Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website s-bb.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website s-bb.nl
Datum 18 februari 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op s-bb.nl
  • Alle PDF's op s-bb.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 41

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/ staat een afbeelding met een stappenplan. De afbeelding is niet van een alternatieve tekst voorzien, maar visueel is er wel een beschrijving (“De stappen om tot een praktijkverklaring te komen:”). Zorg dat de afbeelding van toegankelijke tekst is voorzien dat het omschrijft. Men kan er ook voor kiezen om de bestaande tekst te koppelen aan de afbeelding middels figure en figcaption elementen.

Bevinding 2: Op https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/ wordt de infographic geopend in een overlay of modal als je deze vergroot. In dat venster heeft de infographic een leeg alt-attribuut, maar de infographic is niet decoratief. Voeg alt-tekst toe. Dit speelt ook op https://www.s-bb.nl/organisatie/organogram/, https://www.s-bb.nl/omscholen-en-bijscholen/diplomawaardering/.

Bevinding 3: In https://www.s-bb.nl/media/eg2jvthq/inspiratiekaart-maart-2022.pdf zijn de logo's op het titelblad en op de laatste pagina niet aangeduid als afbeelding. Deze logo's zijn niet decoratief en voegen informatie toe aan het document. Hierdoor is het aanduiden als afbeelding en het voorzien van alt-tekst belangrijk. Indien dezelfde logo’s meermalig voorkomen in PDF’s, bijvoorbeeld voor header- of footeropmaak, dient schermleessoftware ze eenmalig voor te lezen en kunnen ze elders als artifact getagd worden zodat de software ze elders negeert.

Bevinding 4: In https://www.s-bb.nl/media/whxb0sg1/tg_2402109_regioschetsen-basiscijfers-jeugd-2023_v4.pdf zijn de grafieken in de regioschetsen niet getagd. Maak de grafieken op als afbeelding en verzorg alt-tekst om dit op te lossen. Dit geldt ook voor de grafieken in https://www.s-bb.nl/media/oviekzuu/jaarverslag-sbb-2023.pdf.

Bevinding 5: Advies: Op pagina https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/ is er een uitgeschreven tekst onder de afbeelding van het stappenplan aanwezig. Blinde gebruikers van schermleessoftware komen hier echter pas achter nadat ze langs de afbeelding en de vergrootfunctie genavigeerd zijn. Men kan bij dergelijke afbeeldingen aangeven dat er een toegankelijk alternatief aanwezig is, bijvoorbeeld middels “zie uitklapmenu voor toegankelijke tekst” als visueel verborgen content bij de zin “De stappen om tot een praktijkverklaring te komen” via een “sr-only" CSS class. Men kan ook de afbeelding zelf van een dergelijke verklarende instructie voorzien. Dergelijke afbeelding + uitklaptekst combinaties doen zich op meerdere pagina’s op de website voor. Met name wanneer er meerdere afbeeldingen op de pagina staan kan dit een probleem zijn, gezien men het overzicht verliest bij welke afbeelding welke tekst hoort.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 6: Advies: op de pagina https://www.s-bb.nl/bedrijven/leerbedrijf-worden/ is er een transcript onder de video. Maar bij de video zelf, wordt er niet vermeld dat er een transcript aanwezig is. Dit kan men oplossen door in het title-attribuut van het iframe toe te voegen dat een transcriptie beschikbaar is onder de video. Dit speelt ook op andere getoetste pagina's, bijvoorbeeld https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/, https://www.s-bb.nl/onderwijs/internationale-beroepspraktijkvorming/, https://www.s-bb.nl/omscholen-en-bijscholen/diploma-certificaat-praktijkverklaring/, https://www.s-bb.nl/bedrijven/.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de pagina https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/ staat een video waar tekst in beeld komt, waar geen audiodescriptie voor bestaat. Bijvoorbeeld de naam en functie van Francis Gremmen rond 0:12, de tekst “praktijkverklaring als schakel naar duurzaam werk” rond 2:05 en “Meer informatie? Neem contact op met onze servicedesk 088 388 00 00 of info@s-bb.nl” rond 2:13. Tevens komt aan het einde het organisatielogo in beeld wat ziende bezoekers kenbaar maakt van welke organisatie de video afkomstig is. (Dit is relevant indien men ook video van andere organisaties op de website plaatst of naartoe linkt). Er is een uitgeschreven tekst aanwezig om aan SC 1.2.3 te voldoen, maar dit is voor dit criterium ontoereikend. Zorg dat alle inhoudelijke tekst in video met audiodescriptie wordt aangeboden, bijvoorbeeld middels een extra audiospoor. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's met video voor.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op https://www.s-bb.nl/pagina-niet-gevonden/?redirect=www.s-bb.nl/oepsie wordt in de zijbalk visueel aangegeven wat de huidige categorie voor vragen is. De items zijn button-elementen. Dit is semantisch niet correct. Knoppen dien je te gebruiken om een actie te bevestigen (formulier versturen) en links gebruik je om naar iets toe te gaan. Aangezien het selecteren van een categorie onder het laatste valt, dienen er links gebruikt te worden.

Bevinding 9: Op https://www.s-bb.nl/contact/ kan men in de eerste stap selecteren of het een vraag, klacht of signaal betreft. Omdat dit een optie betreft met meerdere antwoorden, moet dat ook duidelijk naar hulpsoftware gecommuniceerd worden. De juiste structuur ontbreekt hier echter voor, wat voor verwarring bij het invullen kan zorgen: er is wel een fieldset, maar geen legend aanwezig. Zorg voor beiden zodat het verband tussen de vraag en de antwoordopties duidelijk is. Let op: dit probleem komt voor bij elke groep van meerdere keuzerondjes in formulieren, bijvoorbeeld ook op pagina https://www.s-bb.nl/organisatie/directie-en-bestuur/overlegtafels/studentenkamer/. Het is ook een probleem bij ook bij de filteropties op https://www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering/download-jouw-certificaatsupplement/?Weergave=Lijst in de zoekweergave, waar dergelijke keuzerondjes gehanteerd worden.

Bevinding 10: Op https://www.s-bb.nl/bedrijven/praktijkopleider/ik-als-praktijkopleider/ wordt de verandering van de inhoud door het kiezen van een andere optie onder "Taken" niet gecommuniceerd naar screenreaders. Zet een live region op de koppen van die inhoud, zoals <h4 class="learning-block__list-title learning-block__list-title--small">Verbeter vaardigheden als praktijkopleider</h4>.

Bevinding 11: Op https://www.s-bb.nl/onderwijs/erkende-opleidingscode/ worden de zoekresultaten als je zoekt op een opleidingscode niet gecommuniceerd naar screenreaders. Zet een live-region op de kop Resultaten om dit op te lossen.

Bevinding 12: Op pagina https://www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering/download-jouw-certificaatsupplement/?Weergave=Lijst in de alfabetische weergave is een tabel met daarin tabelkoppen. Deze worden echter genest in gewone cellen, wat mogelijke impact heeft op het correct voorlezen van de structuur van de tabel door hulpsoftware. Zorg dat elke letter een aparte tabel is en op een correcte manier tabelkoppen gebruikt en dat er geen lege tabelkoppen zijn.

Bevinding 13: Op https://www.s-bb.nl/bedrijven/financiele-mogelijkheden/ wordt op de deelknoppen het attribuut tabindex=0 gezet. De deelknoppen zijn namelijk links, maar omdat er geen href-attribuut is, is de link anders niet bedienbaar. Echter wordt er het verkeerde element gebruikt: links zijn om naar een nieuwe pagina te gaan, knoppen zijn om een actie te bevestigen (formulier versturen, openen van een modal, etc.). In dit geval past het gebruik van het button-element voor de deelknop beter. Vervang het element, dan hoeft het tabindex-attribuut ook niet meer gebruikt te worden. Dit speelt ook op https://www.s-bb.nl/activiteiten/publicaties/, https://www.s-bb.nl/omscholen-en-bijscholen/financiele-mogelijkheden/

Bevinding 14: Op https://www.s-bb.nl/organisatie/werken-bij/vacatures/functioneel-beheerder/ worden lijsten niet correct gebruikt. Zo is er onder "Provincies" en "Branches" wel een lijst item aanwezig, maar geen <ul> of <ol>. Onder "Plaats" is er een ongeordende lijst aanwezig (<ul>), maar de inhoud is niet in een lijstitem gezet. Dit is niet toegestaan volgens de HTML-standaard. De inhoud hoeft ook niet in een lijst te staan: lijsten van 1 item zorgen voor onnodige extra informatie die door screenreaders uitgesproken wordt. In dit geval volstaat het om de elementen die met lijsten te maken hebben te verwijderen.

Bevinding 15: In https://www.s-bb.nl/media/whxb0sg1/tg_2402109_regioschetsen-basiscijfers-jeugd-2023_v4.pdf is normale tekst als kop opgemaakt in het voorwoord en de introtekst bij de regioschetsen. Dit heeft impact op hoe de structuur van de PDF gezien wordt door hulpsoftware. Maak deze teksten op als normale tekst.

Bevinding 16: In https://www.s-bb.nl/media/whxb0sg1/tg_2402109_regioschetsen-basiscijfers-jeugd-2023_v4.pdf is het colofon niet getagd. Hierdoor is deze informatie niet beschikbaar voor hulpsoftware. Voeg tags toe om dit op te lossen.

Bevinding 17: Op https://www.s-bb.nl/zoeken/?q=wet&t=Pagina%2CNieuwsartikel wordt het laden van de resultaten als je de filteropties gebruikt, niet gecommuniceerd naar hulpsoftware. Bezoekers met screenreaders weten niet dat ze eigenlijk terug moeten tabben om terug bij de lijst met resultaten uit te komen (en dat deze bijgewerkt is). Dit is op te lossen door zowel visueel als in de code de zijbalk met filteropties en de container met content om te draaien. Hierdoor gaat een bezoeker wel weten dat hij bijgewerkte zoekresultaten kan verwachten na het gebruik van de filteropties.

Bevinding 18: In https://www.s-bb.nl/media/oviekzuu/jaarverslag-sbb-2023.pdf is het titelblad niet getagd. Hierdoor is deze informatie niet beschikbaar voor hulpsoftware. Voeg tags toe om dit op te lossen.

Bevinding 19: In https://www.s-bb.nl/media/oviekzuu/jaarverslag-sbb-2023.pdf is de kop Inleiding niet als kop opgemaakt. Dit heeft impact op hoe de structuur van de PDF gezien wordt door hulpsoftware. Maak dit op als een kop.

Bevinding 20: Advies: in https://www.s-bb.nl/media/whxb0sg1/tg_2402109_regioschetsen-basiscijfers-jeugd-2023_v4.pdf is op het titelblad de kop "Deze productie is in samemwerking met het UWV tot stand gekomen" dezelfde grootte als de titel van het document zelf. Aangezien visueel het een kleinere kop is, dient deze ook in een kleiner kopniveau opgemaakt te worden.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: In https://www.s-bb.nl/media/oviekzuu/jaarverslag-sbb-2023.pdf is na de pagina voor ondertekeningen de informatie in het hoofdstuk 13 niet in de correcte volgorde getagd. De pagina's voor hoofdstuk 13 zijn omgedraaid in de codelaag. Dit heeft impact op de structuur van het document maar ook de betekenis van de informatie. Pas de volgorde aan in de codelaag.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: In https://www.s-bb.nl/media/whxb0sg1/tg_2402109_regioschetsen-basiscijfers-jeugd-2023_v4.pdf wordt er in de tekst verwezen naar grafieken, maar omdat deze grafieken niet getagd zijn (zie succescriterium 1.1.1) verwijzen de grafieken nu naar niets. Gebruik daarnaast ook geen verwijzingen als "bovenstaande".

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op https://www.s-bb.nl/organisatie/directie-en-bestuur/overlegtafels/studentenkamer/ s een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en naam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen zoals hier het geval is. Het attribuut bevat echter de tekst “'Vul hier een geldig e-mailadres in” waardoor het niet meer functioneert. Correct gebruik van dit attribuut is autocomplete="email". Pas dit aan. Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes. Dit speelt ook op https://www.s-bb.nl/contact/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op https://www.s-bb.nl/pagina-niet-gevonden/?redirect=www.s-bb.nl/oepsie wordt in de zijbalk visueel aangegeven wat de huidige categorie voor vragen is met enkel een kleurverschil. Dit heeft impact op blinden en slechtzienden. Gebruik nog een andere methode (bijvoorbeeld onderstrepen) om dit duidelijker te maken. Zie ook 4.1.2 voor een gerelateerd probleem.

Bevinding 25: In https://www.s-bb.nl/media/oviekzuu/jaarverslag-sbb-2023.pdf is de informatie in de grafieken en taartdiagrammen enkel via kleur te onderscheiden. Dit heeft impact op kleurenblinden. Gebruik naast kleur ook patronen om de verschillende informatie in een grafiek over te brengen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op https://www.s-bb.nl/pagina-niet-gevonden/?redirect=www.s-bb.nl/oepsie wordt in de zijbalk visueel aangegeven wat de huidige categorie voor vragen is. De huidige categorie is in zwart, de andere worden in grijs weergegeven. Deze grijze (HEX #9B9B9B) kleur heeft onvoldoende contrast en biedt een verhouding van 2,77 waar het minstens 4,5:1 moet zijn. Dit komt ook voor op Op https://www.s-bb.nl/bedrijven/praktijkopleider/ik-als-praktijkopleider/.

Bevinding 27: Op https://www.s-bb.nl/bedrijven/praktijkopleider/ik-als-praktijkopleider/ heeft de grijze tekst (HEX #8F8F8F) in het blok "Uitgelicht" onvoldoende contrast met de grijze achtergrond (HEX #F1F5F8). De contrastverhouding is 2,9:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan verdwijnt een deel van de tekst buiten beeld of wordt deze afgekapt. Dit komt voor op de pagina's https://www.s-bb.nl/bedrijven/praktijkopleider/ik-als-praktijkopleider/ (blokje SSB workshops), https://www.s-bb.nl/bedrijven/financiele-mogelijkheden/, https://www.s-bb.nl/activiteiten/publicaties/ https://www.s-bb.nl/organisatie/directie-en-bestuur/, https://www.s-bb.nl/omscholen-en-bijscholen/financiele-mogelijkheden/, https://www.s-bb.nl/onderwijs/erkende-opleidingscode/ (content overlapt bij zoekresultaten), https://www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering/download-jouw-certificaatsupplement/?Weergave=Lijst en https://www.s-bb.nl/organisatie/directie-en-bestuur/overlegtafels/leden-overlegtafels/ (geen scrollbalk bij tabel). Zorg ervoor dat content zich aanpast en meeschaalt als zowel de grootte van de viewport als de grootte van de tekst wordt aangepast.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Op https://www.s-bb.nl/contact/ kan men in de eerste stap selecteren of het een vraag, klacht of signaal betreft. Deze keuzerondjes zijn echter geen keuzerondjes: het zijn label-elementen waarop tabindex=0 is gebruikt om geforceerd toetsenbordfocus te geven. Maar aangezien het een label is, en geen knop, gaan bezoekers niet weten dat het interactief is. Dit kan verwarrend zijn. De echte keuzerondjes zijn met CSS verwijderd door middel van display:none. Om zaken visueel te verbergen, mag display none niet gebruikt worden, omdat de informatie dan verwijderd wordt in plaats van verborgen. Om zaken visueel te verbergen, is de CSS clip techniek veel beter. Zie hiervoor bijvoorbeeld https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/clip-path. Maar in dit geval volstaat het om de echte keuzerondjes weer terug zichtbaar te maken en het overbodige label-element te verwijderen.

Bevinding 30: Op https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/ wordt de infographic geopend in een overlay of modal als je deze vergroot. De sluitknop in dat venster is niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt doordat er een div-element wordt gebruikt in plaats van een button-element. Vervang het element om dit op te lossen. Dit komt ook voor op https://www.s-bb.nl/organisatie/organogram/. Zie tevens SC 2.4.7 voor de focuszichtbaarheid.

Bevinding 31: Advies: Op https://www.s-bb.nl/nieuws/ kunnen de datumvelden enkel ingevuld worden met de datumkiezer die opent bij gebruik van het veld. Niet iedere toetsenbordgebruiker weet hoe je in datumkiezer moet navigeren, mede omdat verschillende widgets anders werken. Zorg ervoor dat gebruikers ook gewoon zelf een datum kunnen invullen in het invoerveld als alternatieve methode en dat er instructies bij de velden staan over het verwachte datumformaat.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op https://www.s-bb.nl/nieuws/ is er geen titel ingevuld. Zorg dat er door middel van het title-element een beknopte titel aanwezig is die de inhoud van de pagina beschrijft.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op https://www.s-bb.nl/pagina-niet-gevonden/?redirect=www.s-bb.nl/oepsie bevat de header een lege iframe: <iframe id="_pericles_content_iframe">. In de DOM structuuur onder de tekst "Het spijt ons, we hebben de pagina die u zoekt niet gevonden.". Dit lege iframe ontvangt wel focus, en veroorzaakt daardoor een lege tabstop. Enkel interactieve elementen zoals links en knoppen dienen toetsenbordfocus te ontvangen, omdat het anders verwarrend kan zijn voor bezoekers met hulpsoftware. Verwijder het lege iframe om dit op te lossen. Dit komt ook voor op https://www.s-bb.nl/zoeken/?q=wet&t=Pagina%2CNieuwsartikel, https://www.s-bb.nl/bedrijven/leerbedrijf-worden/, https://www.s-bb.nl/bedrijven/financiele-mogelijkheden/, https://www.s-bb.nl/nieuws/, https://www.s-bb.nl/organisatie/werken-bij/vacatures/.

Bevinding 34: Op https://www.s-bb.nl/onderwijs/pro-en-vso-leerlingen/ wordt de infographic geopend in een overlay of modal als je deze vergroot. De focus blijft echter niet in deze overlay of modal: de website erachter blijft bedienbaar met het toetsenbord en links e.d. krijgen focus. Zorg dat de focus enkel in de overlay/modal blijft, en dat de website erachter geen focus krijgt en niet te bedienen is tot het venster is gesloten. Zie tevens SC 2.1.1.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op https://www.s-bb.nl/bedrijven/praktijkopleider/ik-als-praktijkopleider/ kunnen de stappen gedeeld worden op social media. Bijvoorbeeld de stap "Wat was je van plan als praktijkopleider?". De social media-links hebben echter onduidelijke linktekst zoals "shareFacebook" als aria-label. Er zijn ook goede linkteksten binnen alt attributen toegevoegd ("Deel op Facebook"), maar het aria attribuut overschrijft dit alt attribuut. Pas het aria-label aan met duidelijke linktekst, bijvoorbeeld middels de tekst in het alt attribuut, of laat het aria-label algeheel weg.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op https://www.s-bb.nl/ hebben de items in de slider onder de kop "Laatste Nieuws" die niet in beeld zijn, het attribuut aria-hidden. Maar deze elementen staan nog wel in de focusvolgorde, wat verwarrend kan zijn voor bezoekers met hulpsoftware. Laat na het eerste artikel de focus naar de "vorige/volgende item" knopen gaan, en vervolgens direct naar "Meer nieuws". Zo hoeft een toetsenbordgebruiker niet eerst meermaals (35 keer) de tabtoets te gebruiken om langs de slider heen te navigeren.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Op https://www.s-bb.nl/ zijn links aanwezig met een icoon dat aan ziende bezoekers aangeeft dat de link een nieuw tabblad opent. Met deze links zijn er meerdere problemen aan de hand.
Ten eerste is tekst voor screenreaders aanwezig om aan te geven dat deze opent in een nieuw venster, maar is dit niet leesbaar: <span class="sr-only">s@Umbraco.GetDictionaryValue("external-link-screen-reader")</span>. Ten tweede wordt de eigenlijke linktekst, die ook de tekst voor screenreaders meeneemt, overschreven door het aria-label attribuut. Hierdoor gaat de aanvullende tekst voor screenreaders verloren. Pas om dit op te lossen de tekst voor screenreaders aan en verwijder het aria-label attribuut. Dit komt op de hele website voor waar dergelijke iconen gebruikt worden.

Bevinding 38: Op https://www.s-bb.nl/pagina-niet-gevonden/?redirect=www.s-bb.nl/oepsie wordt in de zijbalk visueel aangegeven wat de huidige categorie voor vragen is, maar programmatisch wordt dit niet aangeduid. Dit heeft impact op blinden en slechtzienden. Verander de button-elementen naar links en voeg het attribuut aria-current toe om de huidige actieve categorie aan te duiden.

Bevinding 39: Op https://www.s-bb.nl/pagina-niet-gevonden/?redirect=www.s-bb.nl/oepsie staan uitklapbare elementen met vragen en antwoorden onder de kop "Waar kunnen we u mee helpen?". Er wordt bij de elementen gebruik gemaakt van het aria-expanded attribuut om gebruikers van schermleessoftware de status van het element te weerleggen (ingeklapt of uitgeklapt), echter is dit niet correct opgemaakt. Het aria-expanded attribuut is op het li-element geplaatst, wat niet volgens de HTML standaard is toegestaan omdat dit door schermleessoftware incorrect voorgelezen kan worden. Verplaats het attribuut naar het button-element. Dit probleem komt voor op alle pagina's met dezelfde uitklapbare elementen.

Bevinding 40: Advies: Er wordt overbodig gebruik gemaakt van het aria-label attribuut. bijvoorbeeld bij de links in de footer en de links "Lees meer" en "Meer nieuws" op https://www.s-bb.nl/. Omdat de tekst tussen <a> en </a> al een toegankelijke naam of label geeft (die ook visueel te zien is), is het gebruik van aria-label niet nodig. De inhoud van aria-label overschrijft alle andere manieren om een element een toegankelijke naam of label te geven, wat mogelijk kan leiden tussen verschillen met het label in de code en het visuele label (wat een afkeuring is). Gebruik aria-label enkel als het echt noodzakelijk is.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Op https://www.s-bb.nl/contact/ wordt het bericht dat het contactformulier succesvol is verzonden, niet gecommuniceerd naar hulpsoftware. Hierdoor zullen bezoekers zich afvragen of het formulier wel verzonden is. Dit heeft te maken met dat de URL niet verandert, maar de content op de pagina dynamisch wordt bijgewerkt. Het is op te lossen door een live-region te gebruiken op het bericht of door elke stap en het succesbericht op een aparte URL te zetten. Dit speelt ook op https://www.s-bb.nl/organisatie/directie-en-bestuur/overlegtafels/studentenkamer/.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-02 05:56:36 v2.4-011