Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website PleinBZK
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | PleinBZK |
---|---|
Datum | 1 september 2022 |
Scope van de website |
Binnen de scope van deze website vallen:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Het logo Rijksoverheid Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft geen alternatieve tekst. Deze afbeelding is mogelijk met CSS op de pagina geplaatst waardoor het niet mogelijk is om de alternatieve tekst via een alt-attribuut mee te geven. Om het logo een alternatieve tekst te geven kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een visueel verbogen tekst waarmee het tekstalternatief op de pagina wordt geplaatst. Zo krijgen bezoekers die afhankelijk zijn van screenreaders dezelfde informatie mee als ziende bezoekers.
Bevinding 2: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://pleinbzk.nl/groups hebben de afbeeldingen naast de groepen een alt-tekst die gelijk is aan de titel van de groep. Hierdoor horen gebruikers van voorleessoftware 2x dezelfde tekst. Als een afbeelding decoratief is, moet deze voor hulpsoftware worden verborgen door een leeg alt-attribuut.
Bevinding 3: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://pleinbzk.nl/users/signup/new staat bij verplichte invoervelden een ster (*) achter het label. Naast dat nergens op de pagina is aangegeven wat de ster betekend (zie SC 3.3.2) heeft dit teken geen alternatieve tekst. Zorg ervoor dat het icoon een alternatieve tekst krijgt voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld door een visueel verbogen tekst te plaatsen op de plek van de ster of het attribuut ‘required’ te plaatsen op de input-elementen van de verplichte velden.
Bevinding 4: In de PDF "Vertrouwenspersonen binnen BZK" zijn alle afbeeldingen in Figure-tags geplaatst in de codelaag. Wanneer afbeeldingen in een PDF voorzien zijn van tags moeten deze een alternatieve tekst hebben, dat is hier niet het geval. Geef alle afbeeldingen in het bestand een goede alternatieve tekst.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 5: Op pagina https://pleinbzk.nl/thoughts/672 staat een video met een automatisch gegeneerde ondertiteling. Deze automatisch gegeneerde ondertiteling komt niet overal overeen met de audio. Bijvoorbeeld rond 0:17 waar maar een paar woorden uit de audio worden opgevangen en in de ondertiteling zijn gezet. Los dit probleem op door een eigen ondertiteling in de video te plaatsen (of toe te voegen aan de videospeler).
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: De video op pagina https://pleinbzk.nl/thoughts/672 heeft geen media-alternatief of audiodescriptie. Dat heeft deze video wel nodig omdat veel van wat er op het scherm gebeurt niet wordt aangegeven in de audio. Bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien zullen hierdoor een deel van de informatie in de video missen, zoals de teksten in beeld rond 0:02 en 1:45 of de grap dat iemand rent door de binnenstad naar een plein terwijl hij naar een digitaal plein moest. Zorg voor een media-alternatief voor de video, bijvoorbeeld een transscript, waaruit deze informatie wel duidelijk wordt. Of maak gebruik van audiodescriptie om ook gelijk te voldoen aan SC 1.2.5.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: De video op pagina https://pleinbzk.nl/thoughts/672 heeft geen audiodescriptie. Deze video heeft wel een audiodescriptie nodig omdat gebeurtenissen in beeld niet voorkomen in de audio. Hierdoor missen bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien informatie, zoals de teksten in beeld rond 0:02 en 1:45 of de grap dat iemand rent door de binnenstad naar een plein terwijl hij naar een digitaal plein moest. Zorg ervoor dat deze informatie wordt weergegeven in het audiospoor, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een voiceover of audiodescriptie.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: Op pagina https://pleinbzk.nl/welcome staat de link 'Durf te delen'. Deze tekst is naast een link ook visueel een kop voor de onderstaande tekst. Zorg er daarom voor dat deze tekst ook wordt opgemaakt als een kop.
Dit probleem komt ook voor op pagina https://pleinbzk.nl/groups/1131-plein-realisatie-regionaal/welcome bij de Links 'Nieuws' en 'Vragen en tips voor en door jou'.
Bevinding 9: Op de eerste pagina van de PDF "Vertrouwenspersonen binnen BZK" staat de kop 'Bijlage Vertrouwenspersonen BZK'. Deze kop is niet opgemaakt als kop. Zorg ervoor dat de kop in een Kop-tag wordt geplaatst in de codelaag.
Bevinding 10: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://pleinbzk.nl/welcome is gebruik gemaakt van het strong- en em-element om de tekst 'Welk soort gesprek vind jij het meest waardevol om daar te kunnen volgen of zelf aan mee te doen?' mee op te maken. Deze elementen zijn niet geschikt om die tekst mee op te maken. De tekst is namelijk een vraag die gegroepeerd moet zijn met de onderstaande keuzerondjes in een Fieldset/legend-combinatie.
Strong- en em-elementen geven aan hulpsoftware aan dat de tekst binnen dit element belangrijk is. Zorg er daarom voor dat deze alleen worden gebruikt op enkele woorden of korte zinnen waar bezoekers goed op moeten letten. Gebruik de elementen niet voor de visuele opmaak van teksten.
Bevinding 11: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://pleinbzk.nl/groups/9-faq/welcome zijn de links onder de kop 'Laatst gewijzigd' opgemaakt als koppen. Hierdoor zijn dit koppen die niet verwijzen naar content, omdat elke kop wordt opgevolgd door een andere kop op hetzelfde niveau (h4). Zorg ervoor dat koppen altijd verwijzen naar content. Dit helpt bezoekers met navigeren over de pagina en te bepalen welke informatie op de pagina staat. Bijvoorbeeld voor een screenreadergebruiker die de pagina scant met een koppenlijst of de knopsneltoets. Los dit probleem op door de links onder de kop 'Laatst gewijzigd' niet op te maken als koppen.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://pleinbzk.nl/groups/42-ambassadeurs-pleinbzk/welcome.
Bevinding 12: Advies:
Op de pagina https://pleinbzk.nl/welcome worden voor de koppen alleen gebruik gemaakt van H3- en H4-kopelementen. Een logische aflopende koppenstructuur, beginnende met een H1 voor de titel van de pagina, H2 voor koppen en H3 voor tussenkoppen (etcetera) is beter voor de toegankelijkheid van de website. Dit komt op meerdere pagina's voor.
Zorg daarnaast dat H3 en lager alleen wordt gebruikt bij subkoppen, en dat overige koppen een H2 krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de koppen in de footer, die nu een H4 zijn, maar een H2 zouden moeten zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld op https://pleinbzk.nl/welcome/timeline voor de koppen 'Filter' en 'Recent actief'.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Wanneer bezoekers met de muisaanwijzer over de links in de footer gaan verandert de tekstkleur naar lichtgrijs (HEX#d9d9d9). Op de groene achtergrond (HEX#39870c) heeft deze tekst een te laag contrast. Deze contrastverhouding is hier 3,2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 14: Advies: Op pagina https://pleinbzk.nl/welcome staat een afbeelding met daarin o.a. de tekst 'De 7 maatschappelijke opgaven van BZK'. Doordat deze tekst op een achtergrondafbeelding is geplaatst, is deze minder goed leesbaar. Gebruik bijvoorbeeld een minder transparante achtergrondkleur om een beter contrast te creëren tussen de tekst en de achtergrond.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Op pagina https://pleinbzk.nl/welcome staat een afbeelding met daarin o.a. de tekst 'De 7 maatschappelijke opgaven van BZK'. Doordat de tekst in een afbeelding staat is het voor bezoekers die slechtziend zijn of dyslexie hebben niet mogelijk de tekstgrootte aan te passen om de leesbaarheid te vergroten. Ook wordt de tekst niet voorgelezen door screenreaders. Zorg er daarom voor dat deze tekst via HTML op de pagina wordt geplaatst.
Op deze pagina staat nog een afbeelding van tekst, namelijk de afbeelding 'PleinBZK' die bovenaan deze en andere pagina's staat.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Bovenaan pagina https://pleinbzk.nl/welcome staat de knop '[x] ongelezen notificaties' die visueel wordt gelabeld met een bel-icoon. Wanneer bezoekers de toetsenbordfocus op deze knop plaatsen heeft de lichtblauwe focusrand (HEX#bfd9e6) een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,4:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Dezelfde lichtblauwe focusrand wordt ook geplaatst op de blauwe knoppen op deze pagina en andere pagina's, bijvoorbeeld de knop 'Zoek'. Hier heeft de focusrand ook een te laag contrast.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: Op de pagina https://pleinbzk.nl/thoughts/672 wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: De PDF "Vertrouwenspersonen binnen BZK" heeft geen documenttitel. Geef het document een goed omschrijvende titel bij Bestand - Eigenschappen - Beschrijving. Zorg er daarbij ook voor dat de documenttitel wordt getoond bij openen en niet de bestandsnaam. Dit wordt aangegeven bij Bestand - Eigenschappen - Weergave bij openen.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina https://pleinbzk.nl/calendar_events komen links voor die dezelfde linktekst hebben maar die elk naar een andere pagina verwijzen. Het gaat hier om de links 'Deze week: Alfabetgesprekken' en 'Deze week: Publicatie De Krant'. Het kan verwarrend zijn voor bezoekers wanneer dezelfde links naar andere pagina's verwijzen. Bijvoorbeeld wanneer zij een cognitieve beperking hebben of gebruikmaken van de linklijst die een screenreader genereerd. Zorg er daarom voor dat links met dezelfde linktekst niet naar verschillende pagina's verwijzen.
Dit probleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://pleinbzk.nl/groups/1131-plein-realisatie-regionaal/welcome bij de links 'Tijdlijn' en 'Kalender'.
Bevinding 20: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://pleinbzk.nl/welcome/timeline staat bij elk bericht een icoon van een duim omhoog. Dit icoon is een link met de toegankelijke linktekst 'Waardeer dit'. Voor screenreadergebruikers is het lastig om te weten welke link bij welk bericht hoort. Zorg ervoor dat uit de toegankelijke naam van de link te achterhalen is bij welk bericht de 'Waardeer dit' link hoort.
Dir probleem komt ook voor op pagina https://pleinbzk.nl/calendar_events.
Bevinding 21: Advies:
Op pagina https://pleinbzk.nl/welcome staat de link 'Lees verder'. Het is beter om generieke linkteksten zoals 'lees verder' of 'klik hier' te vermijden. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien of bezoekers met bepaalde cognitieve problemen kunnen moeite hebben met bepalen waar de link naar verwijst.
3. Begrijpelijk
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 22: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Wanneer op pagina https://pleinbzk.nl/users/signup een verplicht veld niet is ingevuld, verschijnt een foutmelding op de pagina. Deze foutmeldingen geven niet aan in welk veld de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld: wanneer bij het veld 'Gebruikersnaam' niets is ingevoerd, verschijnt de melding 'moet opgegeven zijn, mag alleen kleine letters en cijfers bevatten'. Dit is een instructie, geen foutmelding. Zorg dat wordt beschreven wat er fout is gegaan en waar. Wanneer een foutmelding niet aangeeft om welk veld het gaat kan het voor mensen met bepaalde cognitieve beperkingen of die het scherm niet kunnen zijn lastig zijn te weten in welk veld de fout is gemaakt. Gebruik daarom een tekst als 'Het veld Gebruikersnaam is niet ingevuld, maar is verplicht. Dit veld mag alleen kleine letters en cijfers bevatten.'
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 23: Op pagina https://pleinbzk.nl/users/signup/new staat bij verplichte invoervelden een ster (*) achter het label. Nergens op de pagina staat in tekst aangegeven wat deze ster betekent. Het kan voor sommige bezoekers met cognitieve problemen lastig zijn om te achterhalen wat de ster betekent. Zorg er daarom voor dat op deze pagina in tekst wordt uitgelegd waar de ster voor staat.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home (voor inloggen):
https://pleinbzk.nl/welcome/homepage - Registreren:
https://pleinbzk.nl/users/signup/new - Inloggen:
https://pleinbzk.nl/user_sessions/new - Home:
https://pleinbzk.nl/welcome - Tijdlijn:
https://pleinbzk.nl/welcome/timeline - Groepen:
https://pleinbzk.nl/groups - Wie is wie:
https://pleinbzk.nl/users - Kalender:
https://pleinbzk.nl/calendar_events - Zoekresultaten:
https://pleinbzk.nl/welcome/search?search%5Bkeyword%5D=Apps - FAQ:
https://pleinbzk.nl/groups/9-faq/welcome - Groep pagina:
https://pleinbzk.nl/groups/1131-plein-realisatie-regionaal/welcome - Service:
https://pleinbzk.nl/support/tips - Start een groep:
https://pleinbzk.nl/thoughts/23271 - Artikel:
https://pleinbzk.nl/articles/15465 - Video:
https://pleinbzk.nl/thoughts/672 - Ambasadeursgroep:
https://pleinbzk.nl/groups/42-ambassadeurs-pleinbzk/welcome - Vertrouwenspersoon:
https://pleinbzk.nl/thoughts/24459 - PDF Vertrouwenspersoon:
https://pleinbzk.nl/documents/99810
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.