Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Makkelijk Lezen Plein
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Makkelijk Lezen Plein |
---|---|
Datum | 25 april 2025 |
Scope van de website |
Binnen de scope van onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://makkelijklezenplein.nl/vijfvingertest/ heeft de afbeelding voor de vijfvingertest als alt-tekst "afbeelding vijfvingertest". Het woord afbeelding mag niet voorkomen in alt-tekst. Pas de alt-tekst aan en beschrijf wat er te zien is.
Bevinding 2: Alle afbeeldingen van de kaft van de boeken in PDF-document https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Probiblio-TIP25-2425.pdf zijn informatieve afbeeldingen. Deze afbeeldingen hebben geen beschrijving en zijn niet als artefact aangemerkt. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat. De decoratieve afbeeldingen moeten als artefact worden getagd.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de logo's in het document, bijvoorbeeld die van "Makkelijk lezen tip25", "Bontekoe", "leesLETTERS" en het "Makkelijk Lezen Plein".
Bevinding 3: De afbeeldingen in de PDF https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Overzicht-materialen-voor-jongeren-met-leesproblemen-IV-jan-2025.pdf zijn als afbeelding getagd, maar alternatieve tekst ontbreekt. Voeg alternatieve tekst toe.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 4: Op pagina https://makkelijklezenplein.nl/ is er in de video "Dit is het Makkelijk Lezen Plein" op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 00:27, 00:55 en 1:17. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 5: Op de pagina https://makkelijklezenplein.nl/ staat de video "Dit is het Makkelijk Lezen Plein" waar aan het begin rond 0:01 een logo van het Makkelijk Lezen Plein in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van het Makkelijk Lezen Plein is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://makkelijklezenplein.nl/tips/ in beide video's (Makkelijk Lezen Plein: Gamebawz geeft een boekentip! (1) en Makkelijk Lezen Plein: Gamebawz geeft een boekentip! (2)). Hier staat het logo van de Bibliotheek gedurende de hele video linksboven in beeld. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Bibliotheek is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
Bevinding 6: Op de pagina https://makkelijklezenplein.nl/ is er in de video "Dit is het Makkelijk Lezen Plein" op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 00:27, 00:55 en 1:17. Er ontbreekt een voice-over die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien, niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voice-over of maak gebruik van een audiodescriptie.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: De PDF https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Overzicht-materialen-voor-jongeren-met-leesproblemen-IV-jan-2025.pdf is niet correct gecodeerd. Zo zijn de koppen op de titelpagina niet als koppen getagd, maar als gewoon paragrafen. Op pagina 3 staat een opsomming, maar deze is niet als een lijst getagd. En is bijvoorbeeld "Boekentips" op pagina 10 niet als een kop getagd. Pas deze zaken aan in de codelaag.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: In de PDF https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Probiblio-TIP25-2425.pdf staan een aantal van de afbeeldingen niet in de juiste volgorde in de codelaag. Deze staan nu helemaal onderaan in de codelaag en worden als laatste voorgelezen, niet in de volgorde van hoe ze in de PDF staan.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: In de footer op iedere pagina van de website is er een link naar de toegankelijkheidspagina. Deze blauwe link (HEX #2C458D) heeft onvoldoende contrast met de grijze achtergrond (HEX #A5A6A6). De contrastverhouding is 3,7:1 waar minstens 4,5:1 wordt verwacht.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 10: Op pagina https://makkelijklezenplein.nl/404 komt wanneer je bij een schermgrootte van 1280x1024px inzoomt tot 400% content over elkaar heen te staan, zoals de paginatitel, zoekveld en link naar de Facebook-pagina. Dit speelt ook op https://makkelijklezenplein.nl/tips/, https://makkelijklezenplein.nl/contact/, https://makkelijklezenplein.nl/vijfvingertest/ en https://makkelijklezenplein.nl/toegankelijkheid/.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: Op de pagina https://makkelijklezenplein.nl/ (en alle andere pagina's binnen deze website) komt de toetsenbordfocus een keer op een onzichtbaar element. Het gaat hier om de menu-knop voor als de website in mobile view wordt bekeken. Zorg ervoor dat de knop pas in de DOM komt als het nodig is.
2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: Op pagina https://makkelijklezenplein.nl/ wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van hulpsoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met hulpsoftware hun computer te bedienen.
Op dit moment werkt de oplossing die we normaalgesproken zouden adviseren ('disablekb=1' toevoegen aan de URL) niet goed. De normale bediening gaat bij deze oplossing goed, maar zodra je instellingen wil aanpassen (zoals afspeelsnelheid) werkt dit niet via het toetsenbord. Daarom is een YouTube-videospeler (momenteel) niet goed toetsenbordtoegankelijk. Daarom adviseren we, tot dit probleem is opgelost, om andere videospeler te gebruiken.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij allebei de video's op pagina https://makkelijklezenplein.nl/tips/ (Makkelijk Lezen Plein: Gamebawz geeft een boekentip! (1) en Makkelijk Lezen Plein: Gamebawz geeft een boekentip! (2)). Deze videospelers maken ook gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen.
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: De PDF "Probiblio-TIP25-2425" op pagina https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Probiblio-TIP25-2425.pdf heeft een documenttitel in de eigenschappen, maar deze beschrijft de inhoud van het document niet. Er staat nu "Opmaak 1", zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft.
Bevinding 14: De PDF https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Overzicht-materialen-voor-jongeren-met-leesproblemen-IV-jan-2025.pdf heeft geen documenttitel ingesteld. Stel een documenttitel in.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Wanneer je op pagina https://makkelijklezenplein.nl/ (en alle andere pagina's binnen de website) met de tabtoets door de pagina navigeert, kom je na het menu op een element terecht waar de toetsenbordfocus niet zichtbaar is. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen. In dit geval lijkt het te gaan om de sluitknop van het mobiele menu en het is de vraag of deze überhaupt focusbaar moet zijn in deze versie van de site.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: De link in het icoon naar Facebook bovenaan op pagina https://makkelijklezenplein.nl/ (en elke pagina anders dan de homepagina) heeft geen toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: In de eigenschappen van PDF "Probiblio-TIP25-2425" op pagina https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Probiblio-TIP25-2425.pdf is de taal niet goed ingevuld. Deze staat op Engels in plaats van Nederlands. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Het zoekformulier op pagina https://makkelijklezenplein.nl/ (en alle andere pagina's binnen deze website) heeft een Engelstalig kabel: Search for. Vertaal dit label.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home (Video):
https://makkelijklezenplein.nl/ - Contact:
https://makkelijklezenplein.nl/contact/ - Pagina niet gevonden:
https://makkelijklezenplein.nl/404 - Zoekresultaten:
https://makkelijklezenplein.nl/?s=toegankelijkheid - Tips (Video/PDF bronpagina):
https://makkelijklezenplein.nl/tips/ - PDF 1:
https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Overzicht-materialen-voor-jongeren-met-leesproblemen-IV-jan-2025.pdf - PDF 2:
https://makkelijklezenplein.nl/wp-content/uploads/2025/02/Probiblio-TIP25-2425.pdf - Toegankelijkheid:
https://makkelijklezenplein.nl/toegankelijkheid/ - Willekeurige sample:
https://makkelijklezenplein.nl/vijfvingertest/
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.