Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Schadeherstel Toeslagen

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Schadeherstel Toeslagen
Datum 9 mei 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 11

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het icoon voor het menu op alle pagina's van https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/ zit in een <span> met het attribuut aria-hidden. Er is echter geen waarde gegeven. Geef het een waarde van true mee om dit op te lossen en er zeker van te zijn dat hulpsoftware dit correct zal interpreteren en het icoon correct genegeerd wordt.

Bevinding 2: De zoekknop in de header op iedere pagina van https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/ heeft een pictogram. Omdat het de knop een label heeft, kan dit pictogram verborgen worden voor screenreaders met aria-hidden=true.

Bevinding 3: Op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/commissie-werkelijke-schade/ heeft de afbeelding boven de kop van de pagina een alt-tekst die begint met "Afbeelding". Dit dient vermeden te worden. Omschrijf wat in de afbeelding is te zien, of duid deze als decoratief aan door een leeg alt-attribuut te gebruiken. De afbeelding laadde niet, dus preciezer advies kan niet gegeven worden. Dit speelt ook op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/stichting-gelijkwaardig-herstel/, https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/digitale-route/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/digitale-route/ hebben groene links (HEX #777B00) op een groene achtergrond (HEX #D6D7B2) onvoldoende contrast. De contrastverhouding is 3,08:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 5: Op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/digitale-route/ heeft in het beoordelingsblok de teksten "Zeer duidelijk" en "Zeer onduidelijk" (HEX #727272) onvoldoende contrast met de achtergrond (HEX #E8E0DF). De contrastverhouding is 3,7:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn. Dit komt ook voor op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/digitale-route/veelgestelde-vragen-digitale-route/.

Bevinding 6: Op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/zoeken/?q=te heeft de tekst van een zoekresultaat dezelfde kleur (donkerbruin HEX #673227) als de achtergrond voor dat zoekresultaat. Kies een andere kleurencombinatie.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op alle pagina's van https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/ heeft het zoekveld in de header een placeholder als label. Maar dat is niet genoeg voor dit succescriterium. Een placeholder wordt namelijk niet door alle schermlezers voorgelezen en verdwijnt als de gebruiker begint te typen. Voeg een label toe om dit op te lossen.

Bevinding 8: Op pagina zoals https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/aanvragen-vergoeding/ waar de bezoeker aan het einde van de pagina kan aangeven of de informatie nuttig was, is de asterisk achter de vraag "Heeft deze informatie u geholpen" in een <span> gezet. Deze heeft een aria-label gekregen. Volgens de ARIA-standaard mag dat attribuut niet gebruikt worden op o.a. <span> en <div>-elementen. Verwijder het attribuut en voeg de informatie dat het veld verplicht is gewoon aan het label toe in tekst. Dit speelt ook bij het andere type beoordelingsblok op bijvoorbeeld https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/digitale-route/veelgestelde-vragen-digitale-route/.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Bij het starten van een aanvraag kom je op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/mijn-overzicht/aanvragen-en-aanmelden/aanvragen terecht, waar je gegevens kan invullen. Bij het invullen van een foutief e-mailadres (met een komma ipv een punt) wordt er geen foutsuggestie gegeven met een voorbeeld van een geldig e-mailadres. Voeg dit toe.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina zoals https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/aanvragen-vergoeding/ waar de bezoeker aan het einde van de pagina kan aangeven of de informatie nuttig was, is de asterisk achter de vraag "Heeft deze informatie u geholpen" in een <span> gezet. Deze heeft een aria-label gekregen. Volgens de ARIA-standaard mag dat attribuut niet gebruikt worden op o.a. <span> en <div>-elementen. Verwijder het attribuut en voeg de informatie dat het veld verplicht is gewoon aan het label toe in tekst.

Bevinding 11: Het dynamisch bijwerken van de pagina op https://schadeherstel.acc.toeslagen.nl/h/maak-een-afspraak/ om datum en tijdstip te kiezen wordt niet gecommuniceerd naar screenreaders. Hiervoor zal er een live-region gebruikt moeten worden. Of deze opties en de bevestigingspagina op aparte URL's zetten. Dit vereist een technische oplossing.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-05-22 16:20:09 v2.4-011