Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Rapport aardgaswinning ‘Groningers boven gas’

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl
Datum 6 april 2023
Scope van de website Binnen de scope van dit onderzoek vallen:
  • Alle pagina's op rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl
  • Alle pdf's op rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl
Buiten de scope van dit onderzoek vallen:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 67

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat het logo van de Tweede kamer. Via de CSS eigenschappen heeft deze afbeelding display: none; ontvangen, hierdoor is deze afbeelding verbogen voor hulpsoftware. Deze afbeelding is informatief en mag daarom niet verbogen zijn voor hulpsoftware. Verwijder de CSS eigenschap display: none; om dit probleem op te lossen.

Bevinding 2: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster staat een afbeelding met de alternatieve tekst 'alt text'. Deze alternatieve tekst omschrijft de afbeelding niet. Het gaat hier om een decoratieve afbeelding, daarom zou het al voldoende zijn om de afbeelding een leeg alt-attribuut te geven. Los dit probleem op door de decoratieve afbeelding een alternatieve tekst te geven die de afbeelding omschrijft of geef het img-element een leeg alt-attribuut.
Dit probleem komt ook voor in andere vensters.

Bevinding 3: In het venster 'Achtergrondinformatie schade en versterking' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staan in verschillende tabellen verwijzingen naar voetnoten, bijvoorbeeld in tabel 'Tabel VIII.2 Aantal en kosten fysieke schademeldingen bij TCMG en IMG'. Om de verwijzing naar de voetnoot te maken wordt gebruikt gemaakt van een asterisk (*). Sommige voorleessoftware lezen de asterisk niet voor, daarom heeft het een alternatieve tekst nodig. Maak bijvoorbeeld gebruik van een screenreader only-tekst om de asterisk een alternatieve tekst te geven.

Bevinding 4: In het navigatiemenu achter de knop 'Menu' op bijvoorbeeld pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen, staan links met daarvoor een downloadicoon. Dit icoon geeft informatie en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Ook is het icoon met CSS op de pagina geplaatst, hierdoor kan het voorkomen dat het icoon wegvalt als bezoekers gebruikmaken van eigen CSS of wanneer de CSS niet goed wordt geladen. Zorg ervoor dat informatieve iconen niet via CSS op de pagina worden geplaatst. Plaats het icoon via HTML op de pagina, bijvoorbeeld met het img- of svg-element, en geef het een alternatieve tekst.

Bevinding 5: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn staat aan de linkerzijde een afbeelding 'Grafiek met productie, gasbaten en aardbevingen'. De informatie binnen deze grafiek is niet beschikbaar voor slechtziende en blinde bezoekers. Zorg voor een tekstueel alternatief, het liefst als platte tekst op de pagina, zodat deze ook beschikbaar is voor slechtziende bezoekers die geen voorleessoftware gebruiken.

Bevinding 6: In de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf wordt gebruik gemaakt van kleur om pagina's te koppelen aan de legenda op pagina 8. Voor deze kleuren op de pagina's is geen alternatieve tekst, zie bijvoorbeeld pagina 21. Zorg dat er voor blinde bezoekers een alternatief is voor de kleur die het onderwerp van de pagina aangeeft. Dit kan bijvoorbeeld door het onderwerp in tekst op de pagina te plaatsen.

Bevinding 7: De PDF https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/static/PEAG-Inzicht.pdf bestaat volledig uit een afbeelding van tekst. De tekst op deze afbeelding is niet beschikbaar voor gebruikers van hulpsoftware (zie succescriterium 1.4.5) en er is geen tekstalternatief beschikbaar. Plaats de tekst op de afbeelding als gewone tekst in het document, of geeft de afbeelding een alternatieve tekst.

Bevinding 8: Advies: Op meerdere pagina's staan infographics, zoals op de hoofdpagina onder 'Schade en versterking', en grafieken, zoals 'Figuur V.1 Ontwikkeling personeelsformatie SodM 1995-2021' in het venster 'Toezicht'. Deze afbeeldingen hebben een goede alt-tekst gekregen. Echter gebruiken niet alle slechtziende bezoekers voorleessoftware. Zij zullen dan moeite hebben met het lezen van de teksten en/of informatie op de afbeelding, maar niet de alt-tekst meekrijgen. Overweeg om de alternatieve tekst als platte tekst op de pagina aan te bieden, eventueel verborgen onder een uitklapbaar gedeelte, zodat de tekst ook voor deze doelgroep beschikbaar is.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster staan quotes die niet zijn opgemaakt met aanhalingstekens, hierdoor zijn de quotes niet te herkennen voor hulpsoftware. Maak de quotes bijvoorbeeld op met het blockquote-element om ervoor te zorgen dat hulpsoftware deze herkent als quotes.

Bevinding 10: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster zijn teksten schuingedrukt gemaakt met het em-element. Het em-element is niet geschikt voor de opmaak van teksten. Het heeft namelijk een semantische waarde; het geeft aan hulpsoftware aan dat een tekst nadruk nodig heeft bij uitspraak. Daarom mag het em-element niet worden gebruikt voor de opmaak van teksten en mag het alleen op één of enkele woorden worden geplaatst. Verwijder het em-element van de schuingedrukte teksten en maak deze op een andere manier op, bijvoorbeeld door gebruik te maken van CSS eigenschappen.
Het em-element wordt in meerdere vensters gebruikt om teksten schuingedrukt mee te maken, bijvoorbeeld in het venster 'Toezicht' en 'Gasbaten'.

Bevinding 11: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster staat de tabel 'Tabel I.2 Aantal acuut onveilige situaties in de periode 2016-2022'. Deze tabel heeft een leeg th-element. Th-elementen moeten altijd content bevatten omdat dit koppen zijn voor andere cellen in de tabel. Verwijder het lege th-element uit de tabel of verander dit in een td-element.

Bevinding 12: In het venster 'Het gasgebouw' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat de complexe tabel 'Tabel II.1 College van Beheer Maatschap en College Gedelegeerde Commissarissen'. Om deze tabel begrijpelijk te maken voor mensen die gebruikmaken van hulpsoftware (zoals voorleessoftware) moet het bereik van de kopcellen zijn aangegeven. Geef het bereik van de kopcellen aan door gebruik te maken van het scope-attribuut of door de cellen aan elkaar te koppelen met headers- en id-attributen.

Bevinding 13: In het venster 'Gasbaten' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staan koppen die niet zijn opgemaakt met een kop-element, bijvoorbeeld de kop '1. Verschillen in definitie (afbaken van de toerekening)'. Hierdoor is het voor hulpsoftware niet duidelijk dat deze tekst een kop is voor de onderstaande content, wat visueel wel wordt overgebracht. Zorg ervoor dat visuele koppen zijn opgemaakt met een kop-element.
Dit probleem komt ook voor in het venster 'Toezicht' bij koppen zoals '2016'.

Bevinding 14: In het venster 'Gasbaten' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat een opsomming onder de kop 'De mogelijke waarde van de gasbaten van alle velden: 1671 miljard euro'. Zorg ervoor dat alle opsommingen zijn opgemaakt met een lijst-element, in dit geval moet een ol-element worden gebruikt.
Dit probleem komt meerdere keren voor in het venster 'Gasbaten' en andere vensters, bijvoorbeeld de vensters 'Aansprakelijkheid en zorgplicht' en 'Achtergrondinformatie schade en versterking'.

Bevinding 15: De volgende bevindingen gaan over de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek1.pdf:

Bevinding 16: De volgende bevindingen gaan over de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf:

Bevinding 17: De volgende bevindingen gaan over de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-before-gas_conclusions-and-recommendations.pdf:

Bevinding 18: Advies: In de codelaag van de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf komen lege P-tags voor. Sommige screenreaders lezen deze tags voor als 'leeg'. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers. Vermijd daarom het gebruik van lege P-tags in de codelaag.

Bevinding 19: Advies: In de onderzochte PDF's (met uitzondering van de infographic) is het voorblad niet gecodeerd. Er is een toegankelijk alternatief doordat de teksten een aantal pagina's verderop nogmaals gepubliceerd zijn en daar wel gecodeerd zijn. Echter geeft het voorblad duidelijk weer waar het document over gaat, en is het verwarrend dat dit pas een aantal pagina's verderop duidelijk wordt voor blinde of slechtziende bezoekers.
Voorzie daarom de teksten op het voorblad van tags.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: In het venster 'Achtergrondinformatie schade en versterking' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staan in verschillende tabellen verwijzingen naar voetnoten, bijvoorbeeld in tabel 'Tabel VIII.2 Aantal en kosten fysieke schademeldingen bij TCMG en IMG'. Voor bezoekers die gebruikmaken van een screenreader is het lastig om de koppeling te maken tussen de verwijzing en de voetnoot. Daarom is het belangrijk dat screenreaders de voetnoot direct na de verwijzing voorlezen. Zorg ervoor dat de voetnoot in de code direct na de verwijzing is geplaatst, of maak bijvoorbeeld gebruik van een meer informatie knop.

Bevinding 21: In de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn zijn verschillende problemen gevonden met de volgorde waarin content door screenreaders wordt voorgelezen:

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: In het venster 'Gasbaten' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat een grafiek (Figuur III.1 Gasbaten alle velden: absoluut per jaar en als percentage van het bbp) waarin informatie in de legenda wordt gekoppeld aan de grafiek door middel van kleur. Mensen die kleuren niet goed kunnen waarnemen zullen moeite hebben om de legenda te koppelen aan de grafiek. Zorg ervoor dat informatie ook op een kleuronafhankelijke manier wordt gekoppeld, bijvoorbeeld door een patroon te gebruiken.
Kleur wordt ook in andere grafieken gebruikt om informatie te koppelen, bijvoorbeeld bij de grafiek 'Figuur III.3 De gasbalans van Nederland' in hetzelfde venster of in de tijdlijn op https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn.
Ook de PDF's bevatten grafieken waarin kleur wordt gebruikt om informatie over te brengen, bijvoorbeeld in de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf op pagina 126.

Bevinding 23: In de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf wordt gebruik gemaakt van kleur om elk hoofdstuk in te delen naar de onderwerpen die zijn geplaatst in de legenda op pagina 8. Mensen die kleuren niet of niet goed kunnen zien kunnen de informatie in de legenda niet koppelen aan de pagina's die deze kleuren hebben gekregen. Zorg ervoor dat informatie op een kleuronafhankelijke manier wordt overgebracht, bijvoorbeeld door de onderwerpen die aanbod komen in tekst op de desbetreffende pagina's te plaatsen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster staan blauwe teksten (HEX #47A1B7) op een lichtblauwe achtergrond (HEX #EFF3F4). De contrastverhouding is hier 2,6:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit contrastprobleem komt voor in meerdere vensters.

Bevinding 25: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat de witte tekst 'Thema's in beeld' op een blauwe achtergrond (HEX #8CBCC9). De contrastverhouding is hier 2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Deze kleurencombinatie komt meerdere keren op de website voor, bijvoorbeeld ook op https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/ (ingezoomde weergave).

Bevinding 26: In de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek1.pdf staat meerdere keren de tekst "Groningers boven gas" waarbij de laatste twee woorden een gradiëntkleur hebben. Deze kleur heeft een te lage contrastwaarde met zowel de donkerblauwe als de witte achtergrond, namelijk tussen de 1,9:1 en 2,0:1. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn.
Dit geldt ook voor de gradiënt in andere PDF's, zoals in https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf . Hier is het contrast tussen de 1,3:1 en 1,4:1.

Bevinding 27: In de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek1.pdf wordt gebruik gemaakt van een lichtblauwe tekst (HEX #46A0B6) op een witte achtergrond, bijvoorbeeld op pagina 21. Deze tekst heeft onvoldoende contrast. De contratsverhouding is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor in de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek3-2012-2017.pdf en de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-before-gas_conclusions-and-recommendations.pdf.

Bevinding 28: In de afbeelding op pagina 88 van de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek1.pdf staat witte tekst op een grijze achtergrond (HEX #828589). De contratsverhouding van deze tekst is 3,7:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-before-gas_conclusions-and-recommendations.pdf.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: In het venster 'Gasbaten' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat een afbeelding van een tabel (Tabel III.6 Overzichtstabel van kosten schade en versterken uit Miljoenennota 2023). Afbeeldingen van teksten kunnen niet worden aangepast om de tekst leesbaar te maken voor mensen met slecht zicht. Ook wordt de tekst op de afbeelding niet voorgelezen door voorleessoftware. Zorg ervoor dat afbeeldingen van tekst niet worden gebruikt. Plaats de tabel met HTML op de pagina.

Bevinding 30: In de PDF op pagina https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-boven-gas_boek1.pdf staan meerdere afbeeldingen van tekst, bijvoorbeeld op pagina's 2 en 3, en op pagina 86. De teksten op deze afbeeldingen worden niet voorgelezen door screenreaders. Ook is de tekst op de afbeeldingen niet aanpasbaar voor mensen met slechtzicht of dyslexie. Gebruik daarom geen afbeeldingen van tekst, plaatst deze teksten als gewone tekst in het document.
Dit probleem komt ook voor in andere PDF's, bijvoorbeeld in de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-before-gas_conclusions-and-recommendations.pdf.

Bevinding 31: De PDF https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/static/PEAG-Inzicht.pdf is een afbeelding met daarin tekst. De tekst wordt niet voorgelezen door screenreader en is daardoor niet beschikbaar voor mensen die het scherm niet kunnen zien. Ook is er geen alternatieve tekst voor deze afbeelding (zie succescriterium 1.1.1). Daarnaast kan de tekst niet worden aangepast voor mensen met slecht zicht of dyslexie. Zorg ervoor dat de tekst op de afbeelding als gewone tekst in het document wordt geplaatst. Ook moet deze tekst correct worden gecodeerd in de codelaag.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Wanneer bezoekers bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels inzoomen tot 400% is het niet meer mogelijk om horizontaal naar beneden te scrollen op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/. Hierdoor is de website moeilijk te gebruiken voor mensen die moeten inzoomen, bijvoorbeeld vanwege slechtzicht. Zorg ervoor dat geen functionaliteiten verloren gaan wanneer bezoekers inzoomen op een pagina. Let op dat mogelijk andere toegankelijkheidsproblemen die nu niet zichtbaar zijn op de pagina voorkomen bij inzoomen.
Dit probleem komt voor op https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn.

Bevinding 33: Opmerking: Wanneer bezoekers bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels wordt ingezoomd tot 400% op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen, is het deel van de schermweergave waarin content wordt getoond erg klein. Dit komt door de grootte van de sticky header. Hierdoor is de inhoud van de pagina niet goed leesbaar voor sommige bezoekers.
Dit probleem komt ook voor op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/themas.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. De sluitknop van dit venster is een witte X op een blauwe achtergrond (HEX #8CBCC9). Het contrast van deze X op de achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Deze sluitknop staat in alle vensters.

Bevinding 35: In het venster 'Gasbaten' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat de grafiek 'Figuur III.1 Gasbaten alle velden: absoluut per jaar en als percentage van het bbp'. In deze grafiek hebben de oranje staven (HEX #E3A752) een contrastverhouding van 2,1:1 op de witte achtergrond, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor in andere grafieken, bijvoorbeeld in 'Figuur III.2 Overheidssaldo 2001-2020 'met en zonder gasbaten’' in hetzelfde venster.

Bevinding 36: In het venster 'Gasbaten' op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat de grafiek 'Figuur III.3 De gasbalans van Nederland'. De gele kleur (HEX #F9CA27) die in deze grafiek is gebruikt heeft een te laag contrast. Op de witte achtergrond is de contrastverhouding 1,5:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 37: Op de pagina's https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen en https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn staan horizontale scrollbalken. Deze scrollbalken (HEX #EFF3F4) hebben onvoldoende contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,1:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 38: De gele kleur (HEX #E3A753) die in de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn wordt gebruikt voor knoppen heeft een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 2,1:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Deze kleurencombinatie wordt ook gebruikt in vensters voor de sluitknop.

Bevinding 39: In de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn wordt een blauwe kleur (HEX #47A1B7) gebruikt voor knoppen. Deze kleur heeft een te laag contrast op de witte achtergrond. De contratsverhouding is hier 2,9:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Deze kleurencombinatie wordt ook gebruikt voor sluitknoppen in vensters.

Bevinding 40: In de afbeelding "Grafiek met productie, gasbaten en aardbevingen" op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn worden kleurcombinaties gebruikt die een te lage contrastwaarde geven. Bijvoorbeeld de kleuren voor de Aardbevingswaarden van M=0-1,0; 1,0-1,5 en 1,5-2 hebben een contrastwaarde van tussen de 1,2:1 en 1,6:1 op de lichtgele achtergrond. De oranje lijn op de lichtgele achtergrond heeft een contrastwaarde van 2,0:1. Het contrast moet minimaal 3,0:1 zijn. Verhoog het contrast, of zorg voor een toegankelijk alternatief.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Wanneer bezoekers de stijleigenschappen van de tekst aanpassen naar de eigenschappen die staat omschreven bij dit succescriterium, komt op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn tekst over andere content heen te staan. De tekst 'Tijdlijn: de gevolgen van de aardgaswinning van 1959 tot nu' komt over de knoppen die gelabeld zijn met jaartalen te staan, bijvoorbeeld de knop '1959-1993'. Zorg ervoor dat content niet over elkaar komt te staan wanneer bezoekers de stijleigenschappen van tekst aanpassen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staan verschillende knoppen en links die niet te bedienen zijn met het toetsenbord. Het gaat hier bijvoorbeeld om de knop 'Inleiding' en de link 'Download infographics'. Zorg ervoor dat alle elementen die met het toetsenbord te bedienen zijn ook te bereiken en bedienen zijn met het toetsenbord.
Het is wel mogelijk om deze knoppen te bedienen wanneer bezoekers gebruikmaken van een screenreader en met de pijltoetsen over de pagina navigeren.

Bevinding 43: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster staat de tabel 'Tabel I.2 Aantal acuut onveilige situaties in de periode 2016-2022' die een horizontale scrollbalk heeft. Deze balk is niet te bedienen met het toetsenbord. Hierdoor kunnen toetsenbordgebruikers de verbogen content in de tabel niet zichtbaar maken. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen ook te bedienen zijn met het toetsenbord.
Dit probleem komt ook voor bij andere tabellen, bijvoorbeeld ook bij de tabel 'Tabel III.1 Uitkomsten scenario's Algemene Rekenkamer' in het venster 'Gasbaten' en bij tabellen in het venster 'Achtergrondinformatie schade en versterking'.

Bevinding 44: In de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-04/Groningers-boven-gas_boek1.pdf staat op pagina 117 een link die niet te bedienen is met het toetsenbord maar wel met de muisaanwijzer. Dit komt omdat de link niet correct is opgemaakt in de codelaag (zie ook succescriterium 1.3.1). Zorg ervoor dat deze link te bedienen is met het toetsenbord.
Dit probleem komt ook voor op pagina 111 van de PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-before-gas_conclusions-and-recommendations.pdf.

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen komt automatisch bewegende content voor. Voor sommige bezoekers kan bewegende content op het scherm afleidend werken, bijvoorbeeld voor mensen met bepaalde cognitieve beperkingen. Zorg er daarom voor dat wanneer content automatisch beweegt, er een mechanisme is waarmee bezoekers deze beweging kunnen pauzeren, stoppen of verbergen. Een andere mogelijke oplossing is het verwijderen van de bewegende content.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: De pagina's https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen en https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn hebben beide de paginatitel 'Groningers boven gas | Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen'. Elke url heeft een unieke paginatitel nodig. Pas daarom de paginatitel van https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn aan.

Bevinding 47: De PDF https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/static/PEAG-Inzicht.pdf heeft geen documenttitel. Een documenttitel is belangrijk voor gebruikers die het scherm niet kunnen zien omdat het aan hen aangeeft wat het hoofdonderwerp van het document is. Ook kunnen mensen het bestand herkennen aan de documenttitel in de tabbladen. Zorg er daarom voor het de PDF een goede documenttitel krijgt en dat deze wordt getoond bij het openen van het bestand.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Wanneer bezoekers voor het eerst op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen komen staat er een 'Welkom' venster op het scherm. Voor toetsenbordgebruikers is het mogelijk om de focus te plaatsen op de achterliggende pagina terwijl dit venster voor de pagina staat. Hierdoor weten ziende toetsenbordgebruikers niet welk element focus heeft. Zorg ervoor dat wanneer vensters voor de pagina staan de toetsenbordfocus hierin blijft tot de bezoeker het venster afsluit.
Dit probleem komt ook voor bij andere vensters op deze pagina, zoals bij de vensters die verschijnen bij de 'Inleiding' (onder het menu) of bij 'Welzijn en gezondheid Groningers' (onder 'Thema's in beeld').

Bevinding 49: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat een knop met de toegankelijke naam 'Menu'. Achter deze knop zit een menu verstopt. Wanneer het menu nog is ingeklapt achter de knop is het voor toetsenbordgebruikers mogelijk om focus te plaatsen op de links in dit menu. Zorg ervoor dat het alleen mogelijk is om focus te plaatsen op elementen die visueel zichtbaar zijn, in een nog ingeklapt menu moeten bezoekers geen focus kunnen plaatsen.
Op deze pagina is het mogelijk om ook focus te plaatsen op andere visuele verborgen elementen, bijvoorbeeld in de vensters die nog achter de knoppen 'Inleiding', 'Conclusies' en 'Aanbevelingen' verbogen zijn. Zorg ervoor dat visueel verbogen elementen pas focus krijgen wanneer deze op het scherm te zien zijn.

Bevinding 50: Wanneer bezoekers inzoomen tot 110% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels verandert de lay-out van pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/. Content verdwijnt achter knoppen zoals de knop 'Conclusies & aanbevelingen'. Wanneer deze knoppen worden geactiveerd verschijnt content op de pagina, maar de toetsenbordfocus wordt niet direct op het eerste bedienbare elementen in deze content geplaatst. De toetsenbordfocus lijkt nog op de achterliggende pagina te staan voordat het op de nieuw verschenen content wordt geplaatst. Zorg ervoor dat wanneer nieuwe content met bedienbare elementen verschijnt, de toetsenbordfocus hier direct op wordt geplaatst.

Bevinding 51: De volgorde waarop elementen in de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn focus krijgen zit de bediening van deze tijdlijn in de weg. De kolommen in de tijdlijn krijgen één voor één focus, waarbij de focusvolgorde in de kolom van boven naar beneden gaat. Hierdoor kunnen toetsenbordgebruikers, wanneer zij bijvoorbeeld zijn aangekomen bij de '+' knop bij 1960 niet direct focus plaatsen op de bijbehorende gebeurtenissen. Zorg ervoor dat de focusvolgorde in de tijdlijn ervoor zorgt dat toetsenbordgebruikers alle gebeurtenissen bij een jaartal achterelkaar kunnen bedienen.

Bevinding 52: Advies: Wanneer bezoekers met de tabtoets over pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen navigeren en bij de knop 'Tijdlijn' zijn aangekomen, wordt de focus daarna geplaatst op de pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn. Dit kan verwarrend zijn voor sommige toetsenbordgebruikers, omdat ze plots op een andere pagina terecht komen. Zorg ervoor dat focus niet wordt geplaatst op een nieuwe pagina zonder dat een actie uitvoeren, zoals het activeren van een link.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 53: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen is het logo van de tweede kamer opgemaakt als link. Deze link heeft geen toegankelijke naam. Normaal gesproken zou deze link een toegankelijke naam krijgen via de alternatieve tekst op de afbeelding, maar omdat de afbeelding verbogen is (zie succescriterium 1.1.1) wordt de alternatieve tekst niet doorgegeven aan de link. Een mogelijk oplossing voor dit probleem is om het logo niet meer te verbergen.

Bevinding 54: Advies: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen zijn de teksten 'Groningers boven gas' en 'Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen' opgemaakt als links. Deze links verwijzen naar de pagina waar de bezoekers zich op dat moment op bevindt. Op de enige andere pagina van deze website, https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn, zijn deze teksten niet opgemaakt als links. Daarom kan het verwarrend zijn dat deze teksten op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen zijn opgemaakt als links. Omdat deze links geen toegevoegde waarde hebben is het beter om de links te verwijderen door het a-element van de teksten te halen.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen bij 'Thema's in beeld' klikken op 'Welzijn en gezondheid Groningers' verschijnt een venster in beeld. In dit venster staan knoppen die de toegankelijke naam 'i' hebben. Dit omschrijft de functie van de knoppen niet. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam duidelijk maakt dat de knop meer informatie toont. Het zou ideaal zijn als de toegankelijke naam ook aangeeft waarover de knop meer informatie toont.
Deze knoppen komen voor in meerdere vensters.

Bevinding 56: In de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn staan knoppen die een plus-icoon (+) als toegankelijke naam hebben. Dit omschrijft niet goed wat de knop doet. Deze knoppen hebben via het title-attribuut wel aanvullende informatie gekregen, maar dit wordt niet meegenomen in de toegankelijke naam van de knop. Dit komt doordat de + die binnen het button-element staat het title-attribuut overschrijft voor de toegankelijke naam. Zorg ervoor dat de knoppen een goede toegankelijke naam krijgen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label.

Bevinding 57: Wanneer het menu op onder andere pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen is geopend, verandert de menuknop in een sluitknop. De toegankelijke naam van deze knop blijft 'Menu', wat de functie van de knop niet goed omschrijft. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam van de knop mee verandert met de functie.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 58: In de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn is het niet zichtbaar wanneer de gekleurde knoppen focus hebben. Zorg ervoor dat het altijd zichtbaar is wanneer elementen focus hebben, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een focusrand.

Bevinding 59: Advies: Wanneer toetsenbordfocus wordt geplaatst op sommige elementen, zoals de menuknop op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen, wordt dit aangegeven met een dunne, gestippelde focusrand. Voor sommige bezoekers is deze focusrand niet goed te zien. Ook worden de eisen voor de dikte van een focusrand strenger in de WCAG 2.2, zie https://w3c.github.io/wcag/understanding/focus-appearance.html. Het is daarom beter om het uiterlijk van de focusrand aan te passen en ervoor te zorgen dat het voldoende contrast heeft met de achtergrond.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 60: In de eigenschappen van de PDF https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/static/PEAG-Inzicht.pdf is geen taal ingesteld. Zorg ervoor dat PDF's een taal hebben ingesteld. Deze taalinstelling moet overeenkomen met de hoofdtaal dat is gebruikt in het document.

Bevinding 61: De PDF https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/2023-02/Groningers-before-gas_conclusions-and-recommendations.pdf is bevat grotendeels Engelse content maar heeft een Nederlandse taalinstelling. Hierdoor wordt het document niet correct voorgelezen door screenreaders. Zorg ervoor dat het document een Engelse taalinstelling krijgt in de documenteigenschappen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 62: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen is het attribuut aria-expanded geplaatst op div-elementen zonder een rol. Het aria-expanded attribuut mag alleen worden gebruikt op elementen met een bepaalde rol, zoals button of checkbox. Hierbij mag het attribuut ook alleen worden gebruikt om aan te gegeven of het element is ingeklapt of uitgeklapt. Zorg ervoor dat aria-expanded correct wordt gebruikt en verwijder het van div-elementen die niet de juiste rol voor dit attribuut hebben.

Bevinding 63: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn zijn knoppen opgemaakt met role=tab, bijvoorbeeld de knop met de toegankelijke naam 'Versterking'. Wanneer elementen de rol tab hebben moeten deze afstammen van een element met de rol tablist. Zorg ervoor dat alle knoppen met de rol tab in een element worden genest met de rol tablist.

Bevinding 64: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen is het logo van de Tweede kamer opgemaakt als link. Deze link heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor is de link moeilijk te bedienen voor mensen die gebruikmaken van voorleessoftware of spraakbediening. Zorg ervoor dat de link een toegankelijk naam krijgt, zie ook succescriterium 2.4.4 en 1.1.1.

Bevinding 65: Op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen staat een menuknop. Voor ziende bezoekers is het duidelijk wanneer deze knop is in- of uitgeklapt, maar deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Zorg ervoor dat in de code wordt aangegeven wanneer deze knop in- en uitgeklapt is, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-expanded.

Bevinding 66: Wanneer bezoekers op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/conclusies-en-aanbevelingen inzoomen tot 110% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels verschijnt een knop die gelabeld is met een huisicoon. Deze knop heeft geen toegankelijke naam. Zorg ervoor dat de knop een toegankelijke naam krijgt zodat deze te bedienen is met hulpsoftware.
Deze knop komt ook voor op andere pagina's wanneer hierop wordt ingezoomd, zoals op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn en https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/themas.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 67: Wanneer bezoekers een venster openen op de website, bijvoorbeeld door één van de plusknoppen te activeren in de tijdlijn op pagina https://rapportaardgaswinning.tweedekamer.nl/tijdlijn, wordt dit niet opgemerkt door hulpsoftware. Screenreaders lezen bijvoorbeeld niet voor dat een venster is geopend. Hierdoor merken screenreadergebruikers niet dat er een verandering is op het scherm. Zorg ervoor dat wanneer een venster verschijnt dit wordt opgemerkt door voorleessoftware.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-05-13 17:29:28 v2.4-011