Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Schiedam

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Schiedam
Datum 10 oktober 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op schiedam.nl/
  • Alle pagina's op mijn.schiedam.nl die zonder DigiD te bereiken zijn.
  • De afsprakenmodule schiedam.nl/afspraak/
  • Alle PDF's op schiedam.nl/
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De pagina's achter een DigiD. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

    Uitgebreide toetsresultaten

    Aantal bevindingen: 40

    1. Waarneembaar

    1.1 Tekstalternatieven

    1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 1: Het logo van Schiedam in de header van elke pagina heeft de toegankelijke tekst "home". Deze tekst geeft wel het linkdoel, maar bevat niet de organisatienaam. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten en daarnaast een beschrijvend linkdoel als de afbeelding ook als link dient.

    Bevinding 2: In de hele website, onder andere op pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/rijbewijs-verlengen staan links met een icoon, een blokje met een pijl, dat aangeeft dat een nieuw tabblad geopend wordt. Deze informatie wordt niet doorgegeven aan screenreadergebruikers omdat het icoon geen alternatieve tekst heeft. Zorg ervoor dat deze bezoekers over dezelfde informatie beschikken als ziende bezoekers door het icoon een alternatieve tekst te geven. Het icoon wordt door middel van het pseudo-element :before/:after en de content property in de CSS op de pagina gezet. Een oplossing kan zijn om het icoon in de html te plaatsen, bijvoorbeeld als img-element of svg met tekstalternatief in de titel.
    Dit probleem komt op meer plaatsen in de website voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/vragen-over-betaald-parkeren-nieuwland.

    Bevinding 3: Op pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/vragen-over-betaald-parkeren-nieuwland staat een afbeelding met de tekst "Laat uw stem horen". Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen. Hetzelfde probleem komt op meer plaatsen in de website voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/aov bij het logo van het AOV.

    Bevinding 4: Op pagina https://www.schiedam.nl/nieuws/nieuwe-regels-voor-barbecueen staan twee afbeeldingen van een kaart. De alternatieve tekst van de afbeeldingen geeft niet de informatie weer die doormiddel van de kaart wordt gegeven. Geef een tekstuele beschrijving van waar in de parken wel of niet gebarbecued mag worden, als alternatieve tekst of elders op de pagina.

    Bevinding 5: Op pagina https://www.schiedam.nl/agenda/veiligheidsdag staat een afbeelding met tekst. De alternatieve tekst "Flyer met uitnodiging van de Veiligheidsdag" beschrijft de inhoud van de afbeelding niet volledig. De volledige tekst is wel elders op de pagina beschikbaar, maar het logo "Week van de veiligheid" ontbreekt. Voeg die logo informatie toe, bijvoorbeeld aan de alternatieve tekst en maak ook een verwijzing naar de tekst in de pagina zodat duidelijk is dat de afbeelding dezelfde informatie bevat en geef aan dat dit een officiële publicatie van de gemeente Schiedam is (zoals blijkt uit het logo van de gemeente).

    Bevinding 6: In de PDF 'Kansrijke functieprofielen voor de Broersvest' op pagina https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Kansrijke%20functieprofielen%20voor%20de%20Broersvest.pdf is een infographic als artefact gecodeerd waardoor deze onzichtbaar is gemaakt voor hulpsoftware. Juist deze figuur geeft informatie die in de rest van de tekst niet genoemd wordt, bijvoorbeeld de as Rustiger naar Drukker waardoor duidelijk wordt dat functieprofiel Luwte niet samen kan gaan met de drie andere profielen en dat er dus keuzes gemaakt moeten worden. Plaats deze informatie op een andere plaats in de tekst of maak de afbeelding beschikbaar voor hulpsoftware en geef een beschrijving in de alternatieve tekst.
    Hetzelfde komt vaker voor op de website, bijvoorbeeld bij de PDF In de PDF https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Monumentale%20bomenlijst_0.pdf. Hier is het logo van de gemeente een artefact. Een logo geeft belangrijke informatie, namelijk dat het hier om een officieel document van de gemeente Schiedam gaat.

    1.2 Op tijd gebaseerde media

    1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 7: Op de pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/rijbewijs-verlengen staat een video waar het logo aan het begin en eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van het RDW is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.

    1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 8: Op de pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/rijbewijs-verlengen staat een video waar het logo aan het begin en eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van het RDW is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.

    1.3 Aanpasbaar

    1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 9: In de header van elke pagina staat de link "van A tot Z" in een lijst met één element. Lijsten zijn bedoeld voor opsommingen van meerdere elementen. Voorleessoftware leest nu te veel overbodige informatie, dat leid af van de inhoud van de pagina. Laat de lijst weg.

    Bevinding 10: Onder aan pagina https://www.schiedam.nl/zoeken?trefwoord=Water staan pagina links naar volgende zoekresultaten opgemaakt als lijst. Één lijstitem (...) heeft een role="presentation" attribuut. Hierdoor is het geen lijstitem meer en dus mag het bijbehorende element niet in de lijst voorkomen. Laat dit attribuut weg en gebruik bijvoorbeeld aria-hidden om dit element te verbergen voor hulpsoftware. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://www.schiedam.nl/nieuws.

    Bevinding 11: In de footer van elke pagina is de knop "Translate" opgemaakt als kop. Dit is geen kop maar een interactief element. De kop heeft geen onderliggende inhoud, haal de opmaak weg.

    Bevinding 12: Op de pagina https://www.schiedam.nl/afspraak staat een formulier. Er staat geen kop boven dit formulier, het valt onder de kop "Openingstijden". Voor bijvoorbeeld blinde bezoekers is nu niet duidelijk dat "Voortgang" over de voortgang van het invullen van het formulier gaat. Geef een beschrijvende kop.

    Bevinding 13: Op pagina https://www.schiedam.nl/vacature/beleidsadviseur-sociaal-domein-/3404991 zijn koppen opgemaakt met het strong element, bijvoorbeeld "Wat ga je doen als beleidsadviseur in het sociaal domein?" en "Functie-eisen". Het strong element is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mag dit elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3).

    Bevinding 14: In de PDF Kansrijke functieprofielen voor de Broersvest https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Kansrijke%20functieprofielen%20voor%20de%20Broersvest.pdf staan lijsten die in de code zijn opgemaakt als paragraaf. Maak deze op met de list en listitem tags.

    Bevinding 15: In de PDF https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Monumentale%20bomenlijst_0.pdf is de titel niet gecodeerd maar aangemerkt als artfact waardoor hij niet beschikbaar is voor hulpsoftware. Codeer de titel als kop, het liefst van niveau 1.

    Bevinding 16: In de PDF https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Monumentale%20bomenlijst_0.pdf staat een tabel. De cellen met een kop in de eerste rij van de tabel zijn kopcellen. In de code zijn ze opgemaakt als datacellen waardoor hulpsoftware de structuur van de tabel niet goed kan weergeven. Maak hiet kopcellen (TH) van.

    1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

    Uitkomst: Voldoende

    Bevinding 17: Advies: Op de pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/samenstelling-gemeenteraad-op-persoon staan blokken met een afbeelding, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het wel duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort door dezelfde achternaam, maar de informatie bij welke partij deze persoon hoort ontbreekt. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de afbeelding. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.

    1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 18: Op pagina https://www.schiedam.nl/afspraak is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen telefoonnummer kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Het telefoonnummer heeft geen autocomplete attribuut. Voeg hier autocomplete="tel" toe.

    1.4 Onderscheidbaar

    1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 19: Op pagina https://www.schiedam.nl/nieuws/nieuwe-regels-voor-barbecueen staan twee afbeeldingen van een kaart. Op de kaart zijn gebieden aangegeven in een rode en een groene kleur. Boven de kaarten staat de tekst 'Op onderstaande kaartjes zijn in rood de gebieden weergegeven waar barbecueën niet is toegestaan. De gebieden in groen zijn geschikt om te barbecueën.' Slechtzienden en kleurenblinden krijgen hierdoor mogelijk niet mee welke gebieden wel en niet geschikt zijn om te barbecueën. Zorg ervoor dat er nog een andere manier is om de gebieden te onderscheiden, dan enkel door het gebruik van kleur. Bijvoorbeeld door te vermelden dat het om een rood gebied met ruitjesparoon en een egaal groen gebied gaat.

    1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 20: In het formulier op pagina https://www.schiedam.nl/afspraak wordt bij stap 2 de tekst "Uw afspraak" wit op een groene achtergrond (HEX #00AA95).Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Hetzelfde geldt voor alle afgeronde stappen in dit formulier.

    Bevinding 21: Op de homepagina https://www.schiedam.nl/ heeft de titel "Ik voel me thuis in Schiedam" op sommige plekken een te laag contrast met de achtergrondfoto. Bijvoorbeeld bij de molen is de contrastverhouding rond de 1,7:1 waar dit tenminste 3:1 moet zijn. Overweeg om geen teksten boven foto's te plaatsen, of geef de tekst een donkere rand met voldoende contrast.

    Bevinding 22: In de PDF https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Monumentale%20bomenlijst_0.pdf heeft de titel in witte teks op groene achtergrond (HEX #0BAA96) een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,9:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

    Bevinding 23: In de PDF Kansrijke functieprofielen voor de Broersvest https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Kansrijke%20functieprofielen%20voor%20de%20Broersvest.pdf heeft de witte tekst op groene achtergrond (HEX #04B49C) een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,6:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn voor grote tekst zoals de titel en 4,5:1 voor kleinere tekst zoals "Horeca". Dit probleem komt ook voor bij andere kleuren zoals de rode (HEX #EE1451) kleur als achtergrond bij de witte tekst 'Lokaal'.

    1.4.10 Reflow (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 24: Wanneer op de pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan verdwijnt een deel van alfabet links buitenbeeld. Er zijn ook geen scrollbalken om de missende links te kunnen bekijken. Zorg ervoor dat links en knoppen ook op lage resolutie blijven werken.

    1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 25: Als op de homepagina https://schiedam.nl/ de link "Of bekijk alles van A tot Z" focus krijgt is dat te zien aan een witte rand rond een zwart blok. Het contrast van de rand met de gele achtergrond (HEX #FFDD00) is te laag. Dit is 1,3:1 terwijl dat tenminste 3:1 moet zijn. Het contrast van de witte rand met de witte achtergrond is 1:1. Slechtziende bezoekers kunnen zo niet zien dat dit element focus heeft. Kies een kleur met voldoende contrast. Hetzelfde geldt voor de zwarte focusrand rond de knop "Chat met ons" die op elke pagina van de website kan verschijnen. als de footer van elke pagina in beeld is gescrolld is heeft deze knop een zwarte achtergrond. Deze knop kan op verschillende achtergrondkleuren voorkomen. Het valt te overwegen om een witte met daaromheen een zwarte focusrand te geven.

    2. Bedienbaar

    2.1 Toetsenbordtoegankelijk

    2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 26: In de footer op elke pagina staat en knop "Translate" waarmee een keuzeveld geopend wordt met een groot aantal talen. Dit veld krijgt geen focus bij navigatie met het toetsenbord. Bezoekers die met het toetsenbord navigeren, bijvoorbeeld met de tabtoets, kunnen geen taal kiezen. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.

    Bevinding 27: Op de pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z zijn het logo dat linkt naar de homepagina en de zoekfunctionaliteit niet met behulp van de tabtoets te bereiken en daardoor niet met behulp van het toetsenbord te bedienen. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord.

    2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 28: Op de pagina https://www.schiedam.nl/a-tot-z/rijbewijs-verlengen wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg de volgende eigenschap aan de embedcode toe: 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

    2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 29: Er is een paginatitel "Wat doen wij" op pagina https://schiedam.nl/a-tot-z/wat-doen-wij maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. Het is niet duidelijk dat het alleen over veiligheid gaat. Geef een volledige titel die de inhoud goed beschrijft.

    Bevinding 30: De PDF https://www.schiedam.nl/sites/www.schiedam.nl/files/inline-files/Monumentale%20bomenlijst_0.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

    Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 31: Als in het zoekveld in de header van elke pagina iets ingevuld wordt, bijvoorbeeld "wat" dan verschijnen er zoekresultaten in een geel vlak onder het zoekveld. Als met behulp van de pijltjestoets door de zoekresultaten wordt gegaan dan is te zien welk resultaat geselecteerd is door een witte achtergrond. Zoekresultaten die niet in beeld zijn kunnen wel geselecteerd worden. Ziende bezoekers die met behulp van het toetsenbord navigeren kunnen niet zien welk resultaat geselecteerd is. Ook de link 'See all results for "wat" ' kan geselecteerd worden terwijl hij buiten beeld is. Zorg er voor dat altijd duidelijk is wat er gebeurd als op een link geklikt wordt, ook bij gebruik van het toetsenbord. Zie ook succescriterium 3.1.2 en 4.1.2.

    Bevinding 32: Als in het zoekveld in de header van elke pagina iets ingevuld wordt, bijvoorbeeld "wat" dan verschijnen er zoekresultaten in een geel vlak onder het zoekveld. De zoekresultaten hebben geen toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 4.1.2.

    2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 33: De h1 kop "Wat doen wij" op pagina https://schiedam.nl/a-tot-z/wat-doen-wij beschrijft de onderliggende content onvoldoende. Het is niet duidelijk dat het alleen over veiligheid gaat. Geef een volledige titel die de inhoud goed beschrijft.

    2.5 Input modaliteiten

    2.5.3 Label in naam (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 34: Het zoekveld in de header van elke pagina heeft een placeholdertekst "Typ zoekvraag". De naam van het veld luidt "Trefwoorden invoeren" en komt niet overeen met wat er op het scherm zichtbaar is. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan. Hetzelfde geldt voor het zoekveld op pagina https://www.schiedam.nl/zoeken?trefwoord=.

    3. Begrijpelijk

    3.1 Leesbaar

    3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 35: Op pagina https://www.schiedam.nl/zoeken?trefwoord= staat een paginering. De pagina nummers hebben een titel met een Engelstalige tekst, bijvoorbeeld "go to page 2". Geef een taalwissel aan. Dit kan door de omliggende html-code een lang="en" toe te voegen. Beter nog is om de titel weg te laten aangezien de naam van het element "Pagina 2" voldoende informatie geeft over het linkdoel. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://www.schiedam.nl/nieuws.

    Bevinding 36: Als in het zoekveld in de header van elke pagina iets ingevuld wordt, bijvoorbeeld "wat" dan verschijnen er zoekresultaten onder het zoekveld. De link 'See all results for "wat" is in een andere taal dan de taal van de pagina. Vertaal de tekst naar het Nederlands en geef de link een toegankelijke naam. Zie hiervoor succescriterium 4.1.2 en 2.4.4.

    4. Robuust

    4.1 Compatibel

    4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 37: In het afspraakformulier op pagina https://www.schiedam.nl/afspraak bij stap 3 is het veld "Mobiel- of telefoonnummer" verplicht. Hulpsoftware geeft dit niet door. Voeg een aria-required="true" attribuut toe zoals dat bij de andere verplichte velden wel gedaan is.

    Bevinding 38: Als in het zoekveld in de header van elke pagina iets ingevuld wordt, bijvoorbeeld "wat" dan verschijnen er zoekresultaten onder het zoekveld. Deze zoekresultaten werken als links, inclusief de link 'See all results for "wat", maar ze zijn niet als zodanig opgemaakt en hebben geen toegankelijke naam. Hierdoor zijn ze niet goed te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van van toetsenbordbediening en een screenreader. Zorg voor een juiste opmaak van de links en geef ze een toegankelijke naam. Wanneer ze correct zijn opgemaakt dan zijn ze ook met de tab-toets bereikbaar voor bezoekers die navigeren met het toetsenbord. Zie ook succescriterium 2.4.4.

    4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 39: Als in het formulier op pagina https://www.schiedam.nl/afspraak nieuwe gegevens worden geladen verschijnt er een oranje bewegend blokje om dat aan te geven. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Voeg een statusbericht toe zoals 'de resultaten worden geladen'.

    Bevinding 40: Als bij stap 3 in het formulier op pagina https://www.schiedam.nl/afspraak op de knop "Volgende" wordt geklikt terwijl niet alle velden (goed) zijn ingevuld gaat de focus terug naar het eerste invoerveld. Voor ziende bezoekers is te zien dat er rode foutmeldingen onder de niet (goed) ingevulde velden staan. Blinden en slechtzienden die met een screenreader werken krijgen geen signaal dat er iets is gewijzigd en dat er foutmeldingen staan op het scherm. Los dit op met bijvoorbeeld role="alert".

    Onderbouwing van de evaluatie

    Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

    Steekproef getoetste webpagina's

    Ondersteunende technieken

    Bronnen

    Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

    Geprint: 2024-11-05 10:29:45 v2.4-011