Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Sociaal Wijkteam Wijchen

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Sociaal Wijkteam Wijchen
Datum 2 mei 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle content en huisstijl op het domein op sociaalwijkteamwijchen.nl
  • Alle PDF's op sociaalwijkteamwijchen.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op het domein sociaalwijkteamwijchen.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via sociaalwijkteamwijchen.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 10

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 1: Advies:
Op pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/toegankelijkheid staat een afbeelding waaraan gezien kan worden dat deze website een C-status heeft. In de alternatieve tekst ontbreekt deze informatie. Pas de alternatieve tekst zodanig aan dat de informatie die visueel wordt overgebracht ook voor hulpsoftware beschikbaar is. Zie ook 1.4.5

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Op de pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/dementie wordt een video getoond. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Bijvoorbeeld op 0:18: "In Nederland hebben 260.000 men mensen een op de ..." Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op de pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/dementie is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 11:18. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is ook geen voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van een screenreader niet weten wat er word getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op de pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/dementie staat een video. De audiodescriptie ontbreekt in deze video. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Zo komt er een telefoonnummer in beeld. Iemand die blind is, weet nu niet wat er op het scherm te zien is. Zorg dat deze informatie terugkomt in het audiospoor.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: De PDF "Dementiewijzer" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 6: Advies:
Op pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/contact staat de koptekst "Inlooppunten in ’t Mozaïek en in ’t Noorderlicht" maar hier staat geen content onder. Een tekst mag alleen als koptekst gecodeerd worden als er ook content onder staat. Echter is het hier aannemelijk dat er soms wel content onder kan staan, afhankelijk van wanneer er weer inloopmomenten zijn. In dat geval is het wel toegestaan dit als koptekst te coderen.

Bevinding 7: Advies:
Op pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/zoeken/ staan koppen zonder content, zoals "Onze werkwijze". Het is het beste om hier ook een stukje content te tonen, zoals bij de andere zoekresultaten.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 8: Advies:
In de afbeelding op pagina www.sociaalwijkteamwijchen.nl/toegankelijkheid wordt aangegeven wat de toegankelijkheidsstatus van de website is. De status van de website is niet terug te vinden in de gewone tekst op de pagina of in het tekstalternatief van de afbeelding. Het is niet noodzakelijk om deze informatie in het tekstalternatief of op de pagina te plaatsen omdat er een toegankelijk alternatief is wanneer bezoekers de link volgen. Echter lijkt de toegankelijkheidsstatus onder de belangrijkste informatie op de pagina te vallen en kan het voor veel bezoekers prettig zijn als zij snel en makkelijk deze informatie tot zich kunnen nemen.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: De PDF "Formulier Gehandicaptenparkeerkaart" heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

Bevinding 10: De PDF "Dementiewijzer" heeft een documenttitel in de eigenschappen maar in de eigenschappen staat ingesteld dat de Bestandsnaam wordt getoond. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de Documenttitel wordt getoond.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-23 13:00:34 v2.4-011