Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website soaaids.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Soa Aids Nederland
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's en PDF's op soaaids.nl, inclusief soaaids.nl/en en soaaids.nl/nl/professionals.
Buiten de scope van het het onderzoek valt:
  • De pagina's op soatest.advies.chat en de pagina's van leren.soaaids.nl. Deze domeinen vereisen een eigen onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via soaaids.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 51

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de footer op elke pagina staan een aantal icoontjes zoals een telefoon hoorn, een brief of een chat-wolk. Deze SVG's geven informatie en hebben daardoor een alt-attribuut nodig met in het geval van de telefoon en de envelop een alternatieve tekst die het doel van de afbeelding beschrijft, zoals 'Telefoonnummer' of 'E-mailadres'.

Bevinding 2: Het vergrootglas icoon naast het zoekveld heeft een tekstueel alternatief. Echter moet aan de svg nog een role='img' attribuut toegevoegd worden. Omdat de svg als decoratief kan worden beschouwd, moet deze ook verborgen worden met aria-hidden=true.

Bevinding 3: Op pagina www.soaaids.nl/nl/professionals/themas/seksoa-magazine/… staat een foto. Deze afbeelding heeft geen tekst alternatief en dit is ook niet nodig omdat het om een decoratieve afbeelding gaat. Maar de afbeelding heeft wel een leeg alt-attribuut (alt="") nodig, zodat hulpsoftware weet dat de afbeelding genegeerd kan worden.

Bevinding 4: De videospeler op pagina www.soaaids.nl/nl/soa-test bevat een "play" knop in de vorm van een afbeelding (driehoekje in cirkel). De afbeelding heeft geen alternatieve tekst, waardoor het voor screenreadergebruikers niet duidelijk is waar de knop voor is.

Bevinding 5: Op pagina www.soaaids.nl/nl/heb-ik-soa staat in het blok "Informatie voor professionals" een link met een icoon dat aan ziende bezoekers aangeeft dat de link naar een externe pagina verwijst. Deze informatie wordt niet doorgegeven aan screenreadergebruikers. In de titel van de link staat wel dat het om een externe link gaat maar het title-attribuut wordt niet door alle browsers en hulpsoftware ondersteund en is daarom geen vervanging van het alt-attribuut. Zorg ervoor dat deze bezoekers over dezelfde informatie beschikken als ziende bezoekers.

Bevinding 6: Het logo van SOA AIDS Nederland in de header van iedere pagina heeft wel een alternatieve tekst, maar deze beschrijft álleen het linkdoel. De alternatieve tekst van een logo moet altijd ten minste de naam van de organisatie bevatten. In dit geval is de afbeelding ook een link en moet de alternatieve tekst alle zichtbare tekst in de afbeelding bevatten zodat de link bediend kan worden door bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie. Pas de alternatieve tekst aan, bijvoorbeeld naar 'SOA AIDS Nederland, ga naar de homepage' om dit probleem op te lossen.

Bevinding 7: Op pagina www.soaaids.nl/nl/fout staat een decoratieve afbeelding. De afbeelding heeft geen alternatieve tekst voor voorleessoftware nodig, maar het img-element moet wel een leeg alt-attribuut bevatten zodat de afbeelding genegeerd kan worden door voorleessoftware.

Bevinding 8: Op de homepage staat een afbeelding van een virusdeeltje met daarin de tekst 'Covid-19'. Deze afbeelding heeft wel een alternatieve tekst, maar deze beschrijft de afbeelding niet. Deze afbeelding mag ook als decoratief worden gemarkeerd door het alt-attribuut leeg te laten.

Bevinding 9: De video op pagina www.soaaids.nl/nl/soa-test heeft geen beschrijving. De content moet een beschrijving hebben. Een korte titel of samenvatting is voldoende. Er hoeft niet per se bij te staan dat het om video of audio gaat, maar dat mag wel.

Bevinding 10: Op pagina www.soaaids.nl/nl/cookie-beleid wordt met groene vinkjes aangegeven welke cookies op welke pagina worden gebruikt. De alternatieve tekst bestaat uit eenzelfde vinkje. Speciale tekens worden niet door alle voorleessoftware voorgelezen. Gebruik daarom een beschrijvende alternatieve tekst, bijvoorbeeld 'Ja', om dit probleem op te lossen.

Bevinding 11: Op onder andere pagina www.soaaids.nl/nl/zoeken staan decoratieve afbeeldingen die geen alternatieve tekst nodig hebben. Wanneer een decoratieve afbeelding wél een alternatieve tekst heeft, moet de alternatieve tekst de afbeelding inhoudelijk beschrijven. Een beschrijving als 'icoon grafiek' bij het artikel "Uitgelicht: Het belang van...." is niet voldoende. Maak de betreffende afbeelding decoratief door het alt-attribuut leeg te laten of pas de beschrijving aan.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op de pagina www.soaaids.nl/nl/alle-soas/chlamydia wordt een video getoond. In de video komt gesproken woord voor, maar de ondertiteling ontbreekt. Voor alle gesproken tekst en andere belangrijke informatie in het geluid van een video of animatie moet ondertiteling geboden worden. Op deze manier is de informatie ook beschikbaar voor bezoekers die doof of slechthorend zijn.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: In de video op pagina www.soaaids.nl/nl/alle-soas/chlamydia komen teksten voor die niet uitgesproken worden en die terug te vinden zijn in de website. Bijvoorbeeld de naam van de huisarts op 0:05 of de makers van de video op 2:10. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er word getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: In de video op pagina www.soaaids.nl/nl/alle-soas/chlamydia komen teksten voor die niet uitgesproken worden en die terug te vinden zijn in de website. Bijvoorbeeld de naam van de huisarts op 0:05 of de makers van de video op 2:10. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er word getoond in de video. Maak voor deze en andere informatie gebruik van een extra audiospoor.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op de homepagina www.soaaids.nl/nl zijn meerdere zinnen/koppen opgemaakt met het strong- en/of em-element, bijvoorbeeld "Je kunt ons ook bellen op:" en het telefoon nummer onder "Stel je vraag anoniem.". Het strong- en em-element zijn bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (h2, h3 etc.). Het zelfde geldt bijvoorbeeld voor de tekst "Bereikbaar op:" in de footer van elke pagina.
Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder bij bijvoorbeeld de tekst 'Vrouwen kunnen deze klachten hebben:' op pagina www.soaaids.nl/nl/heb-ik-soa/afscheiding.

Bevinding 16: Op pagina www.soaaids.nl/nl/professionals staat een blauw blok content met linkteksten naar artikelen. De linkteksten zijn allemaal opgemaakt met kopniveau 3. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware en aan de hand van een koppenlijst over de pagina navigeren, verwachten content ónder een kop. Dat is hier niet het geval. Verwijder de h3-elementen om dit probleem op te lossen.

Bevinding 17: Op onder andere pagina www.soaaids.nl/nl/contact staat een grijs blok content met daarin een kop, een iets kleinere tekst en vervolgens gewone paragraaftekst. Op deze pagina gaat het om de tekst 'Nieuwsbrief voor professionals'. Deze tekst is visueel kop, maar is dat in de code niet. Maak de tekst op met het h3-element element om dit probleem op te lossen.

Bevinding 18: Op pagina www.soaaids.nl/nl/heb-ik-soa/afscheiding komen teksten voor die er visueel uit zien als kop, maar dat in de code niet zijn. Het gaat om de informatie bij 'Heb je deze klachten' en 'Dan heb je misschien'. Deze informatie kan daarnaast beter gepresenteerd worden in een tabel, zodat de relatie tussen de bovenstaande koppen en de informatie eronder duidelijker is voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware.

Bevinding 19: Op pagina www.soaaids.nl/nl/professionals/themas/seksoa-magazine/… wordt voor de introductietekst boven het artikel gebruik gemaakt van het em-element. Het em-element geeft nadruk aan een enkel woord of korte zin en betekent dat de tekst met extra nadruk moet worden uitgesproken. Het mag daarom niet voor puur opmaak gebruikt worden. Gebruik CSS of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 20: De PDF "Checklist lokale aanpak Nederland naar 0" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet te bepalen is. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op de pagina www.soaaids.nl/nl/professionals staan onder "Nieuws" blokken met een datum een kop en tekst en een afbeelding. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de datum hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de overige informatie. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.
Dit komt op meerdere plekken voor, waaronder onder 'Nieuws' op pagina www.soaaids.nl/nl.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op pagina www.soaaids.nl/nl/form/nieuwsbrief-aanmelden is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en achternaam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op de homepagina www.soaaids.nl/nl staat een inleidende tekst onder "Heb ik een soa?" op een licht grijze (HEX #F6F6F6) achtergrond. Het contrast van het woord "klachten" in rood (HEX #E1272C) is te laag. De contrastverhouding is hier 4,3:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn

Bevinding 24: In de footer van iedere pagina staan nummers bij het KVK en ANBI nummer. De contrastratio van de grijze tekst (HEX #757575) op de lichtgrijze achtergrond (HEX F2F8FC) is 4,3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Voor de blauwe (HEX #017AC1) linkteksten in de footer geldt ook een contrastratio van 4,3:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.soaaids.nl/nl/heb-ik-soa

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: De tabellen op pagina www.soaaids.nl/nl/cookie-beleid verdwijnen gedeeltelijk buiten beeld bij een schermgrootte van 1024x768px ingezoomd tot 200%. Er zijn ook geen scrollbalken om de tekst te kunnen bekijken. Vermijd overigens de scrollbalk in de leesrichting (horizontaal). Zie ook 1.4.10

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op pagina www.soaaids.nl/nl/professionals/themas/nederland-naar-0 staat onder de titel "Nederland" een afbeelding met een staafdiagram met teksten. Deze afbeelding bevat tekst en informatie die op deze of de volgende pagina niet voorkomt. Bezoekers die gebruik maken van een eigen CSS stylesheet, in willen zoomen of tekstafstand willen aanpassen, kunnen dat niet doen bij tekst in een afbeelding. Zorg daarom dat deze informatie voor hen ook beschikbaar is als HTML-tekst.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Op de pagina www.soaaids.nl/nl/cookie-beleid staan tabellen waarvan de rechterkolommen verdwijnen wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400%. Tabellen zijn afhankelijk van een tweedimensionale presentatie en hoeven daarom niet mee te schalen. Wel moet er een mechanisme zijn om de missende informatie alsnog te kunnen bekijken, bijvoorbeeld met een horizontale scrollbalk.

Bevinding 28: Op onder andere pagina www.soaaids.nl/nl/professionals verschijnt er, wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400%, een scrollbalk in de navigatiebalk 'Direct naar'. Zorg ervoor dat bezoekers kunnen inzoomen op een pagina, zonder verlies van functionaliteit en informatie, zonder horizontaal te moeten scrollen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Op de homepagina staan afgeronde blauwe en rode knoppen, bijvoorbeeld "Bekijk de symptomen". Bij focus verschijnt er een licht grijze (HEX #B2B2B2) stippelrand rond de knop en verandert hij licht van kleur. De contrastverhouding van de rand is 2,1:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn en de kleurverandering is ook minimaal, het contrast tussen de kleuren is 1,2:1 waar dat 3:1 zou moeten zijn. Zorg er voor dat ook slecht zienden goed kunnen zien op welk interactieve element de focus ligt (2.4.7) door de rand een goed contrast te geven. Slecht zichtbare focus komt op meer plaatsen in de website voor.

Bevinding 30: In de footer van elke pagina is het contrast tussen het "Twitter" logo en de achtergrond niet genoeg. De contrastverhouding tussen de blauwe kleur van het icoon (HEX #7BAFDE) is hier 2,3:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: De menu-items in de navigatiebalk, zoals 'heb ik een soa' of 'soatest', klappen uit en tonen meer opties wanneer de bezoeker eroverheen hovert met de muis of toetsenbordfocus op het menu-item heeft. Er moet een mechanisme beschikbaar zijn waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen. Dat is hier niet geval. Zorg dat de bezoeker de aanvullende content kan sluiten, bijvoorbeeld met de escape-toets.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Bij een smal scherm is er op elke pagina een hamburger menu dat, als het eenmaal is opengeklapt, over de content valt. Het is niet mogelijk om met shift-tab weer naar boven te navigeren, dus het lukt niet om bij eerdere links te komen, of bij de knop "Close menu" te komen om het venster te sluiten. Een gebruiker moet dan eerst verder over de rest van de pagina, voordat hij terug komt in het menu. Toetsenbordnavigatie wordt daardoor erg bemoeilijkt.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op de pagina www.soaaids.nl/nl/alle-soas/chlamydia wordt gebruik gemaakt van de videospeler van Vimeo. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Zorg ervoor dat dit commando uitgeschakeld is of uit te schakelen is.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: De Engelstalige pagina www.soaaids.nl/en/preventing-stis heeft een Nederlandstalige titel: "Hoe voorkom je een soa? | Soa Aids Nederland"

Bevinding 35: De PDF "Checklist lokale aanpak Nederland naar 0" heeft geen titel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Wanneer bezoekers inzoomen op een pagina, verandert het navigatiemenu in een hamburgermenu. Wanneer bezoekers daar doorheen navigeren met het toetsenbord, blijft de content openstaan en gaat de focus verder op de achterliggende pagina.Hierdoor kan je niet altijd meer zien waar je bent als je met het toetsenbord navigeert en is alle achterliggende content nog steeds beschikbaar voor hulpsoftware zodat iemand die blind is niet weet dat er nog een dialoogvenster aanwezig is. Zorg dat de achterliggende content "onzichtbaar" is voor hulpsoftware en niet bereikbaar is met het toetsenbord.

Bevinding 37: Wanneer bezoekers in het linker menu op pagina www.soaaids.nl/nl/heb-ik-soae op een link klikt, bijvoorbeeld "Geen klachten, toch een soa" verschuift de focus visueel naar het betreffende deel op de pagina. De toetsenbordfocus gaat echter daarna verder binnen dezelfde linklijst. Wanneer een bezoeker op een link naar een andere plek op een pagina klikt, verwacht diegene dat de focus daar ook verder gaat.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: Op pagina www.soaaids.nl/nl/professionals staan links met de linktekst "Meer informatie". Vermijd linkteksten als ‘Lees meer’ en ‘Klik hier’, zulke teksten beschrijven het linkdoel niet, omdat de context niet duidelijk is voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Context betekent voor hulpsoftware bijvoorbeeld dezelfde paragraaf, dezelfde lijst of dezelfde tabelcel. Dat is hier niet het geval. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de titel van het bericht of pagina waarnaar gelinkt wordt. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.soaaids.nl/nl met de linkteksten 'Lees verder'.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Wanneer de knop "Voorlezen" in de header van elke pagina focus heeft, is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk interactief element focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Boven aan elke pagina staat een button "Voorlezen" met de toegankelijke naam "ReadSpeaker webReader: Luister met webReader". De toegankelijke naam komt niet overeen met de zichtbare naam van de knop. Hierdoor is onder andere de knop niet of moeilijk te bedienen met spraaksoftware. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan.

Bevinding 41: De visuele naam van het invoerveld op pagina 'www.soaaids.nl/nl/zoeken' is 'Zoeken'. De toegankelijke naam van dit invoerveld is 'Zoektermen'. Dit zorgt er mogelijk voor dat bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie het invoerveld moeilijk of niet kunnen bedienen. Zorg ervoor dat de visuele naam voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: In de eigenschappen van PDF "Checklist lokale aanpak Nederland naar 0" is de taal niet ingevuld. Dit kan er voor zorgen dat voorleessoftware de PDF in een verkeerde taal voorleest, waardoor de tekst onverstaanbaar is. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF, in dit geval Nederlands.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: In de footer van de Engelstalige pagina's staat "Volg ons op" in het Nederlands. Omdat dit afwijkt van de ingestelde hoofdtaal van de pagina (Engels) moet hier een taalwissel worden aangegeven, of vertaal de tekst naar het Engels om dit probleem op te lossen.

Bevinding 44: Wanneer bezoekers inzoomen op een pagina verandert het navigatiemenu in de header van een pagina in een hamburgermenu. Wanneer het menu geopend is, verschijnt er een knop om het menu weer te sluiten. De toegankelijke naam van deze knop is 'Close menu'. Zorg ervoor dat bedienbare elementen worden aangeboden in de hoofdtaal van de pagina, in dit geval Nederlands.

3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Wanneer bezoekers zich in de suggesties bevinden onder het zoekveld, en vervolgens de tab-toets gebruiken, wordt direct de zoekopdracht gestart en belandt de bezoeker op een nieuwe pagina. Hierdoor ontstaat een onverwachte contextwijziging. Zorg ervoor dat bezoekers zélf de zoekopdracht starten en de tab-toets kunnen blijven gebruiken om het eerstvolgende interactieve element de focus te geven.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Onder in het formulier op pagina www.soaaids.nl/nl/form/nieuwsbrief-aanmelden is een captcha opdracht met een invoerveld. De naam van het veld is "Rekenvraag" en de instructies staan in de beschrijving. Het enige dat door hulpsoftware niet wordt voorgelezen is de som waarop het antwoord moet worden ingevuld. Dit komt doordat de som in de code niet is gekoppeld aan het invoerveld. Zorg dat de som onderdeel wordt van het label.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 47: Op elke pagina zijn er twee DOM objecten met de zelfde id: "readspeaker_button". Dit kan problemen opleveren met hulpsoftware. Zorg dat id's unieke waarden hebben op een pagina. Het zelfde geldt voor de button "block-open-readspeaker-block".

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Op pagina www.soaaids.nl/nl/soa-test is een video met een play button zonder toegankelijke naam. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam aanwezig is.

Bevinding 49: Het hamburgermenu van Readspeaker heeft als toegankelijke naam enkel 'Menu'. Het is voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware niet duidelijk dat het specifiek om het Readspeaker menu gaat. De toegankelijke naam van het hamburgermenu van de hoofdpagina is bijvoorbeeld 'Open menu'. Pas de toegankelijke naam van het Readspeaker menu aan, bijvoorbeeld naar 'Open Readspeaker menu', om dit probleem op te lossen.

Bevinding 50: In de header van iedere pagina staat een zoekfunctie. Wanneer de zoekfunctie geopend is, verschuift de knop met het vergrootglas. De naam blijft 'Zoeken' maar de functie is het dichtklappen van het zoekveld. Dit is nu niet duidelijk in de toegankelijke naam van dit element.

Bevinding 51: Op de pagina www.soaaids.nl/nl/soa-test is een video via een iframe geplaatst. Daar ontbreekt het title-attribuut. Plaats het title-attribuut in dit iframe met een goede omschrijving van de video, bijvoorbeeld "Hoe gaat een SOA-test".

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-19 17:40:53 v2.3-011