Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website LEADER Zuid-Limburg
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | LEADER Zuid-Limburg |
---|---|
Datum | 25 juli 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op alle onderzochte pagina's staan afbeeldingen in een img-element zonder alt-attribuut. Bij dit element is altijd een alt-attribuut nodig, want anders wordt mogelijk de bestandsnaam voorgelezen. Dit komt bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) voor in de header, in het logo van LEADER Zuid-Limburg en het icoon van LinkedIn. Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten komt dit ook voor bij de afbeeldingen naast de projecten die vergroot kunnen worden. Als een afbeelding in een img-element informatief of functioneel is, moet het alt-attribuut een waarde hebben die omschrijft wat op de afbeelding staat of wat de afbeelding doet. Als een afbeelding decoratief is, moet de waarde van het alt-attribuut leeg zijn. Dan kan hulpsoftware, zoals een schermvoorleessoftware de afbeelding negeren.
Bevinding 2: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staan in een aantal gevallen beschrijvingen onder een afbeelding, en bevat de afbeelding zelf een alternatieve tekst dat het niet goed beschrijft. Bijvoorbeeld in het artikel ‘LEADER subsidieloket geopend’ van 19 maart 2024. Het alt attribuut bevat de tekst ‘Kwallef van Vliek’ terwijl de beschrijving ‘Leerlingen van basisschool de Triangel uit Ulestraten, aan het werk in de nieuwe serre van de Kwallef van Vliek’ leest. Laat in dit geval de alt tekst leeg, en plaats de beschrijving in een figcaption element. Nest vervolgens de figcaption en de img elementen in een figure element. Hierdoor wordt het verband tussen de afbeelding en tekst goed begrepen door schermleessoftware.
Bevinding 3: Op alle onderzochte webpagina's staat onderin in de footer een afbeelding met het logo van Photolima. Dit is een functionele afbeelding, maar hierbij mist een tekstalternatief. Voeg een alt-attribuut toe met een waarde hebben die de visueel zichtbare tekst bevat en aangeeft waar de link naartoe gaat. Bijvoorbeeld "Logo Photolima". Zie ook succescriteria 2.4.4, 2.5.3 en 4.1.2.
Bevinding 4: Op alle onderzochte webpagina's staat vlak boven de footer een afbeelding met de logo's van LEADER en de Europese Unie. Deze afbeelding heeft het tekstalternatief "medemogelijk-eu". Dit beschrijft niet voldoende wat op de afbeelding staat en bevat niet alle zichtbare tekst. Wijzig dit tekstalternatief, zodat de logo's en de tekst ook voor blinde mensen beschikbaar zijn.
Bevinding 5: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/programma staan onder "Doelstelling" decoratieve afbeeldingen bij elk onderdeel. Deze afbeeldingen hebben allemaal een tekstalternatief die niet duidelijk is. Bijvoorbeeld "programma-samenleving-in-verbinding" en "verbinden-van-stad-en-platteland-20160610". Verwijder deze tekstalternatieven door het alt-attribuut leeg te maken (alt=""). Dit probleem komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/, onder de video. Zie ook succescriterium 1.3.2.
Bevinding 6: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/subsidie-aanvragen staan meerdere decoratieve afbeeldingen onder "Stappenplan". Deze tekstalternatieven zijn overbodig en moeten verwijderd worden. In sommige gevallen is het tekstalternatief gelijk aan de koptekst erboven en dus dubbelop. Bijvoorbeeld "Stap 1: Oriëntatie" en "Stap 2: Overleg met secretaris". In andere gevallen komt het tekstalternatief juist niet overeen met de koptekst en is het verwarrend. Bijvoorbeeld "Stap 4: Indienen subsidieaanvraag bij RVO" bij stap 3 en "Stap 3: Uitwerking in projectplan" bij stap 5. In een ander geval is het tekstalternatief onduidelijk. Bijvoorbeeld "indienen-stap-4-presenteren" bij stap 4.
Bevinding 7: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staan meerdere afbeeldingen met onduidelijke tekstalternatieven zoals "IMG-20240527-WA0004" en "IMG-20240527-WA0016". Als het informatieve afbeeldingen zijn, moeten zij een tekstalternatief krijgen dat bondig beschrijft wat op de afbeelding staat. Als het decoratieve afbeeldingen zijn, moet het tekstalternatief leeg zijn (alt="" in de code), zodat hulpsoftware deze afbeeldingen kan negeren.
Bevinding 8: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staat een kaart met daarin informatieve iconen van projecten die in voorbereiding, in uitvoering of gerealiseerd zijn. Deze iconen hebben nu geen tekstalternatief. Voeg een tekstalternatief toe dat deze informatie overbrengt.
Bevinding 9: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ staat ongeveer halverwege een iframe met daarin een video. Deze video heeft geen tekstalternatief, waardoor het voor blinde mensen niet duidelijk is wat in deze iframe staat. Voeg een title of aria-label toe aan de iframe waarmee duidelijk wordt dat het een video is en waarover het gaat. Dit probleem komt ook voor bij de video's op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten, https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats en https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel. Zie ook succescriterium 4.1.2.
Bevinding 10: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten en https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats staan afbeeldingen die vergroot kunnen worden. Op de eerste pagina is dat bij elk project de afbeelding met een cijfer erop en op de tweede pagina zijn dat de afbeeldingen in de galerij boven "Bekijk alle foto's". Dit zijn functionele afbeeldingen die een tekstalternatief nodig hebben dat aangeeft wat deze afbeeldingen doen. Zie ook succescriterium 2.4.4.
Bevinding 11: Als op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten en https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats een afbeelding vergroot wordt weergeven, komt de afbeelding in een lightbox met iconen van pijlen voor de vorige en volgende afbeelding en een icoon van een kruis voor het sluiten. Dit zijn functionele iconen, omdat het ook links zijn. Zij missen echter een tekstalternatief. Geef ze een tekstalternatief zoals "Vorige afbeelding", "Volgende afbeelding" en "Afbeelding sluiten". Zie ook succescriteria 2.4.4 en 4.1.2.
Bevinding 12: Als de website wordt bekeken op een klein of ingezoomd scherm, zijn de header en de hoofdnavigatie verplaatst achter een 'knop' met drie liggende streepjes. Dit functioneel icoon heeft geen tekstalternatief. Hier zijn meer problemen mee, zie bijvoorbeeld succescriteria 2.1.1, 2.4.3 en 4.1.2.
Bevinding 13: Op pagina 1 van het PDF-document op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf staat het logo van LEADER Zuid-Limburg. Dit is een informatieve afbeelding zonder tekstalternatief. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die erin staat, bijvoorbeeld "Logo LEADER Zuid-Limburg". Indien hetzelfde logo op meerdere pagina's voorkomt, kan het aldaar als artifact aangemerkt worden zodat het niet meer gelezen wordt door hulpsoftware.
Bevinding 14: Advies: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/gebied staat een afbeelding van een kaart. Deze afbeelding heeft het tekstalternatief "Leader_gebied_Zuid_Limburg_270623". Het gebruik van underscores zorgt hier voor een niet-optimale ervaring bij het voorlezen. Deze kunnen daarom beter verwijderd worden. Dit geldt ook voor het logo van Provincie Limburg die op elke pagina vlak boven de footer staat. Deze heeft het tekstalternatief "logo-sponsor-provincie-limburg-nl-20160610".
Bevinding 15: Advies: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staan in een aantal gevallen beschrijvingen onder een afbeelding, in een aantal gevallen alternatieve teksten in de HTML en in een paar gevallen beiden. Advies zou zijn, gezien de omvang van de content op deze pagina, om een consequente keuze te maken inzake de plaatsing zodat gebruikers van schermleesssoftware minder ruis ervaren.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 16: Advies: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ staat bovenaan een video zonder geluid die automatisch afspeelt. Deze video wordt gezien als decoratief en heeft daarom geen alternatief nodig. Het zou beter zijn om aan dit video-element ook aria-hidden="true" toe te voegen, zodat duidelijk is dat hulpsoftware deze video kan overslaan. Zie echter ook succescriterium 2.2.2.
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten, https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats en https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel worden meerdere video's getoond. In deze video's komt gesproken tekst voor, maar de ondertiteling ontbreekt. Zorg ervoor dat mensen met een auditieve beperking ook weten welke informatie in het audiospoor voorkomt door een ondertiteling aan de video's toe te voegen.
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/, https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten, https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats en https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staan meerdere video's met visuele informatie. Bijvoorbeeld het logo van LEADER aan het begin, de namen en functies van de sprekers tijdens de video en de aftiteling met logo's aan het eind. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/, https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten, https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats en https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staan meerdere video's met visuele informatie. Bijvoorbeeld het logo van LEADER aan het begin, de namen en functies van de sprekers tijdens de video en de aftiteling met logo's aan het eind. Er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware, zoals schermvoorleessoftware, niet weten wat er wordt getoond in de video. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie of laat alle informatie uitspreken door de voice-over, waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: Op meerdere pagina's zijn woorden, zinsdelen of hele zinnen opgemaakt met het strong- en/of het em-element, bijvoorbeeld "Een groep mensen die…" en "Begin 2024 is een nieuwe…" op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ en de namen en functies op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/lokale-actiegroep. De elementen strong en em zijn bedoeld om nadruk te geven aan één of enkele woorden, niet om een bepaalde opmaak te bereiken. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3). Dit betekent dat de laatste naam op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/lokale-actiegroep, onder "Heeft u vragen…" een koptekst moet worden. Dit probleem komt vaker voor, bijvoorbeeld meerdere keren op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel.
Bevinding 21: Ook op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/over-ons is onterecht gebruik gemaakt van het strong-element. Verwijder deze en wijzig de teksten naar kopteksten, zoals h2 en h3. Let op: de koptekst "Contact" is al opgemaakt als kop (h3). Hier moet strong nog verwijderd worden. Ook kan deze kop beter een niveau verhoogd worden (h2).
Bevinding 22: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staan bij elk project de woorden "Initiatief", "Gemeente", "Informatie" en "Contactpersoon". Deze woorden zijn visueel en semantisch kopteksten voor de content eronder. Maak deze teksten op als kopteksten (bijvoorbeeld h3) en verwijder het strong-element. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats. Daar geldt het ook voor de teksten "Ook in Elsloo", "Samenwerkingspartners" en "Foto's".
Bevinding 23: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/programma en https://www.leaderzuidlimburg.nl/subsidie-aanvragen zijn de kopteksten opgemaakt als koppen. Dat is op zich goed, maar het probleem is hier dat de koppenstructuur niet logisch is. Op de eerstgenoemde pagina zijn de koppen "Sociale innovatie en cohesie" tot en met "Verbinding tussen stad en platteland" namelijk onderdeel van de eerste kop "Doelstelling". Al deze koppen zijn echter van hetzelfde niveau 2 (h2). Wijzig de koppen na "Doelstelling" naar een kop van niveau 3 (h3). Op de laatstgenoemde pagina geldt dit voor de koppen na "STAPPENPLAN".
Bevinding 24: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel zijn meerdere teksten opgemaakt met het em-element, om aan te geven dat het een quote is. Bijvoorbeeld onder "Hoe begeleid je lokale initiatieven van idee tot LEADER-project?". Zoals hierboven al is aangegeven, is het em-element hier niet voor bedoeld. Wijzig dit element naar een q-element (inline quote) of een blockquote-element (als de quote los staat van andere tekst).
Bevinding 25: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staat naast de kaart het woord "Legenda" met daaronder drie checkboxen. Visueel is de relatie tussen het woord en de checkboxen duidelijk, maar dit kan niet door software bepaald worden. Zet deze content in een fieldset met "Legenda" in een legend-element in deze fieldset. Andere oplossingen zijn ook mogelijk. Zie ook succescriterium 4.1.2.
Bevinding 26: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee zijn bij de velden "Titel", "Beschrijving" en "Locatie" de labels niet goed geassocieerd met de invoervelden. De labels hebben een for-attribuut, maar die komen niet overeen met de id-attributen bij de invoervelden. Zorg dat de waarde van het for-attribuut van het label gelijk is aan het id-attribuut van het invoerveld. Zie ook succescriteria 3.3.2 en 4.1.2.
Bevinding 27: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat bij de velden "Beschrijving" en "Locatie" een instructie voor het invullen van deze velden. Deze instructies zijn niet expliciet gekoppeld aan deze invoervelden. Koppel deze aan de invoervelden, bijvoorbeeld via aria-describedby of door ze toe te voegen aan een (goed gekoppeld) label.
Bevinding 28: De PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Bevinding 29: De PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf is wel gecodeerd (van tags voorzien), maar hier zijn een paar problemen mee. Zo begint het document met de h2-kop "Lokale ActieGroep", die direct wordt gevolgd door de h1-kop "VERGADERING #4". Dit is geen logische volgorde en moet omgedraaid worden, dus dat de h2-kop een h1-kop wordt etc. Let op dat dan de volgende h1-kop "VERSLAG" ook een h2-kop moet worden.
De koppen "0. Opening en welkom" tot en met "10. Sluiting" moeten opgemaakt worden als koptekst, bijvoorbeeld h3.
Onderaan op pagina 1 begint een alinea die op de volgende pagina doorgaat. In de codes is deze alinea opgemaakt als twee verschillende alinea's en dat hoort niet. Dit komt vaker voor.
Op pagina 2 staan drie fasen beschreven. Deze zijn opgemaakt als drie verschillende lijsten met elk één onderdeel. Dit moet één lijst met drie onderdelen worden.
Verder staat onderaan alle pagina's de naam van de auteur en de datum. Deze kan beter slechts één keer voorkomen in de codes of tags. Zie ook succescriterium 1.3.2.
Bevinding 30: Advies: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat boven het formulier een lege h1-kop. Dit is niet direct een toegankelijkheidsprobleem, maar kan wel verwarrend zijn. Daarom is het beter om deze kop te verwijderen.
Bevinding 31: Advies: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/over-ons staan meerdere verslagen als links onder elkaar. Deze kunnen beter in een opsommingslijst staan, zodat dit voor iedereen duidelijker is en hier makkelijker naartoe te navigeren.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 32: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/programma staan onder "Doelstelling" decoratieve afbeeldingen bij elk onderdeel. Deze afbeeldingen staan in de code vóór de kop waar ze bij horen en dit kan wel verwarrend zijn. Dit probleem komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/, onder de video. Zie ook succescriterium 1.1.1 voor een mogelijke oplossing.
Bevinding 33: In de PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf komt het logo op pagina 1 pas als laatste op deze pagina aan de beurt, tussen twee delen van een lopende alinea. Zet deze afbeelding vooraan in de leesvolgorde.
Bevinding 34: In de PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf staan onderaan de naam van de auteur en de datum van het document. Dit komt steeds tussendoor in de leesvolgorde en dat is verwarrend. Zorg ervoor dat deze informatie slechts één keer wordt voorgelezen op een logische plek, bijvoorbeeld aan het begin of aan het eind. Maak deze informatie op andere pagina's op als artefact, zodat ze genegeerd kunnen worden.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 35: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ staat de instructie "Kijk maar eens naar de impressie in onderstaande video". Dit is een instructie die afhankelijk is van zintuiglijke eigenschappen, omdat niet iedereen de video 'ziet'. Geef het iframe met deze video een naam. Zie ook succescriteria 1.1.1 en 4.1.2.
Bevinding 36: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/gebied staat de instructie "klik op de kaart om een grotere versie te downloaden". De kaart waar naartoe wordt verwezen, bevindt zich niet direct onder deze instructie en heeft daarnaast ook een naam waarin "kaart" ontbreekt. Dit kan daardoor gemist worden door mensen die blind of slechtziend zijn en gebruik maken van schermvoorleessoftware. Tussen de instructie en de kaart wordt daarnaast ook verwezen naar een andere kaart, wat het nog onduidelijker maakt. Verplaats de kaart en geef het een naam die beter aansluit op de instructie (of andersom).
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 37: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staan invoervelden waar bezoekers eigen gegevens moeten invoeren. HTML5-invoervelden die informatie over de gebruiker vragen, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres, moeten een juist autocomplete-attribuut hebben. Bijvoorbeeld autocomplete="name" voor de volledige naam. Op pagina https://www.w3.org/Translations/WCAG21-nl/#input-purposes staat meer informatie over welke velden een autocomplete-attribuut nodig hebben en welke dat moet zijn.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 38: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat een checkbox van reCaptcha. Als deze de toetsenbordfocus krijgt, is dat alleen zichtbaar door een verandering in kleur. De rand wordt dan van grijs (HEX #C1C1C1) naar blauw (HEX #0079FF) gekleurd. Kleur mag niet als enige worden gebruikt om informatie, bijvoorbeeld over toetsenbordfocus, door te geven. Gebruik nog minimaal één andere manier.
Bevinding 39: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/gebied staat een afbeelding van een kaart. Hierin staan oranje en gele gekleurde lijnen die informatie overbrengen. Deze informatie is alleen via kleur zichtbaar. Gebruik ook een andere manier, bijvoorbeeld de vorm van de lijnen. Deze afbeelding komt ook voor in de PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf.
Bevinding 40: Advies: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staat een legenda waar drie opties in- en uitgeschakeld kunnen zijn. Het verschil tussen deze twee statussen is alleen zichtbaar door een andere kleur. Als een optie is ingeschakeld is de kleur van de tekst en het icoon donkergrijs (HEX #404040) en als het is uitgeschakeld, is dit lichter grijs (HEX #8F8F8F). Het verschil tussen de twee kleuren heeft een contrast van 3,2:1 en dat is voldoende voor dit succescriterium. Het zou echter goed zijn om naast kleur een andere visuele hint te geven.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Op de onderzochte webpagina's wordt veelvuldig de kleur groen (HEX #009E9C) gebruikt. Bijvoorbeeld op https://www.leaderzuidlimburg.nl/ de linkteksten zoals "programma" en "projectidee?", de 'caption'-teksten zoals "Projecten in uitvoering…" en "Vrijwilligers van de werkgroep…", de koptekst "Kwallef van Vliek officieel open…" en de link "Alle projecten". Deze groene kleur heeft een te laag contrast van 3,3:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit komt dus ook op andere pagina's voor, ook in de kaart op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten.
Bevinding 42: Op de onderzochte webpagina's staat een hoofdnavigatie. Hierin hebben de niet-actieve onderdelen, bijvoorbeeld "Home" tot en met "Subsidie aanvragen?" op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/over-ons, een grijze kleur (HEX #808080) met een te laag contrast van 3,9:1 ten opzichte van de witte achtergrond waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 43: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee kan bij de reCaptcha de rode tekst "Verificatie verlopen..." verschijnen. Deze tekst (HEX #FF0000) heeft een te laag contrast van 3,8:1 op de lichtgrijze achtergrond (HEX #F9F9F9) waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 44: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten kunnen onder "Legenda" opties in- en uitgeschakeld zijn. Als een optie is uitgeschakeld, is de tekstkleur lichter grijs geworden (HEX #A0A0A0). Deze tekst heeft een te laag contrast van 2,6:1 op de witte achtergrond waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 45: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staat bij elk project een afbeelding met daarin een deels doorzichtig witte cijfer op een achtergrondafbeelding. Dit is grote tekst en moet minimaal een contrast van 3,0:1 op de achtergrond hebben. Dit is lang niet overal het geval, bijvoorbeeld bij het cijfer "37" naast "Reconstructie Historische Moestuin Vliek". Hier zijn verschillende contrasten vanaf ongeveer 1,1:1 gevonden waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 46: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats kunnen foto's vergroot weergegeven worden. Als dat gebeurt, staat onder de vergrote afbeelding een grijze tekst (HEX #999999) als bijvoorbeeld "image 1 of 13". Deze tekst heeft een te laag contrast van 4,4:1 op de donkergrijze achtergrond (HEX #333333) waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 47: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/gebied staat een tabel. De witte teksten in de tabelkoppen hebben een te laag contrast van 2,4:1 op de groene achtergrond (HEX #7FB1B0) waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 48: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/lokale-actiegroep staan achter de verschillende namen groene teksten (HEX #4C9191) op een witte achtergrond. De contrastratio is hier 3,6:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel.
Bevinding 49: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staan meerdere afbeeldingen met daarin een zwarte copyright-tekst. Deze tekst heeft op de achtergrond op meerdere plekken een te laag contrast. Bijvoorbeeld onder "Kwallef van Vliek officieel open: ‘Tijd om te oogsten’". Daar zijn plekken gevonden met een contrast van ongeveer 2,5:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 50: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel staat onder "Inspiratiebijeenkomst leefbare dorpen en landschap op 22 mei" een afbeelding met daarin witte teksten op een groene achtergrond (HEX ongeveer #A3B102). De contrastratio is hier 2,4:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. De witte tekst "UITNODIGING" heeft op de achtergrondafbeelding op sommige plekken ook een te laag contrast.
Bevinding 51: In de PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf staan vanaf pagina 5 lichtgroene kopteksten (HEX #B0C906) op een witte achtergrond. De contrastratio is hier 1,9:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Op pagina 21 staat in het schema de witte tekst "Initiatiefnemer" op een groene achtergrond (HEX #AFC906). De contrastratio is hier ook 1,9:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 52: Op alle onderzochte webpagina's staat in de HTML-code bij meta name="viewport" de volgende instellingen: "user-scalable=no". Op mobiel of tablet kunnen bezoekers daarom in sommige gevallen niet inzoomen. Laat deze instellingen weg.
Bevinding 53: Advies: Op alle onderzochte webpagina's staat bovenin in de header de tekst "Volg ons op" en daarna het logo van LinkedIn. Bij inzoomen naar 200% op een schermstand van 1280x1024px verdwijnt de tekst en is alleen nog het logo zichtbaar. Hier is beoordeeld dat dit nog genoeg informatie geeft, maar het zou beter zijn om de tekst te behouden.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 54: Op alle onderzochte webpagina's staat vlak boven de footer een afbeelding van twee logo's en twee teksten. Dit is een afbeelding van tekst, omdat de twee teksten geen onderdeel zijn van de logo's. Voor bezoekers met een visuele beperking is het belangrijk dat tekst als HTML wordt geplaatst en niet in een afbeelding. Zij kunnen tekst in HTML namelijk met een eigen stylesheet naar hun wensen opmaken, terwijl tekst in een afbeelding niet aanpasbaar is. Plaats de links indien mogelijk als platte tekst of voeg een toegankelijk alternatief toe. Let op: het toevoegen van een alternatieve tekst zoals beschreven in succescriterium 1.1.1 is niet voldoende om te voldoen aan dit succescriterium. Deze afbeelding van tekst komt ook voor op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel, onder "Subsidies van LEADER Zuid-Limburg".
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 55: De toegankelijkheidsproblemen die zijn benoemd bij succescriterium 1.4.4 zijn ook een probleem als wordt ingezoomd tot 400% bij een schermbreedte van 1280 pixels of als de website wordt bekeken op een scherm van 320 pixels breedte. Daarnaast zijn nog de volgende aanvullende problemen gevonden.
Bevinding 56: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee moet in het formulier horizontaal gescrold worden om alle teksten te kunnen lezen, bijvoorbeeld vóór het invoerveld "Beschrijving" en de placeholder-tekst bij "Locatie". Dit is niet toegestaan. Zorg ervoor dat maar in één richting (alleen verticaal) gescrold hoeft te worden.
Bevinding 57: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten vallen enkele lange woorden deels buiten het scherm, waardoor horizontaal gescrold moet worden en dat is niet toegestaan. Bijvoorbeeld de woorden "vroedmeesterpadden" en "Landschapsbegraafplaats". Wijzig dit met CSS, zodat het woord doorgaat op de volgende regel. Dit komt ook voor op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/toegankelijkheid met het woord "Toegankelijkheid" in de koptekst.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 58: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat een checkbox van reCaptcha. De grijze rand (HEX #C1C1C1) heeft een te laag contrast van 1,7:1 ten opzichte van de lichtgrijze achtergrond (HEX #F9F9F9) en 1,8:1 ten opzichte van de witte binnenkant waar dit minimaal 3,0:1 moet zijn.
Bevinding 59: Als de bovengenoemde checkbox op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee de toetsenbordfocus krijgt, verandert de kleur naar blauw (HEX #0079FF). Deze verandering heeft een te laag contrast van 2,3:1 waar dit minimaal 3,0:1 moet zijn. Zie ook succescriterium 1.4.1.
Bevinding 60: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/gebied staat een afbeelding van een kaart. Hier zijn alleen de contrastproblemen in de legenda (achtergrondkleur HEX #E1E1E1) benoemd, maar dit komt ook voor op verschillende achtergrondkleuren in de kaart. De roze lijn (HEX #FF7F7F) bij "Rijksoverheid" heeft een te laag contrast van 1,9:1. De gele lijn (HEX #FFD37F) bij "Provinciale overheid" heeft een te laag contrast van 1,1:1. Deze contrasten moeten minimaal 3,0:1 zijn. Deze kaart komt ook voor in de PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 61: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ staan onder "Projecten" meerdere introductieteksten die bij het toepassen van de tekstafstanden voor dit succescriterium eerder worden afgekapt. Bijvoorbeeld bij "Historische Moestuin Vliek". De introductietekst wordt nu afgekapt bij "(..) hoe die die zo'n 10…".
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 62: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staan onder "Legenda" drie verborgen invoervelden bij "In voorbereiding", "In uitvoering" en "Gerealiseerd". Deze velden zijn verborgen via display:none; en daarmee ook verborgen voor hulpsoftware. Bezoekers die met het toetsenbord navigeren, bijvoorbeeld met de tabtoets, kunnen deze velden niet gebruiken. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.
Bevinding 63: Als de website wordt bekeken op een klein of ingezoomd scherm, zijn de header en de hoofdnavigatie verplaatst achter een 'knop' met drie liggende streepjes. Dit interactieve element is niet met het toetsenbord te bereiken en te bedienen. Eén van de oorzaken is waarschijnlijk dat dit een div-element is dat alleen interactief is gemaakt voor muisgebruikers. Hier zijn meer problemen mee, zie bijvoorbeeld succescriteria 1.1.1, 2.4.3 en 4.1.2.
2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 64: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/, https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten, https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats en https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel wordt gebruikgemaakt van de videospeler van Vimeo. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld "M" voor het dempen van het geluid en "K" voor het pauzeren van de video. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de Vimeo-video aan te passen, zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg hiervoor de volgende eigenschap aan de embedcode toe: keyboard=false. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.
2.2 Genoeg tijd
2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 65: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat een reCaptcha. Als deze wordt opgelost, begint een tijdslimiet van 2 minuten. Als binnen deze tijd geen activiteit is, is de verificatie mislukt. Deze tijdslimiet is niet aan te passen of te verlengen. Daarnaast wordt ook alle invoer gewist. Zorg ervoor dat mensen een tijdslimiet kunnen aanpassen of verlengen.
2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 66: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ staat bovenaan een video die automatisch afspeelt. Deze video kan niet gestopt, gepauzeerd of verborgen worden. Bij sommige mensen kan de beweging misselijkheid veroorzaken. Voor mensen met bijvoorbeeld een cognitieve beperking kan het lastig zijn, omdat zij zich door de beweging op het scherm tijdens het lezen niet kunnen concentreren op de tekst. Zorg dat bezoekers de video kunnen stoppen of pauzeren, bijvoorbeeld met een pauzeknop. Let op: deze knop moet ook geheel toegankelijk zijn, bijvoorbeeld voor toetsenbordgebruikers. Zie ook succescriterium 1.2.1.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 67: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Bezoekers die de website met een toetsenbord en/of hulpsoftware bedienen, moeten op elke pagina langs dezelfde onderdelen gaan voordat ze bij de inhoud van de pagina zijn. Dit is op te lossen door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus erop komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.
Bevinding 68: Advies: Op de webpagina's zijn landmarks gebruikt. Dit kan voor sommige gebruikers ook een manier zijn om herhalende content over te slaan. Om dit goed te laten werken, moet de unieke content in een main-landmark staan, maar deze ontbreekt. Let op: landmarks zijn niet voor alle mensen te gebruiken, dus dit zou niet de enige manier moeten zijn. Zorg in ieder geval voor een goede skiplink en voeg eventueel aanvullend een main-landmark toe voor de unieke content.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 69: Alle onderzochte webpagina's hebben een goede paginatitel gekregen. Er is alleen nog een probleem met één van de onderzochte PDF's. De PDF op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf heeft de documenttitel "Microsoft Word - LOS Zuid-Limburg 2023-2027 definitieve versie.docx". Deze titel geeft wel goed het onderwerp aan, maar het probleem zit hier in "Microsoft Word" en ".docx". Dit wekt namelijk de indruk dat het een Word-bestand is, terwijl het een PDF is. Verwijder deze onderdelen uit de documenttitel. Dit kan in Word via de bestandseigenschappen.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 70: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/over-ons en andere pagina's, met uitzondering van de homepage, zijn twee verschillende headers en navigatiemenu's aanwezig. De focus gaat eerst naar een onzichtbare header en navigatie en de zichtbare header en navigatie komen pas aan het eind in de focusvolgorde. Dit is niet logisch. Zie ook succescriterium 2.4.7.
Bevinding 71: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten en https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats staan meerdere afbeeldingen die vergroot kunnen worden. Wanneer deze afbeeldingen vergroot worden, is de content op de achterliggende pagina nog steeds bereikbaar met het toetsenbord. Hierdoor kunnen toetsenbordgebruikers niet altijd zien welk element focus heeft. Zorg dat de focus binnen de vergrote weergave van de afbeeldingen blijft totdat deze gesloten is. De content op de achterliggende pagina moet niet worden opgemerkt door hulpsoftware en mag niet bereikbaar zijn met het toetsenbord, totdat de bezoeker de weergave afsluit. Zorg dat de focus binnen de afbeeldingsweergave blijft totdat deze gesloten is. Dit is wellicht op te lossen door hier een modal dialog van te maken. Deze moet dan wel aan alle eisen voldoen, zie https://www.w3.org/WAI/ARIA/apg/patterns/dialog-modal/. Zie ook succescriterium 2.4.7.
Bevinding 72: Als de website wordt bekeken op een klein of ingezoomd scherm, zijn de header en de hoofdnavigatie verplaatst achter een 'knop' met drie liggende streepjes. De onderdelen van dit mobiele menu kunnen wel bereikt worden, maar die komen pas aan het eind in de focusvolgorde. Daarnaast is de focus op dat moment niet zichtbaar. Hier zijn meer problemen mee, zie bijvoorbeeld succescriteria 1.1.1, 2.1.1 en 4.1.2.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 73: Op alle onderzochte webpagina's staat onderin in de footer een afbeelding met het logo van Photolima. Deze link heeft geen naam en daardoor is het doel van deze link niet duidelijk. Zie ook succescriteria 1.1.1, 2.5.3 en 4.1.2.
Bevinding 74: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat een reCaptcha. Hierin staan twee links "Privacy" en "Voorwaarden". De context van reCaptcha ontbreekt bij deze links, waardoor het lijkt alsof dit om de privacy en voorwaarden van de website gaan. Het doel van deze links is daarom onduidelijk. Voeg toe dat dit gaat om reCaptcha.
Bevinding 75: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staan in de kaart meerdere links met de tekst "Lees meer…". Deze linkteksten hebben niet automatisch context met de kop erboven en komen vaker voor op deze pagina. Het doel van deze links is daarom niet duidelijk. Voeg dit toe in de linktekst, het title-attribuut, een aria-label of op een andere manier. Een vergelijkbaar probleem komt op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten voor bij elk project in de lijst onder de kaart. Hier staat steeds "Lees meer >". Ook deze link komt vaker voor en heeft geen context met de content erboven.
Bevinding 76: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staat bij elk project een afbeelding die vergroot kan worden. Het linkdoel wordt nu gehaald uit het cijfer dat op de afbeelding staat, bijvoorbeeld "37" bij "Reconstructie Historische Moestuin Vliek". Dit maakt niet duidelijk waar de link naartoe gaat. Voeg toe wat deze link doet.
Bevinding 77: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats staat een fotogalerij. Hier kan op elke foto door middel van een link geklikt worden voor een vergrote weergave. Het doel van deze links is niet duidelijk. Voeg dit toe, bijvoorbeeld via een visueel verborgen tekst, het title-attribuut of een aria-label. Zie ook succescriterium 4.1.2.
Bevinding 78: Als op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten en https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats een afbeelding vergroot wordt weergeven, komt de afbeelding in een lightbox met iconen van pijlen voor de vorige en volgende afbeelding en een icoon van een kruis voor het sluiten. Deze links hebben nu geen duidelijk linkdoel, omdat ze een tekstalternatief missen. Zie ook succescriteria 1.1.1 en 4.1.2.
2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 79: Er is maar één manier om alle pagina's binnen deze website te vinden en dat is door het volgen van links. Voor de onderzochte webpagina's is dat geen groot probleem, omdat deze allemaal via de homepage gevonden kunnen worden. Het is wel een probleem voor de twee PDF-documenten op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf en https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf. Zorg dat er nog een manier is om elke pagina te kunnen bereiken, bijvoorbeeld via een zoekmachine of sitemap.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 80: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/over-ons en andere pagina's, met uitzondering van de homepage, is de toetsenbordfocus aan het begin meerdere keren niet zichtbaar. De focus zit hier op een onzichtbare header en navigatie. Toetsenbordgebruikers moeten altijd kunnen zien waar de toetsenbordfocus zich bevindt. De zichtbare header en navigatie komen pas aan het eind in de focusvolgorde. Zie ook succescriterium 2.4.3.
Bevinding 81: Op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten en https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats staan meerdere afbeeldingen die vergroot kunnen worden. Wanneer deze afbeeldingen vergroot worden, is de content op de achterliggende pagina nog steeds bereikbaar met het toetsenbord. Hierdoor kunnen toetsenbordgebruikers niet altijd zien welk element focus heeft. Zie ook succescriterium 2.4.3.
Bevinding 82: Als op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee de verificatie van reCaptcha is verlopen, kleurt de rand van de checkbox rood. Als de toetsenbordfocus dan op deze checkbox komt, is dat niet zichtbaar.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 83: Op alle onderzochte webpagina's staat onderin in de footer een afbeelding met het logo van Photolima. Deze link heeft geen toegankelijke naam en daardoor kan de zichtbare tekst niet gebruikt worden via spraakbedieningssoftware. Zie ook succescriteria 1.1.1, 2.4.4 en 4.1.2.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 84: Op alle onderzochte webpagina's is de taalaanduiding van de hele pagina "nl_NL". Dit is echter geen geldige waarde. Zorg voor de juiste taalcodering in de HTML, zodat hulpsoftware de tekst op correcte wijze voorleest. In dit geval "nl-NL" of simpelweg "nl".
Bevinding 85: In de eigenschappen van de PDF's op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf en https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF's, in dit geval Nederlands.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 86: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats kunnen foto's vergroot weergegeven worden. Als dat gebeurt, staat onder de vergrote afbeelding een tekst als bijvoorbeeld "image 1 of 13". Deze tekst is in een andere taal. Om aan dit criterium te voldoen dient in de code een taalwisseling aangegeven worden. Dit kan door in de omliggende HTML-code het volgende toe te voegen: lang="en". Het kan ook opgelost worden door hier Nederlandse tekst te gebruiken.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 87: Het formulier op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Daarnaast wordt steeds maar één fout getoond. Ook kun je de tekstgrootte niet aanpassen zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe die de volledige problematiek per formulierveld belichten om dit probleem op te lossen.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 88: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat een formulier. De formuliervelden "Naam", "Telefoonnummer" en "E-mailadres" hebben geen zichtbaar label maar wel een placeholder-tekst. De placeholder-tekst is niet voldoende, want die verdwijnt zodra de bezoeker begint met typen. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om te onthouden wat ze moeten invullen als dat er niet duidelijk bij staat. Voeg een label toe dat altijd zichtbaar blijft om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriteria 1.3.1 en 4.1.2.
Bevinding 89: Het invoerveld bij "Titel" in het formulier op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee heeft een instructie als placeholder-tekst: "Maximaal 5 woorden". Verplaats deze instructie, zodat die altijd zichtbaar is. Bijvoorbeeld in een label-element.
Bevinding 90: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee staat een formulier waar bij enkele verplichte velden een asterisk (*) wordt getoond. Nergens binnen het formulier staat vermeld dat dit betekent dat dit veld verplicht is. Plaats een melding bovenaan, binnen het formulier, bijvoorbeeld: 'Velden met een sterretje (*) zijn verplicht'. Daarnaast zijn er meer velden die verplicht zijn, maar niet deze asterisk hebben. Dit zijn de velden van "Aanhef" tot en met "E-mailadres".
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 91: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/ staat een iframe met daarin een video. Dit interactief element heeft geen naam. Voeg een title of aria-label toe aan de iframe waarmee duidelijk wordt dat het een video is en waarover het gaat. Dit probleem komt ook voor bij de video's op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten, https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats en https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel. Zie ook succescriterium 1.1.1.
Bevinding 92: Op alle onderzochte pagina's, met uitzondering van de homepage, staan twee nav-elementen. Dit element is een landmark die door hulpsoftware gebruikt kan worden om door de pagina te navigeren. Wanneer twee dezelfde landmarks aanwezig zijn, moeten ze een naam hebben zodat ze van elkaar te onderscheiden zijn. Dat is hier niet het geval. Voeg aan deze elementen een uniek aria-label of aria-labelledby toe.
Bevinding 93: Op alle onderzochte webpagina's staat onderin in de footer een afbeelding met het logo van Photolima. Deze link heeft geen naam. Zie ook succescriteria 1.1.1, 2.4.4 en 2.5.3.
Bevinding 94: Alle invoervelden in het formulier op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee moeten een naam hebben. Het select-element met de waarde "(aanhef)" heeft geen naam. De formuliervelden "Naam", "Telefoonnummer" en "E-mailadres" hebben een placeholder-tekst, maar dat is niet genoeg voor dit succescriterium. Een placeholder wordt namelijk niet door alle schermlezers voorgelezen en verdwijnt als de gebruiker begint te typen. Zorg dat de tekst zichtbaar blijft door een label te gebruiken zodat bezoekers op elk moment kunnen zien wat ze moeten invullen in het veld. Zie ook succescriteria 1.3.1 en 3.3.2.
Bevinding 95: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee zijn bij de velden "Titel", "Beschrijving" en "Locatie" de labels niet goed geassocieerd met de invoervelden. De labels hebben een for-attribuut, maar die komen niet overeen met de id-attributen bij de invoervelden. Zorg dat de waarde van het for-attribuut gelijk is aan het id-attribuut. Zie ook succescriteria 1.3.1 en 3.3.2.
Bevinding 96: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten staan onder "Legenda" drie checkboxen. Deze zijn nu onzichtbaar en niet met het toetsenbord te bedienen (zie ook succescriteria 1.3.1 en 2.1.1). De status van deze checkboxen is ook niet duidelijk. Dit komt doordat het attribuut checked="checked" niet wijzigt. Lees ook https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/input/checkbox.
Bevinding 97: Als de website wordt bekeken op een klein of ingezoomd scherm, zijn de header en de hoofdnavigatie verplaatst achter een 'knop' met drie liggende streepjes. Dit interactief element heeft geen naam, geen rol en geen waarde die door software bepaald kan worden. Geef aan wat de naam is (bijvoorbeeld "Menu"), wat het is (bijvoorbeeld een button-element) en wat de waarde is (gesloten of geopend). Dit laatste kan via tekst of via het attribuut aria-expanded. Let op: alleen het toevoegen van role="button" maakt het nog niet toegankelijk voor toetsenbordgebruikers. Hier zijn meer problemen mee, zie bijvoorbeeld succescriteria 1.1.1, 2.1.1 en 2.4.3.
Bevinding 98: Op pagina https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats staat een fotogalerij. Hier kan op elke foto door middel van een link geklikt worden voor een vergrote weergave. Deze links hebben geen naam. Zie ook succescriterium 2.4.4.
Bevinding 99: Als op pagina's https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten en https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats een afbeelding vergroot wordt weergeven, komt de afbeelding in een lightbox met iconen van pijlen voor de vorige en volgende afbeelding en een icoon van een kruis voor het sluiten. Deze links hebben nu geen naam. Zie ook succescriteria 1.1.1 en 2.4.4.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/ - Over ons:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/over-ons - Projectidee:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/projectidee - Projecten:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/projecten - Historische Buitenplaats:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/historischebuitenplaats - Gebied:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/gebied - Lokale Actiegroep:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/lokale-actiegroep - Actueel:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/actueel - Programma:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/programma - PDF Lokale Ontwikkelingsstrategie:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/LOS%20Zuid-Limburg%202023-2027%20definitieve%20versie.pdf - PDF LAG-vergadering:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/uploads/downloads/240327%20Verslag%204e%20LAG%20vergadering.pdf - Subsidie aanvragen:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/subsidie-aanvragen - Toegankelijkheid:
https://www.leaderzuidlimburg.nl/toegankelijkheid
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.