Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid NL Maps

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website NL Maps
Datum 19 mei 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
- Alle pagina's op nlmaps.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 15

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo van het Kadaster in de header en footer van de website is een SVG die geen alternatieve tekst heeft. Omdat het logo in een link staat, is er ook geen linktekst. Geef de SVG alternatieve tekst door gebruik van het <title> element en vergeet niet om ook het linkdoel hierin te vermelden. Zorg dat zowel het woord 'logo' als alle tekst die in het logo te zien is, hier ook in terug komen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Op https://nlmaps.nl/ in het blok met de stappen om je eigen kaart te maken zijn deze stappen in een lijst gezet. Echter, door het gebruik van role=group op de <li>-elementen, zijn dit geen lijstelementen meer. Hierdoor bevat de <ul> ook geen <li>'s meer, maar generieke elementen. Dit is niet toegestaan volgens de HTML-standaard. De ARIA-rol van group is ook niet nodig. <li>-elementen kunnen namelijk gewoon labels en input-elementen bevatten. Verwijder het role=group attribuut.

Bevinding 3: Op https://nlmaps.nl/ in het blok met de stappen om je eigen kaart te maken zijn deze stappen in een lijst gezet. Iedere keuzeoptie is netjes gelabeld, maar er is geen relatie gelegd met de vraag bij iedere optie. Gebruik bij iedere stap het <legend> en <fieldset> element om de keuzeopties te groeperen en ze te koppelen aan de titel van iedere stap.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op https://nlmaps.nl/docs/ zijn links enkel op te merken door het verschil in kleur. Dit heeft impact op mensen die kleurenblind zijn of slechtziend zijn. Zorg ervoor dat hyperlinks in lopende tekst ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Bij het zoomen naar 200% valt een groot stuk van de pagina https://nlmaps.nl/ buiten beeld, waardoor deze niet meer leesbaar is. Zorg dat bij zoomen alles meeschaalt binnen de viewport. Dit speelt ook op https://nlmaps.nl/docs/

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Als de viewport wordt aangepast en gezoomed wordt naar 400% valt een groot stuk van https://nlmaps.nl/docs/ buiten beeld. Zorg ervoor dat de website zich aanpast en meeschaalt als zowel de viewport en tekstgrootte worden aangepast.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 7: Advies: hoewel er een uitzondering is voor kaarten die niet gebruikt worden voor navigatie, raden we aan kaarten zo toegankelijk mogelijk te maken en ook ervoor te zorgen dat de verschillende kleuren op de kaart voldoende contrast hebben met de achtergrondkleur(en) van de kaart.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: De pagina https://nlmaps.nl/docs/ heeft geen unieke, beschrijvende titel. Deze heeft namelijk dezelfde titel als https://nlmaps.nl/: "NL Maps | de meest gedetailleerde kaart van Nederland". Pas de titel voor https://nlmaps.nl/docs/ aan.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: In de header en de footer van de website is het logo van het Kadaster een link naar de homepagina van de Kadaster website. Deze links hebben geen toegankelijke linktekst, bezoekers die afhankelijk zijn van hulpsoftware weten niet waar de link naartoe gaat. Geef een toegankelijke linktekst, bijvoorbeeld door de SVG afbeelding van het logo een titel te geven. Zie ook 1.1.1.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: De kaart op https://nlmaps.nl/ heeft een knop met het label "Locatie". Dit label beschrijft niet goed wat de knop doet: De pagina wordt opnieuw geladen en de focus staat op het eerste element in de pagina. Geef de knop een label dat beschrijft wat hij doet.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op https://nlmaps.nl/ is er geen focusindicator te zien bij de opties waarmee je jouw eigen kaart bouwt. Zorg ervoor dat er een focusindicator aanwezig is die voldoende contrast heeft met de witte achtergrond en met de blauwe rand van de knoppen.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 12: Advies: de foutpagina https://nlmaps.nl/oepsie laat de standaard (Engelstalige) foutpagina van de server zien. We adviseren deze te vervangen door een eigen foutpagina in het Nederlands.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op https://nlmaps.nl/ in het blok met de stappen om je eigen kaart te maken zijn deze stappen in een lijst gezet. Echter, door het gebruik van role=group op de <li>-elementen, zijn dit geen lijstelementen meer. Hierdoor bevat de <ul> ook geen <li>'s meer, maar generieke elementen. Dit is niet toegestaan volgens de HTML-standaard. De ARIA-rol van group is ook niet nodig. <li>-elementen kunnen namelijk gewoon labels en input-elementen bevatten. Verwijder het role=group attribuut.

Bevinding 14: De embedded kaart op https://nlmaps.nl/ heeft geen titel/toegankelijke naam. Dat is wel belangrijk voor screenreaders. Verzorg een toegankelijke naam. Wees je wel van de beperking bewust van de mogelijkheden daarin: het aria-label attribuut is niet toegestaan op div- en span-elementen. Overweeg de kaart in te laden via een iframe. Op het iframe element kan het title-attribuut gebruikt worden om een toegankelijke naam te geven. Zorg ervoor dat de code die mensen kunnen kopiëren voor eigen gebruik ook ervoor zorgt dat hun kaart een toegankelijke naam krijgt (die ze eventueel kunnen aanpassen net als de andere aangeboden opties).

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op https://nlmaps.nl/ kan men na aanpassen van de opties, de code voor de eigen kaart kopiëren. Na gebruik van de knop 'kopiëren' komt er echter geen melding dat het daadwerkelijk gekopieerd is. Hoewel dit impact heeft op iedere bezoekers, heeft dit speciaal impact voor bezoekers met een screenreader. Bouw een modal in dat een bevestiging geeft van het kopiëren en zorg dat de focus naar de modal wordt verplaatst. Zet de kop van de melding in een live-region, zodat de melding opgepikt kan worden door screenreaders.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-12 18:30:50 v2.4-011