Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Kies MBO

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Kies MBO
Datum 26 november 2024
Scope van de website Binnen de scope van onderzoek valt:
  • Alle pagina's op kiesmbo.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 49

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Wanneer je de website voor de eerste keer opent, verschijnt er onder in het scherm een cookiebalk. Deze bevat het logo van "KiesMBO", maar deze is toegevoegd als achtergrondafbeelding. Deze afbeelding heeft betekenis, voeg het daarom toe met het img-element en geef de afbeelding een alternatieve tekst, zoals bijvoorbeeld "Logo KiesMBO".

Bevinding 2: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home (en elke pagina anders dan de homepagina) staat in de header een SVG-afbeelding van het logo van "Kies MBO". Deze afbeelding heeft betekenis maar de naam ontbreekt. Beschrijf de functie/unieke eigenschappen van deze afbeelding. Voor bezoekers die niet kunnen zien, is het belangrijk dat zij kunnen herkennen dat hier een logo te zien is. Los dit op met role=img en een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen.

Bevinding 3: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/ontdek-mbo staat een logo van "MBO STAD" met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 4: De afbeelding van de stad op pagina https://www.kiesmbo.nl/ontdek-mbo heeft geen alternatieve tekst nodig omdat het om een decoratieve afbeelding gaat. Maar de afbeelding heeft wel een leeg alt-attribuut (alt="") nodig, zodat hulpsoftware weet dat de afbeelding genegeerd kan worden.

Bevinding 5: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home staat een in de footer een SVG-afbeelding van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze afbeelding heeft betekenis maar de naam ontbreekt. Los dit op met role=img en door een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen.

Bevinding 6: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/over-kiesmbonl staan een 5-tal logo's. Het logo van "Beroepsonderwijs Bedrijfsleven" heeft geen alternatieve tekst. Deze afbeelding heeft betekenis maar de naam ontbreekt. Beschrijf de functie/unieke eigenschappen van deze afbeelding.

Bevinding 7: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/interessetest staat een afbeelding van een tekstballon die na elke paar seconden een nieuw beeld laat zien. Op de afbeeldingen is tekst te zien, bijvoorbeeld "Iets met cijfers" en "Op kantoor?" wat dit informatieve afbeeldingen maakt. Geen van de afbeeldingen heeft een alternatieve tekst. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 8: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/scholen/hout-en-meubileringscollege staan onder de adresgegevens van de school 4 SVG-afbeeldingen van social media (Instagram, YouTube, Twitter en Facebook). Deze afbeeldingen hebben betekenis maar de naam ontbreekt. Los dit op met role=img en door een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de social media iconen op pagina https://www.kiesmbo.nl/scholen/hout-en-meubileringscollege/hmc-amsterdam.

Bevinding 9: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/scholen/hout-en-meubileringscollege staan twee achtergrondafbeeldingen van HMC Amsterdam en van HMC Rotterdam die informatie bevatten. De informatieve afbeelding is als achtergrond aan de pagina toegevoegd. Hiermee is deze afbeelding niet beschikbaar voor hulpsoftware. Een blinde gebruiker mist informatie die in deze afbeelding staat. Zorg dat de informatie via een tekstalternatief beschikbaar is.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de afbeelding van het HMC Amsterdam op pagina https://www.kiesmbo.nl/scholen/hout-en-meubileringscollege/hmc-amsterdam.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos wordt een video getoond "Studie in cijfers"(video 3). Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede, kloppende ondertiteling.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos in de video "Ontdek MBO"(video 4). Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos is er in de video "Studie in cijfers" op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 00:04 en 01:34.
Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina in de video "Ontdek mbo"(video 4).
Ook in deze video ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op de pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos is er in de video "Studie in cijfers" (video 3) op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 00:04 en 01:34. Er ontbreekt een voice-over die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voice-over of maak gebruik van een audiodescriptie.

Bevinding 13: Op de pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos staat de video "Studie in cijfers" waar aan het begin rond 0:01 en aan het eind rond 1:30 een logo van "Kies MBO" in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van het Makkelijk Lezen Plein is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos in de video "Ontdek mbo" waar aan begin en het begin rond 00:01 en aan het einde rond 01:34 het logo van Kies MBO in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van "Kies MBO" is.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/contact zijn koppen aanwezig die niet als koppen zijn opgemaakt maar met het strong-element, bijvoorbeeld "Scholen beheren zelf de info over scholen" en "Contact met de Servicedesk". Gebruik de juiste HTML-code om deze koppen op te maken.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de volgende pagina's: https://www.kiesmbo.nl/voor-ouders-en-verzorgers en https://www.kiesmbo.nl/over-kiesmbonl. Ook hier wordt het strong-element gebruikt in plaatst van een kop. Het strong-element is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld een koptekst H2 of H3).

Bevinding 15: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home staat de tekst "Wat zoek je?" afgewisseld met de tekst "Nieuwsgierig? Ga op zoek!" en de tekst "Wat wil je weten?". Visueel is dit een koptekst H1, maar in de code (semantisch) is dit niet als zodanig opgemaakt. Gebruik de juiste HTML-code om deze koppen op te maken.

Bevinding 16: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/?q=opleiding zijn koppen aanwezig die niet als koppen zijn opgemaakt, bijvoorbeeld "420 Gevonden opleidingen", "145 Overige zoekresultaten". Deze teksten zijn nu opgemaakt als paragraaf (met een p-element). Gebruik de juiste HTML-code om deze koppen op te maken.

Bevinding 17: Op de pagina https://www.kiesmbo.nl/over-kiesmbonl is een stuk tekst (Beginnend met "KiesMBO is dé mbo-portal voor studie- en beroepskeuze") opgemaakt met het strong-element tekst Het strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukjes tekst. Maak gebruik van de stylesheet om een intro tekst in een vet lettertype te tonen.

Bevinding 18: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/interessetest wordt er content automatisch bijgewerkt als je keuzes maakt. Dit wordt niet opgemerkt en voorgelezen door hulpsoftware en is dus voor een deel van de bezoekers niet beschikbaar.
Markeer de kop boven de veranderende content met aria-live="polite" zodat deze opgemerkt wordt door hulpsoftware.
Een soortgelijk probleem zien we onder andere terug op de volgende pagina's: https://www.kiesmbo.nl/open-dagen, https://www.kiesmbo.nl/mbo-tour, https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/bouwen-wonen-en-interieur/afbouw-en-onderhoud, https://www.kiesmbo.nl/open-dagen en https://www.kiesmbo.nl/doekoetest.

Bevinding 19: Het is op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos beter om de deellinks in een modal te openen. Hulpsoftware weet op de manier waarop het nu is gedaan niet dat er deellinks zijn verschenen.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home staat onder de koptekst H2 "Scholen" een kaart van Nederland. Wanneer je de cookies nog niet geaccepteerd hebt, staat hier een wit blok met de gele (HEX #FDAF2C) tekst "Accepteer cookies om de scholen op de kaart te bekijken".
Deze tekst biedt te weinig contrast. De contrastverhouding is hier 1.8:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 21: ! Let er bij dit succescriterium op dat wanneer je de pagina vernieuwd, de kleurenset/het thema wijzigt. De gemeten kleuren zijn dus eigenlijk een momentopname. Dit houdt in dat het op meerdere pagina's/kleurensets kan voorkomen!

Bevinding 22: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/open-dagen staat in de kolom van de open dagen bij Online gehouden open dagen een blokje "Online" met erachter een adres van de locatie, bijvoorbeeld "Jan Ligthartstraat". Dit adres van de locatie is grijsblauw (HEX #899A9F) op een donkerblauwe (HEX #13353E) achtergrond. Deze tekst biedt te weinig contrast. De contrastverhouding is hier 4.4:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 23: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/vergelijken staat in de menublokken een link naar de pagina "Bladeren". In één van de kleurensets zit een roze (HEX #C46754) achtergrondkleur van het menublok. De witte tekst biedt te weinig contrast op deze achtergrond. De contrastverhouding is hier 3.8:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 24: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/opleidingen staan verschillende kleuren grijze blokken (bijvoorbeeld HEX #A3A3A3) met daarop met witte tekst de opleidingscategorieën (Koptekst H2). Bij al deze grijze blokken in combinatie met de witte tekst is het contrast te laag. De contrastverhouding is hier 2.5:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-ouders-en-verzorgers staat een afbeelding met tekst "Zoek, vind, vergelijk en kies samen.". Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 200% dan verdwijnt op pagina https://www.kiesmbo.nl/home een gedeelte van het logo onder het menu. De tekst van het logo wordt hierdoor minder goed leesbaar. Zorg ervoor dat content ook beschikbaar blijft wanneer je inzoomt.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina's met een wit blok als header, onder andere pagina https://www.kiesmbo.nl/contact, https://www.kiesmbo.nl/404 en https://www.kiesmbo.nl/?q=opleiding bij inzoomen tot 200%. Wanneer je verder inzoomt, bv. naar 400%, wordt het logo helemaal onleesbaar.

Bevinding 27: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt van 175% naar 200% dan verdwijnt op pagina https://www.kiesmbo.nl/contact de paginacontent onder het menu. Er zijn ook geen scrollbalken om de tekst te kunnen bekijken. Vermijd overigens de scrollbalk in de leesrichting (horizontaal).
Een soortgelijk probleem zien we onder andere terug op pagina https://www.kiesmbo.nl/404, https://www.kiesmbo.nl/scholen, https://www.kiesmbo.nl/open-dagen, https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen. Er zijn nog meer pagina's met ditzelfde probleem.

Bevinding 28: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 150%, 175% en 200% dan verschijnt op pagina https://www.kiesmbo.nl/home een scrollbalk in horizontale richting. Zorg dat de tekst binnen het beeld blijft. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld tabellen, betekenisvolle afbeeldingen en kaarten. Die moeten leesbaar blijven.

Bevinding 29: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt van 175% naar 200% dan verdwijnt op pagina https://www.kiesmbo.nl/home de zoekfunctionaliteit. Zorg ervoor dat de zoekfunctionaliteit ook op lage resolutie blijft werken.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home is de focusrand wanneer je met het toetsenbord door de pagina navigeert niet altijd goed zichtbaar.
De focusrand is zwart, in combinatie met de donkergroene (HEX #0E5841) achtergrondkleur biedt deze combinatie te weinig contrast.
De contrastverhouding is hier 2.4:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Ook op de donkerblauwe achtergrondkleur (HEX #200467) biedt deze combinatie te weinig contrast. De contrastverhouding is hier 1.2:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 31: ! Let er bij dit succescriterium op dat wanneer je de pagina vernieuwd, de kleurenset/het thema wijzigt. De gemeten kleuren zijn dus eigenlijk een momentopname. Dit houdt in dat het op meerdere pagina's/kleurensets kan voorkomen!

Bevinding 32: Wanneer de mobiele menu knop op pagina https://www.kiesmbo.nl/contact toetsenbordfocus heeft, is dat zichtbaar door een zwarte focusrand. De contrastverhouding tussen de focusrand en de donkergroene (HEX #046713) achtergrond is 2.6:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 33: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home komt wanneer je inzoomt naar 400%
een fluor gele pijl (HEX #B9F443) tevoorschijn op een gele achtergrond (HEX #FCBA23) waarmee je naar beneden kunt scrollen. De contrastverhouding tussen de focusrand en de donkergroene (HEX #046713) achtergrond is 1.3:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/?q=opleiding staat een 'X' afbeelding om het zoekscherm te sluiten. Bezoekers die met het toetsenbord navigeren, bijvoorbeeld met de tabtoets, kunnen deze functie niet gebruiken omdat je er niet bij komt met het toetsenbord. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.

Bevinding 35: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/bouwen-wonen-en-interieur/afbouw-en-onderhoud/dekvloerenlegger komen tooltips (de i in een cirkeltje) voor. De tooltips kun je niet openen of sluiten met het toetsenbord.
Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home staat naast het blok "Scholen"/ boven het blok "Open dagen" een blok met afbeeldingen die na elke paar seconden een nieuw beeld laat zien. Dit blok met afbeeldingen kan niet gestopt, gepauzeerd of verborgen worden. Bij sommige mensen kan de beweging misselijkheid veroorzaken. Voor mensen met bijvoorbeeld een cognitieve beperking kan het lastig zijn omdat zij zich tijdens het lezen niet kunnen concentreren op de tekst door de beweging op het scherm. Zorg dat bezoekers het blok met afbeeldingen kunnen stoppen of pauzeren, of verwijder het in zijn geheel.

Bevinding 37: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/interessetest staat een afbeelding van een tekstballon die na elke paar seconden een nieuw beeld laat zien. Deze afbeelding kan niet gestopt, gepauzeerd of verborgen worden. Bij sommige mensen kan de beweging misselijkheid veroorzaken. Voor mensen met bijvoorbeeld een cognitieve beperking kan het lastig zijn omdat zij zich tijdens het lezen niet kunnen concentreren op de tekst, door de beweging op het scherm. Zorg dat bezoekers de afbeelding kunnen stoppen of pauzeren, of verwijder de carrousel in zijn geheel.

2.3 Toevallen en fysieke reacties

2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home (en elke pagina anders dan de homepagina) staat in de header een SVG-afbeelding van het logo van "Kies MBO". Wanneer je met je muis erover hovert, begint deze te knipperen en toont het meerdere verschillende logo's in een andere kleur en lettertype.
Dit is content die méér dan drie keer per seconde flitst. Flitsende content kan epileptische aanvallen veroorzaken bij sommige bezoekers. Pas de content aan of verwijder het om dit probleem op te lossen.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Bezoekers die de website met toetsenbord bedienen en/of hulpsoftware moeten op elke pagina langs dezelfde onderdelen gaan voordat ze bij de inhoud van de pagina zijn. Dit kan je oplossen door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus er op komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Er is een paginatitel op pagina https://www.kiesmbo.nl/home maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. Een goede aanvulling zou zijn om hier ook de paginatitel "Home" toe te voegen.

Bevinding 41: De pagina https://www.kiesmbo.nl/?q=opleiding heeft als paginatitel "Home - KiesMBO", terwijl dit de zoekresultatenpagina betreft. Zorg dat er een beknopte titel aanwezig is die de inhoud van de pagina op dat moment beschrijft.

Bevinding 42: De pagina https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/bouwen-wonen-en-interieur/afbouw-en-onderhoud/dekvloerenlegger heeft wel de titel "Dekvloerenlegger", maar het domein "- KiesMBO" ontbreekt hier. Een goede aanvulling zou zijn om hier ook KiesMBO aan toe te voegen zodat bezoekers altijd weten op welke website zij zich bevinden.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/?q=opleiding begint, wanneer je met het toetsenbord door de pagina navigeert, de focus niet bovenaan bij het KiesMBO logo. De focus begint bij de zoekbalk of bij het eerste zoekresultaat van de gevonden opleidingen. Hierdoor is de focusvolgorde niet logisch.
Wanneer je teruggaat met de tabtoets, kom je wel langs het logo en de menublokken. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/home krijgt een element toetsenbordfocus, maar het element zit onder een knop "Bekijk scholen bij jou in de buurt" waardoor er niet duidelijk is waar de focus op terecht komt. Dit betreft het link element in de kaart dat verwijst naar de sneltoetsen. De knop "Bekijk scholen bij jou in de buurt" is hier overheen geplaatst. Zorg ervoor dat de focus(rand) altijd (helemaal) zichtbaar is.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/scholen staat een kaart dat via een iframe is geplaatst. Hier ontbreekt het title-attribuut. Plaats het title-attribuut in dit iframe met een goede omschrijving van de inhoud van het iframe, bijvoorbeeld "Kaart met locaties van scholen".

Bevinding 46: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/scholen staat een verzameling video's dat via een iframe is geplaatst. Het title attribuut voor elke video is gevuld met "YouTube video player" en heeft dus geen unieke naam.
Vul deze met een goede omschrijving van de inhoud van het iframe, voor de getoetste video's (video 3 en 4) zou dat bv "Video Studie in cijfers - Kies MBO" en "Ontdek MBO - Kies MBO" kunnen zijn.

Bevinding 47: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/opleidingen/bouwen-wonen-en-interieur/afbouw-en-onderhoud/dekvloerenlegger staat een knop met een hartje erin. Deze knop heeft geen toegankelijke naam. Het is voor screenreadergebruikers nu niet duidelijk wat de knop doet. Geef de knop een toegankelijke naam die zichtbaar is voor hulpsoftware.

Bevinding 48: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos hebben de deellinks op de video's een <a> element zonder href en heeft het een tabindex=0 attribuut. Dit is verwarrend voor alle bezoekers, maar met name voor screenreadergebruikers. Een screenreader leest wel voor dat er een link is, maar er gebeurt niets als op de link geklikt wordt. Voeg een linkadres toe om dit probleem op te lossen.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij het afspeelicoon en bij het hartje op de video's.

Bevinding 49: Op pagina https://www.kiesmbo.nl/voor-docenten-mentoren-en-decanen/videos hebben de links om te delen op WhatsApp en andere social media geen linktekst/geen toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-05-09 15:31:02 v2.4-011