Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Onderwijs voor Professionals - Universiteit Utrecht

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Onderwijs voor Professionals - Universiteit Utrecht
Datum 23 april 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op professionals.uu.nl
  • Alle PDF's op professionals.uu.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Alle pagina’s die achter een inlog staan zijn niet meegenomen. Dit vereist een apart onderzoek.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 59

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/Aanmeldformulier_IAMA_7_mei_2024 staat het logo van de Universiteit Utrecht met een leeg alt-attribuut. Het logo is verborgen door middel van role=”presentation none”. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe en verwijder role=”presentation none” om dit probleem op te lossen.

Bevinding 2: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/leiderschap-in-cultuur-x-museumvereniging/algemeen staat het logo van de Museumvereniging zonder alt attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom zowel een alt attribuut nodig als een alternatieve tekst. Voeg een alt attribuut en een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen. Overigens hebben afbeeldingen die puur illustratief zijn een leeg alt attribuut nodig om ze te verbergen voor hulpsoftware. Bij afbeeldingen zonder alt attribuut gebruikt hulpsoftware de bestandsnaam, dat kan ongewenste gevolgen hebben.

Bevinding 3: De afbeelding met het logo van Universiteit Utrecht in PDF-document https://professionals.uu.nl/download/t/algemene-voorwaarden-pdf/52e0bacd-3af0-4640-aea9-342b63c23a41.pdf is een informatieve afbeelding. Deze afbeelding heeft geen beschrijving. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/algemeen wordt een video getoond. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden, bijvoorbeeld op 0:22. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de pagina's https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/docenten bijvoorbeeld op 0:09 en https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/ervaringen op 0:05.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op de pagina https://professionals.uu.nl/nl/p/microcredentialshttps://professionals.uu.nl/nl/p/microcredentials staat een video waar het logo van de Universiteit Utrecht aan het begin en aan het eind in beeld komt. Dit geldt ook voor de naam en functie van de beide sprekers in video https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/algemeen. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van Universiteit Utrecht is en mis je daarnaast hoe de beide sprekers gelinkt zijn aan deze video. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de video's op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/algemeen, waar aan het einde een logo van de Universiteit Utrecht wordt getoond en op pagina's https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/ervaringen en https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/docenten waar aan het begin en aan het eind het logo van de Universiteit Utrecht in beeld komt.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina's https://professionals.uu.nl/nl/p/microcredentials en https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/algemeen komt een video voor voor die niet van audiodescriptie is voorzien. De informatie in de video die alleen zichtbaar is, zoals logo’s, teksten, namen en functie van de sprekers, animaties en belangrijke acties, is daardoor niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Voeg daarom audiodescriptie toe aan de video.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de video's op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/algemeen, https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/docenten en https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/ervaringen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Het zoekveld op pagina https://professionals.uu.nl/ heeft geen label, waardoor bezoekers niet weten wat zij hier in moeten vullen. Een placeholder staat niet gelijk aan een label, omdat deze verdwijnt zodra je gaat typen in het veld.
Zorg ervoor dat het voor alle bezoekers altijd duidelijk is welke input gevraagd wordt. Voeg een visueel label toe buiten het zoekveld. Zorg dat dit label gekoppeld is aan het zoekveld door bijvoorbeeld een legend-element toe te voegen binnen het fieldset-element, of door gebruik te maken van het for- en id-attribuut. Een soortgelijk probleem zien we o.a. terug op de Engelse homepage https://professionals.uu.nl/en de zoekresultatenpagina https://professionals.uu.nl/nl/search/toegankelijk.

Bevinding 8: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/programma is een tabel met daarin kopcellen. Er is een kopcel waarin niks staat. Hulpsoftware gebruikt de kopcellenom de bij bijbehorende datacellen te beschrijven, een kopcel mag niet leeg zijn. Zorg dat elke kopcel een naam heeft die de bijbehorende cellen beschrijft of maak van de lege kopcel een datacel.

Bevinding 9: Het label van formulierveld E-mailadres op pagina https://mailings.uu.nl/hp/GhE6BU334a0OSBiyAF5Z0Q/inschrijven_nieuwsbrieven_onderwijsadvies_training is niet geassocieerd met het bijbehorende invoerveld. Tekstlabels moeten gekoppeld worden aan invoervelden door gebruik te maken van het for-attribuut bij het label-element die verwijst naar een id-attribuut bij het invoerveld. Zo krijgt een bezoeker die gebruik maakt van een screenreader direct te horen om welk veld het gaat als direct naar het invoerveld wordt gesprongen.

Bevinding 10: Op de tabellen staat het role=”presentation” attribuut, maar dit kan door hulpsoftware niet goed geïnterpreteerd worden. Dit komt doordat het aria-hidden=”false” attribuut ook aan de tabellen is toegevoegd en daarnaast in verschillende datacellen focusbare elementen te vinden zijn. Hierdoor krijgen bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware, zoals een screenreader, informatie voorgelezen over kolom- en rijnummer, wat de structuur van de informatie op de pagina onduidelijk maakt. Los dit bijvoorbeeld op door geen tabellen te gebruiken voor de opmaak van deze pagina.

Bevinding 11: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl worden de visuele kop ‘Interessegebied’ en de keuze-opties hieronder als lijst met twee items voorgelezen door hulpsoftware zoals een screenreader. Dit komt doordat voor de opmaak het de definitielijst elementen dl-, dt- en dd zijn gebruikt. Dit geeft verwarring over de structuur van de informatie. Omdat het hier niet om een daadwerkelijke opsomming gaat, mag dit niet als lijst opgemaakt zijn. Los dit bijvoorbeeld op de tekst ‘Interessegebied’ als kop (h2) op te maken, en de keuze-opties als lijst met het ul- en li-element.

Bevinding 12: Op pagina https://professionals.uu.nl/en/p/about-us zijn de tekst "Quality of education and research", "Multidisciplinarity" etc. niet als kop opgemaakt, maar hebben in plaats daarvan een <strong>-element. Strong heeft een semantische waarde en mag alleen gebruikt worden om in een tekst de nadruk op een woord of enkele woorden te leggen. Gebruik de juiste HTML-code om deze koppen op te maken.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/Aanmeldformulier_IAMA_7_mei_2024 bij de tekst "Aanvullende informatie".

Bevinding 13: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod
onder ‘Filter op:’ zijn de selectievakjes niet op juiste manier opgemaakt, waardoor per onderwerp (bijvoorbeeld ‘Interessegebied’) wordt voorgelezen dat hier een lijst met 2 items staat.
Ook: Label is niet op juiste manier verbonden aan selectievakjes, zie ook SC 3.2.2. Hetzelfde zien we terug op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search onder ‘Verfijn zoekopdracht’.

Bevinding 14: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/impact-assessment-mensenrechten-en-algoritmes-iama/algemeen is visueel aan de kleur af te leiden welk tabblad actief is (‘Algemeen’), maar voor gebruikers van hulpsoftware zoals een screenreader is dit verschil niet te horen. Zorg ervoor dat visuele informatie ook door hulpsoftware kan worden overgebracht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-selected op de huidige tab. Ditzelfde komt voor op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk en https://professionals.uu.nl/en/programme/guiding-decision-making/. Zie ook succescriterium 2.1.1.

Bevinding 15: Op pagina https://professionals.uu.nl/en/programme/guiding-decision-making/enrollment staat een koptekst H2 met de tekst "NOTE: Registration as an employee or as a (former) student". Dit is een lege kop omdat deze geen content bevat en gelijk wordt opgevolgd door een kop op hetzelfde kopniveau.
Voeg content toe aan deze kop of pas de kopstructuur aan.

Bevinding 16: Advies: Er worden op meerdere pagina's kopniveaus overgeslagen. Dit is niet afkeurbaar. Mensen die gebruik maken van een screenreader kunnen vaak met de software de koppenstructuur opvragen om zo overzicht van de inhoud te krijgen. Tevens kunnen ze eenvoudig door de koppen heen navigeren. Bijvoorbeeld door alle koppen met niveau 2. Als niveau 2 ontbreekt is de kans aanwezig dat de bezoeker niet verder kijkt naar volgende niveaus.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op de pagina https://professionals.uu.nl/ staan onder de koptekst 'Start binnenkort' blokken met een afbeelding, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke h3 kop de subkop (H5) met de datum en de link horen. de afbeelding hoort. Zet de H3 kop vooraan in de HTML-code en zet hierachter de overige elementen. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Op pagina https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/Aanmeldformulier_IAMA_7_mei_2024 is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en gegevens kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".

Bevinding 19: Op pagina https://mailings.uu.nl/hp/GhE6BU334a0OSBiyAF5Z0Q/inschrijven_nieuwsbrieven_onderwijsadvies_training is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina https://professionals.uu.nl/ heeft de koptekst "Onderwijs voor professionals" en de onderliggende paragraaf tekst een witte kleur. Bij inzoomen heeft de tekst in combinatie met de achtergrondafbeelding niet voldoende contrast. Bijvoorbeeld op het glas van de deur (HEX #BACCCD) is het contrast 1.6:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn. Zorg ervoor dat tekst altijd leesbaar blijft.
Een soortgelijk probleem komt voor op de Engelse versie van deze pagina: https://professionals.uu.nl/en.

Bevinding 21: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search/toegankelijk staan aan de linkerkant van de pagina filters om de zoekresultaten te verfijnen.
Wanneer je een zoekterm in het zoekveld invoert, worden er opties lichtgrijs (HEX #CCCCCC) op een witte achtergrond. Het contrast is hier 1.6:1 waar deze minimaal 4.5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat tekst altijd leesbaar blijft. Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search verdwijnt content als bij een scherm-resolutie van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 175% of meer. Het gaat om alle keuze-opties onder ‘Verfijn zoekopdracht’. Waardoor bezoekers die de pagina in ingezoomde weergave bekijken de zoekresultaten niet kunnen filteren. Zorg dat alle functionaliteit beschikbaar blijft bij inzoomen.

Bevinding 23: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/impact-assessment-mensenrechten-en-algoritmes-iama/algemeen verdwijnt content uit beeld als bij een scherm-resolutie van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 175% of meer. Het gaat om de laatste tabbladen. Dit zien we ook terug op https://professionals.uu.nl/nl/cursus/impact-assessment-mensenrechten-en-algoritmes-iama/ervaringen.

Bevinding 24: Op pagina https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/Aanmeldformulier_IAMA_7_mei_2024 verdwijnt bij inzoomen content aan de rechterkant van de pagina. Zorg ervoor dat teksten in beeld blijven staan zonder een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal) te krijgen. Dit zien we ook terug op https://mailings.uu.nl/hp/GhE6BU334a0OSBiyAF5Z0Q/inschrijven_nieuwsbrieven_onderwijsadvies_training.

Bevinding 25: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/leiderschap-in-cultuur-x-museumvereniging/data-locatie verdwijnt een deel van de tabel uit beeld bij inzoomen. Dit mag opgelost worden met een scrollbalk op de tabel (niet op de hele pagina).

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op pagina https://mailings.uu.nl/hp/GhE6BU334a0OSBiyAF5Z0Q/inschrijven_nieuwsbrieven_onderwijsadvies_training staat een invoerveld en een aantal selectievakjes. De grijze kleur (HEX #CCCCCC) op de witte achtergrond heeft te weinig contrast, nl. 1.6:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 27: Advies: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search/toegankelijk staan aan de linkerkant van de pagina filters om de zoekresultaten te verfijnen.
Wanneer je een zoekterm in het zoekveld invoert, worden er selectievakjes lichtgrijs (HEX #CCCCCC) op een witte achtergrond. Het contrast is hier 1.6:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn om ook voor bezoekers met een visuele beperking zichtbaar te zijn. Interactieve elementen die niet actief zijn vormen een uitzondering op dit criterium, maar het valt te beargumenteren dat deze elementen toch informatie over brengen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast. Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Wanneer bezoekers op pagina https://professionals.uu.nl/ de regelhoogte, alinea- en tekstafstand wijzigen naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, is paragraaf tekst onder de koptekst "Onderwijs voor professionals" niet meer (goed) leesbaar omdat het gele blok met zoekbalk over de tekst komt te staan. Zorg ervoor dat informatie beschikbaar en leesbaar blijft, ook wanneer bezoekers een eigen tekstopmaak toepassen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/impact-assessment-mensenrechten-en-algoritmes-iama/algemeen zijn verschillende tabbladen te vinden, bijvoorbeeld ‘Algemeen’. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord zonder gebruik te maken van hulpsoftware zijn de tabbladen niet te bereiken en bedienen. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord. De tabbladen zijn niet op de juiste manier opgemaakt en daardoor niet focusbaar. Los dit bijvoorbeeld op door de tabbladen op te maken als tabs, zodat deze focusbaar zijn en via de pijltjestoetsen tussen de tabbladen genavigeerd kan worden. Ditzelfde komt voor op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk en https://professionals.uu.nl/en/programme/guiding-decision-making/. Zie succescriterium 1.3.1.

Bevinding 30: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/p/microcredentials
staat een Accordeon. Hiervan zijn de knoppen niet focusbaar en dus niet te bereiken via toetsenbord. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.

Bevinding 31: Op alle pagina's is het hamburgermenu bij inzoomen niet te bereiken en te bedienen met het toetsenbord. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.

Bevinding 32: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod verschijnt bij inzoomen vanaf 175% de knop ‘Filter op’. Deze is niet goed opgemaakt; waardoor deze o.a. niet focusbaar is. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord. Maak deze knop bijvoorbeeld op met het button-element.

Bevinding 33: Als op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod wordt ingezoomd vanaf 175% is na het klikken op de knop ‘Filter op’ een afsluitknop (X) te zien. Deze is niet focusbaar en via toetsenbord lastig te bereiken en bedienen. Hetzelfde geldt voor de knop onderaan de pagina, ‘Toon resultaten’. Zie ook 4.1.2.

Bevinding 34: De Uitvouwbare knoppen onder ‘Filter op:’ op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod zijn niet goed opgemaakt en daardoor niet te bereiken en bedienen met toetsenbord. Los dit bijvoorbeeld op door ze op te maken als knoppen. Hetzelfde zien we terug op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search onder ‘Verfijn zoekopdracht’. Zie ook 4.1.2.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op de pagina https://professionals.uu.nl/nl/p/microcredentials wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg de volgende eigenschap aan de embedcode toe: 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de pagina's https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk,
pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/docenten en https://professionals.uu.nl/nl/cursus/aanbestedingsrecht-voor-de-inkooppraktijk/ervaringen waar ook gebruikgemaakt wordt van de YouTube videospeler.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Bezoekers die de website met toetsenbord bedienen en/of hulpsoftware moeten op elke pagina langs dezelfde onderdelen gaan voordat ze bij de inhoud van de pagina zijn. Dit kan je oplossen door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus er op komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: De paginatitel van https://professionals.uu.nl/nl/404 is niet beschrijvend genoeg en komt precies overeen met die van de homepagina, dus niet uniek.

Bevinding 38: De PDF Betalings%20en%20annuleringsvoorwaarden_O%26T_EN_2022.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Daarnaast staat in de eigenschappen ingesteld dat de Bestandsnaam wordt getoond. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de Documenttitel wordt getoond. Hetzelfde geldt voor de PDF https://professionals.uu.nl/download/t/algemene-voorwaarden-pdf/52e0bacd-3af0-4640-aea9-342b63c23a41.pdf.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod kan je met de tabtoets door de pagina navigeren. Als je met de tabtoets navigeert ontstaat er een onlogische focusvolgorde nadat je het broodkruimelpad voorbij bent.
Je gaat hier direct naar de lijst met cursussen aan de linkerkant van het scherm, in plaats van naar de selectievakjes aan de rechterkant om een filter in te stellen. Het gevolg is dat je eerst door de lijst met cursussen heen moet navigeren voor je een filter kunt instellen. Zorg ervoor dat de bezoeker een filter kan instellen voordat hij door de lijst met cursussen heen gaat. Dit zien we ook terug op de zoekpagina https://professionals.uu.nl/nl/search.

Bevinding 40: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod onder ‘Filter op:’
komt er ook focus op items onder knoppen die op dat moment ingevouwen zijn. Hetzelfde zien we terug op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search onder ‘Verfijn zoekopdracht’.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod is een navigatie om tussen de pagina's te kunnen navigeren. De naam van de links luiden nu '1', '2', '3', etc. Voor ziende bezoekers is het duidelijk dat het hier gaat om paginanummers, maar bezoekers die het scherm niet kunnen zien, weten niet dat deze links naar volgende pagina's verwijzen. Vul de toegankelijke naam van deze links daarom aan met het woord 'pagina ' zodat het linkdoel voor screenreadergebruikers duidelijk is. Een soortgelijk probleem zien we terug op de zoekpagina https://professionals.uu.nl/nl/search en zoekresultatenpagina https://professionals.uu.nl/nl/search/toegankelijk(mits er voldoende resultaten zijn).

Bevinding 42: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/p/incompany staan links met de linktekst Bekijk Profiel. Vermijd linkteksten als deze, zulke teksten beschrijven het linkdoel niet. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de naam van het profiel waarnaar gelinkt wordt. Als visueel duidelijk is waar de link bij hoort hoeft deze aanvullende tekst niet visueel zichtbaar te zijn.

Bevinding 43: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/impact-assessment-mensenrechten-en-algoritmes-iama/contact hebben de social-media links geen toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam toe waarin het linkdoel is omschreven om dit probleem op te lossen. Zie ook 4.1.2.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 44: Advies: Wanneer de interessegebieden op pagina https://professionals.uu.nl/ focus hebben, is dat zichtbaar door een dunne focusrand die moeilijk te zien. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen. Dit komt op meerdere plaatsen binnen de website voor, zoals de zoekbalk op dezelfde pagina waarin de focus alleen te zien is aan een dunne knipperende tekstcursor.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: In de eigenschappen van PDF Betalings%20en%20annuleringsvoorwaarden_O%26T_EN_2022.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF (in dit geval Engels).

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op de pagina https://professionals.uu.nl/nl/404 staat een koptekst "Our apologies!
Unfortunately, this page is not available." met een tekst eronder. Deze tekst is in een andere taal. Hiervoor moet in de code een taalwisseling aangegeven worden. Dit kan door de omliggende HTML-code een lang="en" toe te voegen.
Deze pagina wordt geladen wanneer binnen de Nederlandse website wordt genavigeerd. Het zou logischer zijn dat er een Nederlandse foutpagina geladen wordt.

3.2 Voorspelbaar

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 47: Op pagina https://professionals.uu.nl/ staan onder de koptekst "Interessegebied" 11 interessegebieden die je kunt kiezen. Bij deze set aan keuzes is gebruik gemaakt van selectievakjes.
Het doel van een selectievakje is niet om een bezoeker naar een andere pagina te laten navigeren, maar om een keuze te maken. Wanneer je op de spatiebalk toets drukt, navigeer je naar een pagina met het cursusaanbod van dat interessegebied. Als bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware, zoals een screenreader, krijgen voorgelezen dat hier selectievakjes staan, verwachten zij de functionaliteit die hierbij hoort. Wanneer er vervolgens een andere pagina opent als zij een selectievakje willen aanvinken, kan dit verwarring veroorzaken. De selectievakjes hebben een functionaliteit gekregen die hoort bij een link, daarom is het beter om deze als daadwerkelijke links op te maken. Zie ook succescriterium 1.3.1.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: In het formulier op pagina https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/Aanmeldformulier_IAMA_7_mei_2024 verschijnen foutmeldingen bij foutieve invoer, maar deze moeten uit beeld geklikt worden om door te gaan. Zorg dat foutmeldingen blijven staan, niet elke bezoeker kan onthouden wat er stond.

Bevinding 49: Wanneer bezoekers op pagina https://mailings.uu.nl/hp/GhE6BU334a0OSBiyAF5Z0Q/inschrijven_nieuwsbrieven_onderwijsadvies_training geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen onder het veld. Bijvoorbeeld 'Dit veld is verplicht'. Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld E-mailadres is niet ingevuld’. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij SC 3.3.3.

Bevinding 50: Wanneer bezoekers op pagina https://mailings.uu.nl/hp/GhE6BU334a0OSBiyAF5Z0Q/inschrijven_nieuwsbrieven_onderwijsadvies_training wel een e-mailadres invullen maar geen nieuwsbrief aanvinken verschijnt er in een nieuwe pagina de tekst: "SUBSCRIPTION
Error while saving subscription preferences." Geef een goede omschrijving van welke fout is gemaakt bij welk invoerveld in de taal van de pagina.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: Het zoekveld op pagina https://professionals.uu.nl/ met het label “Vind een cursus die bij je past” heeft de extra instructie “Zoel op trefwoord …”” De placeholder-tekst is niet voldoende, want die verdwijnt zodra de bezoeker begint met typen. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om te onthouden wat ze moeten invullen als dat er niet duidelijk bij staat. Voeg een instructie toe die altijd zichtbaar blijft om dit probleem op te lossen. Zorg dat deze gekoppeld is aan het zoekveld door bijvoorbeeld een legend-element toe te voegen binnen het fieldset-element, of door gebruik te maken van het for- en id-attribuut. Een soortgelijk probleem zien we o.a. terug op de Engelse homepage https://professionals.uu.nl/en.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Als het formulier op pagina https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/Aanmeldformulier_IAMA_7_mei_2024 niet volledig of incorrect is ingevuld verschijnen er foutmeldingen, maar geen foutsuggesties. Voeg bijvoorbeeld bij een verplicht veld aan de tekst “De verplichte vraag is niet beantwoord” de suggestie “vul het veld in” toe. Bij een veld met een verplicht format zoals het e-mailadres kan bijvoorbeeld de suggestie “controleer of het e-mailadres het volgende formaat heeft: naam@domein.nl” gegeven worden.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 53: Op pagina https://professionals.uu.nl/ staat de knop OK in het zoekformulier. Deze knop heeft geen (goede) toegankelijke naam. Het is voor screenreadergebruikers nu niet duidelijk wat de knop doet.
Deze bevinding is gelinkt aan de bevindingen bij 1.3.1 en 3.3.2 betreft het ontbrekende label bij het zoekveld. Wanneer dit wordt opgelost, dan is 'OK' waarschijnlijk ook beter te begrijpen. Dit zien we ook terug op de zoekpagina https://professionals.uu.nl/nl/search.

Bevinding 54: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/p/microcredentials staan 3 accordions.
Hier is de staat (in- of uitgevouwen) niet te bepalen voor hulpsoftware. Los dit op met aria-expanded of een vergelijkbare techniek, zie SC 2.1.1. Hetzelfde probleem komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld bij de knop "Cursusaanbod" in het menu op alle pagina's.

Bevinding 55: De uitvouwbare knoppen onder ‘Filter op:’ op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod: Voor hulpsoftware is deze niet herkenbaar als knop, en er mist functionaliteit.
De staat van uitvouwbare knoppen is niet duidelijk voor hulpsoftware; los dit op met aria-expanded of een vergelijkbare techniek. Hetzelfde zien we terug op pagina https://professionals.uu.nl/nl/search onder ‘Verfijn zoekopdracht’. Zie SC 2.1.1.

Bevinding 56: Op alle pagina's is het hamburgermenu bij inzoomen lastig te bereiken en te bedienen met het toetsenbord. Het heeft geen toegankelijke naam Zie ook SC 2.1.1. Voeg ook aria-expanded toe, waarmee wordt aangegeven of het menu in- of uitgeklapt is.

Bevinding 57: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod een filter is geselecteerd, verschijnen twee knoppen boven de zoekresultaten, één met de naam van het filter met een x en één met de tekst "Filters verwijderen". Deze missen functionaliteit doordat deze niet op de juiste manier zijn opgemaakt waardoor ze niet de juiste rol hebben. Los dit bijvoorbeeld op door deze als knop op te maken met het button-element.

Bevinding 58: Op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursus/impact-assessment-mensenrechten-en-algoritmes-iama/contact hebben de social-media links geen toegankelijke naam. Zie ook SC 2.4.4.

Bevinding 59: Als op pagina https://professionals.uu.nl/nl/cursusaanbod bij een resolutie van 1280 x 1024 px wordt ingezoomd vanaf 175% is na het klikken op de knop ‘Filter op’ een afsluitknop (X) te zien. Deze heeft niet de juiste rol en geen toegankelijke naam. Zie ook SC 2.1.1.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-17 14:10:58 v2.4-011