Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website onderzoeksbank.brabant.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website onderzoeksbank.brabant.nl
Datum 9 november 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 46

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de header op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ staat een afbeelding met de alternatieve tekst 'Onderzoeksbank Provincie Noord-Brabant'. Deze tekst omschrijft niet wat op de afbeelding is te zien. Bij een decoratieve afbeelding is het niet nodig om de afbeelding een alternatieve tekst te geven, maar wanneer je dat doet moet de alternatieve tekst wel de afbeelding omschrijven. Los dit probleem bijvoorbeeld op door de decoratieve afbeelding te verbergen voor hulpsoftware met een leeg alt-attribuut.
Op de andere pagina's op de website komt ditzelfde voor met dezelfde afbeelding.

Bevinding 2: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant staat een blauw icoon met wit pijltje voor de tekst 'Terug naar de zoekresultaten'. Dit icoon heeft geen alternatieve tekst maar wordt door voorleessoftware wel herkend als afbeelding, de tekst 'Ongelabelde afbeelding' is dan te horen. Dit icoon is decoratief, verberg deze voor hulpsoftware door bijvoorbeeld een leeg alt-attribuut toe te voegen.

Bevinding 3: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant heeft het icoon met daarop een driehoek/pijl dat voor de tekst 'provinciale bibliotheekondersteuning in Noord-Brabant' staat, de alternatieve tekst '5'. Dit beschrijft het icoon niet. De afbeelding met het icoon is decoratief, verberg deze voor hulpsoftware.

Ditzelfde geldt voor het icoon aan het einde van deze regel, waarop een groen vinkje te zien is.

Hetzelfde probleem met beide iconen speelt op meerdere plekken:

Bevinding 4: Advies: In het formulier op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 worden verplichte velden aangeduid met een asterisk (*). De voorleessoftware van Andriod telefoons kan in sommige gevallen dit teken niet correct voorlezen. Daarom is het beter om een tekstueel alternatief voor de asterisk bij de invoervelden te plaatsen. Het is ook goed om het aria-required attribuut op het input-element van verplichte velden te plaatsen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: In het navigatiemenu op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ wordt aangegeven wat de huidige pagina is (Home) doordat deze link een andere kleur heeft. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Zorg ervoor dat alle visuele informatie ook beschikbaar is voor hulpsoftware. Los dit probleem bijvoorbeeld op door gebruik te maken van aria-current.
Dit komt ook voor op andere pagina's waar het menu te zien is.

Bevinding 6: In de footer op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/toegankelijkheidsverklaring/ is aan de rode kleur te zien als een pagina die in de footer genoemd wordt, actief is. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Los dit probleem bijvoorbeeld op door gebruik te maken van aria-current.
Dit komt ook voor op andere pagina's waar het menu te zien is.

Bevinding 7: Op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 staat een formulier, deze is in HTML opgemaakt als een tabel. Op het eerste table-element in HTML is 'role=presentation' gezet om te voorkomen dat hulpsoftware zoals een screenreader het formulier als tabel herkent en voorleest. Echter, doordat 'role=presentation' niet op elk table-element staat, wordt het alsnog als tabel voorgelezen. Ook is op sommige table-elementen waarop 'role=presentation' staat het attribuut 'aria-hidden=false' geplaatst, wat mogelijk de 'role=presentation' overschrijft. Zorg ervoor dat de table-elementen correct verborgen worden voor hulpsoftware. Het is overigens beter om geen table-elementen te gebruiken voor de opmaak van content.

Bevinding 8: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/ onder de kop 'Laatst uitgevoerde onderzoeken' zijn alle onderzoeken weergegeven. In HTML is elke regel opgemaakt als een tabel, visueel is er geen tabel te zien op de pagina. Echter herkent hulpsoftware zoals een screenreader dit wel als tabel met cellen. Hierdoor wordt elke cel (ook lege cellen) voorgelezen, en is de inhoud van de pagina lastig te begrijpen.

Gebruik in HTML 'role=presentation' om dit probleem op te lossen. Het is overigens beter om geen tabellen te gebruiken om content op te maken, alleen als een tabelstructuur nodig is om de content te begrijpen.

De zoekfunctie op deze pagina is ook opgemaakt met een tabel.

Ditzelfde geldt voor de pagina's van de onderzoeken, bijvoorbeeld:

Bevinding 9: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/kadernota-ict-beleid
zijn de koppen (zoals bijvoorbeeld 'Looptijd', 'Opdrachtgever') en de subkoppen (zoals bijvoorbeeld 'Inhoudelijk', Digitaal werken') in HTML niet als koppen opgemaakt maar met het strong-element. Het strong-element is bedoeld om nadruk te geven aan woorden of korte zinnen wanneer deze worden uitgesproken door hulpsoftware. Het is niet geschikt om koppen mee op te maken. Verwijder het strong-element van de koppen en maak ze op als koppen op kopniveau h2 of h3.

Bevinding 10: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/kadernota-ict-beleid staat bij de Onderzoeksvraag onder 'Inhoudelijk' een opsomming van tien punten. Deze is niet opgemaakt met de juiste code. Gebruik ol- en li-elementen om opsommingen weer te geven.
Ditzelfde geldt op deze pagina onder 'Digitaal werken' voor de drie punten waarvoor een streepje (-) staat. Hier moet gebruik worden gemaakt van ul- en li-elementen.
Ook op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/beweging-stimuleren-eerste-resultaten-erfgoedlab komt dit voor, onder 'Omschrijving Onderzoek' bij de drie items van de opsomming waar een sterretje (*) voor staat. Hier moet ook gebruik worden gemaakt van ul- en li-elementen.

Bevinding 11: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ staan aan de rechterkant twee tabbladen, 'Laatst Toegevoegd' en 'Meest bekeken'. Visueel is door kleurverschil te zien welk tabblad actief is, maar voor gebruikers van hulpsoftware zoals een screenreader is dit verschil niet te horen. Zorg ervoor dat visuele informatie ook in de code aanwezig is. Om dit probleem op te lossen kunnen de tabbladen beter opgemaakt worden als tabs en moet door gebruik te maken van aria-selected de huidige tab worden aangegeven.

Ditzelfde komt voor op alle pagina's waar deze tabbladen staan, bijvoorbeeld

Ook speelt ditzelfde probleem bij de de tabbladen 'Zoeken' en 'Uitgebreid zoeken' op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/ en alle pagina's van de afzonderlijke onderzoeken, zoals https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant.

Bevinding 12: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/toegankelijkheidsverklaring/ zijn de h2 koppen ook opgemaakt met het strong-element. Het strong-element is niet bedoelt om koppen dikgedrukt mee te maken, het heeft een eigen semantische waarde. Zorg ervoor dat koppen alleen zijn opgemaakt met een kopelement, een h2-element op deze pagina. Gebruik een andere methode om de koppen dikgedrukt mee te maken, bijvoorbeeld CSS.
Op de homepagina is ook een kop opgemaakt met een strong-element.

Bevinding 13: De PDF https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/download?id=469&onderzoek=306/ is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen door hulpsoftware. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, wat de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF codelaag zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ staan aan de rechterkant twee tabbladen, 'Laatst Toegevoegd' en 'Meest bekeken'. Alleen aan de kleur is te zien welke van deze tabbladen actief is en dus bij welke van de twee tabbladen de zichtbare lijst met onderzoeken die eronder staat, hoort. Voor mensen die kleurenblind zijn, is dit niet te zien. Zorg ervoor dat het verschil tussen het actieve tabblad en het niet-actieve tabblad ook op een andere manier aangegeven wordt, bijvoorbeeld door het actieve tabblad ook te onderstrepen.

Bevinding 15: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/toegankelijkheidsverklaring/ is in de footer alleen aan de rode tekstkleur te zien welke pagina actief is. Zorg ervoor dat dit op meer manieren te zien is dan alleen door kleur, bijvoorbeeld door de link van de huidige pagina ook te onderstrepen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ staat het actieve tabblad 'Laatst Toegevoegd'. Deze witte tekst op de rode achtergrond (HEX #EC1A2C) heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 4.4:1, waar dat minimaal 4.5:1 moet zijn. Dit komt ook voor bij het tabblad 'Meest bekeken' wanneer deze actief is.
Dit contrastprobleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/zoek/?advanced=1&trefwoord=onderzoek&titel=&status=alle&date_voltooid=&onderzoek_opdrachtgever=&onderzoek_uitvoerder=&onderzoek_soortonderzoek=&onderzoek_kernwoorden=&x=40&y=12.

Bevinding 17: De inactieve menuknoppen (zoals bijvoorbeeld 'Onderzoeken' en 'Contact' op https://onderzoeksbank.brabant.nl/) hebben een witte tekst op een grijze (HEX #7A7A7A) achtergrond. Dit is een contrastverhouding van 4.2:1. Dit is te laag en moet minimaal 4.5:1 zijn.
Op andere pagina's komt ditzelfde voor in het menu.

Bevinding 18: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/ staat aan de rechterkant een zoekveld. Hierbij staat de witte tekst 'Zoekwoord' op een grijze (HEX #999999) achtergrond. Dit is een te laag contrast met een verhouding van 2.8:1 waar dit minimaal 4.5:1 moet zijn.

Bevinding 19: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/ staan data bij de onderzoeken, in een rood (HEX #EC2439) lettertype op een grijze (HEX #DFDFDF) achtergrond (gemeten in het midden van de balk, deze heeft een licht kleurverloop). Dit contrast is te laag, de verhouding is 3.2:1, waar dit minimaal 4.5:1 moet zijn.
Hetzelfde geldt voor het tijdstip op dezelfde plek op de pagina's van de onderzoeken, zoals bijvoorbeeld op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant.

Bevinding 20: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/beweging-stimuleren-eerste-resultaten-erfgoedlab staan naast 'Rapport' downloadbare documenten. De rode (HEX #EC1A2C) tekst hiervan heeft onvoldoende contrast met de grijze (HEX #F6F6F6) achtergrond. De contrastverhouding is 4:1, waar dit minimaal 4.5:1 moet zijn. Ditzelfde geldt voor de andere onderzoekspagina's, zoals bijvoorbeeld pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/brabantse-werklocaties-toekomstproof.

Bevinding 21: In de footer heeft de rode (HEX #D90D1F) tekst van de actieve pagina onvoldoende contrast met de grijze (HEX #CCCCCC) achtergrond, zoals te zien bij de tekst 'Toegankelijkheidsverklaring' op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/toegankelijkheidsverklaring/. De contrastverhouding is 3.2:1, waar dit minimaal 4.5:1 moet zijn.
Wanneer de andere pagina's uit de footer actief zijn geldt ditzelfde voor de woorden 'Disclaimer' en Colofon'.
Ditzelfde geldt voor de inactieve pagina's in de footer als bezoekers hier met de muisaanwijzer overheen gaan.

Bevinding 22: Wanneer bezoekers op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ met de muisaanwijzer heengaan over de links onder het tabblad 'Laatst toegevoegd', bijvoorbeeld de link 'Onderzoek prioriteitsthema's PNB', verandert de tekstkleur van zwart naar rood (HEX #DC0D1F). Deze rode kleur heeft onvoldoende contrast op de grijze achtergrond (HEX #EFEFEF). De contrastverhouding is hier 4.4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld op https://onderzoeksbank.brabant.nl/contact/.

Bevinding 23: Advies: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ staat bovenaan een rood (HEX #EC1A2C) logo met daarop de witte tekst 'Provincie Noord-Brabant. Deze kleuren hebben onvoldoende contrast waardoor dit voor sommige mensen slecht te zien is. De contrastverhouding is 4.4:1 waar dit minimaal 4.5:1 moet zijn. Omdat het hier gaat om een logo valt het onder de uitzonderingen voor dit succescriterium. Het zou echter beter zijn als het logo ook voldoende contrast heeft voor alle bezoekers.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: De 'zoeken' knop op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/zoek/?advanced=1&trefwoord=onderzoek&titel=&status=alle&date_voltooid=&onderzoek_opdrachtgever=&onderzoek_uitvoerder=&onderzoek_soortonderzoek=&onderzoek_kernwoorden=&x=40&y=12 is opgemaakt met een afbeelding van tekst. Deze tekst kan niet vergoot worden voor mensen met slecht zicht. Daarom is het niet toegestaan om afbeeldingen van tekst te gebruiken. Zorg dat deze knop wordt opgemaakt met gewone tekst.

Bevinding 25: Op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 staat de tekst 'Contactformulier. U kunt vragen stellen, klachten en meldingen doorgeven' in een afbeelding. Mensen met slechtzicht kunnen de tekststijl en tekstgrootte niet aanpassen om de tekst leesbaarder te maken. Zorg ervoor dat afbeeldingen van teksten niet worden gebruikt. Los dit probleem op door de tekkst in de afbeelding ook als HTML tekst op de pagina te plaatsen.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Wanneer bezoekers op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ inzoomen van tot 400%, is niet langer de hele pagina te zien. Er verschijnt een scrollbalk, maar voor sommige gebruikers met een fysieke beperking kan deze lastig te gebruiken zijn. Omdat het rechter deel van de pagina buiten beeld valt, is hierin voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord de focus buiten beeld. Daardoor is niet te zien waar de bezoeker zich bevindt.
Om te voldoen aan dit succescriterium moet het mogelijk zijn om in te zoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, zonder verlies van content of functionaliteiten en zonder dat een horizontale scrollbalk op de pagina verschijnt.
Dit geldt ook voor de andere pagina's op de website.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ staan aan de rechterkant twee tabbladen, 'Laatst Toegevoegd' en 'Meest bekeken'. Met de muisaanwijzer kan je deze twee tabbladen wel bedienen, maar met het toetsenbord niet. Daardoor is het voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord niet mogelijk om een tabblad te selecteren. Zorg ervoor dat alle functionaliteit bereikbaar is via het toetsenbord.

Ditzelfde komt voor op alle pagina's waar deze tabbladen staan, bijvoorbeeld:

Ook speelt ditzelfde probleem bij de de tabbladen 'Zoeken' en 'Uitgebreid zoeken' op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/ en alle pagina's van de afzonderlijke onderzoeken, zoals https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant.

Bevinding 28: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant staat aan het einde van de regel onder de kop 'Onderzoek Detail' een knop met de teksten ' Terug naar de zoekresultaten' en 'Onderzoek Printen'. Met de muisaanwijzxer zijn deze teksten te bedienen. Met het toetsenbord is het niet mogelijk om de focus hier naartoe te brengen, waardoor deze functionaliteit niet gebruikt kan worden door toetsenbordgebruikers. Zorg ervoor dat elementen ook te bedienen zijn met het toetsenbord.
Ditzelfde komt voor op alle pagina's van de afzonderlijke onderzoeken, bijvoorbeeld https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/beweging-stimuleren-eerste-resultaten-erfgoedlab.

Bevinding 29: Op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 staat een formulier. Achter het label 'Controle E-mailadres*' staat een klikbaar icoon. Wanneer hierop met de muis geklikt wordt verschijnt meer informatie. Deze informatie is niet beschikbaar voor mensen die navigeren via het toetsenbord, omdat de focus niet naar dit icoon gebracht kan worden. Zorg ervoor dat dit element te bedienen is met het toetsenbord, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het button-element.

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 30: Advies: Wanneer een veld foutief ingevuld wordt in het formulier op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 en de foutmelding die verschijnt na het versturen van het formulier wordt weggeklikt, begint het betreffende veld te knipperen. Omdat het knipperen korter dan vijf seconden duurt wordt dit niet afgekeurd onder dit succescriterium, echter is het beter als het knipperen verwijderd wordt.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om content die zich op elke pagina herhaalt over te slaan. Dit kan opgelost worden door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus er op komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: De PDF https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/download?id=469&onderzoek=306/ heeft de documenttitel 'Untitled'. Dit is een Engelse titel (terwijl het document Nederlands is) en omschrijft de inhoud van het bestand niet. Zorg ervoor dat het bestand een goede documenttitel krijgt en dat bij het openen van het bestand de documenttitel wordt getoond en niet de bestandsnaam.

Bevinding 33: De pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ heeft als titel 'Onderzoeksbank Brabant', deze beschrijft de pagina onvoldoende, omdat dit de naam van de hele website is. Gebruikers van hulpsoftware zoals een screenreader horen wanneer zij op een pagina komen als eerste de paginatitel, daarom moet deze de pagina goed beschrijven. De pagina heet 'Home', voeg dit toe aan de paginatitel.

Bevinding 34: De pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/ heeft als titel 'Onderzoeksbank'. Deze beschrijft de inhoud onvoldoende en komt meerdere keren voor op de website, ook alle pagina's van afzonderlijke onderzoeken hebben dit als paginatitel. De pagina heet 'Onderzoeken', laat dit in de paginatitel terugkomen. Voeg naast de naam van de unieke pagina en de naam van de website toe, bijvoorbeeld 'Onderzoeken - Onderzoeksbank Brabant'.
Ditzelfde geldt voor alle de pagina's van afzonderlijke onderzoeken, bijvoorbeeld https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant.

Bevinding 35: De paginatitel van pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 is 'Informatieverzoek'. Dit beschrijft de inhoud onvoldoende, want op de pagina staat het contactformulier. Pas de paginatitel aan en voeg de naam van de website hieraan toe.

Bevinding 36: Advies: Omdat aan de tekst van de paginatitel de naam van de website niet is toegevoegd, kan het op sommige pagina's voor bezoekers onduidelijk zijn bij welke website de pagina hoort. Bijvoorbeeld op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/toegankelijkheidsverklaring/. Vul de paginatitel aan zodat eerst de unieke pagina te zien is en dan de naam van de website. Bijvoorbeeld: 'Toegankelijkheidsverklaring - Onderzoeksbank Brabant'.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/zoek/?advanced=1&trefwoord=onderzoek&titel=&status=alle&date_voltooid=&onderzoek_opdrachtgever=&onderzoek_uitvoerder=&onderzoek_soortonderzoek=&onderzoek_kernwoorden=&x=40&y=12 staat de functie waarmee bezoekers kunnen zoeken in alle onderzoeker ná alle onderzoeken. Hierdoor moeten toetsenbordgebruikers eerst focus plaatsen op alle onderzoeken voor dat hierin kunnen zoeken. Het is een logischere focusvolgorde als bezoekers eerst focus kunnen plaatsen op de zoekfunctie en daarna op alle onderzoeken.

Bevinding 38: Advies: Na het wegklikken van de foutmelding die verschijnt na het insturen van een foutief ingevuld formulier op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 springt de focus naar de adresbalk. Beter zou zijn als de focus springt naar het veld dat beschreven wordt in de foutmelding.
Ditzelfde speelt wanneer het popupscherm dat verschijnt wanneer geklikt wordt op het icoon naast 'Controle E-mailadres' wordt weggeklikt, hierbij zou het beter zijn als de focus in het hierbij horende veld terecht komt.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 39: Advies: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant is de titel van het onderzoek, 'provinciale bibliotheekondersteuning in Noord-Brabant', opgemaakt als link. De link leidt naar de pagina waar de bezoeker zich al bevindt en heeft hiermee geen functie. Dat de link verwijst naar de huidige pagina kan verwarrend zijn voor sommige bezoekers. Het is beter om deze tekst niet als link op te maken.
Dit geldt voor alle pagina's van onderzoeken, zoals bijvoorbeeld https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/kadernota-ict-beleid en https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/beweging-stimuleren-eerste-resultaten-erfgoedlab.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 40: Advies: Op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 staat een formulier waarin de eerste kop 'Informatieverzoek' is. Omdat het een formulier betreft waarin de bezoeker vragen kan stellen, een klacht kan sturen of een melding kan doorgeven, beschrijft de tekst 'Informatieverzoek' het formulier mogelijk onvoldoende voor sommige bezoekers. Een mogelijke oplossing zou zijn om van de tekst die op de afbeelding staat, 'Contactformulier, U kunt vragen stellen, klachten en meldingen doorgeven', de eerste kop te maken.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Wanneer elementen op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/ focus hebben, is dat niet zichtbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de links en (menu)knoppen op de pagina's. Daardoor weten mensen die navigeren door gebruik te maken van het toetsenbord, niet waar zij zich bevinden op de pagina. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Dit geldt voor alle pagina's op de website.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: Op pagina https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/onderzoek/provinciale-bibliotheekondersteuning-in-noord-brabant staat een formulier met zoekfunctie, met daarop een knop met de tekst 'Zoeken'. Deze heeft als alternatieve tekst 'Submit' en dit wijkt af van de zichtbare tekst. Vooral voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals spraakherkenning is het belangrijk dat de alternatieve tekst begint met de tekst die visueel wordt weergegeven. Pas de alternatieve tekst aan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: In de eigenschappen van PDF https://onderzoeksbank.brabant.nl/onderzoeksbank/download?id=469&onderzoek=306/ is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: Bij het invoerveld 'E-mailadres' op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 staat informatie in de placeholdertekst. De placeholdertekst verdwijnt wanneer bezoekers iets invoeren bij het veld, wat het voor sommige bezoekers lastig maakt het veld correct in te vullen. De placeholder is niet geschikt om informatie in te plaatsen omdat deze verdwijnt bij invoer. Zorg ervoor dat de informatie in de placeholdertekst op een andere manier op de pagina wordt geplaatst, bijvoorbeeld door het in het label van het invoerveld te zetten.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Wanneer het formulier op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 onjuist ingevuld wordt, verschijnt een popupvenster waarin alleen te lezen is wat er mis is gegaan. Voeg hier een suggestie aan toe voor het oplossen van de fout, zodat de bezoeker weet hoe het formulier op de juiste manier ingevuld kan worden.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op pagina https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen&get=1&sidn=2d8e6e434f874984874b57559ed9ca12 staat een formulier. Achter het label 'Controle E-mailadres*' staat een klikbaar icoon waarop in HTML 'role=presentation none' staat. Dit icoon heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor is het lastig te bedienen voor gebruikers van hulpsoftware. Verwijder de 'role=presentation none' van het img-element om het klikbare element een toegankelijke naam te geven.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-27 07:54:00 v2.4-011