Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website TNO Nanocentre
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | TNO Nanocentre |
---|---|
Datum | 12 januari 2023 |
Scope van de website |
Binnen de scope van dit onderzoek vallen:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op onder andere de homepage staat bovenaan het logo van TNO. De tekst 'innovation for life' staat niet in de alternatieve tekst van deze afbeelding. Zorg ervoor dat wanneer tekst op een logo staat en dit logo een link is, al deze tekst in de alternatieve tekst voorkomt.
Bevinding 2: Op de homepage staat onder de tekst 'TNO Nanocentre is een initiatief van:' een slider met verschillende logo's. Deze logo's hebben geen alternatieve tekst, hierdoor is deze informatie niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Zorg ervoor dat alle logo’s een alternatieve tekst krijgen.
Bevinding 3: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de homepage staan een icoon achter verschillende links, bijvoorbeeld achter de link 'RIVM'. Dit icoon geeft aan dat de link verwijst naar een externe pagina en heeft een alternatieve tekst die deze informatie overbrengt. Het probleem met dit icoon is dat het via CSS op de pagina is geplaatst, het pseudo-element :before/:after en de content property zijn gebruikt om het icoon op de pagina te plaatsen. Op deze manier kan het zijn dat het icoon wegvalt, bijvoorbeeld voor mensen die een eigen CSS gebruiken, of wanneer de CSS niet geladen wordt. De content property is alleen geschikt voor het toevoegen van puur decoratieve content. Een oplossing kan zijn om het icoon in de HTML te plaatsen, bijvoorbeeld als img- of svg-element met tekstalternatief.
Dit icoon komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/faq-werk-ik-met-nanomaterialen/ en https://www.nanocentre.nl/en/.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij de social media iconen op onder andere pagina https://www.nanocentre.nl/nl/actualities/12e-jaarlijkse-wereldcongres-van-nano-science-and-technology/.
Bevinding 4: In de codelaag van de PDF "Risicobeoordeling gebruik nano-TiO2 coating" (https://www.nanocentre.nl/wp-content/uploads/2021/12/Voorbeeld-5-Zelfreinigende-coating-nano-2011-1.pdf) zijn afbeeldingen geplaatst met Figure-tags. Deze afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst. Informatieve afbeeldingen die in de codelaag zijn geplaatst hebben altijd een alternatieve tekst nodig. Zorg ervoor dat deze afbeeldingen een alternatieve tekst krijgen.
Bevinding 5: Advies:
Op de homepage staat een icoon achter verschillende links, bijvoorbeeld achter de link 'RIVM'. Dit icoon heeft via het title-attribuut een alternatieve tekst gekregen. Wij raden aan om het title-attribuut niet gebruiken om iconen en afbeeldingen een alternatieve tekst te geven. Het title-attribuut wordt namelijk makkelijk overschreven. Maak daarom gebruik van een andere methode om het icoon een alternatieve tekst te geven, bijvoorbeeld door visueel verbogen tekst op de pagina te plaatsen.
Dit icoon komt ook voor op andere pagina's.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/faq-werk-ik-met-nanomaterialen/ staan meerdere koppen die niet zijn opgemaakt met een kop-element, bijvoorbeeld de kop 'Nationale wetgeving' achter de knop 'Wat zijn de wettelijke bepalingen rondom nanomaterialen?'. Wanneer een kop niet is opgemaakt met een kop-element kan hulpsoftware niet aangegeven dat hier een kop staat. Zorg er daarom voor dat wanneer iets visueel een kop is, dit met een kop-element is opgemaakt.
Bevinding 7: De volgende bevindingen hebben betrekking tot de PDF "Risicobeoordeling gebruik nano-TiO2 coating" (https://www.nanocentre.nl/wp-content/uploads/2021/12/Voorbeeld-5-Zelfreinigende-coating-nano-2011-1.pdf):
- De codelaag van het document heeft een Part-tag als brontag. Dit moet een Document-tag zijn.
- Een afbeelding op pagina 1 is geplaatst in een Span-tag. Informatieve afbeeldingen moeten altijd in een Figure-tag zijn geplaatst.
- Op pagina 1 staat de kop 'Nationale Wetgeving'. Deze kop is opgemaakt met een P-tag, maar moet in een Kop-tag staan.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: De volgorde waarin tags in de codelaag van de PDF "Risicobeoordeling gebruik nano-TiO2 coating" (https://www.nanocentre.nl/wp-content/uploads/2021/12/Voorbeeld-5-Zelfreinigende-coating-nano-2011-1.pdf) zijn geplaatst komt niet overeen met de leesvolgorde van het document. Hierdoor wordt het document niet goed voorgelezen door voorleessoftware. De afbeeldingen op pagina 2 en 3 zijn bijvoorbeeld als eerst in de codelaag geplaatst, nog voor alle andere content. Zorg ervoor dat de volgorde waarin tags in de codelaag zijn geplaatst overeenkomt met de leesvolgorde.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: In de PDF "Risicobeoordeling gebruik nano-TiO2 coating" (https://www.nanocentre.nl/wp-content/uploads/2021/12/Voorbeeld-5-Zelfreinigende-coating-nano-2011-1.pdf) staat op pagina 1 de volgende tekst 'Het onderstaande figuur geeft het stroomschema (blauw). De groene tekstvlakken geven de methoden met behulp waarvan het schema is ingevuld.'. Alleen mensen die kleuren (goed) kunnen zien weten wat de methoden zijn en wat het stroomschema is. Zorg ervoor dat informatie en instructies niet afhankelijk zijn van zintuigelijke eigenschappen, zoals vorm, kleur, grootte en locatie.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 10: Na het invullen van de quickscan op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/word-ik-blootgesteld-aan-nanomaterialen-quickscan/ kan een witte tekst op een oranje achtergrond (HEX #F56A00) verschijnen. Het contrast van de kleine tekst 'Naar veelgestelde vraag' heeft een te laag contrast op de achtergrond. De contrastverhouding is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 11: Op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/hoe-bepaal-ik-of-ik-veilig-omga-met-nanomaterialen-quickscan/ staat een afbeelding van een stroomschema. In deze afbeelding heeft de witte tekst op de groene achtergrond (HEX #37AB37) een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. De groene tekst op de witte achtergrond heeft ook een laag contrast.
Ook de witte tekst op de blauwe achtergrond (HEX #007ADC) in deze afbeelding heeft een te laag contrast. Hier is de contrastverhouding 4,3:1.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: Op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/faq-werk-ik-met-nanomaterialen/ staan uitvouwbare knoppen, bijvoorbeeld de knop 'Wat is nanotechnologie en wat zijn nanomaterialen?'. Wanneer focus op deze knoppen wordt geplaatst heeft de focusrand (HEX #C2DBFE) een te laag contrast met de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
2. Bedienbaar
2.2 Genoeg tijd
2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op de homepage staat een video die automatisch afspeelt. Voor deze video is er geen mechanisme aanwezig waarmee bezoekers de video kunnen pauzeren, stoppen of verbergen. Wanneer content beweegt, zoals een automatisch afspelende video, kan dit afleidend zijn voor mensen met bepaalde cognitieve beperkingen, daarom moet er een mechanisme aanwezig zijn waarmee de bezoeker de video kan pauzeren, stoppen of verbergen. Een andere oplossing is om ervoor te zorgen dat de video niet langer dan 5 seconden afspeelt.
Deze video komt ook voor op pagina https://www.nanocentre.nl/en/.
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: In de eigenschappen van de PDF "Risicobeoordeling gebruik nano-TiO2 coating" (https://www.nanocentre.nl/wp-content/uploads/2021/12/Voorbeeld-5-Zelfreinigende-coating-nano-2011-1.pdf) is geen documenttitel aangegeven. Zorg ervoor dat het bestand een documenttitel krijgt die de inhoud omschrijft. Ook moet zijn aangegeven in de eigenschappen dat bij het openen van het bestand de documenttitel wordt getoond en en niet de bestandsnaam.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/actualities/12e-jaarlijkse-wereldcongres-van-nano-science-and-technology/ staan social media iconen die werken als links waarmee de pagina kan worden gedeeld. Deze links krijgen een toegankelijke naam via het icoon dat binnen het a-element is geplaatst. Dit is geen goede, toegankelijke naam. Zorg ervoor dat de link een toegankelijke naam krijgt die aangeeft wat de link doet, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label op het a-element. Het title-attribuut is op sommige a-element gebruikt om deze een toegankelijke naam te geven. Wij bevelen aan om het title-attribuut hier niet voor te gebruiken, het title-attribuut wordt namelijk makkelijk overschreven.
Deze links komen ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://www.nanocentre.nl/nl/actualities/nanoinnovation-conferentie-2022/.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Het TNO logo bovenaan de homepage is opgemaakt als link. De toegankelijke naam van deze link is hetzelfde als de alternatieve tekst van het logo. Doordat tekst wat in het logo staat ontbreekt in de alternatieve tekst, zie succescriterium 1.1.1, komt het visuele label van deze link niet overeen met de toegankelijke naam. Dit kan het bedienen van de link voor mensen die spraakbediening gebruiken lastig maken. Zorg ervoor dat het visuele label altijd in de toegankelijke naam van een link staat, het liefst vooraan.
Bevinding 17: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de homepage staan meerdere links met het visuele label 'Lees verder'. De toegankelijke namen van deze links zijn aangepast met het aria-label, maar hierdoor komt de tekst 'lees verder' niet voor in de toegankelijke namen van deze links. Wanneer het visuele label van een link niet in de toegankelijke naam voorkomt kan het voor bezoekers die gebruikmaken van spraakbediening lastig zijn deze knoppen te bedienen. Zorg er daarom voor dat de tekst 'Lees verder' voorkomt in de toegankelijk namen van deze links, het liefst vooraan.
Dit probleem komt ook voor bij de 'Lees verder' links op de pagina's https://www.nanocentre.nl/nl/?s=Nano en https://www.nanocentre.nl/nl/nieuws/.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de homepage staat onder de tekst 'TNO Nanocentre is een initiatief van:' een slider. De knoppen in deze slider hebben de Engelse, toegankelijke namen 'next' en 'previous' via het aria-label gekregen. De taalinstelling van de pagina is Nederlands, daarom moet op elementen met een anders talige naam een taalwissel zijn aangegeven. Zorg ervoor dat op deze knoppen een taalwissel wordt aangegeven met het lang-attribuut, of vertaal de toegankelijke namen van deze knoppen naar het Nederlands. Het is overigens beter om ervoor te zorgen dat elementen een toegankelijke naam hebben in dezelfde taal als de hoofdtaal van de pagina.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op de Engelse pagina https://www.nanocentre.nl/en/ bij de 'Zoek knop' knop en het TNO logo.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Wanneer in het formulier op pagina https://www.nanocentre.nl/nl/contact/ een verplicht veld niet wordt ingevuld en het formulier wordt verstuurd, verschijnt de foutmelding 'Dit veld is verplicht'. Dit is geen echte foutmelding, omdat het niet aangeeft welke fout is gemaakt en waar de fout is gemaakt. Een goede foutmelding bij deze situatie kan bijvoorbeeld 'Het veld *veldnaam* is niet ingevuld. Dit is een verplicht veld.' zijn.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: De bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Wanneer in de cookiemelding op de knop 'Wijzig voorkeuren' wordt gedrukt, verschijnt er een venster op het scherm. De sluitknop in dit venster heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor is de knop moeilijk te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware of spraakbediening. Zorg ervoor dat de knop een toegankelijke naam krijgt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.nanocentre.nl/ - Zoekresultaten:
https://www.nanocentre.nl/nl/?s=Nano - Toegankelijkheid:
https://www.nanocentre.nl/nl/toegankelijkheidsverklaring/ - Formulier:
https://www.nanocentre.nl/nl/contact/ - FAQ:
https://www.nanocentre.nl/nl/faq-werk-ik-met-nanomaterialen/ - Andere taal:
https://www.nanocentre.nl/en/ - Nieuws:
https://www.nanocentre.nl/nl/nieuws/ - Nieuwsartikel:
https://www.nanocentre.nl/nl/actualities/12e-jaarlijkse-wereldcongres-van-nano-science-and-technology/ - Quickscan:
https://www.nanocentre.nl/nl/quickscans/ - PDF pagina:
https://www.nanocentre.nl/nl/hoe-bepaal-ik-of-ik-veilig-omga-met-nanomaterialen-quickscan/ - PDF Risicobeoordeling gebruik nano-TiO2 coating:
https://www.nanocentre.nl/wp-content/uploads/2021/12/Voorbeeld-5-Zelfreinigende-coating-nano-2011-1.pdf - NanoInnovation Conferentie 2022:
https://www.nanocentre.nl/nl/actualities/nanoinnovation-conferentie-2022/ - 3 november: 10e SNO Nano Conference:
https://www.nanocentre.nl/nl/actualities/3-november-10e-sno-nano-conference/
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.