Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Omgevingsvisie Gennep
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Omgevingsvisie Gennep |
---|---|
Datum | 22 oktober 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op https://omgevingsvisie.gennep.nl/samenwerken hebben de foto's van de Avond van omgevingsvisie alle vier dezelfde alt-tekst. Alt-teksten dienen uniek te zijn. Daarnaast beschrijft de alt-tekst niet wat er op de foto te zien is. Pas de alt-tekst aan en maak deze uniek voor iedere foto, of maak de foto onzichtbaar voor hulpsoftware als de afbeelding puur decoratief is door de alt leeg te laten. Dit speelt ook bij de foto's op https://omgevingsvisie.gennep.nl/de-kernen bij de alt-tekst "Stad Gennep".
Bevinding 2: De kaart op https://omgevingsvisie.gennep.nl/dynamisch-maasdal heeft geen toegankelijk alternatief. Complexe afbeeldingen bevatten veel informatie, vaak meer dan wat meegegeven kan worden in een korte zin. Onder complexe afbeeldingen vallen grafieken, diagrammen en illustraties waar de tekst op de pagina er vanuit gaat dat de gebruiker de afbeelding kan zien en begrijpen en
kaarten die locaties tonen of andere informatie tonen zoals weerinformatie.
In deze gevallen is een tweedelig tekstalternatief nodig: a) de korte omschrijving om de afbeelding te identificeren en (indien nodig) de locatie aan te geven van de uitgebreide beschrijving en b) de uitgebreide beschrijving, die alle belangrijke en essentiële informatie uit de afbeelding tekstueel weergeeft. Geef in de alt-tekst mee dat er een uitgebreide beschrijving aanwezig is. Creëer een paragraaf dat alle essentiële en belangrijke informatie uit de afbeelding bevat en link deze paragraaf bijvoorbeeld met het aria-describedby attribuut aan de afbeelding. De paragraaf kan ook een link zijn naar een pagina met uitgebreide uitleg. Dit speelt ook bij de kaarten en infographics op https://omgevingsvisie.gennep.nl/de-kernen en https://omgevingsvisie.gennep.nl/speerpunten.
Bevinding 3: Op https://omgevingsvisie.gennep.nl/samen-werken-aan-de-ontwikkeling-van-gennep zijn decoratieve afbeeldingen aanwezig. De toegankelijke tekst is een herhaling van de titel van het artikel, bijvoorbeeld "Identiteit van Gennep". Dat geeft geen nieuwe informatie maar kost alleen maar tijd. Maak de alt-attributen leeg om ze als decoratief aan te merken of geef een beschrijving van wat er op de afbeelding te zien is..
Bevinding 4: Op https://omgevingsvisie.gennep.nl/ruimtelijke-kwaliteit bevat de alt-tekst van de afbeelding niet alle tekst die erin te zien is. Vul de alt-tekst aan of leg het proces dat in de afbeelding te zien is, in de tekst bij de afbeelding uit.
Bevinding 5: Afbeeldingen in de PDF https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Omgevingsvisie%20Gennep%20-%20Bijlagen.pdf hebben afbeeldingen geen alt-tekst. Zorg dat afbeeldingen een alt-tekst hebben of maak ze onzichtbaar voor hulpsoftware door er een artefact van te maken indien een afbeelding decoratief is.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Iedere pagina op https://omgevingsvisie.gennep.nl/ heeft een paginatitel die eruit ziet als een kop en zich gedraagt als een kop. Bijvoorbeeld op de pagina https://omgevingsvisie.gennep.nl/identiteit-gennep de kop "Identiteit van Gennep". Het is echter niet als een kop opgemaakt. Structuur en semantiek overbrengen naar hulpsoftware is heel belangrijk. Gebruik een <h1> voor de paginatitel.
Bevinding 7: Iedere pagina op https://omgevingsvisie.gennep.nl/ heeft een paginatitel als kop. Met aria-hidden wordt deze echter verborgen voor hulptechnologie. Belangrijke inhoud mag niet verborgen worden voor hulpsoftware. Verwijder het attribuut.
Bevinding 8: De tabel op https://omgevingsvisie.gennep.nl/dynamisch-maasdal heeft geen kolomkoppen die gedefinieerd zijn. De koppen in deze tabel zijn opgemaakt met het strong-element, in plaats van met het th-element. Daardoor is de relatie tussen de koppen en datacellen voor screenreadergebruikers niet duidelijk. Zorg ervoor dat tabellen goed zijn opgemaakt en gebruik voor tabelkoppen altijd het th-element. Verder heeft het strong-element semantische betekenis. Gebruik het strong element alleen om nadruk te geven aan enkele woorden in een paragraaf.
Bevinding 9: De PDF https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Boekje%20Omgevingsvisie%20Gennep.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Bevinding 10: In de PDF https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Omgevingsvisie%20Gennep%20-%20Bijlagen.pdf zijn zaken niet correct van tags voorzien: koppen zijn niet aangeduid als koppen, maar gewoon als paragrafen. Gebruik van semantische koppen is belangrijk om structuur over brengen naar hulpsoftware. Maak koppen op als koppen. Tabellen zoals op pagina 6 zijn niet getagd, waardoor deze informatie ontbreekt. Daarnaast zijn er artefacten van stukken tekst als afbeelding getagd, terwijl deze als paragraaf getagd moeten worden en zijn lijsten niet getagd als lijsten.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: Op https://omgevingsvisie.gennep.nl/ is er geen verschil tussen de links naar de rapporten en een gewone lijst in een tekst. Techniek G183 staat toe dat links in gewone tekst niet onderlijnd wanneer ze voldoen aan de volgende voorwaarden: de kleur van de links heeft een contrastverhouding van minstens 3:1 met de kleur van de omliggende tekst en de kleur van de links heeft een contrastverhouding van minstens 4,5:1 ten opzichte van de eigen achtergrond. (Deze voorwaarden gelden voor elke linktoestand, dus ook bij hover en focus.) Minstens één van deze voorwaarden is niet vervuld. Laat de links voldoende opvallen tegenover de omliggende tekst en achtergrondkleur door het contrast van de links te verhogen of de links gewoon te onderstrepen. Dit komt ook voor op https://omgevingsvisie.gennep.nl/samenwerken
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: Op de pagina https://omgevingsvisie.gennep.nl/dynamisch-maasdal staat een afbeelding van een kaart met verschillende teksten. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina zoals ook geadviseerd onder 1.1.1. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://omgevingsvisie.gennep.nl/ruimtelijke-kwaliteit.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: De iconen voor watercreatie, industrie, cultuurhistorisch object en landschappelijke kwaliteit op https://omgevingsvisie.gennep.nl/dynamisch-maasdal hebben onvoldoende contrast. De kleurencombinaties scoren allemaal onder 2:1 waar minimaal 3:1 is vereist. Pas de kleuren aan. Hetzelfde probleem komt ook voor bij de symbolen op de kaart op https://omgevingsvisie.gennep.nl/de-kernen.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: De PDF https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Boekje%20Omgevingsvisie%20Gennep.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Ook https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Omgevingsvisie%20Gennep%20-%20Bijlagen.pdf heeft geen documenttitel ingesteld.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Op https://omgevingsvisie.gennep.nl/samenwerken zijn de foto's van de Avond van omgevingsvisie een link om ze zo groter weer te geven. Uit de linktekst is dit niet duidelijk. Zorg dat uit de linktekst duidelijk wordt dat men de foto's groter kan weergeven. Dit speelt ook bij de foto's die men kan vergroten op https://omgevingsvisie.gennep.nl/de-kernen.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: In de eigenschappen van PDF hhttps://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Boekje%20Omgevingsvisie%20Gennep.pdf is de taal niet goed ingevuld. Deze staat op Duits in plaats van Nederlands. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF. In de PDF https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Omgevingsvisie%20Gennep%20-%20Bijlagen.pdf is de taal ook niet op Nederlands ingesteld.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home (plus PDF 1 en 2):
https://omgevingsvisie.gennep.nl/ - Samenwerken:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/samenwerken - Identiteit Gennep:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/identiteit-gennep - Dynamisch Maasdal:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/dynamisch-maasdal - Ontwikkeling Gennep:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/samen-werken-aan-de-ontwikkeling-van-gennep - Ruimtelijke kwaliteit:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/ruimtelijke-kwaliteit - Speerpunt:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/speerpunten - PDF 1:
https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Omgevingsvisie%20Gennep.pdf - PDF 2:
https://www.gennep.nl/sites/default/files/2022-06/Boekje%20Omgevingsvisie%20Gennep.pdf - Zoekresultaten:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/zoeken?searchtext=inwoners - Foutpagina:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/oepsie - De Kernen:
https://omgevingsvisie.gennep.nl/de-kernen
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.