Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Sense.info

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Sense.info
Datum 15 december 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek vallen:
  • Alle pagina's op sense.info/
  • Alle PDF's op sense.info/
Buiten de scope van het onderzoek vallen:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via sense.info/ met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 93

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://sense.info/nl/morning-aftertest staan in het iframe-element (na Start de test) afbeeldingen van een pijl naar rechts en een pijl naar links die labels zijn voor knoppen. Deze afbeeldingen hebben een alternatieve tekst die zegt 'Icon arrow left' en 'Icon arrow right'. Deze alternatieve teksten omschrijven de iconen, maar niet wat de knop doet. In dit geval geven de iconen aan dat de bezoeker naar de vorige en volgende stap kunnen met deze knoppen. Dit moet dan ook de alternatieve tekst zijn van de iconen.
Bij het icoon met de alternatieve tekst 'Icon arrow right' heeft de knop ook het label 'Volgende stap'. Hierdoor heeft het pijlicoon geen alternatieve tekst nodig, alleen een leeg alt-attribuut zodat hulpsoftware weet dat dit icoon decoratief is.

Bevinding 2: Op pagina https://sense.info/nl/seks-abc/ongesteld staat een afbeelding met de alt-tekst 'vrouw voortplantingsorganen'. Dit beschrijft de afbeelding niet voldoende. De afbeelding wordt ook niet verder op de pagina beschreven. Zorg dat in ieder geval de termen op de afbeelding terugkomen in de alt-tekst. Dit hoeft geen uitgebreide beschrijving te zijn, maar dient ertoe dat bezoekers die de afbeelding niet (goed) kunnen zien, weten wat op de afbeelding te zien is.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staat een video zonder ondertiteling. Hierdoor is de video niet te volgen voor mensen die slechthorend of doof zijn. Zorg ervoor dat de video ondertitels krijgt, hierin moet het audiospoor zijn uitgeschreven.
Deze video komt ook voor op pagina https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje.
Op pagina https://sense.info/nl/over-je-grens/seks-tegen-je-zin staat ook een video die geen ondertiteling heeft.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: In de video op de homepage komen teksten in beeld te staan, bijvoorbeeld de tekst 'Twintigers over condooms -Kiezen & kopen-' rond 0:12. Deze teksten worden niet door een voice-over uitgesproken en zijn daardoor niet beschikbaar voor bezoekers die het beeld niet (goed) kunnen zien. Zorg er daarom voor dat er een media-alternatief voor de video is. Dit kan door bijvoorbeeld een transscript te gebruiken, of voeg een audiodescriptie toe aan de video om gelijk ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5.

In andere video's op de website komen ook tekst in beeld te staan. Deze video's hebben ook geen media-alternatief. Het gaat bijvoorbeeld om de video op:

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: In de video op de homepage komen teksten in beeld te staan, bijvoorbeeld de tekst 'Twintigers over condooms -Kiezen & kopen-' rond 0:12. Deze teksten komen niet terug in het audiospoor van de video, waardoor mensen die het scherm niet kunnen zien deze informatie niet meekrijgen als zij de video afspelen. Zorg er daarom voor dat alle teksten die in beeld staan terugkomen in het audiospoor. Dit kan door de teksten te laten uitspreken door een voice-over, of door een audiodescriptie toe te voegen aan de video.

In andere video's op de website komen ook tekst in beeld te staan. Deze video's hebben ook geen audiodescriptie. Het gaat bijvoorbeeld om de video op:

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: In het navigatiemenu staat een zoekveld. In de code staat bij het input-element een label-element (Search). Dit label-element is verborgen met display:none en is daarom niet beschikbaar voor hulpsoftware. Verwijder display:none en verberg de tekst visueel op een andere manier, zodat deze nog wel beschikbaar is voor hulpsoftware.
Let wel op dat de tekst in het label-element moet worden aangepast. Een Engelse toegankelijke naam voor een element op een Nederlandstalige website wordt afgekeurd onder succescriterium 3.1.2.
Invoervelden die niet goed zijn gekoppeld aan het bijbehorende label-element komen op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op pagina https://sense.info/en en https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1.
Op de laatste pagina is het label ook niet gekoppeld aan het input-element met for en id.

Bevinding 7: Op pagina https://sense.info/nl/contact is de link om naar een Engelstalige versie van de pagina te gaan visueel doorstreept. Dit geeft aan dat er geen Engelstalige versie van deze pagina bestaat. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Bijvoorbeeld, screenreadergebruikers krijgen alleen 'link EN' voorgelezen. Zorg ervoor dat in de code is aangegeven dat deze link niet werkt, bijvoorbeeld door aria-disabled op de link te plaatsen.
Dit komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje en https://sense.info/nl/seks-abc/ongesteld.

Bevinding 8: Op pagina https://sense.info/nl/contact staat een genummerde opsomming met twee lijst-items. Deze lijst is niet opgemaakt met een lijst-element. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangeven dat hier een lijst staat. Zorg ervoor dat deze lijst wordt opgemaakt met een ol-element.
De sub-lijst op de pagina is wel goed opgemaakt met het ul-element. Deze moet worden genest in het li-element van het tweede lijst-items van de genummerde lijst.

Bevinding 9: Op meerdere pagina's, zoals pagina https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje, staat de vraag 'Wat vindt jij van dit verhaal?'. De knoppen zijn in de code niet gekoppeld aan de vraag erboven. Hierdoor kan het voor bezoekers onduidelijk zijn wat van ze wordt verwacht. Maak deze vraag bijvoorbeeld liever op met een fieldset/legend combinatie met radiobuttons.

Bevinding 10: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staan koppen die zijn opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld de tekst '1. Ik maak me zorgen of ik een soa heb.' Het strong-element is niet geschikt om koppen mee op te maken. Het element heeft namelijk een andere semantische waarde dan een kop-element, het geeft aan dat één of enkele woorden belangrijk zijn. Verwijder daarom het strong-element van deze koppen en maak ze op met een kop-element.
Koppen die zijn opgemaakt met het strong-element komen ook voor op de eindpagina van de quiz op https://sense.info/nl/morning-aftertest.

Bevinding 11: Op pagina https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje is het strong-element gebruikt om de tekst 'Saskia, 22 jaar' dikgedrukt mee te maken. Het strong-element heeft een eigen semantische waarde en is daarom niet geschikt om teksten dikgedrukt mee te maken. Het element geeft namelijk aan dat een tekst belangrijk is. Verwijder daarom het strong-element van deze tekst en gebruik een andere methode om dit dikgedrukt te maken, bijvoorbeeld CSS of het b-element.

Bevinding 12: Op pagina https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer staat onder de uitklapbare knop 'Hoe duur is anticonceptie?' een tabel. In deze tabel zijn kopcellen niet opgemaakt met het th-element, de tekst is alleen dikgedrukt gemaakt met het strong-element. Hiervoor is het strong-element niet geschikt. Hulpsoftware kan niet aangeven welke cellen in deze tabel koppen zijn voor andere cellen. Zorg ervoor dat het strong-element in deze tabel wordt verwijderd en dat de kopcellen worden opgemaakt met het th-element.

Bevinding 13: Op pagina https://sense.info/nl/seks-abc zijn de grote letters zoals 'A' en 'G' koppen voor de onderstaande links, maar deze letters zijn niet met een kop-element opgemaakt. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangeven dat deze teksten koppen zijn. Zorg ervoor dat de letters worden opgemaakt met een kop-element.

Bevinding 14: Op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1 is visueel duidelijk wanneer een filterknop is geselecteerd doordat deze een donkere achtergrondkleur krijgt. In de code is deze informatie echter niet beschikbaar. Voeg bijvoorbeeld onderwater aan de naam van de knop toe dat de knop 'Geselecteerd' is.

Bevinding 15: In het iframe-element op pagina https://sense.info/nl/morning-aftertest staan keuzerondjes. Deze keuzerondjes zijn verborgen voor hulpsoftware doordat deze de CSS-eigenschap Display: none; hebben ontvangen. Hierdoor zijn de keuzerondjes onder andere niet te bedienen met het toetsenbord, zie succescriterium 2.1.1. Zorg ervoor dat de keuzerondjes niet meer verborgen zijn door de CSS-eigenschap te verwijderen.

Bevinding 16: De PDF "Wel seks, geen zorgen" op pagina https://sense.info/assets/external_files/2021-07/wel-seks-geen-zorgen.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 17: Advies: In het navigatiemenu op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies wordt visueel aangeven dat 'Hulp & advies' de huidige pagina is doordat hier een gekleurd vlak om staat. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. (Wel is op de pagina zelf middels de titel en het broodkruimelpad duidelijk dat dit de huidige pagina, daarom is dit slechts een advies.) Zorg ervoor dat alle informatie wat visueel beschikbaar is ook in de code wordt aangegeven. Los dit probleem bijvoorbeeld op door aria-current te gebruiken op a-element van de huidige pagina.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld ook op https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer en https://sense.info/nl/seks-abc.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: In de code van de homepage is de kop 'Jongeren praten over condooms' geplaatst na het iframe-element van de bijbehorende video. Hierdoor geeft hulpsoftware de kop pas na de video aan. Zorg altijd voor dat, in de code, een kop is geplaatst voor de content waar deze kop over gaat.
Dit probleem komt ook voor op pagina https://sense.info/en bij de video en de kop 'Young people talk about condoms'.

Bevinding 19: Bij de zoekresultaten op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1 staat een label/onderwerp bij elk resultaat, bijvoorbeeld 'Soa's + Persoonlijk verhaal + Chlamydia'. Visueel is duidelijk bij welke kop een label hoort, maar in de code is dit niet duidelijk. Dit komt doordat in de code het label boven de bijbehorende kop is geplaatst. Wanneer de pagina wordt voorgelezen door een screenreader kan het voor bezoekers lastig zijn om te bepalen welk label bij welke kop hoort. Zorg er daarom voor dat in de code het label onder de bijbehorende kop is geplaatst. Visueel mag de plaatsing van het label hetzelfde blijven.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en naam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Wanneer op de homepage focus wordt geplaatst op bepaalde links, wordt dit alleen aangegeven met een (lichte) kleurverandering. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de links 'Ontdek haar plekjes' en 'Doe de Soa-check', maar ook bij de social media iconen. Focus mag niet alleen worden aangegeven met een kleurverandering, sommige bezoekers kunnen dit niet zien vanwege slecht zicht of kleurenblindheid. Zorg er daarom voor dat focus ook op een andere manier wordt aangegeven, bijvoorbeeld door een focusrand te gebruiken.

Op meerdere pagina's wordt de focus alleen aangegeven met een kleurverandering. Dit gebeurt bijvoorbeeld op:

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Opmerking vooraf: De kleuren van teksten en achtergrond op de homepage en andere pagina's veranderen wanneer de pagina wordt herladen. Hierdoor zijn de onderstaande bevindingen voorbeelden. De genoemde kleurencombinaties blijven voorkomen op de pagina's.

Bevinding 23: Op de homepage staat witte tekst voor een groene achtergrond (HEX#46D2AD), bijvoorbeeld de tekst 'Jongeren praten over condooms'. Het contrast tussen de tekst en achtergrond is te laag, hierdoor kunnen mensen met slecht zicht of kleurblindheid de tekst mogelijk niet lezen. De contrastverhouding is hier 1,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
De kleurencombinatie komt meerdere keren voor op de homepage en andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/en en https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1.

Bevinding 24: In de footer van elke pagina staan groene links (HEX#46D2AD) op een blauwe achtergrond (HEX#3963FB), bijvoorbeeld de link 'Over Sense'. Het contrast van deze links is te laag. De contrastverhouding is hier 2,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 25: Op de homepage staan witte teksten op een roze achtergrond (HEX#F67267), bijvoorbeeld de tekst 'Lees meer' en 'Alles over seks'. Deze teksten hebben een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,8:1, waar dat minimaal 4,5:1.
Deze kleurencombinatie komt meerdere keren op voor de homepage en andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/en en https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer.

Bevinding 26: Op de homepage staan rode teksten (HEX#F22627) op een witte achtergrond, bijvoorbeeld de tekst 'Voor al je vragen over seks'. Het contrast van deze tekst op de achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 4,1:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt meerdere keren voor op de website, bijvoorbeeld ook op pagina https://sense.info/nl/contact en https://sense.info/nl/over-je-grens/seks-tegen-je-zin.

Bevinding 27: Op de homepage staan witte teksten op een paarse achtergrond, bijvoorbeeld de tekst 'Nieuwe standjes proberen?'. Deze tekst heeft een te laag contrast op de achtergrond. De contrastverhouding is hier 3,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/beter-bed.

Bevinding 28: Bovenaan elke pagina staat de link 'EN'. Het contrast van deze tekst (HEX#92A9F8) op de grijze achtergrond (HEX#EBF0F5) is te laag. De contrastverhouding is hier 2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 29: In het navigatiemenu staat een zoekveld met de placeholdertekst 'Wat zoek je?'. Het contrast van deze tekst (HEX#808081) is te laag op de achtergrond van het zoekveld (HEX#ebf0f5). De contrastverhouding is hier 3,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 30: Op de pagina https://sense.info/nl/contact staan roze links (HEX#F6726D), bijvoorbeeld de link 'Mail met Sense'. Op de witte achtergrond hebben deze teksten een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,7:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/regio/sense-zuid-holland-regio-rotterdam-dordrecht-leiden-en-gouda en https://sense.info/nl/over-je-grens/seks-tegen-je-zin.

Bevinding 31: In het broodkruimelpad op pagina https://sense.info/nl/contact staat de grijze tekst 'Contact' (HEX#7F7F7F). Op de witte achtergrond heeft deze tekst een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer en https://sense.info/nl/regio/sense-zuid-holland-regio-rotterdam-dordrecht-leiden-en-gouda.

Bevinding 32: In de invoervelden op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staan placeholderteksten (HEX#7c7f7d). Deze teksten hebben een te laag contrast op de invoervelden (HEX#ebf0f5). De contrastverhouding is hier 3,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 33: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staan groene teksten (HEX#0BB286) op een witte achtergrond. Het contrast van deze teksten is te laag. De contrastverhouding is hier 2,7:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 34: In de PDF 'Wel seks, geen zorgen' op pagina https://sense.info/assets/external_files/2021-07/wel-seks-geen-zorgen.pdf, staat tekst voor een afbeelding. Het gaat hier om de roze tekst 'Wel seks, geen zorgen' (HEX#e50051). Op bepaalde delen van de achtergrond afbeelding is een contrastverhouding van 2,6:1 gemeten. Zorg ervoor dat deze tekst overal op de achtergrond een minimale contrastverhouding van 3:1 heeft.
Ook de witte tekst 'Over anticonceptiemiddelen en andere zaken' heeft onvoldoende contrast op de achtergrond. Hier is een contrastverhouding van 1,8:1 gemeten, zorg ervoor dat de tekst overal op de achtergrond een contrastverhouding van 4,5:1 heeft.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Wanneer bezoekers de pagina https://sense.info/nl/contact bekijken in een viewport van 1280x1024px en inzoomen tot 400%, is de printknop verdwenen. Content en functionaliteiten mogen niet verloren gaan wanneer bezoekers inzoomen op een pagina. Zorg er daarom voor dat deze knop op de pagina blijft staan wanneer bezoekers inzoomen.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's waarop deze knop te vinden is, bijvoorbeeld op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt en zin.

Bevinding 36: Wanneer bezoekers de pagina https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer bekijken in een viewport van 1280x1024px en inzoomen tot 400%, valt de content onder de knop 'Hoe duur is anticonceptie?' buiten de schermweergave. Hierdoor zijn deze teksten niet te lezen wanneer wordt ingezoomd op de pagina. Mogelijk komt dit probleem doordat er een tabel onder deze knop staat. Tabellen hebben een uitzondering bij dit succescriterium en mogen wel zichtbaar worden gemaakt met een horizontale scrolbalk. Zorg ervoor dat de content onder de knop niet meer buiten de schermweergave valt (zonder scrolbalk).

Bevinding 37: Op pagina https://sense.info/nl/seksdummies?type=f werkt het iframe-element niet meer wanneer bezoekers inzoomen tot 400% bij een viewport van 1280x1024px. Functionaliteiten mogen niet verloren gaan wanneer bezoekers inzoomen. Zorg ervoor dat het iframe blijft werken bij een ingezoomde weergave.

Bevinding 38: Advies: Wanneer op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt wordt ingezoomd tot 400% bij een viewport van 1280x1024px, is het deel van het scherm waarin de inhoud van de pagina wordt getoond klein. Dit komt door de sticky header op de pagina. Hierdoor is de inhoud van de pagina moeilijk te lezen voor sommige bezoekers. Zorg ervoor dat het deel van schermweergave waarin content wordt getoond niet te klein is wanneer bezoekers inzoomen.
Dit komt voor bij meerdere pagina's, bijvoorbeeld bij https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje en https://sense.info/nl/regio/sense-zuid-holland-regio-rotterdam-dordrecht-leiden-en-gouda.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: In het navigatiemenu staan knoppen met de toegankelijke naam 'Open zijmenu'. De plus die deze knoppen labelt (HEX#0bb286) heeft een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 2,7:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 40: De social media iconen op de homepage onder de kop 'Volg ons op' veranderen van kleur wanneer de pagina opnieuw wordt geladen. Bij de volgende kleuren is een te laag contrast op de witte achtergrond vastgesteld:

Zorg ervoor dat labels van knoppen een minimale contrastverhouding van 3:1 hebben.

Bevinding 41: Het contrast van de invoervelden (HEX#ebf0f5) op de witte achtergrond op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies is te laag. De contrastverhouding is hier 1,1:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: Wanneer de stijleigenschappen op de homepage worden aangepast naar de eigenschappen zoals omschreven bij dit succescriterium, valt de paarse tekst 'Welkom' deels voor een paars valk. Hierdoor is deze tekst niet meer goed leesbaar. Zorg ervoor dat teksten leesbaar blijven wanneer de stijleigenschappen op een pagina worden aangepast.
Wanneer de stijleigenschappen worden aangepast is de tekst 'NL' ook slechter leesbaar doordat het deels voor een witte achtergrond valt.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt staat een kaart met daarin elementen die te bedienen zijn met de muisaanwijzer. Het is met het toetsenbord mogelijk om focus te plaatsen op deze elementen, maar ze kunnen niet geactiveerd worden met het toetsenbord. Hierdoor is de kaart niet te gebruiken voor bezoekers die afhankelijk zijn van het toetsenbord om de pagina te bedienen. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen die met de muisaanwijzer geactiveerd kunnen worden, ook te bedienen zijn met het toetsenbord.
Bij kaarten is het ook mogelijk om een toegankelijk alternatief aan te bedienen voor de informatie in de kaart. De kaart hoeft niet meer toegankelijk te zijn wanneer er een toegankelijk alternatief aanwezig is. Een toegankelijk alternatief kan bijvoorbeeld een lijst met alle locaties op de kaart zijn. Hierbij moeten de adresgegevens van de locaties op de kaart bij zijn vermeld.

Bevinding 44: Op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt staat de uitvouwbare knop 'Selecteer een categorie'. Het is niet mogelijk om deze knop te bedienen met het toetsenbord. Zorg ervoor dat interactieve elementen ook te bedienen zijn met het toetsenbord.

Bevinding 45: In het iframe-element op pagina https://sense.info/nl/seksdummies?type=f zijn klikbare elementen niet te bedienen met het toetsenbord. Het is alleen mogelijk om de knop 'Ontdek zijn plekjes' met het toetsenbord te bedienen. Andere klikbare elementen zoals 'Trek kleding uit' zijn niet te bedienen met het toetsenbord. Hierdoor is de functionaliteit in het iframe niet beschikbaar voor bezoekers die afhankelijk zijn van het toetsenbord. Zorg ervoor dat alles wat met de muisaanwijzer te bedienen is, ook te bedienen is met het toetsenbord.
In dit iframe-element is het ook alleen mogelijk om in en uit te zoomen met de muisaanwijzer. Het poppetje ronddraaien kan ook alleen met de muisaanwijzer. Zorg ervoor dat deze functionaliteiten ook beschikbaar zijn voor toetsenbordgebruikers, bijvoorbeeld door knoppen toe te voegen in het iframe.

Bevinding 46: In het iframe-element op pagina https://sense.info/nl/morning-aftertest staan keuzerondjes. Deze keuzerondjes zijn niet te selecteren met het toetsenbord. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen te bedienen zijn met het toetsenbord.

Bevinding 47: Wanneer bezoekers inzoomen tot 175% bij een viewport van 1280x1024px op de homepage, verdwijnt de content in de footer achter uitklapbare knoppen. Deze knoppen zijn niet te bedienen met het toetsenbord. Het is niet mogelijk om de focus op de knoppen te plaatsen en deze te activeren met het toetsenbord. Waarschijnlijk komt dit doordat de knoppen niet zijn opgemaakt met een button-element. Zorg ervoor dat de knoppen te bedienen zijn met het toetsenbord.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Op de pagina https://sense.info/nl/hulp-advies wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.
In andere videospeler op de website wordt ook gebruik gemaakt van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld de videospeler op https://sense.info/en en op https://sense.info/nl/beter-bed

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: Op de website is geen mechanisme aanwezig waarmee bezoekers herhalende content kunnen overslaan. Wanneer content op meerdere pagina's wordt herhaald, zoals het navigatiemenu, moeten bezoeker deze content kunnen overslaan wanneer zij met het toetsenbord over de pagina navigeren. Zorg ervoor dat er een mechanisme aanwezig is waarmee bezoekers herhalende content kunnen overslaan, bijvoorbeeld een skiplink.

Bevinding 50: In het iframe-element op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt staat de skiplink 'Overslaan en naar de inhoud gaan'. Deze skiplink werkt niet. Wanneer de skiplink wordt geactiveerd is het eerstvolgende element dat focus krijgt de link 'Locaties'. De focus wordt niet geplaatst op de inhoud. Zorg ervoor dat de skiplink werkt door de toetsenbordfocus op de pagina te verplaatsen.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: Pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1 heeft als paginatitel 'Sense.info'. Dit omschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. Zorg ervoor dat de paginatitel duidelijk maakt dat zoekresultaten op deze pagina staan. De paginatitel kan bijvoorbeeld worden aangepast naar 'Zoekresultaten - Sense.info'.

Bevinding 52: De PDF "Wel seks, geen zorgen" op pagina https://sense.info/assets/external_files/2021-07/wel-seks-geen-zorgen.pdf heeft geen documenttitel. Zorg ervoor dat het bestand een documenttitel krijgt die de inhoud omschrijft. In de eigenschappen van het document moet ook zijn aangegeven dat bij openen de documenttitel wordt getoond en niet de bestandsnaam.

Bevinding 53: Advies: In de paginatitel van https://sense.info/bestaatniet wordt niet aangegeven bij welke website deze pagina hoort. De paginatitel wordt getoond in de tabbladen in een browser en aan de hand van deze titel herkennen verschillende bezoekers bij welke pagina en website het tabblad hoort. Het is daarom belangrijk dat de paginatitel de pagina goed omschrijft, maar het is ook handig als de paginatitel de websitenaam benoemd. Zo weten bezoekers gelijk bij welke website een pagina hoort. De paginatitel kan bijvoorbeeld worden aangepast naar 'Pagina niet gevonden - Sense.info'.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 54: Op de homepagina is het mogelijk om het toetsenbord door het navigatiemenu heen te gaan wanneer deze niet geopend is. De focus is dan ook niet zichtbaar wanneer deze over de links in het menu heen gaat. Zorg dat de focus alleen in het menu kan komen wanneer deze geopend is.

Bevinding 55: Op pagina https://sense.info/nl/contact is het mogelijk om met het toetsenbord de focus te plaatsen op de link 'EN'. Deze link werkt niet omdat er geen Engelstalige versie van de pagina beschikbaar is. Het kan daarom verwarrend zijn voor toetsenbordgebruikers als focus op deze link wordt geplaatst. Zorg ervoor dat focus niet wordt geplaatst op links die niet werken.
Dit komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje en https://sense.info/nl/regio/sense-zuid-holland-regio-rotterdam-dordrecht-leiden-en-gouda.

Bevinding 56: Met de deelknop op pagina https://sense.info/nl/contact kunnen bezoekers een menu uitklappen. Als de toetsenbordfocus uit dit menu wordt gehaald blijft het open staan. In een ingezoomde weergave van de pagina staat dit menu voor content terwijl de focus verder gaat op de achterliggende pagina. Zorg ervoor dat focus niet uit een menu wordt gehaald totdat de bezoeker deze afsluit, bijvoorbeeld met een sluitknop of de esc-toets. Of dat het menu automatisch inklapt wanneer de focus hieruit wordt gehaald.

Bevinding 57: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staan de links 'Chat', 'Bel', 'Mail' en 'Afspraak'. Deze knoppen verplaatsen de visuele weergave van de pagina, maar ze verplaatsen niet de toetsenbordfocus. Hierdoor kunnen bezoekers die afhankelijk zijn van het toetsenbord deze knoppen niet gebruiken. Zorg ervoor dat wanneer een link de visuele weergave van een pagina verplaatst, ook de toetenbordfocus wordt verplaatst naar dat onderdeel op de pagina.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://sense.info/nl/werkstukinformatie/voorbehoedmiddelen bij de links zoals 'Waarom zijn voorbehoedsmiddelen belangrijk?', en ook op pagina https://sense.info/nl/over-je-grens/seks-tegen-je-zin.

Bevinding 58: Wanneer mensen pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt voor het eerst bezoeken staat er een cookiemelding in het iframe-element. Deze melding staat voor content, vooral wanneer bezoekers inzoomen op de pagina. Om deze reden moet de melding als eerst focus krijgen in het iframe-element. Zo kunnen toetsenbordgebruikers de cookiemelding direct afsluiten en blokkeert deze andere content niet meer. Zorg ervoor dat de cookiemelding als eerst focus krijgt binnen het iframe-element.

Bevinding 59: Wanneer bezoekers de homepage bekijken bij een viewport van 1280x1024px en inzoomen tot 125%, is het navigatiemenu automatisch ingeklapt achter een knop. Voor toetsenbordgebruikers wordt de focus als eerst geplaatst in het ingeklapte menu. Hierdoor wordt focus geplaatst op niet zichtbare element. Zorg ervoor dat focus alleen wordt geplaatst op element als deze zichtbaar zijn. Anders weten ziende toetsenbordgebruikers niet welke elementen focus hebben.
Dit probleem komt vaker voor op de website, bijvoorbeeld wanneer bij inzoomen content in de footer verdwijnt achter knoppen.

Bevinding 60: Wanneer bezoekers de homepage bekijken bij een viewport van 1280x1024px en inzoomen tot 125%, is het navigatiemenu automatisch ingeklapt achter een knop. Wanneer toetsenbordgebruiker het menu openen met de knop, wordt de focus niet in het menu geplaatst. De focus gaat verder op de pagina achter het menu. Zorg ervoor dat wanneer toetsenbordgebruikers het menu openen, de focus hierin wordt geplaatst.
Let ook goed op de plaatst van de focus in het menu. De focus mag bijvoorbeeld niet verder gaan op de achterliggende pagina wanneer het menu nog is uitgeklapt. Zorg ervoor dat de focus in het menu blijft tot de bezoeker deze afsluit.
Dit probleem komt voor op alle pagina's.

Bevinding 61: Wanneer bezoekers op de homepage inzoomen tot 175% bij een viewport van 1280x1024px, komt de link 'Bekijk alle video's' boven de video te staan. In de focus volgorde komt deze link pas na de video, toetsenbordgebruikers kunnen dus eerst de focus plaatsten op het video element en pas daarna op de link. De focus volgorde moet logisch over de pagina gaan, van boven naar beneden en van links naar rechts. Dit mag niet afwijken tenzij het nodig is voor de bediening van een element of proces.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://sense.info/en.

Bevinding 62: Wanneer bezoekers inzoomen tot 175% bij een viewport van 1280x1024px op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1, verdwijnen de filters achter een knop. Deze knop krijgt als eerst op de pagina toetsenbordfocus. Dit kan verwarrend zijn voor ziende toetsenbordgebruikers. Zorg ervoor dat de knop op het gepaste moment focus krijgt, na het zoekveld 'Wat zoek je?'.

Bevinding 63: Advies: Wanneer bezoekers op het eerst op een pagina komen, komt de focus eerst op de menu-knop en de zoekknop, en daarna pas op het logo en de header. Het is logischer als de focus eerst op het logo (en evt ook de items in de header) komt, voordat deze naar het menu en de zoekknop gaat.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: Op elke pagina staat de link '8,5' in de footer. Deze link heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor is de link niet of moeilijk te bedienen voor gebruikers van hulpsoftware. Zorg ervoor dat de link een toegankelijke naam krijgt, bijvoorbeeld gebruik te maken van aria-label.

Bevinding 65: Op de homepage staan meerdere links die de linktekst 'Lees het hele verhaal' hebben. Deze links verwijzen allemaal naar een andere pagina. Wanneer links dezelfde linktekst hebben moeten deze naar dezelfde pagina verwijzen. Als links met dezelfde linktekst niet naar dezelfde linktekst verwijzen kan dat verwarrend zijn voor mensen die baat hebben bij een duidelijke navigatiestructuur. Los dit probleem op door de linkteksten aan te passen. Bij deze links is visueel duidelijk waar ze naar verwijzen, daarom moet alleen de toegankelijke naam van de links worden aangepast.

Op andere pagina's komen ook links met dezelfde linkteksten voor:

Bevinding 66: Onder de zoekresultaten op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1 staan links waarmee bezoekers naar de volgende pagina's met resultaten kunnen navigeren. De toegankelijke namen van deze links omschrijft het linkdoel niet voldoende, deze luiden nu '1', '2', 'futher' en 'last'. Als een screenreader deze links voorleest is niet duidelijk dat hierbij verwezen wordt naar een volgende pagina. Voeg daarom het woord pagina toe aan de toegankelijke naam van de links.
Een deel van deze links heeft een Engelse toegankelijke naam waarop geen taalwissel is aangegeven, zie succescriterium 3.1.2.

Bevinding 67: Opmerking: Op pagina https://sense.info/nl/werkstukinformatie/voorbehoedmiddelen is de link 'de pil' niet goed opgemaakt en is alleen de tekst 'de pi' de link. Deze linktekst kan verwarrend zijn voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Zorg ervoor dat de tekst 'de pil' wordt opgemaakt als link.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 68: Het iframe-element op pagina https://sense.info/en heeft via het title-attribuut het label 'Bekijk alle video's' gekregen. Naast dat die label in een andere taal is dan de hoofdtaal van de pagina (zie succescriterium 3.1.2), omschrijft dit label ook de video niet. Zorg ervoor dat het label de video omschrijft, bijvoorbeeld door de titel van de video in het title-attribuut te plaatsen.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 69: In het navigatiemenu staan knoppen waarmee bezoekers meer menu-items zichtbaar kunnen maken. Wanneer met het toetsenbord focus wordt geplaatst op deze knoppen is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat wanneer een element focus heeft dit als wordt aangegeven met een visuele indicatie, bijvoorbeeld een focusrand.

Het komt bij meerdere elementen voor dat wanneer deze focus hebben dit niet wordt aangegeven met een visuele indicatie, bijvoorbeeld bij de links in de footer of op pagina:

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 70: Op de homepage staan onder de poll 'Wat is je relatiestatus?' meerdere knoppen. Al deze knoppen hebben via een aria-label de toegankelijke naam '0' gekregen. Deze toegankelijke naam komt niet overeen met het visuele label van deze knoppen. Hierdoor krijgen bezoekers die afhankelijk zijn van screenreaders andere informatie over deze knoppen en zijn de knoppen moeilijk te bedienen voor mensen die spraakbediening gebruiken. Zorg ervoor dat het visuele label altijd voorkomt in de toegankelijke naam van een knop, het liefst vooraan.
Dit probleem komt ook voor wanneer een bezoeker de poll heeft beantwoord door op één van de knoppen te drukken. Hierbij worden ook percentages getoond die niet goed worden voorgelezen door screenreaders naast de andere labels van de knoppen.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij de knoppen onder de kop 'Wat vind jij van dit verhaal?' op pagina https://sense.info/nl/ervaringen-van-anderen/persoonlijke-verhalen/saskia-heeft-sinds-een-jaar-een-spiraaltje.

Bevinding 71: In het menu op de homepage staan onder de categorieën meerdere links. De toegankelijke naam van deze links is 'open submenu'. Het aria-label overschrijft namelijk de linktekst. Verwijder het aria-label.

Bevinding 72: Op pagina https://sense.info/nl/contact staat de Readspeaker knop 'Lees voor'. Via een aria-label heeft deze knop de toegankelijke naam 'Readspeaker' gekregen. Doordat de toegankelijke naam en het visuele label van de knop niet overeenkomen kan de knop lastig te bedienen zijn wanneer bezoekers gebruikmaken van spraakbediening. Zorg ervoor dat het visuele label altijd voorkomt in de toegankelijke naam van een knop, het liefst vooraan.
Deze knop komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer en https://sense.info/nl/adressen-de-buurt.

Bevinding 73: Op pagina https://sense.info/nl/contact staat de knop 'Deel'. Via het aria-label heeft deze knop de toegankelijke naam 'Share' gekregen. Het visuele label en de toegankelijke naam van de knop komen niet overeen, hierdoor kan de knop moeilijk te bedienen zijn voor gebruikers van spraakbediening. Zorg ervoor dat het visuele label van een knop altijd in de toegankelijke naam staat, het liefst vooraan.
Deze knop komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/hulp-advies en https://sense.info/nl/seks-abc/ongesteld.

Bevinding 74: Op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1 staan filters die zijn opgemaakt als knop, bijvoorbeeld 'Over je grens? 2' en 'Anticonceptie 10'. Achter elke filter staat een nummer, maar dit nummer is niet meegenomen in de toegankelijke naam van de knop. Hierdoor krijgen screenreadergebruikers die het scherm niet kunnen zien bepaalde informatie niet mee en is de knop lastig te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van spraakbediening. Zorg ervoor dat het hele visuele label van een knop voorkomt in de toegankelijke naam.

Bevinding 75: In het iframe-element op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt staan invoervelden waarmee bezoekers in de locaties kunnen zoeken. Deze invoervelden hebben de visuele labels 'Afstand in: Kilometers' en 'Adres, stad, postcode, land, ...', terwijl de toegankelijke namen van deze invoervelden 'Afstand <' en 'Oorsprong' zijn. Zorg ervoor dat het visuele label van een invoerveld altijd in de toegankelijke naam staat.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 76: De taalaanduiding van de homepage (https://sense.info/nl) is Engels, terwijl de content van de pagina in het Nederlands is. Hierdoor kan de pagina bijvoorbeeld niet goed worden voorgelezen door screenreaders. Zorg ervoor dat de taalaanduiding van de pagina overeenkomt met de taal van de content.

Dit probleem komt voor bij meerdere Nederlandstalige pagina's:

Bevinding 77: De PDF "Wel seks, geen zorgen" op pagina https://sense.info/assets/external_files/2021-07/wel-seks-geen-zorgen.pdf heeft geen taalinstelling. Hierdoor kan hulpsoftware de taal van het document niet bepalen. Zorg ervoor dat in de eigenschappen de taal van het document wordt aangegeven.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 78: Op pagina https://sense.info/nl/contact staat de knop 'Deel'. Deze knop heeft de Engelse toegankelijke naam 'Share'. Wanneer een element in een andere taal is dan de aangegeven taal van de pagina, moet hier een taalwissel op zijn aangegeven. Zonder taalwissel kunnen bijvoorbeeld screenreaders de toegankelijke naam niet goed uitspreken. Los dit probleem op door met een lang-attribuut een taalwissel aan te geven op de knop, of door de toegankelijke naam van de knop te vertalen naar het Nederlands. Het is overigens beter als elementen een toegankelijke naam hebben in de hoofdtaal van de pagina.
Deze knop komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://sense.info/nl/hulp-advies en https://sense.info/nl/seks-abc/ongesteld.

Bevinding 79: Onderaan de Engelstalige pagina https://sense.info/en staat de Nederlandse tekst 'Sense.info is een product van'. Op deze tekst is geen taalwissel aangegeven. Zorg ervoor dat deze tekst een taalwissel krijgt via het lang-attribuut, of vertaal de tekst naar het Engels.
Op deze pagina staat ook een iframe-element met de toegankelijke naam 'Bekijk alle video's'. Geef een taalwissel op het element aan of vertaal de tekst.

Bevinding 80: Op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1 staat onder de zoekresultaten een navigatie waarmee bezoekers naar de volgende pagina's met resultaten kunnen navigeren. De links om mee naar de volgende en laatste pagina te navigeren hebben de Engelse toegankelijke namen 'further' en 'last', terwijl de hoofdtaal van de pagina Nederlands is. Op de links is ook geen taalwissel aangeven. Geef een taalwissel aan op deze links of vertaal de toegankelijke namen van de links naar het Nederlands.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 81: In het formulier op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies wordt op de verplichte velden gebruik gemaakt van HTML foutmeldingen. Deze foutmeldingen zijn vaak kortaf en blijven maar kort in beeld staan. Hierdoor kan niet iedereen de melding lezen. Ook geven de meldingen niet altijd aan welke fout is gemaakt. Wanneer een verplicht veld niet in ingevuld komt alleen de melding 'Dit is een verplicht veld' in beeld te staan. Dat geeft niet aan wat de gemaakte fout is. Voeg daarom zelf foutmeldingen toe aan het formulier. Zorg ervoor dat deze meldingen aangeven in welk veld de fout is gemaakt en wat de gemaakte fout is.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 82: In het formulier op https://sense.info/nl/hulp-advies staat bij verplichte velden een * (asterisk). Nergens staat in tekst aangeven wat de betekenis is van de *. Dit kan mogelijk verwarrend zijn voor mensen met bepaalde cognitieve beperkingen. Zorg ervoor dat in tekst wordt uitgelegd dat de * betekend.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 83: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staat een formulier. In dit formulier wordt gebruikgemaakt van HTML foutmeldingen. Deze meldingen zijn niet toegankelijk. Ze blijven maar kort in beeld staan en geven niet altijd aan welke fout is gemaakt. Ook geven deze foutmeldingen geen suggestie hoe de gemaakte fout kan worden opgelost. Dit kan het voor verschillende bezoekers lastig maken het formulier goed in te vullen. Voeg daarom zelf foutmeldingen toe aan het formulier. Zorg ervoor dat deze foutmeldingen een suggestie geven hoe de bezoeker de fout kan oplossen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 84: In de code van pagina https://sense.info/en komen dubbele id's voor, namelijk de id 'button'. Wanneer meerdere id's op een pagina voorkomen kan dit problemen opleveren voor hulpsoftware. Zorg ervoor dat elk element in de code een unieke id heeft.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 85: In het navigatiemenu staat een zoekveld. Dit veld heeft geen toegankelijke naam. Zonder toegankelijke naam is het veld lastig te bedienen voor gebruikers van hulpsoftware. Zie succescriterium 1.3.1.
Er staan meerdere zoekvelden zonder toegankelijke naam op de website, bijvoorbeeld op pagina https://sense.info/en.

Bevinding 86: Het menu op de homepage heeft een knop met de naam 'open menu'. Wanneer het menu geopend is, verschijnt een sluitknop. Deze heet ook 'open menu'. Hierdoor is niet duidelijk wat de knop doet. Wijzig de naam van de knop, of maak gebruik van een algemene naam als 'Menu' in combinatie met het aria-expanded attribuut.

Bevinding 87: In het formulier op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staat een verzendknop. Op het button-element van deze knop is niet type="submit" aangegeven. Dit is wel nodig omdat met deze knop gegeven worden verstuurd. Zorg ervoor dat op de verzendknop van een formulier altijd type="submit" is aangegeven.

Bevinding 88: Op pagina https://sense.info/nl/hulp-advies staat een iframe-element zonder toegankelijke naam. Geef via het title-attribuut een toegankelijke naam aan het iframe-element. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam de inhoud van het element beschrijft, in dit geval door bijvoorbeeld de naam van de video te gebruiken.

Op andere pagina's staat ook een iframe-element zonder toegankelijke naam, bijvoorbeeld op pagina:

Bevinding 89: Op pagina https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer staan uitvouwbare knoppen. Deze knoppen hebben geen toegankelijke naam. Hierdoor zijn de knoppen lastig te bedienen voor mensen die afhankelijk zijn van hulpsoftware. Zorg ervoor dat knoppen een toegankelijke naam hebben die omschrijft wat de knop doet.

Bevinding 90: Op pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt staat de uitvouwbare knop 'Selecteer een categorie'. Deze knop heeft geen rol. Hierdoor kan de knop lastig te bedienen zijn voor gebruikers van hulpsoftware. Zorg ervoor dat elementen altijd een rol hebben. Dit kan door native HTML te gebruiken, bijvoorbeeld het button-element, of door het role-attribuut te gebruiken.

Bevinding 91: Wanneer mensen pagina https://sense.info/nl/adressen-de-buurt voor het eerst bezoeken staat er een cookiemelding in het iframe-element. De knop om deze cookies mee te accepteren heeft geen type="submit" op het button-element staan. Dit is wel nodig omdat wanneer bezoekers op de knop klikken gegevens worden verstuurd. Zorg er daarom voor dat type="submit" op het button-element wordt geplaatst.

Bevinding 92: Wanneer bezoekers inzoomen tot 175% bij een viewport van 1280x1024px op de homepage, verdwijnt de content in de footer achter uitklapbare knoppen. Visueel is duidelijk wanneer deze knoppen zijn in- en uitgeklapt, maar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien is deze informatie niet beschikbaar. Zorg ervoor dat in de code wordt aangegeven wanneer een knop in- en uit is geklapt, bijvoorbeeld door aria-expanded te gebruiken.
Dit probleem komt bij meerdere uitklapbare knoppen voor, bijvoorbeeld de knoppen op https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer en bij de uitklapbare knoppen op pagina https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer.

Bevinding 93: Wanneer bezoekers inzoomen tot 175% bij een viewport van 1280x1024px op pagina https://sense.info/nl/zoeken?q=soa&start=&page=1, verdwijnen de filters achter een knop. Deze knop is niet opgemaakt met een button-element en heeft hierdoor geen toegankelijke rol. Ook wordt de status van de knop niet aangegeven wanneer deze is uitgeklapt. Hierdoor is de knop moeilijk te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van hulpsoftware. Zorg ervoor dat dit element een rol krijgt en dat de status van het element wordt aangegeven wanneer het in- en uitgeklapt is.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-01-02 15:45:46 v2.4-011