Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Prognosemodel Zorg en Welzijn

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Prognosemodel Zorg en Welzijn
Datum 22 oktober 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op prognosemodelzw.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 19

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/ staat een kaart van Nederland die verdeeld is in meerdere grijze gebieden die de omvang van de regioplus of de omvang van de zorgkantoor gebieden aangeven. Het gevolg is dat deze afbeelding niet enkel decoratief is. Deze afbeelding moet om die reden ook een alternatief krijgen dat meer doet dan alleen verwijzen naar pagina’s met meer informatie over het prognosemodel van die regio. Het is mogelijk om de eisen voor toegankelijkheid van deze kaart te omzeilen door gebruik te maken van de uitzondering voor kaarten, maar daarvan moet dan wel in de toegankelijkheidsverklaring melding van gemaakt worden.
Het gebruik van die uitzondering zorgt er dan ook voor dat de kaarten op andere pagina’s zoals https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/1--zorg-en-welzijn--breed-, https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/4--ziekenhuizen-en-overige-medisch-specialistische-zorg en https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/13--kinderopvang niet aangepast hoeven te worden om te voldoen. Voor deze drie kaarten geld dat het advies is om wel een toegankelijke tabel met provincienamen en percentages beschikbaar te stellen als alternatief.

Bevinding 2: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staan twee grafieken die niet decoratief zijn. Deze afbeeldingen hebben ook als zij een volledig toegankelijk alternatief hebben nog steeds een tekstalternatief nodig. Visueel staat er een lijngrafiek en een staafdiagram op deze pagina en dat is nu niet duidelijk voor gebruikers die de pagina niet (goed) kunnen zien. Dit komt ook voor op andere pagina’s zoals https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/1--zorg-en-welzijn--breed-, https://prognosemodelzw.nl/dashboard/verantwoordingsdocumentatie/bijlage-a--zorggebruikindicatoren en dergelijke.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op pagina’s https://prognosemodelzw.nl/dashboard/rawdatatable.aspx?tileid=977 en https://prognosemodelzw.nl/dashboard/rawdatatable.aspx?tileid=1 staat een tabel die niet goed is opgemaakt in de code. In de tabel is gebruik gemaakt van het headers-attribuut. Het probleem is dat de verwijzingen niet kloppen. De headers-attributen in de cellen verwijzen naar de verkeerde tabelkop (th-element) en id's komen vaker dan één keer voor. Het is een optie om op de tabelcellen (td-elementen) en tabelkoppen geen headers en id’s te gebruiken. Het aangeven van horizontale relaties gaat automatisch goed als alle cellen in de eerste kolom zijn opgemaakt als tabelkop. Het attribuut scope=”row” kan voor de zekerheid op deze th-elementen gebruikt worden om er voor te zorgen dat hulpsoftware alleen een horizontale relatie aangeeft voor deze tabelkoppen. Het aanpassen van de onjuiste waarden in de headers-attributen is natuurlijk ook een optie.

Bevinding 4: Op pagina’s https://prognosemodelzw.nl/dashboard/rawdatatable.aspx?tileid=977 en https://prognosemodelzw.nl/dashboard/rawdatatable.aspx?tileid=1 staat dat onder de tabel een losse alinea met tekst. De tekst “Eenheid: personen” hoort een relatie met de tabel te hebben. Deze informatie is noodzakelijk om de betekenis van de gegevens in de tabel te begrijpen. Een relatie ontbreekt nu, het is een optie om deze tekst in de caption te plaatsen.

Bevinding 5: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/1--zorg-en-welzijn--breed- staan tabellen die zijn opgemaakt met headers en ids om alle relaties aan te geven. Het advies is om niet iedere cel terug te laten verwijzen naar de tabelkop op rij 1 kolom 1, het is beter om dat alleen te doen voor de cellen in de eerste kolom. Het elke keer presenteren van “Onderwerp” bij de tabelcellen met getallen erin is verwarrend. Het is een advies om voor dit soort eenvoudige tabellen gebruik te maken van het scope-attribuut in plaats van het headers-attribuut. Door de tabelkop “Onderwerp” scope=col te geven is het voor hulpsoftware duidelijk dat deze cel iets zegt over andere cellen in deze kolom. Door een tabelkop als “Zorghulp (niveau 1)” een scope=”row” te geven is het voor hulpsoftware duidelijk dat deze tabelkop alleen horizontaal een relatie aangeeft. Hiernaast is het nodig om de lege rij 2 te verwijderen. Hulpsoftware geeft nu onterecht aan dat het een tabel met 8 rijen is én doordat deze rij een ander aantal cellen bevat voldoet deze ook niet. Voor deze beschrijving is de tabel onder de kop “Arbeidsmarkttekort - zorgberoepen” als voorbeeld gebruikt. Alle tabellen op deze en de andere pagina’s moeten gerepareerd worden om te voldoen.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/jive staat het invoerveld “Wachtwoord”. Dit invoerveld bevat het autocomplete=off attribuut. Dit zou 'current-password' moeten zijn.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/verantwoordingsdocumentatie/bijlage-c--branches, wanneer bezoekers inzoomen naar 400% met schermgrootte 1280 bij 1024, is de tabel niet meer leesbaar. Plaats bijvoorbeeld een scrollbalk direct onder de tabel om de tabel volledig leesbaar te maken. Let op: Deze scrollbalk mag niet over de hele pagina geplaatst worden, alleen onder 2d content die niet voldoende mee kan schalen.

Bevinding 8: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting worden verschillende teksten bij de lijngrafiek en het staafdiagram afgekort met drie puntjes als de tekst niet op één regel past, wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400%. Deze problemen komen ook voor op andere pagina’s zoals https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/1--zorg-en-welzijn--breed-, https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/4--ziekenhuizen-en-overige-medisch-specialistische-zorg, https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/13--kinderopvang en dergelijke.

Bevinding 9: Advies: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/jive is het bij de testresolutie 1280x1024 en 400% zoom niet mogelijk om te scrollen. De knop “Inloggen” staat daardoor niet in beeld. Doordat deze knop wel in beeld komt als een gebruiker er voor kiest om met de tabtoets te navigeren wordt dit niet afgekeurd. Het advies is om het scrollen op deze herschaalde versie van deze pagina wel mogelijk te maken zodat gebruikers die ver in moeten in zoomen en toch nog in staat zijn om de muis te gebruiken de knop “Inloggen” kunnen aanklikken.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/1--zorg-en-welzijn--breed- is het niet mogelijk om bovenstaande waarden voor tekstafstand in te stellen zonder problemen in de tekstuele weergave te veroorzaken. In de lijngrafiek “Arbeidsmarktspanningsindicator” valt bij het aanpassen van deze afstanden een deel van de titel en de tekst “aantal vacatures per 100 werkzoekenden” weg. Dit soort problemen komt meer voor op deze pagina, de hierboven beschreven gevallen zijn enkel voorbeelden. Deze problemen komen ook op andere pagina’s voor zoals https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/4--ziekenhuizen-en-overige-medisch-specialistische-zorg, https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/13--kinderopvang, https://prognosemodelzw.nl/dashboard/verantwoordingsdocumentatie/bijlage-a--zorggebruikindicatoren en dergelijke.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/ komt er een lijst met gebieden in beeld als de toetsenbordfocus op het invoerveld “Vul hier in welke regio u zoekt” land. Het moet mogelijk worden om deze lijst te sluiten zonder dat het nodig is om de toetsenbordfocus te verplaatsen en zonder dat het nodig is om de muis te gebruiken. Het advies is om het mogelijk te maken deze lijst te verbergen door op de escapetoets te drukken.
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/search/?searchstring=smal komt een soortgelijk probleem voor als de toetsenbordfocus land in het invoerveld “Zoeken” met de waarde “smal”. Op dat moment komt een pop-up in beeld en de rest van de pagina wordt donkerder. Het moet mogelijk worden om deze pop-up te sluiten, het advies is om daar escape voor te gebruiken. Nu kan de zoekterm wel verwijderd worden, maar de rest van de pagina blijft donker.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: De pagina https://prognosemodelzw.nl/jive heeft met “Prognosemodel ZW” geen goede paginatitel. Het advies is om deze paginatitel aan te passen naar bijvoorbeeld “Inloggen online tool | Prognosemodel Zorg en Welzijn”.
Het gebruik van scheidingstekens in paginatitels heeft een lichte voorkeur boven het gebruik van koppeltekens. Koppeltekens worden in sommige gevallen door software geïnterpreteerd als minteken en dan ook als minteken gepresenteerd in de titel.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staat onder de automatisch openklappende knop “Deel een link” de link “Link”. Bij het activeren van deze link komt er een pop-up met de tekst “Deel een link” in beeld. In die pop-up staat de knop “Sluiten”. Bij het activeren van die sluiten-knop moet de toetsenbordfocus op een logische plaats landen in de onderliggende pagina om te voldoen. De toetsenbordfocus in dat geval laten landen aan het begin van de pagina is niet correct. Bij het annuleren van dit delen moet de focus teruggaan naar de serie links onder de openstaande knop “Deel een link”. De focus kan bijvoorbeeld landen op de link “Link” in het openstaande menu. Na het activeren van de link “Mail” opent een ander programma en blijft de toetsenbordfocus terecht op de link “Mail” van deze pagina staan. Dit probleem komt voor op alle pagina’s met dit type link om de pagina te delen met een link.

Bevinding 14: Nieuwe bevinding naar aanleiding van het oplossen van een eerdere bevinding:
Op onder andere pagina komt een skiplink voor die naar 'Inhoud' verwijst. Wanneer een bezoeker daar op klikt, krijgt vervolgens het hele blok op de pagina zichtbare focus, terwijl dit geen interactief element is. Verwijs naar de skiplink zonder focus te plaatsen op het blok element en zonder zichtbare focus.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/verantwoordingsdocumentatie/bijlage-a--zorggebruikindicatoren staan meerdere links met de naam “Iframe link”. Het linkdoel van deze links is niet duidelijk. Deze links openen de betreffende grafiek in een nieuw tabblad. Het advies is dan ook om deze links een naam te geven die duidelijk maakt welke grafiek in een nieuw tabblad geopend wordt. Een link heeft niet automatisch context met een bovenstaande tekst of kop, er moet meer zijn dan dat voordat de context voldoende is om het linkdoel te bepalen.

Bevinding 16: Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staat onderaan de unieke content de link “Volgende”. Deze link heeft geen context met andere content op deze pagina. Het linkdoel van deze link is daarmee niet duidelijk.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staat twee keer de onzichtbare link “Toon toegankelijke tabelgegevens (opent in een nieuw venster)”. Zorg ervoor dat er geen onzichtbare interactieve elementen focus krijgen. Maak ze zichtbaar, bijvoorbeeld met een icoon of een tekst.

Bevinding 18: Nieuwe bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staat aan de linkerzijde een aantal uitklapbare knoppen met de naam “Toon onderliggende thema's”. Wanneer deze eenmaal uitgeklapt zijn, verdwijnt de zichtbare focus indicator. Zorg ervoor dat het zichtbaar blijft waar de toetsenbordfocus zich bevindt.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole.
Op pagina https://prognosemodelzw.nl/dashboard/stories-dashboard/samenvatting staan in de rechter grafiek twee interactief elementen die geen naam hebben. Het gaat om de kleine grijze en de kleine zwarte driehoek die het mogelijk maken om te scrollen in de legenda.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-19 18:26:57 v2.4-011