Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Kadaster Syvas

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Kadaster Syvas
Datum 10 januari 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 42

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo van Kadaster Syvas op iedere pagina heeft een incorrecte alt-text die enkel het linkdoel bevat: "home". Dit komt doordat het aria-label attribuut de alt-tekst voor het logo overschrijft. Verwijder het attribuut en pas daarna de alt-tekst aan om ook het linkdoel te vermelden.

Bevinding 2: Als op de pagina mededelingen https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/mededelingen een mededeling nog niet gelezen is staat er een rode stip achter de titel. Deze stip heeft geen toegankelijk tekst alternatief. Daardoor is deze informatie niet beschikbaar voor hulpsoftware. Geef bijvoorbeeld de SVG een toegankelijke tekst door role=img en een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen.

Bevinding 3: Als het formulier op pagina https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw niet volledig is ingevuld en er wordt op de knop "Aanbieden" geklikt, dan verschijnen er bij niet goed ingevulde velden uitroeptekens en bij ingevulde velden een groen vinkje. Deze grafische elementen hebben geen alternatieve tekst. Blinden weten niet welke velden niet goed zijn ingevuld. Geef een tekst alternatief, bijvoorbeeld door aan de SVG een role="img" en een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: In de tweede stap bij het doen voor een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw staat een groep keuzerondjes (radiobuttons). Boven deze groep staat de tekst "Verzoek". Deze tekst is nu niet gekoppeld aan de groep keuzerondjes. Gebruik een combinatie van fieldset en legend of een andere vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen. Hetzelfde komt vaker voor in de website. Bijvoorbeeld als keuze "Indepotname van een stuk" is geselecteerd treed het probleem ook op bij de keuzerondjes onder "Soort depotstuk".

Bevinding 5: Als het formulier op pagina https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw niet volledig is ingevuld en er wordt op de knop "Aanbieden" geklikt, dan worden er bij niet goed ingevulde velden rood en is er een uitroepteken en rode tekst met een foutmelding. Bezoekers die het uitroepteken en de rode kleur niet zien weten niet altijd dat er iets mis is. Ook is de foutmelding niet gekoppeld aan het invoerveld zodat niet duidelijk is waar deze betrekking op heeft. Maak ook voor blinde bezoekers duidelijk welke velden niet goed ingevuld zijn, bijvoorbeeld door een duidelijke foutmelding te koppelen aan het invoerveld bijvoorbeeld doormiddel van aria-describedby.

Bevinding 6: Advies: het invoerveld "Aanbieder" in de eerste stap op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw is zowel een invoerveld als een keuzelijst (een combobox). Echter, als er weinig keuzemogelijkheden zijn raden we aan voor dit veld enkel een keuzelijst te gebruiken en geen combinatie van invoerveld en keuzelijst. Dit geldt ook voor de comboboxen in de 2e stap op dezelfde pagina.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op pagina https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw staan de foutmeldingen achter het invoerveld (in zowel de eerste als tweede stap). Mensen die het scherm niet kunnen zien of slechts deels kunnen zien missen mogelijk de melding daarom. Los dit op door de foutmelding aan het invoerveld te koppelen met aria-describedby op het invoerveld die via een id gekoppeld wordt aan de foutmelding.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: In de tweede stap van het maken van een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw is er een interne code te zien bij het veld voor aanbieder. De kleurencombinatie van deze tekst wit op grijze achtergrond (Hex #929292) biedt onvoldoende contrast, de contrastverhouding is 3,1:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 9: Als in de eerste stap van het maken van een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw op het invoerveld van de aanbieder wordt geklikt verschijnt de naam van de aanbieder en de interne code in witte tekst op lichtblauwe achtergrond (HEX #008DC9). De contrastverhouding is hier 3,7:1 terwijl dat minstens 4,5:1 moet zijn. Dezelfde kleurencombinatie is te zien als bij deze stap een keuze uit aanbieders gemaakt moet worden en de muis gaat over de naam van een aanbieder.

Bevinding 10: Op pagina https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek staat een zoekveld. Het contrast van de placeholdertekst is te laag. De contrastverhouding is hier 1,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 11: Op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/24b6dcd1-97d4-4d53-99e8-816a399ed2e5 is het contrast onvoldoende als je de blokjes "Verzoek is ingeschreven" en "Verzoek is ontvangen" uitklapt. Het contrast van de grijze tekst (HEX #6B6B6B) tegen de grijsblauwe (HEX #E1E6EE) achtergrond heeft een contrastverhouding van 4,25:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 12: Bij het ondertekenen van aan te bieden stukken bij stap 1 heeft de knop "Bulkondertekenen" wit op groene achtergrond (HEX #55CF31) een te laag contrast. De contrastverhouding is 2:1 terwijl dat minstens 4,5:1 moet zijn.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 13: Advies: bij het vergroten van de tekst naar 200% ontstaat er een horizontale scrollbalk. Hoewel al content en functionaliteit daardoor behouden blijft, adviseren we het ontwerp zodanig aan te passen dat er geen scrollbalk ontstaat en de tekst gewoon in beeld blijft.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan verschijnt op alle pagina's een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal). Zorg dat de tekst binnen het beeld blijft. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld tabellen, betekenisvolle afbeeldingen en kaarten. Die moeten leesbaar blijven.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op verschillende plaatsen in de website heeft de focusrand waaraan te zien is welk element focus heeft een te laag contrast. Bijvoorbeeld in het hoofdmenu heeft de knop "Nieuw verzoek" een lichtblauwe focusrand (HEX #9AD2EA) op witte achtergrond. De contrastratio is hier 1,6:1 terwijl dat tenminste 3:1 moet zijn. Hetzelfde geld voor de knop met de inlognaam en veel

Bevinding 16: Bij het ondertekenen van een aan te bieden document staan er achter correct ingevulde velden een groen vinkje (HEX #A0C26E). Het contrast met de witte achtergrond is hier 2,9:1 terwijl dat minstens 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: In de tweede stap van het maken van een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw kan men in het blok "Ondertekening" snel een datum kiezen door de links voor vorige en huidige werkdag. Deze zijn echter niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt doordat het href-attribuut ontbreekt. Semantisch is het gebruik van een knop ook correcter, omdat het een actie ondernemen betreft (kiezen van een datum) en niet het gaan naar een nieuwe pagina. Verander de link naar een knop om dit op te lossen.

Bevinding 18: Op pagina https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/24b6dcd1-97d4-4d53-99e8-816a399ed2e5 zijn de uitklapbare blokjes onder "mededelingen" niet te bedienen met het toetsenbord. Dit komt doordat er geen interactief element wordt gebruikt. Gebruik buttons voor deze blokjes om het probleem op te lossen.

Bevinding 19: Op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw, ongeacht welke aanbieder men heeft gekozen, kan men in het veld "aanbieder" de inhoud verwijderen met het kruisje in het veld. Het kruisje is echter alleen met de muis bedienbaar. Dit komt doordat er geen interactief element is gebruikt. Gebruik een knop om dit op te lossen.

Bevinding 20: Als een aantal aangeboden stukken geselecteerd worden voor ondertekening dan komt na "selectie aanbieden" bij stap 1 de focus wel op de knop "Bulkondertekenen" maar niet op het onderteken veld "Hier ondertekenen" en de iconen in het venster zoals de download knop, een notitieblokje en drie puntjes onder elkaar. Zorg er voor dat elk interactief element in de website toetsenbord-focus krijgt.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: De paginatitel op elke pagina is "Stukken aanbieden". Zorg dat er een beknopte titel aanwezig is die de inhoud van de pagina op dat moment beschrijft zodat een bezoeker weet welke pagina dit is zonder in de inhoud te hoeven zoeken.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Als bij de ondertekening van stukken het modaal met 2 stappen "Onderteken de documenten" en "Onderteken het verzoek" wordt geopend dan kan de focus in het cookie venster komen terwijl deze niet geopend is. Het is dan niet te zien welk element focus heeft. Zorg er voor dat alleen zichtbare elementen focus kunnen krijgen.

Bevinding 23: Onder de inlognaam is een link naar de "Gebruiksvoorwaarden" die getekend moeten worden. Met behulp van een tuimelschakelaar kan gekozen worden voor "Reguliere stukken" en "KlK-stukken". Bij navigatie met het toetsenbord krijgen deze schakelaars geen focus. Zorg er voor dat alle interactieve elementen in de website focus krijgen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Als bij het ondertekenen van een aantal stukken is er rechts een aantal opties onder een knop die bestaat uit een afbeelding van drie puntjes onder elkaar. De linkteksten "Afwijzen" en "Intrekken" geven niet duidelijk weer wat er gebeurt als op deze links geklikt wordt.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: In de tweede stap van het maken van een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw ontvangt de link "kies bestand" in het blok voor documenten toevoegen geen zichtbare focusindicator. Alle interactieve elementen dienen een zichtbare focusindicator te ontvangen. Verzorg een focusstijl in de CSS van de website.

Bevinding 26: Bij het ondertekenen van stukken is in de modaal met 2 stappen "Onderteken de documenten" en "Onderteken het verzoek" de focus op de knop "Bulkonderzoeken" niet zichtbaar en als het ondertekenen venster geopend is ook niet altijd duidelijk zichtbaar welk element focus heeft. Zorg er voor een duidelijke focusrand.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Bij het maken van een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw worden verplichte velden zowel visueel als in de code niet als zodanig aangemerkt. Zorg dat visueel duidelijk is welke velden verplicht zijn en gebruik het aria-required=true attribuut om ook programmatisch aan te geven welke velden verplicht zijn.

Bevinding 28: Wanneer bezoekers op pagina https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw in het proces geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen bij de velden. Bijvoorbeeld 'Naam ondertekenaar is verplicht.' Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld: "Naam ondertekenaar is niet ingevuld" Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Het invoerveld voor "Aanbieder" in de eerste stap op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw heeft geen toegankelijk label (naam). Alle formulierelementen dienen een toegankelijk label te hebben. Voeg bijvoorbeeld een aria-label of aria-labelledby toe om dit op te lossen.

Bevinding 30: In de tweede stap bij het doen voor een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw hebben de velden "Aanbieder", "Soort Stuk", "Ondertekenaar van het stuk" en "Ondertekenaar equivalentieverklaring" geen toegankelijk label. Alle formulierelementen dienen een label te hebben. Voeg een label toe om dit op te lossen.

Bevinding 31: In de tweede stap op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw dient het datumveld op een bepaalde manier te worden ingevuld. Voor hulpsoftware is het echter niet duidelijk welk datumformaat gewenst is. Voeg een instructie toe bij het veld dat uitlegt welk datumformaat gebruikt dient te worden. Met aria-describedby kan dit aan het veld gekoppeld worden.

Bevinding 32: Het zoekveld op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek heeft placeholder in plaats van een label. Dat is niet genoeg voor dit succescriterium. Een placeholder wordt namelijk niet door alle schermlezers voorgelezen en verdwijnt als de gebruiker begint te typen. Zorg dat de tekst zichtbaar blijft door een label te gebruiken zodat bezoekers op elk moment kunnen zien wat er moet worden ingevuld.

Bevinding 33: Op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/aan-te-bieden heeft de checkbox om alle items op de pagina te selecteren wel een programmatisch label, maar geen zichtbaar label. Omdat naast deze checkbox "Selectie aanbieden" staat, lijkt het alsof dat het label is. Dat kan verwarrend zijn voor bezoekers met hulpsoftware. Daarnaast moet ieder formulierelement een zichtbaar label hebben. Maak het label zichtbaar om dit op te lossen.

Bevinding 34: Als een aantal aangeboden stukken geselecteerd worden voor ondertekening dan komt na "selectie aanbieden" opent bij stap 1 de knop "Bulkondertekenen"
een modaal. Hierin kunnen keuzevakjes aangevinkt worden. Deze hebben geen toegankelijke naam waardoor hulpsoftware niet kan bepalen waarvoor de keuzevakjes dienen. Voeg bijvoorbeeld een aria-label of aria-labelledby toe om dit op te lossen.

Bevinding 35: Als een stuk is getekend en de xml van het bijbehorende verzoek ook, wordt het verzoek pas aangeboden aan het Kadaster op het moment dat op de sluiten knop wordt geklikt. (Dat wordt in het volgende venster duidelijk). Sluiten is geen goede benaming voor deze knop, dit zou bijvoorbeeld "afronden" of "Verzenden" moeten zijn. Opmerking: Het is gebruikelijk een dergelijke submit-knop rechts onderin te plaatsen.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: In de tweede stap op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw verschijnt er echter een generieke foutmelding als men een verkeerd datumformaat gebruikt in het veld "Datum ondertekening stuk". Verzorg een goede foutsuggestie door aan te geven in welk datumformaat men het moet ingeven.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Voor de ingevoerde informatie wordt ondertekend krijg je eerst een xml van het verzoek te zien. Alle ingevulde informatie is in de xml aanwezig, dus aan dit succescriterium is voldaan, maar de informatie is verborgen tussen xml code. Pas als op de knop "sluiten" is geklikt wordt de informatie daadwerkelijk naar het kadaster gestuurd, dus ook hier is aan dit succescriterium voldaan, maar het is voor een bezoeker niet duidelijk dat dit zo is. Zie hiervoor 3.3.2.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: In de tweede stap van het maken van een nieuw verzoek op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw geeft de link "Bijlagen toevoegen" in het blok voor documenten toevoegen meer informatie door uit te klappen. Dat dit blok uit te klappen wordt echter niet gecommuniceerd naar hulpsoftware. Hierdoor zal de extra informatie gemist worden. Voeg het attribuut aria-expanded toe en trigger het met JavaScript naar de correcte waarde voor ingeklapt en uitgeklapt om dit op te lossen. Dit speelt ook in dezelfde stap bij de link "Toon details" als men een bijlage heeft toegevoegd die niet PDF/A compliant is en bij de uitklapbare blokjes op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/24b6dcd1-97d4-4d53-99e8-816a399ed2e5.

Bevinding 39: Bij het ondertekenen van één of meerdere stukken opent een modaal met twee stappen "Onderteken de documenten" en "Onderteken het verzoek" een aantal aanklikbare iconen zonder toegankelijke naam. Bijvoorbeeld het download-icoon, het notitieblokje en de drie puntjes onder elkaar. Onder andere blinden die afhankelijk zijn van hulpsoftware weten niet wat deze knoppen doen. Hetzelfde komt vaker in de website voor, bijvoorbeeld bij de stap "Bulkondertekenen" in het overzicht van te ondertekenen stukken staat bij elk stuk een icoon van een oog. Dit is een knop waarmee een weergave voorbeeld wordt getoond. Deze knop heeft geen toegankelijke naam.

Bevinding 40: Onder de inlognaam is een link naar de "Gebruiksvoorwaarden" die getekend moeten worden. Met behulp van een tuimelschakelaar kan gekozen worden voor "Reguliere stukken" en "KlK-stukken". Hulpsoftware kan niet vaststellen of een schakelaar aan of uit staat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld "aria-selected".

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: De statusberichten in de tweede stap op https://or.kadaster.nl/inschrijving-eto-ui/#/verzoek/nieuw dat een PDF niet voldoet aan alle vereisten wordt niet gecommuniceerd naar hulptechnologie. Dit heeft vooral invloed op bezoekers die screenreaders gebruiken. Voeg het attribuut role=alert toe om dit op te lossen.

Bevinding 42: Als bij aan te bieden verzoeken op "Selectie aanbieden" wordt geklikt opent een modaal. Dit kost tijd, daarom is er een bewegend wiel in beeld om aan te geven dat er gegevens worden opgehaald. Blinden moeten deze informatie missen. Geef aan dat de applicatie bezig is, bijvoorbeeld doormiddel van het aria-live attribuut. Opmerking: ook verschijnt een mededeling "Laden" in beeld, deze wordt wel doorgegeven aan hulpsoftware.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-02-05 11:01:19 v2.4-011