Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website De Kinderombudsman

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Kinderombudsman.nl
Datum 21 mei 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op kinderombudsman.nl.
  • Alle PDF's op kinderombudsman.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via kinderombudsman.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 5

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In PDF-document '20230165 Politie hield onvoldoende rekening met minderjarige bij inval en aanhouding van vader na toestemming van OM' staan een aantal afbeeldingen. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die erin staat. De decoratieve afbeeldingen dienen als artefact te worden getagd. Hetzelfde geldt voor het PDF-document 'Routekaart'.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: De PDF "20230165 Politie hield onvoldoende rekening met minderjarige bij inval en aanhouding van vader na toestemming van OM" heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Hetzelfde geldt voor de PDF "Routekaart".

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit (2.4.3 Focusvolgorde, Bevinding 19): Op elke pagina van de website op https://www.kinderombudsman.nl/, kun je met het toetsenbord door de pagina navigeren. Wanneer je het scherm naar 1280px breed bij 1024px hoog verkleind en vervolgens inzoomt naar 200%, wordt het hamburgermenu actief. Hier gebeurt er iets opvallends met de tabvolgorde: deze begint dan niet meer bij het logo van de Kinderombudsman maar bij het hamburgermenu en bij het gebruiken van de tabtoets kom je meteen op de knop "Ga naar de folders en de checklijst". Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van en bevinding uit een eerdere audit (2.4.4 Linkdoel, Bevinding 22): Op de pagina https://www.kinderombudsman.nl/nieuws staan links met de linktekst 'Lees artikel'. In het bijbehorende aria-label staat een tekst die begint met "Read more about Te veel kinderen krijgen geen onderwijs... etc.". Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze knop niet overeenkomen, is de knop niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze link in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan. Zie ook SC 3.1.2 Taal van Onderdelen.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit (2.4.4 Linkdoel, Bevinding 22): Op de pagina https://www.kinderombudsman.nl/nieuws staan links met de linktekst 'Lees artikel'. In het bijbehorende aria-label staat een tekst die begint met "Read more about Te veel kinderen krijgen geen onderwijs... etc.". Pas de tekst aan naar het Nederlands om te voldoen aan dit criterium. Zie ook SC 2.5.3 Label in naam.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-21 12:52:45 v2.4-011