Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Systeemaudit digitale toegankelijkheid website Mappi

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website swink.mappi.nl/
Datum 17 mei 2023
Scope van de website Binnen de scope valt:
  • De techniek van alle pagina's op swink.mappi.nl.
Buiten de scope valt:
  • De content van alle pagina's op swink.mappi.nl.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 40

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De pijl voor de zin "Verberg/toon legenda en zoeken" is een SVG-afbeelding. Er is al een alternatief aanwezig voor de functie van het icoon (aria-expanded). Deze afbeelding is daarom decoratief. Sommige browser-screenreader-combinaties zien de svg als afbeelding. Verberg daarom de SVG voor hulpsoftware; gebruik hiervoor bijvoorbeeld aria-hidden="true". Ditzelfde probleem geldt ook voor de pijl bij "Routes" en "Locaties" in hetzelfde blok.

Bevinding 2: In het blok "Legenda en Zoeken" staat er achter de optie "Wegwerken" een oranje icoon. Dit is een SVG afbeelding die in dit geval decoratief is. Sommige browser-screenreader-combinaties zien de svg als afbeelding. Verberg daarom de SVG voor hulpsoftware; gebruik hiervoor bijvoorbeeld aria-hidden="true". Dit geldt ook voor het paarse icoon achter de optie "Scholen" in hetzelfde blok.

Bevinding 3: Op de kaart zelf worden locaties met een marker aangeduid. De locaties hebben een toegankelijke naam. De marker zelf is een SVG die nog geen alternatieve tekst hebt. In dit geval is het nuttig een alternatieve tekst te geven zoals "School" of "Wegwerkzaamheden". Zo gaan gebruikers met een screenreader weten in welke categorie de locatie valt die focus heeft.

Bevinding 4: Bij de informatie over de locatie van het Amsterdam UMC en bij de informatie over de wegenwerken zijn iconen in de pop-over te zien. Deze zijn SVG-iconen, maar deze zijn niet als decoratief gemarkeerd. Sommige browser-screenreader-combinaties zien de svg als afbeelding. Verberg daarom de SVG voor hulpsoftware; gebruik hiervoor bijvoorbeeld aria-hidden="true".

Bevinding 5: Bij de informatie over de wegenwerken "2 Nauernasche Vaart brug in N203 O-W Krommenie (ISRS: NLKRM002370570300073) Krommenie Overig Onderzoek-, herstelwerkzaamheden" en "Mosplein Amsterdam Herinrichting / onderhoud van Rotonde Fase 3a" zijn afbeeldingen van de omleidingen te zien. Zowel een alt-tekst als een toegankelijk alternatief ontbreken. Blinden en slechtzienden gaan deze informatie dus niet meekrijgen. Geef alledrie de afbeeldingen een alt-tekst en verzorg een toegankelijk alternatief voor de drie routes, die de route van elke omleiding beschrijft.

Bevinding 6: Wanneer bezoekers iets typen in het invoerveld 'Zoek een adres of locatie' verschijnt een knop om de input mee te verwijderen. Deze knop heeft geen tekstueel alternatief. Zie ook succescriterium 4.1.2.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 7: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 8: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 9: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 10: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 11: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Bij de informatie over de locatie van Amsterdam UMC, is de tekst onder kop 2 vet gemaakt met <strong> en onder kop 3 met <em> . Het em- en strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukjes tekst (ofwel voor belangrijke termen en korte zinnen (strong) of voor gesproken nadruk (em)), niet voor zinnen of paragrafen, gebruik CSS daarvoor.

Bevinding 13: Bij de informatie over de locatie van Amsterdam UMC en en bij de informatie over de wegenwerken zijn "Adres" en "Contact" visueel een kop. Maar in de code zijn deze niet aangeduid als een kop. Gebruik de juiste HTML-code om deze koppen op te maken.

Bevinding 14: De tabel toegevoegd bij de locatie van het Amsterdam UMC heeft geen kolomkoppen toegekend. Elke tabel dient rij- en kolomkoppen (th-element) gedefinieerd te hebben met het scope-attribuut, om de structuur correct over te brengen naar screenreaders.

Bevinding 15: Advies: Bij de informatie over de locatie van Amsterdam UMC, is de tekst onder "Kop 1" onderlijnd met CSS. Onderstreepte tekst kan verwarrend zijn voor gebruikers, omdat dit voor een link aangezien kan worden. Gebruik het daarom niet puur voor tekstopmaak.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 16: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Naast een marker op de kaart wordt de straat die onderwerp is van de wegenwerken ook aangeduid met een oranje lijn op de kaart. Daarnaast hebben niet alle wegwerkzaamheden een marker, waardoor je alleen aan de gekleurde lijn kunt zien waar er ergens wegwerkzaamheden zijn. Bezoekers die kleurenblind zijn of moeite hebben om contrastverschillen waar te nemen, zien hierdoor het verschil niet tussen de lijnen en straten op de kaart en de lijn voor de wegwerkzaamheden. Zorg dat alle wegwerkzaamheden ook met een marker aangeduid worden en geef de oranje lijn ook een opvallend patroon mee, zodat deze beter opvalt met de kaart als achtergrond.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 18: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op de kaart wordt met oranje lijnen (HEX #FF5F03) aangegeven als er routes zijn die last hebben wegwerkzaamheden. Deze oranje lijn is niet op alle plekken goed zichtbaar door een te laag contrast met de achtergrond, bijvoorbeeld over snelwegen (zichtbaar met een gele kleur (HEX #F9E11E). Hier is de contrastratio 2,1:1 waar dat minimaal 3:1 dient te zijn. Het advies is hier om een alternatief aan te bieden in de vorm van een lijst met wegwerkzaamheden, zodat bezoekers niet afhankelijk zijn van zicht en contrastwaardes.

Bevinding 20: Wanneer de bezoeker iets invult in het invoerveld 'Zoek een adres of locatie', verschijnt een knop om de input mee te verwijderen. De focusrand om deze knop (HEX #3B99FC) heeft een contrastratio van 2,9:1 op de witte achtergrond, waar dat minimaal 3:1 zou moeten zijn. Dit geldt ook voor de selectievakjes 'Wegwerkzaamheden' en 'Scholen'.

Bevinding 21: Wanneer de selectievakjes 'Routes' en 'Relevante locaties' focus hebben, is de contrastratio tussen de focusrand (HEX #3B99FC) en de grijze achtergrond (HEX #F3F3F3) 2,6:1 waar dat minimaal 3:1 zou moeten zijn.

Bevinding 22: Opmerking: Omdat afnemers van deze tool zelf de stijlen en kleuren van iconen kunnen aanpassen en het onmogelijk is alle bestaande kleuren tegen wit en zwart te testen, raden wij aan afnemers grondig in te lichten over contrasteisen voor toegankelijkheid en enkele standaardwaarden in te stellen die altijd voldoen aan eisen voor contrast van niet-tekstuele content.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Wanneer bezoekers met de muis over een oranje lijn op de kaart hovert, opent een tooltip. Deze aanvullende content kan niet verwijderd worden zonder de muis te verplaatsen. Zorg ervoor dat bezoekers aanvullende content kunnen verwijderen zonder de muis of toetsenbordfocus te verplaatsen, bijvoorbeeld met de escape-toets. Dit geldt ook voor de iconen op de kaart.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Alles is enkel via de locaties op de kaart bereikbaar, maar zoals bij 2.4.3 te lezen ontvangt niet altijd alles focus en is de informatie daardoor niet op te roepen. Hierdoor moet de kaart een alternatief aanbieden om bij de informatie te kunnen komen, bijvoorbeeld door een lijst van alle locaties en routes te presenteren. Men kan van daaruit doorklikken naar de informatie over de locaties of routes. Het blok met het zoekveld en de opties voor routes en locaties lijkt daarvoor een prima locatie.

Bevinding 25: Opmerking: Op moment van toetsing werkt de zoekfunctie voor adres of locatie op meerdere momenten niet. Er is in dat geval geen manier om met het toetsenbord op de kaart naar een specifieke locatie te navigeren, of een ander toegankelijk alternatief. De bezoeker is daardoor beperkt door het gebied dat standaard wordt getoond als de kaart geladen wordt.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 26: Advies: er wordt een acceskey gebruikt in de code voor het zoekveld. Hoewel het gebruik van het accesskey-attribuut geen inbreuk is tegen de huidge standaarden voor toegankelijkheid van websites, wordt het als een slecht geïmplementeerde feature beschouwd. Het accesskey-attribuut is een mogelijke bron van conflicten met andere keyboard-shortcuts van het besturingssysteem, de browser en hulptechnologieën.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 27: Opmerking: De pagina heet nu Swink WCAG audit omdat het om een testomgeving gaat ten behoeve van de toegankelijkheidsaudit. Hou er rekening mee dat de pagina bij andere toepassingen een beschrijvende naam moet hebben, en dat het iframe waar de applicatie in wordt geplaatst een beschrijvende naam via het title-attribuut heeft.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: De focusvolgorde op de pagina is niet toegankelijk voor bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren. Na het laden van de pagina krijgt eerst de volledige kaart focus, daarna de items op de kaart en de opties voor in- en uitzoomen, en daarna pas de filter optie. Zorg ervoor dat bezoekers eerst kunnen filteren wat zij op de kaart willen zien en daarna pas de items op de kaart tegenkomen.

Bevinding 29: De focusvolgorde in de applicatie is niet altijd consistent. Soms krijgen de wegwerkzaamheden zonder marker wel focus, dan weer niet. Hierdoor zullen gebruikers met een screenreader belangrijke informatie op de kaart missen. Zorg dat alle interactieve items op de kaart altijd focus krijgen en zo bedienbaar zijn.

Bevinding 30: Als de informatie over een locatie of wegenwerken via een pop-up wordt gepresenteerd in plaats van in de zijbalk, word de focus niet vastgehouden in de pop-up. Bouw dit om naar een dialoog/modal, zodat de focus binnen het kader blijft totdat de gebruiker het heeft gesloten.

Bevinding 31: Wanneer bezoekers met het toetsenbord over de pagina navigeren en door de opties onder 'Periode' en 'Weergave opties' navigeren, en vervolgens vérder navigeren, blijft de aanvullende content openstaan. Zorg ervoor dat aanvullende content automatisch weer sluit als de bezoeker verder navigeert, zodat de content daar onder zichtbaar blijft.

Bevinding 32: Deze bevinding is van toepassing bij de instelling 'Weergave locaties: zijbalk'. Wanneer de bezoeker een locatie op de kaart opent, opent een zijbalk met informatie. Wanneer de bezoeker verder navigeert, komt de focus niet op de sluitknop. Deze krijgt pas focus nadat de bezoeker weer volledig door de hele pagina is gegaan met de tabtoets, en het venster vervolgens weer voorkomt in de focusvolgorde. Bezoekers zouden nu dan terug moeten navigeren (met shift tab) om focus te plaatsen op de sluitknop. Zorg ervoor dat de sluitknop op een logische plek in de focusvolgorde voorkomt.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Het logo van Mappi (links onderin, in de focusvolgorde na de kaart en voor de weergaveopties) is tevens de inhoud van de link. De alternatieve tekst van het logo de linktekst: "Logo van Mappi". De inhoud van de afbeelding wordt beschreven, maar het linkdoel is niet duidelijk. Pas de linktekst aan, bijvoorbeeld naar 'Mappi logo - Ga naar de website van Mappi'.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 34: Advies: Hoewel het gebruik van de standaard focus indicator van de browser geen inbreuk is op WCAG, valt deze niet zo goed op met de kaart als achtergrond. Een focusrand die contrasterend en vet is, maakt het makkelijker te zien.

Bevinding 35: Advies: In Firefox is de focusrand niet overal volledig zichtbaar omdat andere content er deels overheen valt. Overweeg de focusrand aan te passen.

3. Begrijpelijk

3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 36: Advies: Bezoekers kunnen op de pagina kiezen om de kaart als luchtfoto of als kaart te bekijken. Ondanks dat de content hetzelfde blijft, is het toch een drastische aanpassing die onverwachts kan zijn voor bezoekers omdat de verandering direct bij het selecteren van één van de opties plaatsvindt. Overweeg dit aan te passen door een knop, zoals 'Toepassen', toe te voegen zodat de verandering pas plaatsvindt als de bezoeker daar bewust voor kiest.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Het invoerveld 'Zoek een adres of locatie' heeft enkel een visueel label via de placeholder. Deze verdwijnt zodra een bezoeker begint met typen. Zorg ervoor dat labels en instructies bij invoer-elementen altijd zichtbaar blijven.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: Niet alle wegwerkzaamheden hebben een marker, zoals bijvoorbeeld "Haarlemmerweg Amsterdam Herinrichting / onderhoud van Weg Fase 4". Zonder marker zijn ze nog wel geïllustreerd op de kaart (met een oranje lijn) en je kunt door erop te klikken informatie opvragen. Maar door het ontbreken van een marker ontbreekt er ook een interactief element met een toegankelijke naam voor die locatie. Dat heeft vooral impact op gebruikers van screenreaders. Zorg dat elke locatie een marker heeft met een toegankelijke naam, net als de locaties die nu al een marker hebben.

Bevinding 39: Wanneer bezoekers iets typen in het invoerveld 'Zoek een adres of locatie' verschijnt een knop om de input mee te verwijderen. Deze knop heeft geen toegankelijke naam. Zorg ervoor dat ieder interactief een toegankelijke naam, rol en waar van toepassing een waarde heeft.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Wanneer bezoekers in het zoekveld 'Zoek een adres of locatie' beginnen met een typen, verschijnt naast het veld een laadanimatie om aan te geven dat er matches met de zoekterm worden gezocht. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Zorg ervoor dat statusupdates ook worden doorgegeven in de accessibility tree.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-10-18 12:23:34 v2.4-011