Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Prognosemodel Zorg en Welzijn

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Prognosemodel Zorg en Welzijn
Datum 6 januari 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op prognosemodelzw.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 5

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/ staat een kaart van Nederland die verdeeld is in meerdere grijze gebieden die de omvang van de regioplus of de omvang van de zorgkantoor gebieden aangeven. Het gevolg is dat deze afbeelding niet enkel decoratief is. Deze afbeelding moet om die reden ook een alternatief krijgen dat meer doet dan alleen verwijzen naar pagina’s met meer informatie over het prognosemodel van die regio. Het is mogelijk om de eisen voor toegankelijkheid van deze kaart te omzeilen door gebruik te maken van de uitzondering voor kaarten, maar daarvan moet dan wel in de toegankelijkheidsverklaring melding van gemaakt worden.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 2: Advies: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/jive is het bij de testresolutie 1280x1024 en 400% zoom niet mogelijk om te scrollen. De knop “Inloggen” staat daardoor niet in beeld. Doordat deze knop wel in beeld komt als een gebruiker er voor kiest om met de tabtoets te navigeren wordt dit niet afgekeurd. Het advies is om het scrollen op deze herschaalde versie van deze pagina wel mogelijk te maken zodat gebruikers die ver in moeten in zoomen en toch nog in staat zijn om de muis te gebruiken de knop “Inloggen” kunnen aanklikken.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 3: Advies naar aanleiding van de hercontrole: Pagina https://prognosemodelzw.nl/jive heeft als paginatitel 'Swing Viewer - Inloggen'. Deze paginatitel voldoet aan de vereisten van dit succescriterium en wordt daarom niet op toegankelijkheid afgekeurd. Toch zou de paginatitel nog kunnen worden verbeterd. De naam van de organisatie ontbreekt momenteel, en de term 'Swing Viewer' klopt wel maar is voor sommige bezoekers onvoldoende beschrijvend. Een betere paginatitel zou bijvoorbeeld zijn 'Inloggen online tool | Prognosemodel Zorg en Welzijn'. Het gebruik van scheidingstekens in paginatitels heeft een lichte voorkeur boven het gebruik van koppeltekens. Koppeltekens worden in sommige gevallen door software geïnterpreteerd als minteken en dan ook als minteken gepresenteerd in de titel.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Nieuwe bevinding naar aanleiding van het oplossen van een eerdere bevinding:
Op onder andere pagina komt een skiplink voor die naar 'Inhoud' verwijst. Wanneer een bezoeker daar op klikt, krijgt vervolgens het hele blok op de pagina zichtbare focus, terwijl dit geen interactief element is. Verwijs naar de skiplink zonder focus te plaatsen op het blok element en zonder zichtbare focus.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Nieuwe bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staat aan de linkerzijde een aantal uitklapbare knoppen met de naam “Toon onderliggende thema's”. Wanneer deze eenmaal uitgeklapt zijn, verdwijnt de zichtbare focus indicator. Zorg ervoor dat het zichtbaar blijft waar de toetsenbordfocus zich bevindt.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-02-05 10:59:12 v2.4-011