Issues:
Content audit digitale toegankelijkheid Sociale Stabiliteit
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Sociale Stabiliteit |
---|---|
Datum | 2 september 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op iedere pagina staat het logo van Expertise-unit Sociale Stabiliteit in de header. Op alle pagina’s m.u.v. de homepagina is het tevens een link hier naartoe, bijvoorbeeld op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/contact. De alternatieve tekst van het logo is op deze pagina’s "Naar de homepage van Socialestabiliteit.nl". Dit beschrijft niet de functie/unieke eigenschappen van deze afbeelding. Voor bezoekers die niet kunnen zien, is het belangrijk dat zij kunnen herkennen dat hier een logo te zien is. Ook moet alle tekst die in het logo te zien is, terugkomen in de alternatieve tekst. Voeg deze tekst toe, plus het woord 'logo'.
Bevinding 2: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuws/2023/03/06/16-maart-connect-een-samenkomst-rond-sociale-stabiliteit staat afbeelding "Connect, een samenkomst rond Sociale Stabiliteit" met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de volgende pagina: https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuwsbrieven/weerbaarnl/2022/december. Hier staan twee afbeeldingen "Online Magazine werken aan vertrouwen" en "Infoblad Polarisatie tussen burgers en overheid" met een leeg alt-attribuut. Deze afbeeldingen zijn niet puur decoratief en hebben daarom een alternatieve tekst nodig.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 3: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/praktijkverhalen/video-wat-als-ik-het-mis-heb is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond tijdstip 00:01, 07:11, 07:15 en 07:18. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5.
Bevinding 4: Op de pagina https://www.socialestabiliteit.nl/praktijkverhalen/video-wat-als-ik-het-mis-heb staat een video waar het logo van Diversion aan het eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van Diversion is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 5: Op de pagina https://www.socialestabiliteit.nl/praktijkverhalen/video-wat-als-ik-het-mis-heb staat een video. De audiodescriptie ontbreekt in deze video. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Zo komt er op diverse momenten tekst in beeld (namelijk rond tijdstip 00:01, 07:11, 07:15 en 07:18). Iemand die blind is weet nu niet wat er op het scherm te zien is.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/werkwijze-informatie-delen-bij-mogelijke-radicalisering/verschillen-met-de-meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling staat een tabel (Signaleren van radicalisering en het Signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling) met daarin kopcellen (TH). In de eerste kopcel staat geen content. Zorg dat elke kopcel een naam heeft die de bijbehorende cellen beschrijft, of wijzig de lege cel in een datacel (TD) ten behoeve van schermleessoftware die er dan geen waarde aan verbindt.
Bevinding 7: Op pagina https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11/voorbij-hokjesdenken staat een artikel met vragen, bijvoorbeeld "Waarom past de nieuwe netwerkvisie van ESS zo goed bij de huidige samenleving?". Deze vragen zijn opgemaakt met het strong-element.
Het strong-element is bedoeld om nadruk te geven aan één of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de stylesheet om een tekst in een vet lettertype te tonen.
Bevinding 8: Op pagina https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11/voorbij-hokjesdenken staat een artikel waar aan beide zijkanten gebruik wordt gemaakt van een figure element om een quote te tonen. Dit element is hier niet voor bedoeld. Gebruik voor quotes aanhalingstekens of het quote (<q>)/blockquote (<blockquote>) element.
Bevinding 9: De PDF op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/binaries/sociale-stabiliteit/documenten/publicaties/2024/06/26/presentatie-opvoeddebatten-met-vaders/Presentatie+sessie+Opvoeddebatten+met+vaders.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet te bepalen is. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 10: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/cookies wordt een aantal keer verwezen naar een plek op de pagina, nl. "Hieronder leest u waarom" en "In onderstaande tabel ziet u welke cookies dit zijn". Voor iemand die niet kan zien, zijn dit aanwijzingen die niet behulpzaam zijn. Alle instructies om content te kunnen begrijpen of te bedienen, moeten ook tekstueel en/of semantisch aanwezig zijn zodat de instructies ook te begrijpen zijn voor mensen die het beeld niet zien. Denk hierbij aan vorm, omvang, locatie, geluid en oriëntatie van de content, die ook tekstueel beschreven moet zijn op dezelfde pagina.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de volgende pagina's: https://www.socialestabiliteit.nl/publicaties (Typ dan 'radicalisering' of 'polarisatie' in de trefwoordenbalk hieronder.), https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuwsbrieven/weerbaarnl (Abonneer je via de knop hieronder op onze nieuwsbrief WeerbaarNL) en https://www.socialestabiliteit.nl/si-toolkit (Hieronder vind je in de matrix per interventie en per type evaluatie de bijpassende informatie).
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: Op pagina https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11 staat Sociale Stabiliteit Netwerken in de kleur roze (HEX #CA005D).
Het contrast op de achtergrondafbeelding is op sommige plekken te laag. De contrastverhouding is bijvoorbeeld op de grijzige (gemeten kleur HEX #444D56) muur 1.5:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat tekst altijd leesbaar blijft.
Een soortgelijk probleem zien we terug op dezelfde pagina maar dan met de witte tekst eronder (Netwerken is goed voor participatie etc.). De grijze zitting van de stoel heeft een paarsachtige (HEX #CFD7E8) kleur, de contrastverhouding is hier 1.4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Ook bij de tekst "Voorbij hokjesdenken" en de tekst "Lees dit artikel" eronder (beiden op dezelfde pagina) is de witte tekst niet altijd goed leesbaar.
Bevinding 12: Op pagina https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11/voorbij-hokjesdenken staat de witte tekst "Sociale Stabiliteit 11". Op de achtergrondafbeelding, bijvoorbeeld op de grijsblauwe kleur van het gebouw (gemeten kleur HEX # AFC1C9) is het contrast te laag. De contrastverhouding is 1.8:1 waar dit 4,5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat tekst altijd leesbaar blijft.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de koptekst H1: de witte tekst op de achtergrondafbeelding, bijvoorbeeld op de beige broek (#C1C0B9) heeft te weinig contrast. De contrastverhouding is hier 1.8:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuwsbrieven/weerbaarnl/2022/december staat een afbeelding van een nieuw online magazine met diverse teksten erin. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/si-toolkit staat een Matrix Evidence Based Werken. Op elk blokje met tekst staat er een lichtblauw (HEX #8FC8E5) icoon op de witte achtergrond. Dit blauwe icoon heeft te weinig contrast. De contrastverhouding is hier 1.8:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: De PDF op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/binaries/sociale-stabiliteit/documenten/publicaties/2024/06/26/presentatie-opvoeddebatten-met-vaders/Presentatie+sessie+Opvoeddebatten+met+vaders.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 16: Het volgende viel op: Op pagina https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11 is de inhoudsopgave samengevouwen onder een knop (hamburgermenu). Op het moment dat deze is samengevouwen, is het wel mogelijk om de items uit de inhoudsopgave te bereiken via het toetsenbord. Dit kan verwarrend werken voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord maar die wel kunnen zien, zij weten dan niet waar de focus zich bevindt. Zorg ervoor dat de focus niet gebracht kan worden naar items die niet op de pagina zichtbaar zijn. Omdat dit succescriterium buiten de scope van een contentonderzoek valt, is dit succescriterium niet getoetst en op dit toegankelijkheidsprobleem niet afgekeurd.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/contact staat het logo van X. De toegankelijke naam van het logo is "Deel deze pagina op uw eigen account op Twitter". Omdat de toegankelijke naam nu afwijkt van de informatie die op het logo te zien is, kan het moeilijk zijn om de link waarin het logo staat aan te spreken en te bedienen voor bezoekers die gebruik maken van spraaksoftware. Pas de toegankelijke naam aan naar "X".
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: De PDF op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/binaries/sociale-stabiliteit/documenten/publicaties/2024/06/26/presentatie-opvoeddebatten-met-vaders/Presentatie+sessie+Opvoeddebatten+met+vaders.pdf bevat geen taalinvulling in de eigenschappen. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina https://www.socialestabiliteit.nl/si-toolkit staat een Matrix Evidence Based Werken. Deze heeft een blauw icoon waarmee een tooltip geopend wordt als je er op klikt. Het blauwe icoon heeft geen toegankelijke naam en geen rol, net als de tooltip die geopend wordt bij het klikken op het blauw icoon. Voor screenreadergebruikers die blind of slechtziend zijn is deze functionaliteit moeilijk te bedienen.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.socialestabiliteit.nl/ - Contact:
https://www.socialestabiliteit.nl/contact - Sitemap:
https://www.socialestabiliteit.nl/sitemap - Zoekresultaten:
https://www.socialestabiliteit.nl/zoeken?trefwoord=toegankelijkheid&search-submit= - Video:
https://www.socialestabiliteit.nl/praktijkverhalen/video-wat-als-ik-het-mis-heb - 404:
https://www.socialestabiliteit.nl/404 - Tabel:
https://www.socialestabiliteit.nl/cookies - PDF 1 Bronpagina:
https://www.socialestabiliteit.nl/publicaties/publicaties/2024/06/26/presentatie-opvoeddebatten-met-vaders - PDF 1 Document:
https://www.socialestabiliteit.nl/binaries/sociale-stabiliteit/documenten/publicaties/2024/06/26/presentatie-opvoeddebatten-met-vaders/Presentatie+sessie+Opvoeddebatten+met+vaders.pdf - Toegankelijkheid:
https://www.socialestabiliteit.nl/toegankelijkheid - Praktijkverhalen:
https://www.socialestabiliteit.nl/praktijkverhalen - Publicaties:
https://www.socialestabiliteit.nl/publicaties - PDF 2 Bronpagina:
https://www.socialestabiliteit.nl/agendaveerkrachtweerbaarheid/publicaties/publicaties/2024/07/24/infographic-agenda-en-veerkrachtige-samenleving - PDF 2 Document:
https://www.socialestabiliteit.nl/binaries/sociale-stabiliteit/documenten/publicaties/2024/07/24/infographic-agenda-en-veerkrachtige-samenleving/Infographic+Agenda+Veerkrachtige+en+Weerbare+Samenleving.pdf - Nieuws:
https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuws - Nieuwsbericht:
https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuws/2023/03/06/16-maart-connect-een-samenkomst-rond-sociale-stabiliteit - Nieuwsbrieven Weerbaarnl:
https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuwsbrieven/weerbaarnl - Nieuwsbrief:
https://www.socialestabiliteit.nl/actueel/nieuwsbrieven/weerbaarnl/2022/december - Polarisatie:
https://www.socialestabiliteit.nl/polarisatie - Toolkit Evidence Based Werken:
https://www.socialestabiliteit.nl/si-toolkit - Magazines:
https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit - Magazine 11-2023:
https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11 - Magazine Pagina:
https://magazines.socialestabiliteit.nl/socialestabiliteit/2023/11/voorbij-hokjesdenken - Willekeurige pagina 1:
https://www.socialestabiliteit.nl/radicalisering - Willekeurige pagina 2:
https://www.socialestabiliteit.nl/top-10-tools - Willekeurige pagina 3:
https://www.socialestabiliteit.nl/werkwijze-informatie-delen-bij-mogelijke-radicalisering/verschillen-met-de-meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.