Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Open Inwoner Zwolle

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website mijn.Zwolle
Datum 25 maart 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

    Uitgebreide toetsresultaten

    Aantal bevindingen: 22

    1. Waarneembaar

    1.1 Tekstalternatieven

    1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 1: Op pagina https://mijn.zwolle.nl/onderwerpen/relaties-en-scheiden/ staan een aantal blokken tekst met een afbeelding. De afbeeldingen hebben een toegankelijke tekst die de afbeelding niet beschrijft, bijvoorbeeld 'Button Twijfel'. Pas de alternatieve tekst aan of maak de afbeelding eventueel decoratief door een leeg alt-attribuut toe te voegen binnen het img-element. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld bij de afbeelding bovenaan dezelfde pagina met de toegankelijke tekst 'OIP Banner Relaties en scheiden'.

    Bevinding 2: In het pdf-document https://mijn.zwolle.nl/media/filer_public/b5/56/b5560207-d6f7-4328-b54c-c16e801476b2/checklist_uit_elkaar_gaan.pdf heeft het logo van ‘Relatie- en scheidingsteam Zwolle’ geen goede beschrijving: "Afbeelding met tekst, illustratie Automatisch gegenereerde beschrijving". Een logo vertelt aan de bezoeker bij welke organisatie dit document hoort. Zorg dat dit logo de eerste keer dat het voorkomt een goed tekstalternatief krijgt, zodat het voor bezoekers die het document niet kunnen zien het ook duidelijk is wie de afzender is ven het document.

    Bevinding 3: In het pdf-document https://mijn.zwolle.nl/media/filer_public/b5/56/b5560207-d6f7-4328-b54c-c16e801476b2/checklist_uit_elkaar_gaan.pdf staan vanaf pagina 4 een aantal aanvinkblokjes die visueel duidelijk maken dat het om onderdelen van een checklist gaat, maar deze elementen hebben geen alternatieve tekst in de code.

    Bevinding 4: Advies: Op pagina https://mijn.zwolle.nl/onderwerpen/relaties-en-scheiden/producten/uit-elkaar-gaan/ staat bijvoorbeeld bij de link 'Checklist' een icoon dat aan ziende bezoekers aangeeft dat de link een nieuw venster opent, hoewel er geen nieuw venster geopend wordt. Deze (verkeerde) informatie wordt niet doorgegeven aan screenreadergebruikers omdat het icoon doormiddel van CSS op de pagina is geplaatst en geen alternatieve tekst heeft. De link bevat wel een span met label 'Opent in nieuw venster' maar deze is met aria-hidden onzichtbaar gemaakt voor hulpsoftware. Zorg ervoor dat blinde bezoekers over dezelfde informatie beschikken als ziende bezoekers bijvoorbeeld door het icoon een alternatieve tekst te geven.

    Advies:

    1.3 Aanpasbaar

    1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 5: Op pagina https://mijn.zwolle.nl/onderwerpen/relaties-en-scheiden/producten/uit-elkaar-gaan/ zijn koppen ook opgemaakt met het strong- en em-element, bijvoorbeeld 'Tips om je kinderen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan' en 'Het vertellen aan de kinderen en hen ondersteunen'. Het strong- en em-element zijn bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Gebruik bijvoorbeeld een styesheet om koppen vorm te geven. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://mijn.zwolle.nl/onderwerpen/relaties-en-scheiden/producten/relatie-en-scheidingsteam-zwolle/ bij de namen van de teamleden die als kop functioneren.

    Bevinding 6: De PDF https://mijn.zwolle.nl/media/filer_public/b5/56/b5560207-d6f7-4328-b54c-c16e801476b2/checklist_uit_elkaar_gaan.pdf is voorzien van een codelaag zodat hulpsoftware de tekst kan voorlezen. Echter de opmaak van de tekst is niet altijd voldoende. Zo is bijvoorbeeld op pagina 2 de kop 'Checklist uit elkaar gaan' gecodeerd als een paragraaf en niet als een kop en is de voetnoot op dezelfde pagina niet gekoppeld aan de bijbehorende link. Ook is niet alle tekst van code voorzien, de adresgegevens van het 'Relatie- en scheidingsteam Zwolle' is niet voor hulpsoftware beschikbaar, zorg dat het in ieder geval één keer in de codelaag voor komt. De tabellen op pagina’s 4 tot en met 17 kunnen beter niet als tabel gecodeerd worden, het gaat hier niet over data in tabelvorm maar om vormgeving. In de Bijlage op pagina’s 18 en 19 zijn geen koppen gebruikt en is niet juist gebruik gemaakt van lijsten. Bijvoorbeeld op pagina 18 onder "Persoonlijke gegevens" hoort de regel 1 niet bij de daaronder liggende lijst items met een punt er voor. Maak de lijsten correct op zodat hulpsoftware de structuur goed kan voorlezen.

    1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

    Uitkomst: Voldoende

    Bevinding 7: Advies: In het antwoord op de laatste vraag op pagina https://mijn.zwolle.nl/onderwerpen/relaties-en-scheiden/ 'Hoe zit het met mijn privacy?' staat 'Je kunt hierover meer lezen in onze privacyverklaring onderaan deze pagina.' Voor blinden hebben begrippen als onderaan- of rechts bovenaan de pagina geen betekenis, vermijd dit soort aanwijzingen. Onderaan de pagina is niet af te keuren omdat de link zich vermoedelijk bij de laatste links op de pagina zal bevinden. Dat is niet het geval is maar dat is ook niet af te keuren binnen de WCAG 2.1. omdat elke gebruiker daar last van heeft.

    1.4 Onderscheidbaar

    1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 8: In de PDF https://mijn.zwolle.nl/media/filer_public/b5/56/b5560207-d6f7-4328-b54c-c16e801476b2/checklist_uit_elkaar_gaan.pdf onder andere op pagina 4 is een lichtblauwe tekst bijvoorbeeld "Online scheiden" (HEX #45AAC2) op een witte achtergrond. Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 2,7:1 waar dit minstens 4,5:1 moet zijn.

    1.4.10 Reflow (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 9: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed ingezoomd wordt tot 200% dan verdwijnt op elke pagina de toegankelijkheidsfunctiebalk bovenaan de pagina. Er is ook geen alternatief te vinden, bijvoorbeeld in de navigatie of in de footer. Zorg ervoor dat alle content bereikbaar ook voor mensen die de tekst meer dan 200% vergoten.

    1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

    Uitkomst: Voldoende

    Bevinding 10: Advies: Het is mogelijk om de letterafstand

    2. Bedienbaar

    2.1 Toetsenbordtoegankelijk

    2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 11: In de kaart op de homepagina is een interactieve locatie markering die geen toetsenbordfocus krijgt en dus niet met behulp van het toetsenbord bediend kan worden. Voor kaarten geldt een uitzondering maar: "Bij kaarten die bestemd zijn voor navigatie moet noodzakelijke informatie in de kaart wél verplicht (ook) op een toegankelijke, digitale manier getoond worden. Bijvoorbeeld door een lijst met adressen onder de kaart te plaatsen." Bron: https://www.digitoegankelijk.nl/aan-de-slag/tips/online-kaarten
    In dit geval gaat het over de adresgegevens van het stadhuis van Zwolle.

    2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 12: Als bij een resolutie van 1280x1024 px ingezoomd wordt met 200% verschijnt de uitklapbare "menu" knop. Nu ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Dit kan opgelost worden door de skiplink 'Doorgaan naar hoofdinhoud' ook hier beschikbaar te maken.

    2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 13: De PDF https://mijn.zwolle.nl/media/filer_public/b5/56/b5560207-d6f7-4328-b54c-c16e801476b2/checklist_uit_elkaar_gaan.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

    2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 14: De eerste keer dat een bezoeker de website bezoekt, verschijnt er een cookiemelding over de pagina heen. De cookiemelding krijgt niet als eerste focus. Dit belemmert het gebruik van de website voor bezoekers die met het toetsenbord navigeren. Zorg dat de melding als eerste weg te klikken is of integreer de melding in de webpagina.

    Bevinding 15: Als bij een resolutie van 1280x1024 px wordt ingezoomd met 200% verschijnt de uitklapbare menu knop waarmee het hoofdmenu wordt geopend. Het eerst volgende item dat focus krijgt is niet een menuitem zoals je zou verwachten. Zorg voor een logische focusvolgorde.

    Bevinding 16: Als bij een resolutie van 1280x1024 px wordt ingezoomd met 200% verschijnt er onder aan de pagina een link 'Terug naar boven'. Als je met de tabtoets navigeert krijgt deze knop geen focus, of als eerste element in de hoofdinhoud van een pagina. Als je met de shift/tab combinatie navigeert dan volgt de focus na de eerste link in de hoofdinhoud. Je zou verwachten dat de link als laatste element op de pagina focus krijgt. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert.

    Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 17: Als bij een resolutie van 1280x1024 px wordt ingezoomd met 200% verschijnt de uitklapbare menu knop waarmee het hoofdmenu wordt geopend. Daarin staat een link naar 'Mijn Profiel'. Deze linktekst beschrijft de pagina waarnaar gelinkt wordt niet, dit is een lege pagina met enkel de kop 'Welkom'. Maak de link naar de juiste pagina of laat de link weg. Hetzelfde geldt voor de drie menulinks daaronder.

    Bevinding 18: Op pagina https://mijn.zwolle.nl/search/?query=kinderen is een navigatie om tussen de zoekresultaten te kunnen navigeren. De naam van de links luiden nu '1', '2', '3', etc. (Dat wil zeggen, de verwachting is dat dat in de toekomst als er meer inhoud in de website staat het geval zal zijn.) Voor ziende bezoekers is het duidelijk dat het hier gaat om paginanummers, maar bezoekers die het scherm niet kunnen zien, weten niet dat deze links naar volgende zoekresultaten verwijzen. Vul de toegankelijke naam van deze links daarom aan met het woord 'pagina' zodat het linkdoel voor screenreadergebruikers duidelijk is.

    2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 19: Op de homepagina is een kop 'Welkom'. De kop is geen goede beschrijving van de onderliggende content. Het valt te overwegen om een tekst toe te voegen waarbij de kop "Welkom" past. Zorg voor koppen die het onderwerp goed beschrijven.

    2.5 Input modaliteiten

    2.5.3 Label in naam (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 20: In de header van elke pagina is een afbeelding 'thuis' en het logo van Zwolle een link naar de homepagina. De toegankelijke naam 'Homepage Open Inwoner Zwolle' bevat niet de naam die visueel zichtbaar is. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan.

    3. Begrijpelijk

    3.2 Voorspelbaar

    3.2.2 Bij input (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 21: Op de zoekresultatenpagina https://mijn.zwolle.nl/search/?query=kinderen kunnen bezoekers filteren op Tags. Zodra een selectievakje aangevinkt is, ververst de pagina direct en komt de focus bovenaan de pagina. Dit is verwarrend en mogelijk desoriënterend voor sommige bezoekers. Maak gebruik van een knop waarmee bezoekers zelf het filteren controleren of gebruik asynchrone JavaScript-functionaliteit die de selectie aanpast. Gebruik bij dit laatste ook een "live-region" waar je aan de bezoeker duidelijk maakt dat er iets is gewijzigd (via hulpsoftware).

    4. Robuust

    4.1 Compatibel

    4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 22: Als bij een resolutie van 1280x1024 px wordt ingezoomd met 200% verschijnen op de zoekresultatenpagina https://mijn.zwolle.nl/search/?query=kinderen uitvouwbare blokken (accordeons) onder filters zoals bij 'Onderwerpen'. Voor ziende gebruikers is het duidelijk dat een tekstbok in- of uitgevouwen is. Voor screenreadergebruikers die blind of slechtziend zijn is dat niet zo. Geef in de code de status aan met aria-expanded of een vergelijkbare techniek, om dit probleem op te lossen.

    Onderbouwing van de evaluatie

    Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

    Steekproef getoetste webpagina's

    Ondersteunende technieken

    Bronnen

    Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

    Geprint: 2024-11-25 09:29:12 v2.4-011