navigeren met een toetsenbord ondervinden hinder van dit issue. Het is verwarrend omdat de focusrand niet meer zichtbaar is. Zorg ervoor dat, wanneer de skiplink gebruikt wordt, de focusrand zichtbaar is om het desbetreffende element.

Bevinding 53: Op iedere pagina bevinden zich, aan de rechterkant van het scherm naast de scrollbar, twee knoppen. Het gaat om een knop voor hoog contrast en een knop voor schermvergroting. Beide knoppen krijgen wel de focus, met toetsenbordnavigatie, maar deze is niet zichtbaar rond de contrastknop. Gebruikers die door een pagina navigeren middels een toetsenbord weten niet waar de focus op ligt en dit is verwarrend. Geef de knop een andere kleur of pas de kleur van de focusrand aan zodat de contrastwaarde voldoet aan de eis van minimaal 3:1. Let bij het aanpassen van de kleur van de focusrand wel op dat deze nergens anders onzichtbaar is of contrastissues geeft.

Bevinding 54: Op iedere pagina staat, in de header, een zoekbalk. Wanneer je door de pagina navigeert met het toetsenbord krijgt de zoekbalk geen focusrand. Wanneer je verder navigeert, krijgt de knop naast het invoerveld wel een focusrand. Gebruikers die door een pagina navigeren middels een toetsenbord weten niet waar de focus op ligt en dit is verwarrend. Geef ook het invoerveld een zichtbare focusrand wanneer deze in focus is.

Bevinding 55: De skiplinks hebben geen zichtbare focusrand wanneer ze, middels toetsenbordbediening, de focus krijgen. Slechtziende gebruikers, die navigeren met een toetsenbord, weten niet waar de focus gebleven is en dit veroorzaakt verwarring. Pas de achtergrondkleur van de skiplinks aan zodat de focusrand wel zichtbaar is. Houd daarbij wel rekening met een contrastwaarde van minimaal 3:1.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 56: De cookiemelding heeft geen lang attribuut. De tekst die in de cookiemelding staat is in het Engels. De taal van de homepagina is Nederlands. Voorleessoftware leest de Engelse tekst voor op z'n Nederlands. Voor gebruikers van voorleessoftware is dit onduidelijk en kan het onbegrijpelijk en verwarrend zijn. Geef de cookiemelding een lang attribuut met de juiste taalinstelling, in dit geval Engels.
Dit geldt ook voor de tekst in de modal waarin je als gebruiker aangeeft of je de cookies accepteert of afwijst.

Bevinding 57: Op iedere pagina staan, aan de rechterkant van het scherm naast de scrollbar, twee knoppen. Eén voor hoog contrast en één voor schermvergroting. Beide knoppen hebben een title attribuut geschreven in de Engelse taal. Voorleessoftware leest de Engelse tekst voor op z'n Nederlands. Voor gebruikers van voorleessoftware is dit onduidelijk en kan het onbegrijpelijk en verwarrend zijn. Geef de knoppen een Nederlandstalige titel mee in plaats van een Engelstalige titel.

Bevinding 58: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Begrippenoverzicht staat een tabel met het begrippenoverzicht. Deze tabel heeft twee kolommen met <th> elementen voor een kop boven de kolommen. Deze <th> elementen hebben een aria-label meegekregen. Deze aria-labels zijn in het Engels in plaats van in het Nederlands (voorbeeld: activate to sort column ascending). Voorleessoftware zal dit voorlezen op z'n Nederlands. Dit is niet begrijpelijk voor gebruikers van voorleessoftware. Geef de aria-labels een Nederlandse tekst.

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 59: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Begrippen staat, aan de rechterkant van het scherm ter hoogte van de kop "Begrippenoverzicht", een link voor het genereren van een RDF. De afbeelding, in de link, heeft een alt-attribuut met de tekst "Concepten". Op pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-9d5ba594-d5df-1ea2-e9f6-3abc10103e73 staat zo'n zelfde link, voor het genereren van een RDF, maar dan voor deze pagina. Hier heeft de afbeelding, in de link, een alt-attribuut met de tekst "RDF.jpg". Voor gebruikers die voorleessoftware gebruiken kan dit verwarrend zijn omdat hetzelfde element een andere identificatie krijgt op verschillende pagina's. Geef elementen, van dezelfde aard, dezelfde identificatie mee, in dit geval dezelfde tekst in het alt-attribuut en dezelfde tekst in het title attribuut van de link.
Deze afbeelding in link combinatie staat o.a. ook op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-1eedaac3-eda0-f21f-1d1c-82aa89aad84d

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 60: Op https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:Aanmelden&returnto=Hoofdpagina wordt er gebruik gemaakt van HTML5-validatie. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan je de tekstgrootte niet aanpassen, zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 61: In de header staat een zoekbalk met een invoerveld. Dit invoerveld heeft alleen een placeholdertekst, geen label. Gebruikers met bepaalde cognitieve beperkingen hebben moeite om dingen te onthouden. Voor deze groep kan het lastig en verwarrend zijn dat het invoerveld geen label heeft. Geef de zoekbalk een label dat permanent zichtbaar en toegankelijk is.

Bevinding 62: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Speciaal:GegevensBewerken/Element?Element%5Belementtype%5D=Symbool staat, onder de kop "Aanmaken nieuwe pagina", een formulier. De invoervelden hebben geen label. De tekst die boven de invoervelden staat is nu niet gekoppeld aan het bijbehorende invoerveld. Dat maakt de invoervelden ontoegankelijk voor gebruikers van spraakbesturing en voor gebruikers van voorleessoftware. Plaats de tekst, die bij het invoerveld hoort, in een <label> element en koppel dit door middel van de id en for attributen aan het invoerveld.

Bevinding 63: Op pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:Aanmelden&returnto=Hoofdpagina#main staat een formulier met twee invoervelden. Beide invoervelden zijn verplicht om in te vullen. Dit staat nergens aangegeven. Dit is voor o.a. slechtzienden een issue. Plaats in het label de tekst “(verplicht)”.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: Op https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php?title=Speciaal:Aanmelden&returnto=Hoofdpagina wordt er gebruik gemaakt van HTML5-validatie. Deze foutsuggesties worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan je de tekstgrootte niet aanpassen, zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutsuggesties toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 65: Niet te controleren.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 66: In de cookiemelding staat een knop met de afbeelding van een kruisje. Deze knop heeft geen naam waardoor voorleessoftware alleen de rol (knop) voorleest. Hierdoor weten blinde en slechtziende gebruikers, die voorleessoftware gebruiken, niet waar de knop voor dient. Geef de knop een toegankelijke naam mee, zoals; "sluit cookiemelding".
Dit geldt ook voor dezelfde knop in de modal waarin je als gebruiker aangeeft of je de cookies accepteert of afwijst.

Bevinding 67: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e staat, in de zesde rij van de eerste tabel onder de kop "Video van", een YouTube-video in een <iframe> element. Dit <iframe> element heeft geen title attribuut waardoor voorleessoftware niet kan aangeven wat de inhoud van het <iframe> element is. Het is voor gebruikers van voorleessoftware onduidelijk wat de inhoud van het <iframe> element is en maakt navigeren en zoeken lastiger. Geef het <iframe> element een title attribuut met daarin de titel van de video.
Dit geldt ook voor de video's op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Id-c0eccd03-9465-4996-8ded-897477ccdaff

Bevinding 68: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Categorie:Gebieden staat, onder de kop "Categorie: Gebieden", een knop met de tekst "Maak gebied". Het woord "gebied" staat in een <a> element waardoor het woord een link is. Het nesten van een link in een <button> element komt de toegankelijkheid niet ten goede en is daarom niet toegestaan. Voor gebruikers met een cognitieve beperking kan dit verwarrend zijn, omdat ze niet verwachten dat een knop een link bevat waardoor ze op een andere pagina terecht komen dan waar de knop eigenlijk naartoe verwijst. Gebruikers met een motorische beperking hebben moeite met deze knop omdat het aanwijsgebied beperkt wordt door de link. Verwijder het <a> element uit het <button> element.

Bevinding 69: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Begrippenoverzicht staat, onder de kop "Begrippenoverzicht", een tabel. Deze tabel heeft de mogelijkheid om de resultaten te sorteren. Dit is mogelijk gemaakt door middel van JavaScript waardoor er geen interactieve rol aanwezig is en de sorteringsmogelijkheid ontoegankelijk maakt voor gebruikers van spraakbesturing. Maak de sortering mogelijk door het gebruik van een <button> element in de cel waar het <th> element staat. Geef het <button> element wel een toegankelijke naam en zorg dat de naam die op het scherm te zien is, overeenkomt met de naam in de HTML-code.

Bevinding 70: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Speciaal:GegevensBewerken/Element?Element%5Belementtype%5D=Symbool staat, onder de kop "Aanmaken nieuwe pagina", een formulier. De invoervelden hebben geen label. De tekst die boven de invoervelden staat is nu niet gekoppeld aan het bijbehorende invoerveld. Dat maakt de invoervelden ontoegankelijk voor gebruikers van spraakbesturing en voor gebruikers van voorleessoftware. Plaats de tekst, die bij het invoerveld hoort, in een <label> element en koppel dit door middel van de id en for attributen aan het invoerveld. Zie ook succescriterium 3.3.2.

Bevinding 71: Op de pagina https://kennis.hunzeenaas.nl/index.php/Bestand:Plas_foto2.jpg#main staat, onder de kop "Metadata", een tabel met gegevens. In de onderste rij van deze tabel staat een link met de tekst "Uitgebreide gegevens bekijken". Wanneer je hierop klikt, klapt de tabel verder open en laat meer gegevens zien. Voorleessoftware geeft niet aan dat deze verandering heeft plaatsgevonden. Gebruikers van voorleessoftware weten niet of de extra gegevens zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat het uitklappen van de tabel ook door voorleessoftware wordt aangegeven aan de gebruiker door het toevoegen van het attribuut aria-expanded.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-07 11:29:10 v2.4-011