Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website ParkeerService Gouda

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website ParkeerService Gouda
Datum 10 december 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op gouda.parkeerservice.nl.
  • Alle PDF's op gouda.parkeerservice.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op gouda.parkeerservice.nl. Dit is onderzocht bij het onderzoek https://toegankelijkheidsrapport.swink.nl/parkeerservice-alphen-aan-de-rijn-hercontrole/audit/.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

    Uitgebreide toetsresultaten

    Aantal bevindingen: 37

    1. Waarneembaar

    1.1 Tekstalternatieven

    1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 1: Op elke pagina heeft het logo van de gemeente Gouda in een smal venster de alternatieve tekst "Gemeente Gouda" en in een breed venster "Logo Gouda". De alternatieve tekst van een logo moet altijd alle tekst in beeld bevatten, in dit geval "Gemeente Gouda". Het feit dat het hier om een logo van de gemeente gaat en dat dit daarom een officiële gemeente website is moet ook aangegeven worden. Voeg daarom het woord "Logo" toe. Dus maak er "Logo Gemeente Gouda" van onafhankelijk van de breedte van het venster.

    Bevinding 2: Op de homepagina https://gouda.parkeerservice.nl/ staan onder de kop "Parkeerservice Gouda" een aantal oranje links met witte tekst en een afbeelding. Deze afbeelding heeft geen tekstalternatief en dit is ook niet nodig omdat het om een decoratieve afbeelding gaat. Maar de afbeelding heeft wel een leeg alt-attribuut (alt="") nodig, zodat hulpsoftware weet dat de afbeelding genegeerd kan worden.

    Bevinding 3: Op de pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ staat een kaart interface met daarin een lichtgrijs icoon van een printer. Deze afbeelding heeft de rol "img" en bevat informatie, maar heeft geen alternatieve tekst. Geef de SVG een titel. Nu heeft de knop met deze afbeelding geen toegankelijke naam, dat is een ook probleem onder 4.1.2. Hetzelfde probleem komt op meer plaatsen voor in de kaart, bijvoorbeeld bij de icoontjes om afstand of oppervlakte te meten naast de printknop.

    Bevinding 4: In de PDF https://gouda.parkeerservice.nl/assets/Algemeen/Machtigingen-voor-A-I-/SEPA-Machtigingsformulier-Gouda-08042022.pdf is het logo van ParkeerService als artefact gecodeerd, waardoor het onzichtbaar is voor hulpsoftware. Het logo vertelt aan de bezoeker bij welke organisatie dit document hoort en mag niet als artefact worden verborgen. Zorg dat de eerste keer dat dit logo voorkomt, het logo een tekstalternatief krijgt, zodat het voor bezoekers die het document niet kunnen zien het ook duidelijk is wie de afzender is ven het document. Zie ook succescriterium 1.3.1.

    Bevinding 5: Advies: Op elke pagina heeft het logo van de Coöperatie ParkeerService de alternatieve tekst "Logo Cooperatie ParkeerService". Voeg een trema op de tweede o toe om ervoor te zorgen dat hulpsoftware de tekst goed uitspreekt.

    1.2 Op tijd gebaseerde media

    1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 6: In de video op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/vergunningen/parkstart/ staat aan het eind de tekst "Een productie van ...etc." Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat deze informatie weg, zet deze en andere informatie in een transcript of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

    1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 7: In de video op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/vergunningen/parkstart/ staat aan het eind de tekst "Een productie van ...etc." Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat deze informatie weg, of laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

    1.3 Aanpasbaar

    1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 8: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/en/ is de tekst "Tarieven" niet opgemaakt als een koptekst. Maak hier een kop (bijvoorbeeld h2) van, zodat voor iedereen duidelijk is dat dit een koptekst is voor de content eronder.

    Bevinding 9: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/nieuws/ is de koppenstructuur niet logisch. Nu lijkt het alsof de kopteksten "2023", "2022" en "2021" (h3) onder de koptekst "Uitbreiding van betaaltijden in de binnenstad" (h2) vallen en dat is niet logisch. Pas dit aan zodat de koppenstructuur wel logisch is. Bijvoorbeeld door het toevoegen van "2024" en alle jaartallen te wijzigen naar een kop van niveau 2 (h2). Vervolgens moeten dan de nieuwsberichten een kopniveau lager zijn. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

    Bevinding 10: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/contact/contactgegevens/ staat onder "Waar kunnen we u mee helpen?" een opsommingslijst met twee onderdelen. In het tweede onderdeel staan ook streepjes die visueel aangeven dat dit een geneste opsommingslijst is. Dit moet dan ook zo opgemaakt worden.

    Bevinding 11: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/en/ staan twee tabellen. Hierin zijn de cellen in de eerste rij niet opgemaakt als tabelkoppen (th) en dat is wel nodig. Daarnaast zijn de cellen in de eerste rij van de eerste tabel opgemaakt met het strong-element en dat is niet de bedoeling. Verwijder strong en maak de eerste rijen op als tabelkoppen (th).

    Bevinding 12: De PDF https://gouda.parkeerservice.nl/assets/Algemeen/Machtigingen-voor-A-I-/SEPA-Machtigingsformulier-Gouda-08042022.pdf is wel van codes voorzien, waardoor de inhoud beschikbaar is voor hulpsoftware, maar de code is niet semantisch correct opgemaakt. Bijvoorbeeld de titel is opgemaakt als paragraaf en niet als kop en er is een tabel verkeerd gebruikt voor vormgeving waarbij bijvoorbeeld het tweede invoerveld als kopregel is opgemaakt. Zorg voor een correcte opmaak van de codelaag, laat bijvoorbeeld de tabel weg.
    Verder is de content in de footer met onder andere de contactgegevens niet gecodeerd. Dit komt waarschijnlijk doordat deze content in de voettekst van het Word-document staat. Content in de kop- en voettekst wordt nooit gecodeerd dus hier hoort geen unieke content in te staan. Verplaats deze content daarom naar een plek in het document zelf.

    Bevinding 13: Advies: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/contact/contactgegevens/ staan onder "Hier vindt u alvast informatie over:" vijf links. Deze kunnen beter als opsommingslijst opgemaakt worden.

    Bevinding 14: Advies: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/contact/contactverzoek-gouda/ staat een kop van niveau 3 ("Contactgegevens", h3) na een kop van niveau 1 ("Contactverzoek Gouda", h1). Dit is geen toegankelijkheidsprobleem, maar het zou beter zijn als er geen niveaus worden overgeslagen in de koppenstructuur.
    Dit komt ook voor op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/aanvraagformulieren-en-formulieren-sospes/aanvraag-gpk-vergunning-gouda/.

    Bevinding 15: Advies: Onderaan op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/parkeren-in-garages/abonnementen/ staat een lege h3-kop. Dit kan verwarrend zijn, dus deze kan beter verwijderd worden.

    1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 16: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ staat de instructie "Klik op de plattegrond...". Dit is een instructie die afhankelijk is van zintuiglijke eigenschappen. Bijvoorbeeld blinde gebruikers kunnen niet achterhalen waar de plattegrond zich bevindt. Dit komt voornamelijk doordat het iframe onder de tekst geen naam heeft die dat duidelijk maakt. Zie ook succescriterium 4.1.2.

    Bevinding 17: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/vergunningen/parkstart/ staat de instructie “Bekijk de animatie hieronder…”. Dit is een instructie die afhankelijk is van zintuiglijke eigenschappen. Niet iedereen ziet een animatie hieronder. Dit kan alleen goedgekeurd worden als de animatie direct onder deze tekst staat en als duidelijk is dat het om een animatie gaat. Dat is hier niet het geval: er staat nog tekst tussen de instructie en de animatie. Ook is uit het tekstalternatief van de iframe met daarin de video niet duidelijk dat het om een animatie gaat.

    1.4 Onderscheidbaar

    1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 18: In de kaart op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ is een legenda waarmee enkel door gebruik van kleur is aangegeven waar bijvoorbeeld een parkeervergunning wel of niet mogelijk is en wat de verschillende parkeerzones zijn. Slechtzienden en kleurenblinden missen zo belangrijke informatie. Zorg dat er nog een andere manier is om de legenda aan elementen in de kaart te koppelen. Als het kleurverschil groter is dan de verhouding 3:1 mag wel enkel kleur gebruikt worden.

    1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 19: Op elke pagina, bijvoorbeeld op de homepagina, staat aan de linkerkant een menu met oranje links (HEX #EB6D00) op een witte achtergrond. Deze links hebben een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3,1:1 terwijl dat tenminste 4,5:1 moet zijn. Grotere tekst in dezelfde kleur zo als de kop "ParkeerService Gouda" voldoen wel omdat daarbij een contrastverhouding van minstens 3:1 voldoende is.

    Bevinding 20: Bijvoorbeeld op de homepagina staan oranje knoppen (HEX #EB6D00) met witte tekst, bijvoorbeeld de knop "Vergunning aanvragen". Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3,1:1 terwijl dat tenminste 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 21: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/contact/contactgegevens/ staat een knop "Contactverzoek" met oranje tekst (HEX #EB6D00) op witte achtergrond. Als de muis over de knop gaat (Hover) wordt de achtergrond grijs (HEX #D7D7D7). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,2,1:1 terwijl dat tenminste 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 22: In de PDF https://gouda.parkeerservice.nl/assets/Algemeen/Machtigingen-voor-A-I-/SEPA-Machtigingsformulier-Gouda-08042022.pdf staat in de footer het webadres WWW.PARKEERSERVICE.NL oranje (HEX #E49332) op witte achtergrond. Het contrast van deze tekst is te laag. De contrastverhouding is hier 2,5:1 terwijl dat tenminste 4,5:1 moet zijn. De tekst "OMDAT PARKEREN EEN VAK IS" is groter dat 18pt en heeft daarom aan een contrastverhouding van 3:1 voldoende, dus ook hier is de contrastverhouding 2,5:1 te laag.

    1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

    Uitkomst: Voldoende

    Bevinding 23: Advies: In de PDF https://gouda.parkeerservice.nl/assets/Algemeen/Machtigingen-voor-A-I-/SEPA-Machtigingsformulier-Gouda-08042022.pdf staat in de footer content die niet gecodeerd is, zie succescriterium. De tekst "Omdat parkeren een vak is" is waarschijnlijk een afbeelding van tekst, maar dat kan nu niet met zekerheid gezegd worden. Als dit een afbeelding is, moet de tekst als echte tekst op de pagina geplaatst worden, zodat slechtzienden de tekst kunnen aanpassen en selecteren om de leesbaarheid te verhogen.

    1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 24: In de kaart op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ staan onder "Kaartlagen" lichtblauwe selectievakjes (#5fa2dd) op witte achtergrond. Het contrast van deze vakjes is te laag. De contrastverhouding is hier 2,7:1 terwijl dat tenminste 3,0:1 moet zijn.

    Bevinding 25: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/en/ staat een kaart met daarin een icoon dat aangeeft waar de parkeergarage zich bevindt. Het witte icoon heeft een contrastratio van 2,4:1 op de oranje achtergrond (HEX #F28F00), waar dit minimaal 3,0:1 moet zijn.

    Bevinding 26: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ staat een kaart-interface waarin verschillende kleuren zijn gebruikt om informatie te geven over onder andere de parkeerzones. Het contrast tussen de verschillende gebieden is te laag om goed onderscheiden te kunnen worden. Bijvoorbeeld tussen lichtblauw (HEX #A4EAEC) en geel (HEX #FEFE77). Hier is de contrastratio slechts 1,3:1 waar dit minimaal 3,0:1 moet zijn.

    2. Bedienbaar

    2.1 Toetsenbordtoegankelijk

    2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 27: Op de paginahttps://gouda.parkeerservice.nl/vergunningen/parkstart/ staat een videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld "M" voor het dempen van het geluid en "K" voor het pauzeren van de video. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube-video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg de volgende eigenschap aan de embedcode toe: 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

    Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 28: Op alle pagina's staat linksboven het logo van Coöperatie Parkeerservice. Deze link heeft de naam "Logo Cooperatie ParkeerService". Hierdoor lijkt het alsof de link naar de website www.parkeerservice.nl gaan, maar dat is niet het geval. De link gaat naar de homepage van deze website. Wijzig deze naam (bijvoorbeeld via het tekstalternatief van de afbeelding) naar "Logo Coöperatie ParkeerService, ga naar de homepagina van ParkeerService Gouda" of iets vergelijkbaars. Let op dat de zichtbare tekst onderdeel van de naam moet blijven.

    Bevinding 29: Op alle pagina's staat linksboven het logo van Gemeente Gouda. Deze link heeft de naam "Logo Gouda". Hierdoor lijkt het alsof de link naar de gemeentelijke website gaat, maar dat is niet het geval. De link gaat naar de homepage van deze website. Wijzig deze naam (bijvoorbeeld via het tekstalternatief van de afbeelding) naar "Logo Gemeente Gouda, ga naar de homepagina van ParkeerService Gouda" of iets vergelijkbaars. Zie ook succescriterium 2.5.3.

    Bevinding 30: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/vergunningen/vergunning-aanvragen/sectorgebonden-parkeerterreinvergunning/ staat tussen "Bekijk de sectorenkaart voor meer informatie." en "Tarieven" een link naar "Stadskaart" zonder linktekst. Het doel van deze link kan daardoor niet bepaald worden. Voeg een linktekst toe of verwijder deze link. Zie ook succescriterium 4.1.2.

    2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 31: Bij een schermbreedte van minder dan 1024 pixels staat er op elke pagina naast het logo P van Parkeerservice "Gouda" opgemaakt als een kop van niveau 1. Een kop moet een korte beschrijving zijn van de onderliggende inhoud.

    Bevinding 32: Boven de pagina https://gouda.parkeerservice.nl/en/ staat de kop van niveau 1 "Engels". Deze kop beschrijft de inhoud van de pagina niet, dit is een Nederlandstalige pagina met informatie over parkeergarages. Boven de pagina https://gouda.parkeerservice.nl/duits/ staat de kop van niveau 1 "Duits". Deze kop beschrijft de inhoud van de pagina niet, de pagina heeft geen inhoud. Zorg dat koppen de onderliggende inhoud beschrijven.

    2.5 Input modaliteiten

    2.5.3 Label in naam (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 33: Op alle webpagina's staat linksboven het logo van Gemeente Gouda. Bij een breed venster is het tekstalternatief van deze afbeelding "Logo Gouda". Dit is ook de toegankelijke naam van de link en dat betekent dat de zichtbare tekst "Gemeente" nu niet gebruikt kan worden met spraakbedieningssoftware. Voeg dit toe aan het tekstalternatief. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 2.4.4.

    3. Begrijpelijk

    3.1 Leesbaar

    3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

    Uitkomst: Voldoende

    Bevinding 34: Opmerking: De pagina met de titel "Engels" is gecodeerd als Nederlandstalig en de tekst is ook in het Nederlands. Zorg ervoor dat als alle tekst op de pagina Engelstalig wordt gemaakt, de pagina ook als Engelstalig wordt gecodeerd door het lang-attribuut in het html element op "en" te zetten.

    4. Robuust

    4.1 Compatibel

    4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 35: Op de pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ staat een kaart in een iframe. Daar ontbreekt het title-attribuut. Blinden weten niet wat er in dit iframe te zien is. Geef het frame een titel met een goede omschrijving van de inhoud van het iframe.

    Bevinding 36: Op de pagina https://gouda.parkeerservice.nl/stadskaart/ staat een kaart-interface. De knop met een lichtgrijs icoon van een printer waarmee een print-venster geopend wordt heeft geen toegankelijke naam. Bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware weten niet wat de knop doet. Geef elk interactief element een toegankelijke naam. Hetzelfde probleem komt op meer plaatsen voor in de kaart, bijvoorbeeld bij de icoontjes om afstand of oppervlakte te meten naast de printknop.

    Bevinding 37: Op pagina https://gouda.parkeerservice.nl/vergunningen/vergunning-aanvragen/sectorgebonden-parkeerterreinvergunning/ staat tussen "Bekijk de sectorenkaart voor meer informatie." en "Tarieven" een link zonder naam. Zie ook succescriterium 2.4.4.

    Onderbouwing van de evaluatie

    Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

    Steekproef getoetste webpagina's

    Ondersteunende technieken

    Bronnen

    Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

    Geprint: 2025-02-05 11:38:29 v2.4-011