Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Bibliotheek Gelderland Zuid

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Bibliotheek Gelderland Zuid
Datum 20 maart 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op obgz.nl
  • Alle PDF's op obgz.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van pagina's op obgz.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

    Uitgebreide toetsresultaten

    Aantal bevindingen: 38

    1. Waarneembaar

    1.1 Tekstalternatieven

    1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 1: Het logo van bibliotheek Gelderland Zuid op elke pagina van de website heeft als alt-tekst: "Gelderland Zuid". Deze alt-tekst is niet voldoende. Er ontbreekt dat het het logo betreft voor de bibliotheek. Voeg die informatie toe aan de alt-tekst. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten en daarnaast een beschrijvend linkdoel als de afbeelding ook als link dient.

    Bevinding 2: De banner op https://www.obgz.nl/ voor het YA-event op Valentijnsdag heeft het woord "gratis entree". Dit komt niet terug in alt-tekst, want de banner is ingeladen als achtergrondafbeelding. Deze informatie is dus niet beschikbaar voor bezoekers die niet kunnen zien. Los dit op door "gratis toegang' te verwerken in de tekst van de knop. Op deze manier is er een toegankelijk alternatief.

    Bevinding 3: Op https://www.obgz.nl/ onder de kop "Nieuwe boeken" is een rij van boekencovers te zien. Ieder boek is een link en heeft linktekst, maar de covers van elk boek hebben geen alt-tekst. Er is enkel een leeg alt-attribuut. Het zijn wel degelijk informatieve afbeeldingen, dus er moet alt-tekst toegevoegd worden bij ieder boek. Dit kan gewoon bestaan uit "Cover" gevolgd door de titel van het boek. De linkstructuur van ieder boek moet mogelijk wel aangepast worden, aangezien in de huidige structuur de alt-tekst zal meegenomen worden in de linktekst. Dit speelt ook op https://www.obgz.nl/leestips/volwassenen/collectie.html.

    Bevinding 4: De praatplaat op https://www.obgz.nl/beleidsplan.html waarmee men de poster kan downloaden, heeft geen toegankelijk alternatief. Zorg dat alle tekst van de poster ook in de lopende tekst op de pagina beschikbaar is. In de alt-tekst moet dan ook opgenomen worden dat de tekst op de pagina beschikbaar is.

    Bevinding 5: Op https://www.obgz.nl/over-ons/Nieuws/boekenliefde-op-valentijnsdag-tijdens-young-adult-book-event.html hebben de afbeeldingen een alt-attribuut, maar er is geen alt-tekst voorzien. Informatieve afbeeldingen zoals deze hebben alt-tekst nodig. Verzorg een beschrijvende alt-tekst.

    Bevinding 6: Op https://www.obgz.nl/openingstijden.html is de alt-tekst van de kaart "Afbeelding van Google Maps". Deze alt-tekst is niet correct. Woorden als "afbeelding" moeten vermeden worden in alt-tekst. Het is een screenshot, dus dat woord kan wel gebruikt worden. Zorg er dan ook voor dat in de instructie boven de kaart 'Klik op de afbeelding' ook de tekst wordt aangepast naar screenshot.

    Bevinding 7: Op pagina https://www.obgz.nl/collectie/reserveren-verlengen.html staat een video. De video heeft geen beschrijvende titel. Voeg een korte titel of samenvatting van de video toe. Dit probleem komt ook voor bij de video op pagina https://www.obgz.nl/beleidsplan.html.

    Bevinding 8: Het logo van de bibliotheek in de PDF https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf is niet getagd als afbeelding en er ontbreekt alt-tekst. Zorg dat de afbeelding getagd wordt en verzorg een alt-tekst.

    Bevinding 9: Advies: om een toegankelijk alternatief te krijgen voor de vacature https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf is het aan te raden om alle tekst gewoon op de website te zetten. Dit geldt ook voor de poster (praatplaat) https://www.obgz.nl/dam/Beleid/bgz066-poster-voor--en-achterkant.pdf.

    Bevinding 10: Advies: Op https://www.obgz.nl/organisatie.html heeft de banner voor het jaarbericht de alt-tekst: "Jaarbericht2023". Zorg ervoor dat de alt-tekst beschrijvend genoeg is, door een spatie toe te voegen tussen het woord en het jaartal.

    1.2 Op tijd gebaseerde media

    1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 11: Op pagina https://www.obgz.nl/beleidsplan.html wordt een video getoond. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling. Dit komt ook voor op https://www.obgz.nl/scholen/voortgezet-onderwijs.html.

    1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 12: Op pagina https://www.obgz.nl/beleidsplan.html is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:15 '1 ontwikkeling jeugd'. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.obgz.nl/scholen/voortgezet-onderwijs.html bijvoorbeeld om 0:03 bij de tekst in beeld 'Vliegensvlugge verteller' en bij de animatie op pagina https://www.obgz.nl/collectie/reserveren-verlengen.html.

    Bevinding 13: Op de pagina https://www.obgz.nl/beleidsplan.html is een video waar het logo aan het begin en eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Bibliotheek Gelderland Zuid is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.obgz.nl/scholen/voortgezet-onderwijs.html waar het logo aan het einde van de video in beeld staat.

    1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 14: Op pagina https://www.obgz.nl/beleidsplan.html is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:15 '1 ontwikkeling jeugd'. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.obgz.nl/scholen/voortgezet-onderwijs.html bijvoorbeeld om 0:03 bij de tekst in beeld 'Vliegensvlugge verteller' en bij de animatie op pagina https://www.obgz.nl/collectie/reserveren-verlengen.html.

    Bevinding 15: Op de pagina https://www.obgz.nl/beleidsplan.html is een video waar het logo aan het begin en eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Bibliotheek Gelderland Zuid is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.obgz.nl/scholen/voortgezet-onderwijs.html waar het logo aan het einde van de video in beeld staat.

    1.3 Aanpasbaar

    1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 16: Op https://www.obgz.nl/oepsie.html is de zin "De pagina die je zoekt bestaat niet, is mogelijk verwijderd, de naam ervan is gewijzigd of hij is tijdelijk niet beschikbaar." met het b-element opgemaakt. Hoewel dit prima gebruikt kan worden om enkele woorden te benadrukken, is het beter om CSS te gebruiken om een volledige zin of paragraaf vet op te maken. Dit komt ook voor op https://www.obgz.nl/beleidsplan.html, https://www.obgz.nl/over-ons/vacatures.html, https://www.obgz.nl/over-ons/vacatures/sollicitatieformulier.html en https://www.obgz.nl/over-ons/klantenservice.html.

    Bevinding 17: Op https://www.obgz.nl/beleidsplan.html wordt er het b-element gebruikt om koppen op te maken (bijv. "Gemeenten" en "Impact maken". Structuur en semantiek overbrengen voor hulpsoftware is belangrijk. Gebruik daarom het element voor koppen om koppen op te maken. Denk hierbij ook aan het juiste niveau. Dit speelt ook op https://www.obgz.nl/over-ons/Nieuws/boekenliefde-op-valentijnsdag-tijdens-young-adult-book-event.html.

    Bevinding 18: In https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf zijn koppen niet als zodanig opgemaakt, maar als paragrafen. Om structuur over te brengen is het belangrijk een koppenstructuur te gebruiken. Pas de codelaag om koppen aan te duiden.

    Bevinding 19: De PDF https://www.obgz.nl/dam/Beleid/bgz066-poster-voor--en-achterkant.pdf is niet voorzien van een codelaag, waardoor hulpsoftware bijvoorbeeld niet kan bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

    1.4 Onderscheidbaar

    1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 20: De kop "Adviseurs media" in de https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf heeft onvoldoende contrast. De oranje (HEX #EFA882) tekst op oranje achtergrond (HEX #FEE3D3) heeft een contrastverhouding van 1,6:1 waar minimaal 3:1 is vereist.

    Bevinding 21: De afbeelding aan het einde van de PDF https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf veroorzaakt contrastproblemen met de tekst die erover heen valt. Deze is hierdoor nauwelijks leesbaar. Verwijder of verklein de afbeelding, zodat de tekst leesbaar wordt. De contrastverhouding voor kleine tekst moet minimaal 4,5:1 zijn, voor grote tekst 3:1.

    1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 22: De praatplaat op https://www.obgz.nl/beleidsplan.html waarmee men de poster kan downloaden, heeft geen toegankelijk alternatief en de PDF is niet toegankelijk. Zorg dat alle tekst van de poster ook in de lopende tekst op de pagina beschikbaar is, nu mist er informatie, bijvoorbeeld over de organisatie (5). Een tekst zoals 'Lees meer over wat de bibliotheek hieraan wil doen in deze praatplaat' is niet behulpzaam op bijvoorbeeld blinde bezoekers wanneer de pdf niet gecodeerd is. Omdat de overige tekst van de praatplaat wel als platte tekst op de pagina staat is een mogelijke oplossing om die informatie aan te vullen met de missende informatie die wel in de pdf staat. In de alt-tekst van de afbeelding moet dan ook opgenomen worden dat de tekst op de pagina beschikbaar is, zie hiervoor succescriterium 1.1.1.

    Bevinding 23: Advies: om een toegankelijk alternatief te krijgen voor de vacature https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf is het aan te raden om alle tekst gewoon op de website te zetten.

    2. Bedienbaar

    2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 24: De PDF https://www.obgz.nl/dam/Vacatures/25-02-adviseur-media-2-vacatures--1-.pdf heeft geen documenttitel ingesteld. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft. Dit speelt ook bij de PDF https://www.obgz.nl/dam/Beleid/bgz066-poster-voor--en-achterkant.pdf en zorg hier ook dat niet de bestandsnaam maar de documenttitel wordt getoond.

    Bevinding 25: Advies: hoewel iedere pagina een unieke titel heeft, ontbreekt de organisatienaam in de titel. Hierdoor kan het lastig zijn voor bezoekers om te herleiden bij welke website een tabblad hoort. Voeg de organisatienaam toe om dit op te lossen.

    Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 26: Op https://www.obgz.nl/oepsie.html zijn er links naar de homepagina, lidmaatschap, activiteiten, collectie en Mijn Bibliotheek. Naast knoppen, zijn ook de ronde afbeeldingen links. Deze hebben echter geen linktekst, waardoor er ook geen linkdoel is. Omdat de pagina's op dezelfde pagina al gelinkt worden, is het eigenlijk ook dubbelop. Verwijder de links rond de ronde afbeeldingen.

    Bevinding 27: De praatplaat op https://www.obgz.nl/beleidsplan.html waarmee men de poster kan downloaden, heeft geen duidelijke linktekst. De alt-tekst (SBB praatplaat) fungeert als linktekst, maar het is niet duidelijk dat men een poster kan downloaden met deze link. Zorg voor een beschrijvende linktekst. Mogelijk moet de link anders opgebouwd worden om ervoor te zorgen dat de alt-tekst geen deel meer uitmaakt van de linktekst.

    Bevinding 28: Op https://www.obgz.nl/openingstijden.html is door de alt-tekst van de kaart de linktekst "Afbeelding van Google Maps". Dit beschrijft het doel van de link niet voldoende. Verzorg een duidelijke linktekst die het doel duidelijk beschrijft. Mogelijk moet de link anders opgebouwd worden om ervoor te zorgen dat de alt-tekst geen deel meer uitmaakt van de linktekst.

    3. Begrijpelijk

    3.1 Leesbaar

    3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 29: De pagina https://www.obgz.nl/diensten/lid-worden/welcome.html is in het Engels, maar in de code wordt niet aangegeven dat deze pagina Engelstalig is. Hierdoor zal hulpsoftware de pagina niet op een correcte manier voorlezen. Verzorg het juiste taalattribuut.

    Bevinding 30: De PDF https://www.obgz.nl/dam/Beleid/bgz066-poster-voor--en-achterkant.pdf heeft geen taal ingesteld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

    3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 31: De pagina https://www.obgz.nl/diensten/lid-worden/welcome.html is in het Engels, maar er zijn Nederlandse woorden aanwezig. Er vindt geen taalwisseling in de code plaats, zodat hulpsoftware van taal kan wisselen. Duid iedere taalwisseling in de tekst aan in de code, zodat de juiste taalinstellingen gebruikt worden (voor eigennamen hoeft dit niet).

    3.3 Assistentie bij invoer

    3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 32: Het formulier op pagina https://www.obgz.nl/over-ons/vacatures/sollicitatieformulier.html maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kun je de tekstgrootte niet aanpassen, zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

    3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 33: De zoekknop op elke pagina van de website heeft geen label. Dit komt doordat deze in de CSS d.m.v. display:none wordt verwijderd. Dit is niet toegestaan. Alle interactieve elementen moeten een toegankelijke naam hebben. Verwijder de CSS regel om dit op te lossen.

    Bevinding 34: In de zoekfunctie op elke pagina van de website hebben de keuzerondjes voor zoeken in de catalogus of in de website geen label. Dit komt doordat deze in de CSS d.m.v. display:none wordt verwijderd. Dit is niet toegestaan. Alle interactieve elementen moeten een toegankelijke naam hebben. Verwijder de CSS regel om dit op te lossen.

    3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 35: Het formulier op pagina https://www.obgz.nl/over-ons/vacatures/sollicitatieformulier.html maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kun je de tekstgrootte niet aanpassen, zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

    4. Robuust

    4.1 Compatibel

    4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 36: De lijsten van activiteiten voor jeugd, jongeren en volwassenen op https://www.obgz.nl/diensten.html zijn via een iframe op de pagina geplaatst. Bij de iframes ontbreekt het title-attribuut. Het is belangrijk voor hulpsoftware dat iframes een toegankelijke naam hebben. Voeg het title-attribuut toe en verzorg een beschrijvende naam.

    Bevinding 37: De zoekknop van de zoekfunctie bijvoorbeeld op pagina https://www.obgz.nl/ heeft geen toegankelijke naam. Voeg een toegankelijke naam toe die de functie van de knop beschrijft.

    Bevinding 38: Op pagina https://www.obgz.nl/ staan knoppen met toegankelijke naam 'volgende'. Deze tekst beschrijft onvoldoende de functie van de knop, voeg bijvoorbeeld toe dat het om een 'volgende slide' gaat.

    Onderbouwing van de evaluatie

    Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

    Steekproef getoetste webpagina's

    Ondersteunende technieken

    Bronnen

    Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

    Geprint: 2025-04-12 03:28:41 v2.4-011