Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Planviewer voor Omgevingsdocumenten Limburg (POLviewer)

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Planviewer voor Omgevingsdocumenten Limburg (POLviewer)
Datum 8 juli 2024
Scope van de website Binnen de scope van onderzoek valt:
  • Alle pagina's op polviewer.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 41

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De link met het logo linksbovenin heeft als linktekst "logo", dit is niet voldoende en omschrijft niet het doel van de link (naar beginpagina gaan). Maak dit in de alt-tekst van de afbeelding duidelijk (naast de omschrijving dat het logo van de Provincie Limburg is). Zie ook SC 2.4.4.

Bevinding 2: In Deel B Gebiedsgerichte visies (in Beleid: Omgevingsvisie Limburg) bevatten de teksten in het rechter paneel (div-element met als class right) kaarten en infographics. Deze hebben geen toegankelijk alternatief dat alle informatie uit die kaarten en infographics voldoende beschrijft, het alt attribuut ontbreekt volledig. Hierdoor missen bezoekers met een screenreader belangrijke informatie. In deze gevallen is een tweedelig tekstalternatief nodig: een korte omschrijving om de afbeelding te identificeren en (indien nodig) de locatie aan te geven van de uitgebreide beschrijving, plus de uitgebreide beschrijving, die alle belangrijke en essentiële informatie uit de afbeelding tekstueel weergeeft. Geef een alt-tekst mee dat er een uitgebreide beschrijving aanwezig is. Creëer een paragraaf dat alle essentiële en belangrijke informatie uit de afbeelding bevat en link deze paragraaf met het aria-describedby attribuut aan de afbeelding. De paragraaf kan ook een link zijn naar een pagina met uitgebreide uitleg. Dit komt ook voor bij het stroomdiagram in Regels: Omgevingsverordening Limburg, bijlage III Gevaarlijke Stoffen, onderdeel C en in andere documenten.

Bevinding 3: Als men Regels: Omgevingsverordening Limburg kiest als dataset voor de viewer, zijn er in de bijlagen tabellen aanwezig (bijvoorbeeld bijlage III Gevaarlijke Stoffen, onderdeel A). Het is echter geen tabel, maar een afbeelding. Deze afbeelding heeft geen toegankelijk alternatief. Verwijder de afbeelding en plaats de tekst in een echte tabel. Zie ook 1.4.5 Dit komt in meerdere documenten voor.

Bevinding 4: Als men Regels: Omgevingsverordening Limburg kiest als dataset voor de viewer, wordt er een formule vermeldt in bijlage III Gevaarlijke Stoffen, onderdeel C. De wiskundige formule is echter een afbeelding zonder toegankelijk alternatief. Verwijder de afbeelding en plaats de formule gewoon als tekst. Dit komt ook voor in bijlage VI in dezelfde dataset en in andere datasets.

Bevinding 5: Voor de kaart wordt gebruikgemaakt van het canvas-element. Een canvas-element moet altijd een tekstalternatief hebben. Canvas kent geen alt-attribuut. Op deze pagina's staan goede voorbeelden hoe canvas toegankelijk kan worden gemaakt: http://www.html5accessibility.com/tests/canvas.html en https://pauljadam.com/demos/canvas.html.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Als men https://polviewer.nl/ opent krijgt men een modal gepresenteerd, waar men datasets kan selecteren voor in de viewer. De 5 checkboxen in deze modal hebben visuele labels maar die zijn niet expliciet aan de selectievakjes gekoppeld. Dat is belangrijk voor bezoekers met screenreaders, die weten nu niet wat deze checkboxen doen en wat de context is. Associeer het label met de bijbehorende checkbox, bijvoorbeeld doormiddel van aria-labelledby.

Bevinding 7: In hoofdstuk 8: Economie (in Beleid: Omgevingsvisie Limburg) zijn er koppen die niet als koppen zijn opgemaakt, bijvoorbeeld de kop "Campusontwikkeling" in hoofdstuk 8.3 "Waar kiezen wij voor?". Als iets zich gedraagt als een kop en eruit ziet als een kop, moet het ook als een kop opgemaakt worden. Dit is belangrijk om de structuur van de pagina zo duidelijk mogelijk te krijgen voor bezoekers met een screenreader. Dergelijke koppen moet dus opgemaakt worden als een kop (let op het gebruik van het juiste niveau). Dit probleem komt ook in andere datasets voor, bijvoorbeeld Regels: Omgevingsverordening Limburg in bijlage XII (aan het eind) en o.a. Regels: Waterschapsverordening Waterschap Limburg (artikelsgewijze toelichting).

Bevinding 8: Als men Regels: Omgevingsverordening Limburg kiest als dataset voor de viewer, is er in bijlage VII een tabel aanwezig. Bij deze tabel zijn kolomkoppen niet als zodanig opgemaakt (enkel met het strong-element). Kolomkoppen zijn belangrijk om de structuur van de tabel correct over te brengen naar hulpsoftware. Voor de kolomkoppen is het belangrijk het strong-element te verwijderen en kolomkoppen als volgt op te maken: <th scope="col">Kernkwaliteit</th>. Dit probleem komt ook in andere datasets voor, zoals bijvoorbeeld Regels: Waterschapsverordening Waterschap Limburg (o.a. hoofdstuk 2). Voor een nice-to-have can men ook een caption-element toevoegen. Met het caption-element kan een bezoeker met een screenreader een korte beschrijving van de tabel horen voordat diegene de tabel laat lezen. Voeg het caption-element toe.

Bevinding 9: Niet overal zijn lijsten ook daadwerkelijk opgemaakt als lijsten. In Regels: Omgevingsverordening Limburg bijlage IX Natuurcompensatie, zijn veel lijsten gewoon paragrafen (zie artikel 2 en 3 in die bijlage voor een voorbeeld). Voor bezoekers met een screenreaders is correcte, semantische structuur heel belangrijk om de opmaak en structuur van de pagina te begrijpen. Maak deze lijsten daadwerkelijk op als genummerde (ol-element) of ongenummerde (ul-element) lijsten met lijstitems (li-element). Dit komt onder andere ook voor in hoofdstuk 4 aan het einde van paragraaf 4.3.4 in Regels: Omgevingsverordening Limburg.

Bevinding 10: In Beleid: Omgevingsvisie Limburg bevat hoofdstuk 22 een begrippenlijst. Maar zowel begrip als betekenis zijn gewoon als paragrafen opgemaakt. Hierdoor gaat de structuur en de relatie tussen begrip en betekenis verloren voor bezoekers met een screenreader. Maak deze lijst op als een begrippenlijst, door het gebruik van de dl, dt en dd elementen.

Bevinding 11: Als men zoekt, en de zoekterm is gevonden in de geselecteerde datasets en hun inhoud, worden deze met een oranje highlight gemarkeerd in het linker paneel. Enkel voor zienden valt dit op. Voor blinden valt dit niet op, en die gaan zich afvragen waar de zoekresultaten dan zijn. Open liever de zoekresultaten in het middelste paneel of rechterpaneel, en toon daar ook enkel de zoekresultaten. Vergeet daarvoor niet focusmanagement en een live region te gebruiken.

Bevinding 12: Als men een zoekopdracht uitvoert, wordt de filterknop bij het zoekveld actief, dat is een button-element geworden. Gebruikers van screenreaders weten niet of het filter actief is of dat deze is uitgeschakeld, visueel is dat te zien aan de knop en de verandering in het linker paneel. Gebruik bijvoorbeeld een checkbox zodat de informatie aan hulpsoftware wordt doorgegeven.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Als men geen documenten heeft gekozen en de viewer leeg laat, verschijnt de tekst: Er zijn momenteel geen documenten geselecteerd. Selecteer een document via het icoontje [hier wordt het pictogram getoond]. Dit is niet behulpzaam voor blinden. Pas de tekst aan door het label van de knop te gebruiken: "Er zijn momenteel geen documenten geselecteerd. Selecteer een document via de knop Selecteer document(en)."

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Bij het aanvinken van alle inhoud van een dataset, bijvoorbeeld Regels: Omgevingsverordening Limburg, worden gedeelten van de kaart ingekleurd. De verschillen tussen de ingekleurde delen kan enkel onderscheiden worden door kleur. Iemand die kleurenblind zal moeite hebben de kaart te interpreteren. Gebruik naast kleur ook patronen en symbolen in de ingekleurde delen om de gebieden in de kaart beter te onderscheiden te maken.

Bevinding 15: Als men zoekt, en de zoekterm is gevonden in de geselecteerde datasets en hun inhoud, worden deze met een oranje highlight gemarkeerd in het linker paneel. De contrastverhouding van de oranje kleur met de gewone witte achtergrond is kleiner dan 3:1. Slechtzienden en kleurenblinden kunnen moeite hebben om dit onderscheid te zien. Maak gebruik van nog tenminste één andere eigenschap om zoekresultaten aan te duiden, bijvoorbeeld een omlijning of onderstreping of zorg voor een kleurverandering ratio groter dan 3:1.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Het contrast van links zoals bijvoorbeeld de breadcrumbs, is niet voldoende. De lichtblauwe kleur van de links (HEX #77B5CF) hebben een contrastverhouding met de witte achtergrond van 2,3:1, waar het minimaal 4.5:1 moet zijn. Gebruik een donkerder kleur blauw voor links.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Inzoomen van de tekst naar 200% werkt, al veroorzaakt het wel een horizontale scrollbalk in het linker paneel en veroorzaken lange woorden in een lange kop een horizontale scrollbalk in het rechterpaneel. Zorg dat bij het schalen van tekst, de tekst schaalt en zich binnen de panelen aanpast.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Als men Regels: Omgevingsverordening Limburg kiest als dataset voor de viewer, zijn er in de bijlagen tabellen aanwezig (bijvoorbeeld bijlage III Gevaarlijke Stoffen, onderdeel A). Het is echter geen tabel, maar een afbeelding met veel tekst. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina. Hetzelfde geldt voor alle afbeeldingen met tekst op dezelfde pagina, inclusief de formule onder "Mobiliteit".

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Bij het zoomen naar 400% bij een schermgrootte van 1280x1024px wordt de applicatie onbruikbaar. In het linker paneel kan met niet meer bij de inhoud van de geselecteerde dataset, en de inhoud in het rechterpaneel valt niet meer te lezen. Zorg dat alle functionaliteit en content beschikbaar blijft als men zowel de viewport en de tekstgrootte aanpast.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Met het toetsenbord kan men niet de gekozen beleids- en besluitdocumenten in het linker paneel (div-element met de class 'left') uitklappen en een hoofdstuk selecteren. Dit probleem betekent ook dat zoekresultaten niet bereikt of bediend kunnen worden. Dit heeft grote impact op bezoekers met een screenreader, aangezien die dit dan niet kunnen gebruiken. Dit komt omdat de opties wel eruit zien als een checkbox, maar in de code geen interactief element zijn. Gebruik checkbox elementen om deze opties bedienbaar te maken met toetsenbord. Zie ook SC 4.1.2.

Bevinding 21: Als men beleids- en besluitsdocumenten heeft gekozen, verschijnen deze in het linker paneel (div-element met de class 'left'). Bij elke set kan men meer informatie oproepen via het informatie pictogram. Dit opent een modal. De sluit-knop geen krijgt focus, en is daardoor niet te bedienen bij navigatie met behulp van het toetsenbord. Zet bijvoorbeeld de sluitknop in een button-element om deze bedienbaar te maken. Dit speelt ook bij het modal dat men krijgt als men bij zoeken de knop "zoeken op kenmerken" gebruikt en het modal dat men krijgt als de knop "selecteer documenten wordt gebruikt".

Bevinding 22: Het zoekveld in de viewer heeft een optie voor geavanceerd zoeken. Als men die gebruikt, verschijnen een aantal opties. De optie "Zoek op kenmerken" opent een modal. De opties bovenin de modal voor "type" zijn radiobuttons, maar deze zijn niet te bedienen met het toetsenbord. Dit komt omdat in de CSS ze worden verwijderd met display:none. Verwijder die regel en zorg dat de radiobuttons zichtbaar zijn, zodat bezoekers dat ze een ander item kunnen selecteren.

Bevinding 23: Als men teksten opent om te lezen in het rechterpaneel (div-element met de class 'right'), zijn niet alle links bedienbaar met het toetsenbord en krijgen ze niet allemaal focus. Dit is bijvoorbeeld het geval als men "Besluit: Omgevingsvisie Limburg" selecteert om te openen in de viewer. De links " bijlage A" en "Omgevingsvisie Limburg" krijgen geen focus en zijn niet bedienbaar. De link werkt niet omdat er geen href-attribuut is gebruikt. Dit is verwarrend voor alle bezoekers, maar met name voor screenreadergebruikers. Een screenreader leest wel voor dat er een link is, maar er gebeurt niets als op de link geklikt wordt. Voeg een linkadres toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 24: De opties van de legenda in de kaart zijn niet toetsenbordtoegankelijk. Men kan niet met het toetsenbord opties in- of uitschakelen. Er worden checkboxen gebruikt voor de opties, maar ze worden in de CSS verborgen met visibility:hidden. Dit verwijdert ze voor hulpsoftware, waardoor ze niet te gebruiken zijn. Verwijder dit in de CSS.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Als men de tekst opent in een apart venster via de knop "Open tekst in los venster" heeft dat nieuw venster als titel "about:blank". Gebruik de H1 ook als titel voor het document.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Als men https://polviewer.nl/ opent krijgt men een modal gepresenteerd, waar men datasets kan selecteren voor in de viewer. De modal krijgt als eerste focus, maar na het doorlopen van alle items met het toetsenbord verdwijnt de focus naar de achterliggende website. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers van screenreaders. Zorg dat de focus in de modal blijft, totdat men deze sluit.

Bevinding 27: Als men beleids- en besluitsdocumenten heeft gekozen, verschijnen deze in het linker paneel (div-element met de class 'left'). Bij elke set kan men meer informatie oproepen via het informatie pictogram. Dit opent een modal. De inhoud van de modal krijgt niet automatisch focus, waardoor het lijkt als de checkbox(en) niet bedienbaar zijn met toetsenbord of geen focusrand ontvangen. Als met de tab knop de hele website is doorlopen en de adresbalk in de browsre gepasseerd, dan krijgt het modal als eerste op de pagina focus en hebbe de elementen er in wel een zichtbare focus en zijn ze bedienbaar met het toetsenbord. Pas focusmanagement toe om de modal bij het openen focus te geven en die in het modal te houden totdat deze gesloten wordt. Dit speelt ook bij het modal dat men krijgt bij "Zoek op kenmerken" (het zoekveld in de viewer heeft een optie voor geavanceerd zoeken. Als men die gebruikt, verschijnen een aantal opties. De optie "Zoek op kenmerken" opent een modal) en bijvoorbeeld de modals die men krijgt als men de knoppen "Deel met anderen" en "Help" gebruikt.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: De link met het logo in de header heeft als linktekst "logo", dit is niet voldoende en omschrijft niet het doel van de link (naar beginpagina gaan). Maak dit in de alt-tekst van de afbeelding duidelijk (naast de omschrijving dat het logo van de Provincie Limburg is). Zie ook SC 1.1.1.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Het zoekveld heeft geen zichtbare focusrand. Dit heeft impact op slechtzienden, die daardoor niet goed kunnen volgen waar ze zijn op de website. Alle interactieve elementen moeten zichtbare toetsenbordfocusindicator hebben. Dit betreft o.a. links, formulier-elementen, menu-items, bedieningselementen en alles wat zichtbaar wordt als reactie op hover. Gebruik nooit de CSS-regel :focus { outline: 0; } (of :focus-visible { outline: 0; }), maar vervang hem door een stijl die compatibel is met het design van de site. Indien er reeds een goed zichtbaar muis-hovereffect aanwezig is, overweeg dan om een :focus-selector toe te voegen aan de CSS-regels met :hover-selectors.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Als men beleids- en besluitsdocumenten heeft gekozen, verschijnen deze in het linker paneel (div-element met de class 'left'). Bij elke set kan men meer informatie oproepen via het informatie pictogram. Dit opent een modal. De checkbox(en) in de modal hebben geen toegankelijk label. Dat is belangrijk voor bezoekers met screenreaders, zodat ze weten wat deze checkboxen doen en wat de context is. Voeg het label-element toe bij elke checkbox en associeer deze met de bijbehorende checkbox.

Bevinding 31: Het zoekveld in de viewer heeft een optie voor geavanceerd zoeken. De velden die dan verschijnen hebben enkel een placeholder als label. Deze verdwijnt echter zodra men in het veld gaat typen. Dit heeft impact op slechtzienden en mensen met cognitieve problematiek. Geef elk veld een label, dat ook visueel zichtbaar is en associeer deze met het bijbehorende veld.

Bevinding 32: Het zoekveld in de viewer heeft een optie voor geavanceerd zoeken. Als men die gebruikt, verschijnen een aantal opties. De optie "Zoek op kenmerken" opent een modal. De velden in de modal hebben geen label. De velden hebben enkel een placeholder. Deze verdwijnt echter zodra men in het veld gaat typen. Dit heeft impact op slechtzienden en mensen met cognitieve problematiek. Geef elk veld een label, dat ook visueel zichtbaar is en associeer deze met het bijbehorende veld.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: In het linker paneel (div-element met de class 'left') kan men de gekozen beleids- en besluitdocumenten uitklappen en een hoofdstuk selecteren. De status dat de lijst is uitgeklapt wordt echter niet gecommuniceerd naar screenreaders, waardoor deze informatie niet zal worden opgemerkt door bezoekers. Voeg bijvoorbeeld een knop toe waarmee het in en uitklappen mogelijk gemaakt wordt en voeg het attribuut aria-expanded toe. Afhankelijk van de staat, dient de waarde met JavaScript naar true or false getoggled te worden.

Bevinding 34: In het linker paneel (div-element met de class 'left') kan men de gekozen beleids- en besluitdocumenten uitklappen en een hoofdstuk selecteren. Het huidige geselecteerde hoofdstuk wordt enkel visueel aangeduid, en niet programmatisch. Gebruik het aria-current om dit ook naar hulpsoftware te communiceren.

Bevinding 35: In hoofdstuk 1 van Regels: Omgevingsverordening Limburg komen er in bijvoorbeeld hoofdstuk 1 toelichtingsblokjes voor die men kan uitklappen. De status dat de tekst is uitgeklapt wordt echter niet gecommuniceerd naar screenreaders, waardoor deze informatie niet zal worden opgemerkt door bezoekers. Voeg een knop toe waarmee het in en uitklappen mogelijk gemaakt wordt en voeg het attribuut aria-expanded toe. Afhankelijk van de staat, dient de waarde met JavaScript naar true or false getoggled te worden. Een alternatieve oplossing is door de functionaliteit te verwijderen en de tekst gewoon integraal op de pagina te plaatsen, zonder dat deze in- of uitgeklapt hoeft te worden.

Bevinding 36: Er zijn vijf knoppen in de viewer die geen label hebben: het pijltje om het linker paneel in te klappen, het pijltje om het zoekveld in te klappen en de pijltjes om het middelste paneel en het rechterpaneel in te klappen. Deze elementen krijgen wel focus en kunnen met behulp van het toetsenbord bediend worden. Knoppen zonder een label hebben impact op bezoekers met een screenreaders, omdat ze geen idee en context hebben van wat de knoppen zouden kunnen doen. Geef de knoppen een label.

Bevinding 37: De knop voor de legenda van de kaart heeft een label, maar er wordt niet gecommuniceerd naar screenreaders dat de legenda is uitgeklapt, waardoor deze informatie niet zal worden opgemerkt door bezoekers. Voeg een knop toe waarmee het in en uitklappen mogelijk gemaakt wordt en voeg het attribuut aria-expanded toe. Afhankelijk van de staat, dient de waarde met JavaScript naar true or false getoggled te worden.

Bevinding 38: Als men in de viewer bij het zoekveld de knop voor geavanceerd zoeken gebruikt, verschijnt de tekst "Geavanceerd zoeken" en extra zoekvelden. Naast de tekst "Geavanceerd zoeken" staat een sluitknop. Deze heeft geen label, geef de knop een label om bezoekers met een screenreader duidelijk te maken wat de knop exact doet.

Bevinding 39: Als men Regels: Omgevingsverordening Limburg kiest als dataset voor de viewer, zijn er begrippen in de diverse hoofdstukken aanwezig. Uitleg van het begrip opent zich in een kleine popover. De sluitknop van die popover heeft geen label. Geef de knop een label om bezoekers met een screenreader duidelijk te maken wat de knop exact doet.

Bevinding 40: Advies: In de viewer zijn er knoppen die met het title-attribuut een label krijgen (bijvoorbeeld de knoppen voor geavanceerd zoeken, alles open of dichtklappen en de knop om de tekst in het rechterpaneel te openen in een los venster). Het title attribuut wordt niet eenduidig door alle screenreaders en browsers ondersteund als alternatief voor een alt-attribuut of label. Voeg een label toe en verwijder eventueel het title-attribuut. De HTML5-werkgroep raadt het gebruik van het title-attribuut trouwens af. Zie: https://html.spec.whatwg.org/multipage/dom.html#the-title-attribute.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Als men een zoekopdracht uitvoert, wordt de melding van het aantal zoekresultaten (of de melding geen zoekresultaten) niet door screenreaders opgepikt. Dit maakt het verwarrend voor ze, omdat ze dan niet weten of de zoekopdracht wel is uitgevoerd. Zet een live region op de melding, zodat deze opgepikt kan worden door hulpsoftware.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-21 14:08:46 v2.4-011