Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Krimpen ontmoet!

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Krimpen ontmoet!
Datum 3 december 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op krimpenontmoet.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 70

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ staat het logo van Krimpen ontmoet. De alternatieve tekst is 'Krimpen ontmoet!'. Vermeld hierbij dat het om een logo gaat. Dit probleem komt ook voor op alle overige pagina's. Op deze pagina's is het linkdoel van het logo de homepagina. Geef in dat geval ook het linkdoel aan in de alternatieve tekst van de afbeelding. Bijvoorbeeld 'ga naar home'. Hetzelfde probleem komt voor op alle pagina's bij de klikbare afbeelding van het logo in de footer en bij het klikbare logo na het indienen van een formulier op de 'Bedankt' pagina, bijvoorbeeld op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen.

Bevinding 2: De afbeeldingen in de slideshow op de homepagina hebben een incorrecte alternatieve tekst. Bijvoorbeeld de afbeelding met alternatieve tekst '_dsf1751' beschrijft de afbeelding niet. Geef alle afbeeldingen in de slideshow een correcte alternatieve tekst of geef een leeg alt attribuut (alt="") om aan te geven dat het om een decoratieve afbeelding gaat. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatieven/. Sommige alternatieve teksten beschrijven de afbeeldingen niet of onvoldoende. Bijvoorbeeld de afbeeldingen met alternatieve tekst 'pexels bertellifotografia 3321791' en 'duofiets 300dpi', zie voor dezelfde alternatieve teksten ook pagina https://krimpenontmoet.nl/status/in-behandeling/.

Bevinding 3: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/nieuws/ staat een afbeelding met alternatieve tekst 'krimpen ontmoet 01 nieuwsbericht website zonder logo'. Deze tekst beschrijft de afbeelding niet. Zorg voor een correcte beschrijvende alternatieve tekst voor de afbeelding, of maak deze afbeelding eventueel decoratief door middel van een leeg alt-attribuut.

Bevinding 4: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/?initiatieven=voorbeeld-de-wijkkunstweek staat een afbeelding met alternatieve tekst 'wijkkunstweek voorbeeld'. Visueel is te zien dat de tekst '[Voorbeeld]' over de afbeelding heen staat. Dit komt niet terug in de alternatieve tekst van de afbeelding, daarnaast beschrijft de tekst onvoldoende de afbeelding.

Bevinding 5: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ staat een video zonder beschrijvende titel. De video heeft geen toegankelijke naam en de toegankelijke naam van het iframe is enkel 'Krimpen ontmoet!'. Voeg een beschrijvende titel toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 6: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/veelgestelde-vragen/ staat onder de eerste vraag een lijst met opsommingstekens. Deze 'listmarkers' worden door sommige screenreaders voorgelezen als 'wit opsommingsteken'. Verberg deze daarom voor hulpsoftware, bijvoorbeeld met aria-hidden. Dit probleem komt meerdere keren voor op de pagina en op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://krimpenontmoet.nl/spelregels/ onder de kop 'Wie kan een aanvraag indienen?'.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ wordt een video getoond. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden, bijvoorbeeld op 0:32 "www.krimp nl". Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ is er in de video tekst in beeld, bijvoorbeeld vanaf 0:41. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

Bevinding 9: Op de paginahttps://krimpenontmoet.nl/over/ staat een video waar het logo gedurende de video in beeld staat. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van 'Krimpen ontmoet!' is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:41. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

Bevinding 11: Op de paginahttps://krimpenontmoet.nl/over/ staat een video waar het logo gedurende de video in beeld staat. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van 'Krimpen ontmoet!' is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ staan teksten opgemaakt met het strong-element. Bijvoorbeeld 'Voortgangsgesprekken:'. Het strong-element is om enkele woorden nadruk te geven en is niet bedoeld enkel voor opmaak. Maak gebruik van een andere manier op deze teksten op te maken, bijvoorbeeld met CSS. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/spelregels/, waar voor de koppen zoals 'Collectief belang' naast een opmaak als kop, ook gebruik is gemaakt van het strong-element.

Bevinding 13: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ staat een kop die niet is opgemaakt als kop 'Heb jij vragen over de eindverantwoording?' maar met het strong-element. Het strong-element is bedoeld om enkele woorden nadruk te geven en is niet bedoeld voor de opmaak van koppen, gebruik hiervoor bijvoorbeeld h2.

Bevinding 14: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/spelregels/ staat onder de kop 'Wie kan een aanvraag indienen?' een opsomming. De opsomming is opgemaakt als drie verschillende lijsten met elk één lijstitem. Deze opmaak is incorrect. Zorg ervoor dat dit een enkele lijst wordt waar de drie lijstitems in staan.

Bevinding 15: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/?initiatieven=voorbeeld-de-wijkkunstweek staat een afbeelding met daarop de tekst '[voorbeeld]'. Visueel is te zien dat deze afbeelding met tekst dient als een kop voor het blokje met informatie eronder. Voor een bezoeker die het scherm niet kan zien is deze relatie niet duidelijk. Een mogelijke oplossing is om het blokje een titel te geven die het onderwerp of doel beschrijft.

Bevinding 16: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/?initiatieven=voorbeeld-de-wijkkunstweek staat een blauw blokje met uitleg over het voorbeeld initiatief. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien krijgen dit onderscheid niet mee. Zorg ervoor dat informatie die visueel wordt onderscheiden van de overige tekst op de pagina, ook beschikbaar is voor hulpsoftware. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het aside element.

Bevinding 17: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ is bij de velden het label niet expliciet geassocieerd met het invoerveld. Tekst labels moeten gekoppeld worden aan invoervelden bijvoorbeeld door gebruik te maken van het for-attribuut bij het label-element die verwijst naar een id-attribuut bij het invoerveld. Zo krijgt een bezoeker die gebruik maakt van een screenreader direct te horen om welk veld het gaat als met de tab-toets direct naar het invoerveld wordt gesprongen.

Bevinding 18: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ staan in het formulier bij '2. Over jouw initiatief' keuzerondjes (radiobuttons). Boven deze groep staat de een tekst, bijvoorbeeld 'Vraag je voor de eerste keer subsidie aan voor dit initiatief bij het fonds ‘Krimpen ontmoet!’? *'. Deze tekst is nu niet gekoppeld aan de groep keuzerondjes. Gebruik een combinatie van fieldset en legend of een andere vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen. Dit probleem komt op meerdere plekken voor in het formulier, bijvoorbeeld bij de keuzevakjes onder "In welke wijk(en) vindt het initiatief plaats?".

Bevinding 19: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ staan bovenaan het formulier stappen '1 Algemeen' en '2 Verantwoording'. Visueel is te zien dat het om stappen gaat. Een bezoeker die het scherm niet kan zien heeft deze context niet. Zorg ervoor dat deze informatie ook beschikbaar is voor voorleessoftware of voeg een beschrijvende tekst toe zoals 'Stap'.

Bevinding 20: In het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ staat bij sommige invoervelden een blauw blok met aanvullende informatie opgemaakt met het em-element. Bijvoorbeeld bij 'Welke investering in tijd, middelen en energie (bijvoorbeeld vrijwilligers) ga je zelf doen om het maatschappelijk initiatief tot een succes te maken?'. Het em-element is bedoeld om nadruk te geven aan enkele woorden, niet voor hele zinnen. Zorg voor een andere manier om deze tekst op te maken, bijvoorbeeld CSS.

Bevinding 21: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/veelgestelde-vragen/ staat onder 'Hoe wordt er verantwoording afgelegd voor de uitvoering van het initiatief?' een stuk tekst waarbij witregels worden opgemaakt met een lege <p>. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware. Zorg voor een andere opmaak.

Bevinding 22: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ staat een kop h3 'Direct naar' als tussenkop die geen tussenkop is van h2 'Doe mee aan Krimpen ontmoet!'. Maak deze kop op als h2. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/beoordelingsteam-krimpen-ontmoet/ hier volgt een kop van niveau 4 een kop van niveau 2. Sla geen koppen over. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, et cetera.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op de pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatieven/staan blokken met een afbeelding, een datum, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de afbeelding en datum. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld pagina https://krimpenontmoet.nl/status/in-behandeling/ en https://krimpenontmoet.nl/nieuws/.

Bevinding 24: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/?initiatieven=voorbeeld-de-wijkkunstweek staat rechts een blokje met informatie over het initiatief. De afbeelding met daarop de tekst '[Voorbeeld]' staat visueel bovenaan het blokje, maar in de code onderaan. De afbeelding functioneert als een kop boven de tekst. Zorg ervoor dat de volgorde in de code overeenkomt met de visuele volgorde, zodat de betekenis ook door hulpsoftware wordt overgedragen.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ staat de instructie 'Via onderstaand formulier dien jij je aanvraag in voor financiële ondersteuning van jouw initiatief.' Deze instructie maakt gebruik van oriëntatie en is niet behulpzaam voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Zorg voor een instructie die voor alle bezoekers bruikbaar is. Overigens staat het formulier bij het aanpassen van de schermgrootte misschien onderaan de instructie, bij een volledige weergave staat het formulier naast de tekst.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes. Een vergelijkbaar probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Wanneer bij het aanpassen van de schermgrootte het hoofdmenu in een hamburgermenu veranderd en deze geopend wordt en het submenu wordt geopend, dan staat met kleur aangegeven wat de submenu onderwerpen zijn, zowel met een blauwe kleur als een donkergroene kleur. Het kleurcontrast van beide is te laag op de donkerblauwe achtergrond. Zorg ervoor dat het contrast minimaal 3:1 is of geef op een ander manier het onderscheid aan tussen het hoofd- en submenu.

Bevinding 28: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ staat bovenaan het formulier aangegeven wat de actieve stap is met een blauwe kleur. De inactieve (/afgeronde) stap is groen. Het contrast tussen de kleuren is lager dan 3:1. Zorg ervoor dat het contrast minimaal 3:1 is of geef op een ander manier het onderscheid aan, bijvoorbeeld met aria-current.

Bevinding 29: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ hebben de punten in de slideshow een lichtgrijze kleur (HEX #A5A8B0) wanneer ze inactief zijn. De actieve slide heeft een witte kleur. Informatie mag niet alleen doormiddel van kleur overgedragen worden, tenzij het kleurverschil groter is dan 3:1, hier is het 2,3:1.

Bevinding 30: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/?initiatieven=voorbeeld-de-wijkkunstweek staat een blauw blokje met uitleg over het voorbeeld initiatief. Slechtziende en kleurenblinde bezoekers krijgen dit onderscheid mogelijk niet mee. Zorg voor voldoende contrast of zorg voor nog een andere manier om de tekst van de overige tekst te onderscheiden.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ veranderd bij hover de kleur van de link
'Meer informatie' naar groen (HEX #00857C) op een lichtblauwe (HEX #E7F8FF) achtergrond. De contrastverhouding is 4,1:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 32: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording staat een formulier. Wanneer een bezoeker het formulier verkeerd heeft ingevuld, bijvoorbeeld een 'x' bij de verplichte velden waar om een toelichting wordt gevraagd, dan verschijnt er onderaan het formulier een melding in het Engels, bijvoorbeeld 'nonce_failed'. De rode (HEX #FF0000) tekst op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ ingezoomd wordt op 200% dan valt het e-mailadres achter het formulier en is niet meer volledig in beeld. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/beoordelingsteam-krimpen-ontmoet/ wanneer wordt ingezoomd op 250% dan komt de tekst 'Lancering Krimpen ontmoet' achter een ander onderdeel te staan, op 400% is dezelfde tekst niet leesbaar meer.

Bevinding 34: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels op pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ ingezoomd wordt vanaf 250% beweegt 'Inhoud van deze pagina' niet mee met het scrollen. Daardoor is niet alle informatie beschikbaar. Dit komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld pagina https://krimpenontmoet.nl/spelregels/.

Bevinding 35: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt
Op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ is het formulier erg slecht leesbaar en verdwijnt bijvoorbeeld bij "Wat is de focus van jouw initiatief?" een gedeelte van de tekst buiten beeld op 300/400%. Dit komt door de indeling. Een mogelijke oplossing is om het formulier en de tekst ernaast niet naast elkaar maar onder elkaar te plaatsen. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/. Het probleem met de indeling van de pagina komt op meerdere pagina's voor op de website, bijvoorbeeld bij de 'Inhoud van deze pagina' wanneer wordt ingezoomd op 400%, bijvoorbeeld op pagina https://krimpenontmoet.nl/spelregels/

Bevinding 36: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 300% op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ dan vallen de teksten van de stappen bovenaan het formulier over elkaar heen.

Bevinding 37: Advies: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 125% komen hier en daar onderdelen die bij elkaar horen een beetje op afstand van elkaar te staan, bijvoorbeeld bij de hoofdnavigatie bij de knoppen om het submenu mee te openen of de pijl knop naast de link 'Meer informatie' bijvoorbeeld op de homepagina. Het is hier niet afgekeurd omdat er geen toegankelijkheidsproblemen ontstaan.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: De focusrand is wisselend in kleur en in combinatie met de wisselende achtergrond per pagina zijn er meerdere contrastproblemen. Bijvoorbeeld:

Wanneer de focusrand lichtblauw is (HEX #B3DAFF) op een witte achtergrond, bijvoorbeeld om de skiplink, dan is de contrastverhouding 1,4:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Met een andere kleur focusrand en een andere achtergrondkleur zijn er nieuwe kleurencombinaties die een contrastprobleem opleveren. Een aantal voorbeelden:

Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld pagina https://krimpenontmoet.nl/beoordelingsteam-krimpen-ontmoet/. Zorg ervoor dat de focusrand altijd voldoende contrast heeft met de achtergrond.

Bevinding 39: Wanneer de zoekfunctie is geactiveerd, heeft de zwarte sluit-knop op de blauwe (HEX #004A8F) achtergrond een contrastverhouding van 2,3:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 40: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ staat een slideshow met pijlen om naar de volgende of vorige slide te gaan. De witte kleur op de wisselende afbeeldingen heeft niet overal voldoende contrast. Bijvoorbeeld de witte pijl op de groene (HEX #9FAA56) struik van de eerste slide, heeft een contrastverhouding van 2,5:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Hetzelfde geldt voor de punten onderin de slideshow die aangeven hoeveel slides er zijn.

Bevinding 41: Advies: In de cookiemelding staat een schuifregelaar bij 'Statistieken'. Het verschil tussen de oranje kleur (HEX #F56E28) en de blauwe (HEX #1E73BE) kleur voor het in- en uitschakelen is een contrastverhouding van 1,6:1, waar dit bij voorkeur minimaal 3:1 is.

Bevinding 42: Advies: In de cookiemelding staan knoppen zoals 'Weigeren'. De lichtgrijze (HEX #F9F9F9) kleur van de knop op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 1:1, waar dit bij voorkeur 3:1 zou zijn. Bijvoorbeeld bezoekers met een cognitieve beperking herkennen zo eerder dat het hier om knoppen gaat.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 43: Advies: Wanneer de schermgrootte wordt aangepast en ingezoomd op 150% dan wordt bij het aanpassen van de regelhoogte, alinea- en tekstafstand de h1 kop op pagina https://krimpenontmoet.nl/beoordelingsteam-krimpen-ontmoet/ op een onlogische plek afgebroken.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ staat bij enkele hoofdnavigatie links een pijl-knop om een submenu te openen. Deze knop is wel bereikbaar maar niet te bedienen met het toetsenbord. Hierdoor kunnen bezoekers die navigeren met het toetsenbord het submenu niet openen. Zorg ervoor dat alle content bereikbaar en bedienbaar is met het toetsenbord.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op de pagina https://krimpenontmoet.nl/over/ wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die gebruik maken van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg de volgende eigenschap aan de embedcode toe: 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op de homepagina is de titel van de pagina enkel de organisatienaam 'Krimpen ontmoet!'. Voeg ook een tekst toe die het doel van de pagina beschrijft, bijvoorbeeld 'Home'.

Bevinding 47: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/?s=initiatief is de paginatitel "initiatief" - Krimpen ontmoet!'. Het gaat hier om een zoekresultaat. Pas de paginatitel aan zodat het onderwerp of doel van de pagina duidelijk omschreven wordt, bijvoorbeeld door 'Zoeken' of 'Zoekresultaat' toe te voegen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Op alle pagina's staat in de header een link 'Indienen'. De toegankelijke naam van de link is 'Indienen'. Het linkdoel is een pagina waar de bezoeker een initiatief kan indienen. Voeg deze informatie toe aan de toegankelijke naam van de link. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/?initiatieven=voorbeeld-de-wijkkunstweek waar onder de kop 'Status' een link staat met toegankelijke naam 'Voorbeeld'. Het linkdoel is hier onduidelijk. Het linkdoel is een pagina met voorbeeld initiatieven. Voeg dit toe aan de toegankelijke naam.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 49: Advies: Pagina https://krimpenontmoet.nl/status/in-behandeling/ is enkel te bereiken via de link van het initiatief. Zorg dat er meerdere manieren zijn om de pagina te kunnen bereiken.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 50: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/beoordelingsteam-krimpen-ontmoet/ staan twee identieke koppen 'Beoordelingsteam Krimpen ontmoet!' als h1 en h2. Omdat het hier geen echte verwarring oplevert is het hier niet afgekeurd. Maar let op met het gebruiken van identieke koppen, vaak beschrijft een van de koppen de onderliggende content onvoldoende.

Bevinding 51: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/status/in-behandeling/ is de titel van de pagina 'In behandeling'. Deze kop is weinig beschrijvend. Voeg eventueel toe dat het om initiatieven gaat die in behandeling zijn.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ is de focusrand om de keuzerondjes en selectievakjes niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 53: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatieven/ staan links met toegankelijke naam 'Klik hier en lees ....', bijvoorbeeld: 'Klik hier en lees Structurele activiteiten in de Meerkoetflat'. Visueel is de tekst te zien 'Bekijk dit initiatief'. Deze tekst komt niet terug in de toegankelijke naam. Dit is een probleem voor bezoekers die gebruikmaken van spraak gestuurde bediening. Zorg ervoor dat deze tekst terugkomt in de toegankelijke naam, het liefst na de koptekst. Het is dan niet nodig om ook de tekst 'Klik hier en lees' te gebruiken. Dit probleem komt ook voor op pagina https://krimpenontmoet.nl/status/in-behandeling/ en pagina https://krimpenontmoet.nl/nieuws/ bij de tekst 'Lees verder' die niet terugkomt in de toegankelijke naam.

Bevinding 54: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ staat een knop 'Bestanden kiezen'. De toegankelijke naam van de knop is de tekst van het label die erboven staat. Deze tekst komt niet overeen met de tekst die zichtbaar is op de knop. Hierdoor is de knop lastig met spraakbesturing te bedienen. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan. Dit probleem komt twee keer voor in het formulier. Een vergelijkbaar probleem komt voor in het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ waar bij '5. Extra aan te leveren documenten' een knop staat 'Bestanden kiezen' met toegankelijke naam 'Bestanden uploaden'.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/ staat een slideshow met een knoppen met toegankelijke namen 'next slide' en 'previous slide'. De taal van de pagina is Nederlands. Daarom moet er in de code een taalwissel aangegeven worden, maar in dit geval is het beter om de tekst te vertalen naar het Nederlands. Ook de drie punten als tablist heeft een incorrecte toegankelijke naam 'Select a slide to show' en de tabs bijvoorbeeld 'Go to slide 1'.

Bevinding 56: Wanneer een bezoeker verkeerde invoer invoert in het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording, bijvoorbeeld een 'x' bij alle invoervelden waar een toelichting vereist is, dan staat er een rode tekst 'nonce_failed' onderaan het formulier. Deze tekst is in het Engel, hiervoor is een taalwissel in de code nodig, maar in dit geval is het beter om de tekst te vertalen naar de taal van de pagina, namelijk Nederlands.

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 57: In de formulieren op https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ en https://krimpenontmoet.nl/contact/ hebben dezelfde invoervelden een verschillende benaming. In het contactformulier wordt 'Straat + nr.' gebruikt, in het formulier om een initiatief in te dienen 'Straat + huisnummer'. Dit geldt ook voor: 'Plaats' en 'Woonplaats' en 'E-mail' en 'E-mailadres' in de formulieren (in de lopende tekst op de contactpagina wordt 'e-mail' gebruikt). Zorg voor een consistente benaming.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 58: Het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan je de tekstgrootte niet aanpassen zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen. Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld Naam is niet ingevuld’.

Bevinding 59: Als in het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ verplichte velden niet zijn ingevuld of het emailadres niet correct is ingevuld dan is de knop "Volgende" lichtgrijs en kan het formulier niet verzonden worden. Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt dan moet aangegeven worden waar de fout is gemaakt en wat de fout is. Geef duidelijke foutmeldingen.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 60: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ is een formulier waar bij de verplichte velden een * wordt getoond. Nergens binnen het formulier staat vermeld dat dit betekent dat dit veld verplicht is. Plaats een melding bovenaan, binnen het formulier, bijvoorbeeld: ‘Velden met een sterretje (*) zijn verplicht'.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 61: Het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan je de tekstgrootte niet aanpassen zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen. Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld Naam is niet ingevuld’. Daarnaast kan het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ niet verstuurd worden omdat ook een geldige invoer bij het verplichte e-mailadres niet wordt geaccepteerd.

Bevinding 62: Het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ heeft een invoerveld voor het E-mailadres. Er wordt geen suggestie gegeven bij het invoerveld hoe het wel moet worden ingevuld, bijvoorbeeld 'naam@domein.nl'. Hierdoor kunnen sommige bezoekers het formulier niet invullen en versturen, omdat het om een verplicht veld gaat. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/.

Bevinding 63: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ bij het invoerveld 'Postcode' en 'IBAN staan streepjes die enkel door cijfers of letters ingevuld kunnen worden. Voorleessoftware geeft deze informatie niet door en leest enkel voor dat hier om min-tekens staan. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien weten nu niet in welk formaat dit ingevuld moet worden. Voor alle bezoekers is er geen duidelijke instructie beschikbaar in welk formaat dit veld ingevuld moet worden. Dit probleem komt ook voor in hetzelfde formulier bij het invoerveld 'Zo nee, in welk jaar vroeg je voor het eerst de subsidie aan? En is dit de eerste, tweede of derde keer dat je een aanvraag indient bij dit fonds?' waar om een jaartal wordt gevraagd.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 64: Wanneer een bezoeker het formulier invult op https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording/ dan kan de bezoeker niet meer terug naar stap 1 wanneer stap 2 is bereikt. Hierdoor is het niet mogelijk om eerder ingevulde gegevens te controleren of aan te passen. Ook ontbreekt er een samenvatting. Als het foutief invullen van de eindverantwoording financiële gevolgen kan hebben voor de indiener is aan dit succescriterium niet voldaan. Zo niet dan is dit een advies om de gebruiksvriendelijkheid van dit formulier te verbeteren.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 65: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ staat een formulier. De invoervelden hebben geen toegankelijke naam. Geef de invoervelden een toegankelijke naam, bijvoorbeeld 'E-mail *' voor het invoerveld met label 'E-mail *'. Dat kan bijvoorbeeld door het aria-labelledby attribuut te gebruiken.

Bevinding 66: Wanneer de hoofdnavigatie veranderd in een menu met drie strepen (hamburgermenu) bij het aanpassen van de schermgrootte en inzoomen vanaf 150%, dan is de toegankelijke naam 'Open het mobiele menu' en er is geen visueel label zichtbaar. Voeg een zichtbaar label toe, bijvoorbeeld 'menu' en wijzig de toegankelijke naam omdat het niet enkel om een "mobiel menu" gaat.

Bevinding 67: Wanneer de zoekfunctie wordt geopend, komt deze over de hele pagina te staan. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien krijgen deze informatie niet mee en weten nu niet dat de rest van de pagina niet bereikbaar is. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is om de status aan te geven of om de zoekfunctie te openen in de header of op de zoekpagina.

Bevinding 68: In het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/ staat bij 'https://krimpenontmoet.nl/initiatief-indienen/' (stap 4) een knop 'subsidieregel toevoegen'. Wanneer deze is er een rode knop om de regel te verwijderen. De toegankelijke naam van de knop is '×'. Deze tekst is onvoldoende beschrijvend voor de knop, sommige bezoekers weten nu mogelijk niet wat de knop doet. Geef de knop een naam die de functie beschrijft. Dit probleem komt bij meerdere knoppen voor in het formulier, bijvoorbeeld bij 'Kostenregel toevoegen'.

Bevinding 69: Advies: Op pagina https://krimpenontmoet.nl/contact/ wanneer een bezoeker begint met typen in het invoerveld 'Bericht' dan blijft de placeholdertekst staan. Zorg ervoor dat de placeholdertekst verdwijnt wanneer de bezoeker begint met typen.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 70: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina https://krimpenontmoet.nl/eindverantwoording een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er een foutmelding onderaan het formulier 'nonce_failed'. Blinden en slechtzienden die met een screenreader werken krijgen geen signaal dat er iets is gewijzigd en dat er foutmeldingen staan op het scherm. Los dit op met bijvoorbeeld role="alert". Zorg ervoor dat het ook wordt doorgegeven wanneer een formulier succesvol wordt verstuurd.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-28 06:07:58 v2.4-011