Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid PDF Ooststellingwerf P2 2022 - Milieustraat Factsheet

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website PDF Ooststellingwerf P2 2022 - Milieustraat Factsheet
Datum 23 juni 2022
Scope van de website Binnen de scope van dit onderzoek vallen:
  • Alle pagina's binnen de PDF 'Ooststellingwerf P2 2022 - Milieustraat Factsheet'
Buiten de scope van dit onderzoek vallen:
  • Externe links en systemen waar in de PDF 'Ooststellingwerf P2 2022 - Milieustraat Factsheet' met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 11

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de PDF staat een decoratieve afbeelding van een laptop met daarin de tekst '1062 ingevuld'. De tekst in deze afbeelding is in een tag geplaatst. De getagde tekst in de afbeelding wordt voorgelezen als mensen, bijvoorbeeld, gebruikmaken van een screenreader. Dit kan verwarrend zijn omdat niet elke gebruiker kan zien dat de tekst bij de afbeelding hoort. Ook wordt de informatie in deze afbeelding nogmaals in gewone tekst aangegeven. Zorg er daarom voor dat de tekst in deze afbeelding aangemerkt wordt als artefact (decoratief) zodat hulpsoftware dit kan negeren.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: In het bestand staan de koppen 'Ooststellingwerf' en 'Milieustraat' onder elkaar waardoor het duidelijk is dat deze woorden bij elkaar horen. In de codelaag van de PDF zijn deze woorden elk in een eigen H1-tag geplaatst. Dit geeft bijvoorbeeld problemen wanneer mensen dit document laten voorlezen door een screenreader, omdat hulpsoftware dit ziet als twee aparte koppen. Ook geeft dit problemen wanneer mensen bladwijzers willen aanmaken in het document. Zorg er daarom voor dat 'Ooststellingwerf' en 'Milieustraat' in één H1-tag worden geplaatst.

Bevinding 3: In het document staan verschillende teksten die visueel duidelijk koppen zijn, maar in de codelaag zijn aangemerkt met een P-tag. Dit is het geval bij 'Reacties (respons)' en 'Aantal reacties per leeftijd*'. Zorg ervoor dat wanneer teksten visueel koppen zijn, deze in de codelaag in een kop-tag worden geplaatst. Hou hierbij rekening met een logische koppenstructuur.

Bevinding 4: Het logo Inwonerspanel is in de codelaag in een H1-tag geplaatst. Hierdoor ziet hulpsoftware deze afbeelding als een kop. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers van hulpsoftware omdat het logo geen kop is voor onderstaande content. Dit probleem komt meerdere keren voor in de PDF bij de decoratieve afbeeldingen, bijvoorbeeld bij de afbeelding naast de kop 'Bezoek aan de milieustraat'. Los dit probleem op door in de codelaag de Figure-tags van deze afbeeldingen uit de Kop-tags te halen. Zorg ervoor dat de Figure-tag onder de bijbehorende kop is geplaatst in de codelaag i.v.m. de leesvolgorde (zie SC 1.3.2 Betekenisvolle volgorde).

Bevinding 5: Achter de kop 'Aantal reacties per leeftijd' staat een ster (*) als verwijzing naar een voetnoot onderaan de pagina. De verwijzing en voetnoot staan niet in de daarvoor bestemde tags, hierdoor is het voor gebruikers van hulpsoftware lastig te bepalen wat de betekenis is van deze elementen. Zorg er daarom voor dat de ster in een Reference-tag wordt geplaatst en de voetnoot in een Note-tag.

Bevinding 6: Onderaan in de PDF staan de links 'www.panelinwoners.nl/ooststellingwerf' en 'onderzoek@r2e.nl'. In de codelaag zijn deze links niet als links opgemaakt. Slechtziende en blinde lezers kunnen hierdoor niet weten dat er twee links in het document staan. Plaats de links daarom in een Link-tags zodat hulpsoftware kan aangeven dat hier links staan. Zorg er hierbij ook voor dat de links een linkobject hebben zodat mensen de links ook met het toetsenbord kunnen bedienen (zie ook SC 2.1.1 Toetsenbord).

Bevinding 7: In het document komen meerdere ongetagde path-elementen voor. Maak deze op als artefact zodat ze genegeerd kunnen worden door hulpsoftware.

Bevinding 8: Advies:
Wanneer onder een kop meerdere resultaten na elkaar zijn geplaatst kan het voor gebruikers van hulpsoftware prettig zijn als deze resultaten in de codelaag als een lijst zijn opgemaakt. Bijvoorbeeld onder de kop 'Aantal reacties per leeftijd', hier wordt een leeftijdscategorie genoemd en daarna het aantal reacties bij de categorie. Als de leeftijdscategorie en het aantal reactie samen in één lijstitem zijn geplaatst kunnen de gegevens makkelijker te begrijpen zijn voor mensen die bijvoorbeeld gebruikmaken van een screenreader.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: In de codelaag van de PDF zijn verschillende decoratieve afbeeldingen in een Kop-tag geplaatst. Naast dat deze afbeeldingen geen koppen zijn voor de onderstaande content (zie ook SC 1.3.1 Info en relaties) is bij het plaatsen van de Figure-tags van deze afbeeldingen geen rekening gehouden met de leesvolgorde. In de codelaag staan de Figure-tags voor de bijbehorende kop, waardoor een screenreader eerst de alternatieve tekst van de afbeelding voorleest en daarna de bijbehorende kop. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de afbeelding naast de kop 'Reserveren van een tijdstip'. Hierdoor is het voor screenreadergebruikers lastig te bepalen bij welke kop een afbeelding hoort. Zorg er daarom voor dat wanneer afbeeldingen een alternatieve tekst hebben en bij een kop horen, deze afbeelding in de codelaag altijd onder de bijbehorende kop wordt geplaatst.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Onderaan in de PDF staan de links 'www.panelinwoners.nl/ooststellingwerf' en 'onderzoek@r2e.nl'. In de codelaag zijn de links niet als links opgemaakt. Doordat deze links niet in een Link-tag met een linkobject zijn geplaatst kunnen toetsenbordgebruikers de links niet bedienen. Zorg er daarom voor dat de linkteksten in een Link-tag worden geplaatst met daarin ook het juiste linkobject.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: De documenttitel van de PDF is '20211224.01 IP Ooststellingwerf P2 2022 - Milieustraat Factsheet'. Dit is geen goede titel omdat dit niet het hoofdonderwerp van het document omschrijft. Geef het bestand daarom een andere titel.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-16 07:20:12 v2.4-011