Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Provincie Noord-Brabant

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Provincie Noord-Brabant
Datum 25 september 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
- De content van alle pagina's op brabant.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op brabant.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 14

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op https://www.brabant.nl/ in het blok "Uitgelicht" heeft een van de afbeeldingen in de nieuwsblokken alt-tekst. De andere afbeeldingen niet. Ofwel zijn alle huidige afbeeldingen in dit deel informatief (en dan hebben alle afbeeldingen alt-tekst nodig) of decoratief (dan dient het alt-attribuut leeg te zijn). Bepaal het type afbeelding en pas de code daarop aan. Gebruik in de toekomst zeker de alt-keuzeboom: https://www.200ok.nl/tips/afbeeldingen/

Bevinding 2: De kaart "Bijlage Regeling tegemoetkoming waterschade (png, 393 kB)" met waterschade die gelinkt wordt op https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/financiele-regeling-wateroverlast-2021/ heeft geen toegankelijk alternatief. Leg op de pagina duidelijk het schadegebied uit en welke gemeenten tot welk schadegebied horen. Zo kan de informatie overgebracht worden naar hulpsoftware.

Bevinding 3: De kaart op https://www.brabant.nl/onderwerpen/verkeer-vervoer/wegen-infraprojecten-brabant/n639-chaam/ heeft geen alt-tekst. Kaarten en diagrammen hebben daarnaast ook een uitgebreide beschrijving nodig omdat deze complexe afbeeldingen zijn. Onder complexe afbeeldingen vallen: grafieken; diagrammen en illustraties waar de tekst op de pagina er vanuit gaat dat de gebruiker de afbeelding kan zien en begrijpen.; kaarten die locaties tonen of andere informatie tonen zoals weerinformatie. In deze gevallen is een tweedelig tekstalternatief nodig: a) de korte omschrijving om de afbeelding te identificeren en (indien nodig) de locatie aan te geven van de uitgebreide beschrijving en b) de uitgebreide beschrijving, die alle belangrijke en essentiële informatie uit de afbeelding tekstueel weergeeft. Geef in de alt-tekst mee dat er een uitgebreide beschrijving aanwezig is. Creëer een paragraaf die alle essentiële en belangrijke informatie uit de afbeelding bevat. Dit geldt ook voor de infographics in de PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/9428/uitvoeringsagenda_data-economie_2021-2023.pdf bijvoorbeeld op pagina 9.

Bevinding 4: Op https://www.brabant.nl/onderwerpen/verkeer-vervoer/wegen-infraprojecten-brabant/n639-chaam/ heeft het logo van de Bouwapp geen alternatieve tekst. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten. Verzorg alt-tekst voor dit logo.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op de pagina https://www.brabant.nl/onderwerpen/cultuur-erfgoed-sport-vrijetijd/erfgoed-verhalen/hollandse-waterlinies/#download-169044 is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld de sprekersinformatie aan het begin en de logo's aan het eind. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5. Dit adviseren we ook voor de video op.

Bevinding 6: Advies: voor de video op https://www.brabant.nl/onderwerpen/cultuur-erfgoed-sport-vrijetijd/erfgoed-verhalen/hollandse-waterlinies/#download-169044 adviseren we om een transcriptie toe te voegen om de video toegankelijk te maken voor doofblinden.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de pagina https://www.brabant.nl/onderwerpen/cultuur-erfgoed-sport-vrijetijd/erfgoed-verhalen/hollandse-waterlinies/#download-169044 is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld de sprekersinformatie aan het begin en de logo's aan het eind. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: De PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/9428/uitvoeringsagenda_data-economie_2021-2023.pdf heeft een niet correcte koppenstructuur. Een kop 3 wordt gevolgd door een kop 1 op de titelpagina en op andere pagina's wordt een h2 gevolgd door een h5 of h6. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde, zodat bezoekers met een screenreader zich een goed beeld van de structuur van het document kunnen vormen. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken.

Bevinding 9: De PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/9428/uitvoeringsagenda_data-economie_2021-2023.pdf bevat zaken die niet of niet correct getagd zijn. Enkele voorbeelden: zo is de QR-code niet getagd, de inhoudsopgave is niet getagd als een inhoudsopgave, de lijsten op pagina 9 en 11 is niet getagd als een lijst (maar gewoon paragrafen) en de tabel op pagina 10 is niet getagd als een tabel. Verder is de innovatiepiramide MKB op pagina 14 niet getagd. Verdere voorbeelden van problemen met de tags in deze PDF worden niet gegeven.

Bevinding 10: De inhoudsopgave van de PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/7959/bestuursakkoord_2023_2027.pdf is niet getagd. Inhoudsopgaves helpen bezoekers met hulpsoftware de structuur van het document te begrijpen en naar specifieke hoofdstukken te gaan die ze interessant vinden. Tag de inhoudsgave om dit op te lossen.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Het huidige menu-item wordt enkel door een verschil van achtergrondkleur aangemerkt. Dit heeft impact op kleurenblinden en slechtzienden. Gebruik naast een kleurverschil nog een andere methode om het verschil tussen het huidig menu-item en de anderen duidelijk te maken, zoals bijvoorbeeld onderstrepen.

Bevinding 12: De kaart "Bijlage Regeling tegemoetkoming waterschade (png, 393 kB)" met waterschade die gelinkt wordt op https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/financiele-regeling-wateroverlast-2021/ werkt enkel met kleur om de getroffen gebieden te koppelen aan de gebiedsomschrijvingen in de legenda. Dit heeft impact op kleurenblinden. Gebruik ook bijvoorbeeld een patroon (naast kleur) om het onderscheid duidelijker te maken.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: De PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/9428/uitvoeringsagenda_data-economie_2021-2023.pdf bevat zaken die onvoldoende contrast bieden. Zo is er de kleurencombinatie donkergroen (HEX #026E78) en lichtgroen (HEX #CBDFE2) met een contrastverhouding van 4,3:1 (waar het minimaal 4,5:1 moet zijn), de combinatie donkergroen (HEX #009AA3) en wit (met een contrastverhouding van 3,4:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn), de combinatie donkergroen (HEX #009AA3) en blauwgroen (HEX #08485B) met een contrastverhouding van 2,9:1 (waar het minstens 4,5:1 moet zijn). Ook de combinatie van oranje (HEX #EC6F18) en lichtoranje (HEX #F7C4A4) is onvoldoende (een contrastverhouding van 2,1), de combinatie van oranje (HEX #F19176) met wit (een contrastverhouding van 2,3:1). grijs (HEX #ECECEC) en oranje (HEX #EB6509) met een contrastverhouding van 2,8:1 levert problemen op. Donkere tekst met groenwaarden HEX #009AA3 (contrastverhouding van 3:1), HEX #60ACB5 (contrastverhouding van 3,9:1) en als laatste de combinatie donkergroen met lichtoranje (HEX #026E78 en HEX #FAD0C2, contrastverhouding van 4,2:1) is ook problematisch voor slechtzienden en kleurenblinden. Normale tekst vereist een contrastverhouding van 4,5:1. Grote tekst vereist een contrastverhouding van 3:1. Grote tekst wordt gedefinieerd als 18pt (24 CSS-pixels) met een normaal lettertypegewicht of 14pt (18,67 CSS-pixels) vette tekst (font-weight minstens 700). Pas de kleuren aan om dit op te lossen. Enkele van deze kleurencombinaties komen ook in de PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/7959/bestuursakkoord_2023_2027.pdf voor.

Bevinding 14: In de PDF https://www.brabant.nl/publish/pages/7959/bestuursakkoord_2023_2027.pdf is de kleurencombinatie groen (HEX #13A538) en wit onvoldoende contrastrijk (3,2:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-10-05 17:23:20 v2.4-011