Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Levendig Brabant 2030

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Levendig Brabant 2030
Datum 12 oktober 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op levendigbrabant2030.nl
  • Alle PDF's op levendigbrabant2030.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De pagina's achter login, die vallen onder het Mett-platform. Hiervoor is een apart onderzoeksrapport beschikbaar.
  • De techniek van alle pagina's op levendigbrabant2030.nl. Hiervoor is een apart onderzoeksrapport beschikbaar.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 30

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de header van elke pagina staat het logo van de Provincie Noord Brabant. De alternatieve tekst bij de afbeelding 'Levendig Brabant 2030' beschrijft de afbeelding niet. De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten. Als de afbeelding als link dient kan er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden.

Bevinding 2: Bij de verplichte velden in het contactformulier op pagina www.levendigbrabant2030.nl/shortcuts/sendcontactmessage.aspx staat een sterretje. Hulpsoftware leest dit niet altijd voor. Zorg voor een alternatieve tekst, of maak op een andere manier duidelijk welke velden verplicht zijn.

Bevinding 3: Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/shortcuts/sendcontactmessage.aspx wordt onder het formulier een hCaptcha-test gebruikt met afbeeldingen waarvoor visuele waarneming nodig is. De test wordt niet op een alternatieve manier aangeboden, waardoor bijvoorbeeld blinden het formulier niet kunnen verzenden. Er wordt een toegankelijk alternatief aangeboden waarvoor bezoekers een e-mailadres moeten geven en eventueel andere privacy gevoelige informatie. Het volgen van deze procedure valt buiten de scope van dit onderzoek en is daarnaast door de aard van de procedure geen toegankelijk alternatief.

Bevinding 4: Op de homepagina staat onder 'LEVENDIG BRABANT ROUTEKAART' een afbeelding met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 5: Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/shortcuts/search_search.aspx staat bij elk document een afbeelding die aangeven om welk type document het gaat, PDF, Word etc. Deze iconen hebben geen alternatieve tekst. Ook worden de iconen door middel van het pseudo-element :before en de content property in de CSS op de pagina gezet. Op deze manier kan het zijn dat de iconen wegvallen, bijvoorbeeld voor mensen die een eigen CSS gebruiken, of wanneer de CSS niet geladen wordt. De content property is alleen geschikt voor het toevoegen van puur decoratieve content. Een oplossing kan zijn om de iconen in de html te plaatsen, bijvoorbeeld als img- of svg-element met tekst alternatief. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina www.levendigbrabant2030.nl/blijf+op+de+hoogte/2203116.aspx bij de afbeelding van het hartje rechts bovenaan de pagina.

Bevinding 6: Op pagina levendigbrabant2030.nl/shortcuts/search_search.aspx staat bij elk document een afbeelding die aangeeft om welk type document het gaat, PDF, Word etc. Het icoon is door middel van Aria-hidden verborgen voor hulpsoftware. Zorg er voor dat informatie die visueel beschikbaar is ook door hulpsoftware kan worden doorgegeven.

Bevinding 7: De PDF 'Concept beleidskader Levendig Brabant 2030 versie 9 september 2022'
op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx bevat decoratieve afbeeldingen. Bijvoorbeeld onderaan pagina 8. Deze afbeeldingen hebben geen beschrijving en zijn niet als artefact aangemerkt. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat. De decoratieve afbeeldingen dienen als artifact te worden getagd.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/blijf+op+de+hoogte/2203116.aspx is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:02. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/blijf+op+de+hoogte/2203116.aspx is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:02 en 0:35. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
In de header van elke pagina staat rechts een lijst met drie lijstitems. Het derde listitem heeft de rol 'search' gekregen en is daardoor geen lijstitem meer. Een lijst mag alleen lijstitems bevatten. Haal bijvoorbeeld role="search" weg om aan dit criterium te voldoen.

Bevinding 11: Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/Beheer/Cookieverklaring/Default.aspx zijn zinnen/koppen opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld 'Wat zijn cookies?'. Het strong- en em-element zijn bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3).

Bevinding 12: De PDF 'LEVENDIG BRABANT 2030' www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 13: In de PDF 'Concept beleidskader Levendig Brabant 2030 versie 9 september 2022' op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx zijn de volgende bevindingen gevonden die betrekking hebben tot de codelaag:

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: In de PDF 'Concept beleidskader Levendig Brabant 2030 versie 9 september 2022' op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx is de leesvolgorde in de code niet logisch. Bijvoorbeeld op pagina 6 worden eerst de paragrafen voorgelezen en dan pas de cursieve teksten voor de paragrafen. Het is zo niet duidelijk welke tekst bij welke paragraaf hoort.
Zorg er voor dat de volgorde in de codelaag overeenkomt met de leesvolgorde van de pagina.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: In de kalender op pagina www.levendigbrabant2030.nl/agenda/default.aspx wordt gebruik gemaakt van kleur om aan te geven bij welke fase een bepaald evenement hoort. Kleurenblinden of slechtzienden kunnen deze informatie mogelijk niet zien. Zorg ervoor dat informatie niet van kleur afhankelijk is om dit probleem op te lossen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: In de footer van elke pagina staat lichtgrijze tekst (HEX #E9E9E9) op grijze achtergrond (HEX #929292). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 2,6:1 waar dit minstens 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 17: In de footer van elke pagina staat donkergrijze tekst (HEX #555555) op grijze achtergrond (HEX #929292). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 2,4:1 waar dit minstens 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 18: Op de homepagina is een grijze tekst (HEX #555555) op een lichtgroene achtergrond (HEX #A6D1BA). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 4,4:1 waar dit minstens 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 19: Op de homepagina is een grijze tekst (HEX #555555) op een roze achtergrond (HEX #FBB98D), bijvoorbeeld onder 'Het beleidskader'. Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 4,4:1 waar dit minstens 4,5:1 moet zijn. Hetzelfde komt vaker voor op de website, bijvoorbeeld op pagina www.levendigbrabant2030.nl/het+beleidskader/default.aspx

Bevinding 20: In de PDF 'Concept beleidskader Levendig Brabant 2030 versie 9 september 2022' op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx staan teksten met een te laag contrast. Bijvoorbeeld op pagina 4 heeft de gele tekst 'Op weg naar een nieuw beleidskader Brabant' (HEX #FFC000) op witte achtergrond een contrastverhouding van 1.6:1, waar dit tenminste 3:1 moet zijn. Op dezelfde pagina heeft de oranje tekst (HEX #ED7D31) op witte achtergrond een contrastverhouding van 2,7:1, waar dat tenminste 4,5:1 moet zijn. Op pagina 10 heeft de rode tekst (HEX #FF0000) op lichtblauwe achtergrond (HEX # A1C0E5) een contrastverhouding van 2,1:1, waar dat tenminste 4,5:1 moet zijn.
Hetzelfde komt voor in de PDF 'LEVENDIG BRABANT 2030' op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx. Bijvoorbeeld op pagina 9 heeft de gele tekst (HEX #F7A600) op een witte achtergrond een contrastverhouding van 2,0:1, waar dat tenminste 4,5:1 moet zijn. Op pagina 21 heeft de witte tekst op oranje achtergrond (HEX #EC6707) een contrastverhouding van 3,2:1, waar dit tenminste 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 21: Advies: Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/agenda/default.aspx staan jaartallen in witte tekst op groene achtergrond (HEX #0E8A2D). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 4,48:1 waar dit minstens 4,5:1 moet zijn.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op de homepagina staat onder 'LEVENDIG BRABANT ROUTEKAART' een afbeelding met tekst. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

2. Bedienbaar

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op de homepagina staat content die automatisch begint af te spelen na het laden van de webpagina, bij 'Het nieuwe beleid' en de 'Routekaart'. Er is geen mechanisme beschikbaar, of makkelijk bereikbaar, om de content te laten stoppen, te pauzeren of te verbergen. Voeg een mechanisme toe waarmee de gebruiker dat kan, of verwijder de content om dit probleem op te lossen.
Hetzelfde komt vaker op de website voor, bijvoorbeeld op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/default.aspx.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: De PDF 'LEVENDIG BRABANT 2030' op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de in houd van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

Bevinding 25: De PDF 'Concept beleidskader Levendig Brabant 2030 versie 9 september 2022' op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/handlerdownloadfiles.ashx heeft als documenttitel in de eigenschappen 'PowerPointpresentatie'. Deze titel beschrijft de inhoud van de PDF niet. Zorg voor een titel die de in houd van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: De toegankelijke naam van het logo in de header van elke pagina 'Levendig Brabant 2030 logo' bevat niet de naam die visueel zichtbaar is: 'Provincie Noord Brabant' . Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan.

Bevinding 27: In het formulier op pagina www.levendigbrabant2030.nl/shortcuts/sendcontactmessage.aspx staat een selectie vakje met het label 'I am human'. De toegankelijke naam van deze knop is echter 'hCaptcha checkbox. Select in order to trigger the challenge, or to bypass it if you have an accessibility cookie.'. Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze knop niet overeenkomen, is de knop niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze knop in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
In de header van elke pagina staat rechts een lijst met drie lijstitems. Het derde listitem heeft de rol 'search' gekregen en is daardoor geen lijstitem meer. Een lijst mag alleen lijstitems bevatten. Haal bijvoorbeeld role="search" weg om aan dit criterium te voldoen.

Bevinding 29: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/default.aspx staan bestandsgroottes. Dit zijn links met daarin een aria-selected="false" code. aria-selected mag alleen worden gebruikt voor een gridcell-, option-, row- of tab-element, niet voor een link. Dit kan problemen geven met hulpsoftware, gebruik alleen juiste aria code.

Bevinding 30: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina www.levendigbrabant2030.nl/documenten/default.aspx is een link met een role='button' attribuut. Hierdoor is de toegankelijke naam niet meer beschikbaar voor hulpsoftware. Gebruik of een link of een knop als interactief element.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-21 15:48:41 v2.4-011