Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Sportloket Limburg

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website sportloketlimburg.nl
Datum 13 oktober 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op het domein sportloketlimburg.nl.
  • Alle PDF's op het domein sportloketlimburg.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 30

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo van Sportloket Limburg bovenaan iedere pagina is tevens een link naar de homepage. Het logo is niet van alternatieve tekst voorzien. De alternatieve tekst van een logo moet tenminste de naam van de organisatie bevatten, en overige tekst op de afbeelding wanneer het ook een link is. Overweeg daarnaast om een linkdoel toe te voegen, bijvoorbeeld ‘Ga naar de homepage’. Zie ook SC 2.4.4.

Bevinding 2: In de footer www.sportloketlimburg.nl/ staat een afbeelding van het logo van de Provincie Limburg met de alternatieve tekst 'logo-pl'. Deze tekst is onvolledig. De alternatieve tekst van een logo moet tenminste de naam van de organisatie bevatten. Pas de alternatieve tekst daarom aan, bijvoorbeeld naar Logo Provincie Limburg.

Bevinding 3: Op de pagina LIMBURGSE BEWEEG- EN BELEEF WEEK (LBBW) www.sportloketlimburg.nl/agenda-0/agenda-items/limburgse-beweeg-beleef-week-lbbw/ staat het logo van de Limburgse Beweeg- en Beleefweek 2023 met de alternatieve tekst ‘Logo Beleefweek 2023 Limburg Athletics plus’. De pagina zelf biedt in principe voldoende alternatieve tekst, maar als er toch alternatieve tekst binnen het alt-attribuut aanwezig is, zorg er dan voor dat de tekst van de afbeelding geheel voorkomt in die alternatieve tekst.

Bevinding 4: Op pagina www.sportloketlimburg.nl/agenda-0/agenda-items/bijeenkomst-maatschappelijke-waarde/ komt een afbeelding voor, met daarin de logo's van de organisatoren. Deze informatie komt niet in de alternatieve tekst of elders op de pagina voor. Pas daarom de alternatieve tekst aan, of plaats de informatie als platte tekst op de pagina (bijvoorbeeld in de paragraaf 'Omschrijving'), zodat alle bezoekers deze informatie tot hun beschikking hebben.

Bevinding 5: Op de pagina met het contactformulier formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl wordt met een asterisk (*) aangegeven dat een veld verplicht is. De asterisk is een speciaal teken dat niet door alle browser en hulpsoftware combinaties goed wordt voorgelezen. Zorg er daarom voor dat het ook op minimaal één andere manier duidelijk is welke velden verplicht zijn, bijvoorbeeld door aria-required te gebruiken. In plaats van asterisk het woord 'Verplicht' gebruiken is ook voldoende.

Bevinding 6: Op pagina www.sportloketlimburg.nl/vaste-onderdelen/zoeken/= staat de knop 'volgende', waaraan met CSS > iconen zijn toegevoegd. Deze worden nu voorgelezen als 'B', waardoor de toegankelijke naam van de button 'Volgende B B' is. Verberg de iconen voor hulpsoftware om dit probleem op te lossen.

Bevinding 7: Het logo van Limburg Athletics in het document op pagina www.sportloketlimburg.nl/publish/pages/7962/… heeft geen alternatieve tekst en wordt nu genegeerd door hulpsoftware. Zorg ervoor dat als een logo in een document meerdere keren voorkomt, deze tenminste één keer een alternatieve tekst heeft (het liefst op de voorpagina).

Bevinding 8: Het logo van de Limburgse Beweeg- en Beleefweek in het document op pagina www.sportloketlimburg.nl/publish/pages/7962/… heeft een automatisch gegenereerde alternatieve tekst die de afbeelding niet beschrijft. Pas de alternatieve tekst aan, of maak de afbeelding onzichtbaar voor hulpsoftware door de afbeelding op te maken als artefact, omdat de tekst erboven voldoende alternatieve tekst is.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: In de header van iedere pagina staat een logo, dat is genest binnen het kopelement h1. De h1-kop is bedoeld voor de titel van de pagina en geeft belangrijke informatie over wat er op de pagina staat. Het logo is geen kop, dus het h1-element moet hier verwijderd worden.

Bevinding 10: Op de pagina Sportloket Limburg is geopend! (Nieuwsbericht) www.sportloketlimburg.nl/nieuws/nieuwsberichten/sport-lo-ket-lim-burg-pend/ staat onder elke foto op de pagina een stuk tekst cursief. Hier is het em-element gebruikt. Het em-element is bedoeld voor gesproken nadruk van een woord of korte zin. Zorg dat de alinea via de stylesheet opgemaakt wordt of maak gebruik van het <i>-element.

Bevinding 11: Op de pagina Contactformulier Sportloket Limburg.nl formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl staat een formulier. Dit formulier bestaat uit meerdere tabellen voor presentatie, maar niet alle tabellen zijn onzichtbaar gemaakt voor hulpsoftware. Hierdoor wordt er voorgelezen dat er een tabel aanwezig is, waar dat niet gepast is. Maak de tabelstructuur daarom onzichtbaar. Daarnaast is er een fieldset zonder legend aanwezig, maar is de titel van het formulier als h1 in de tabel geplaatst. Vul ofwel de fieldset-legend combinatie aan, of verwijder deze.

Bevinding 12: De PDF op pagina www.sportloketlimburg.nl/publish/pages/7962/… is niet (geheel) goed gecodeerd. De visuele koppen in het document zijn niet als kop opgemaakt en de lijst is niet als lijst opgemaakt. Gebruik ook in PDF documenten de juiste semantische opmaak, zodat bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware ook de tekst kunnen interpreteren zoals bedoeld.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 13: Advies: Op pagina Contactformulier Sportloket Limburg.nl formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl is een formulier waar de bezoeker onder andere de voornaam, achternaam en e-mailadres kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email". Nu staat in de code de volgende regel autocomplete="off", wat inhoudt dat deze functionaliteit is uitgeschakeld.
Het formulier is gebouwd middels HTML4, welk officieel de attributen van invoervelden die om persoonlijke gegevens vragen niet herkent. Het feit dat autocomplete niet werkt op de site is daarom onder dit succescriterium niet afkeurbaar. We adviseren om zo spoedig mogelijk van de techniek gebruik te maken die deze voorziening wel ondersteunt omdat HTML4 sinds maart 2018 door W3C niet meer als aanbevolen standaard wordt gekenmerkt. De aanbevolen standaard is HTML5.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Het contrast van de witte label-tekst op de blauwe (#308ECD) achtergrond in het formulier op pagina Contactformulier Sportloket Limburg.nl formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl is te laag. De contrastverhouding is hier 3,5:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Wanneer bezoekers op pagina www.sportloketlimburg.nl/vaste-onderdelen/zoeken/=, met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400%, is de tekst 'beleefweek_2023_limburg_athletics_plus_instructie_lbbw_2023 (pdf, 113 kB)' niet meer leesbaar omdat het deels buiten de pagina valt.

Bevinding 16: Wanneer bezoekers op pagina formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl inzoomen, zijn de teksten en formuliervelden niet meer leesbaar zonder horizontaal scrollen. Zorg ervoor dat inzoomen niet voor verlies van functionaliteit en informatie zorgt en vermijdt daarbij horizontaal scrollen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Wanneer bezoekers op pagina www.sportloketlimburg.nl/ de ReadSpeaker-widget willen gebruiken, verschijnt op moment van testen de melding 'Fout opgetreden, probeer nogmaals', met daarachter een vraagteken icoon. De contrastratio tussen het oranje icoon (HEX #E56608) en de grijze achtergrond (HEX #CECECE) is 2,1:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit probleem doet zich meermalig voor op andere pagina's.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Wanneer bezoekers op pagina Nieuws www.sportloketlimburg.nl/nieuws/ de regelhoogte, alinea- en tekstafstand wijzigen naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, gaat onderaan de pagina het RSS feed logo en de tekst van het laatste nieuwsbericht door elkaar heen lopen.
Hierdoor is de tekst niet meer (goed) leesbaar. Zorg ervoor dat informatie beschikbaar en leesbaar blijft, ook wanneer bezoekers een eigen tekst opmaak toepassen.

2. Bedienbaar

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op de contactpagina formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl knippert het betreffende formulierveld na wegklikken van de foutidentificatie pop-up voor 5-6 seconden.
Voor bewegende, knipperende of scrollende informatie die (1) automatisch start, (2) langer dan vijf seconden duurt, en (3) parallel met andere content wordt getoond, dient er een mechanisme voor de gebruiker te zijn om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen, tenzij de beweging, knippering of scrolling, onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is. Gezien de border van het foutief ingevulde veld reeds visueel verandert, kan het knipperende effect het beste achterwege gelaten worden.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Dit kan opgelost worden door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus er op komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: De PDF www.sportloketlimburg.nl/publish/pages/7962/… heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam ("beleefweek_2023_limburg_athletics_plus_instructie_lbbw_2023") maar de titel van het document wordt getoond.

Bevinding 22: Advies: De paginatitel van pagina LIMBURGSE BEWEEG- EN BELEEF WEEK (LBBW) www.sportloketlimburg.nl/agenda-0/agenda-items/limburgse-beweeg-beleef-week-lbbw/ is in hoofdletters geschreven. Screenreaders interpreteren hoofdletters mogelijk als enkele tekens en lezen ze dan letter voor letter voor. Houd er ook rekening mee dat er andere redenen zijn om het gebruik van volledige zinnen in hoofdletters te vermijden. Online worden hoofdletters vaak gezien als ‘schreeuwen’, en uit onderzoek blijkt dat zinnen waarin uitsluitend hoofdletters worden gebruikt, voor alle bezoekers moeilijker te lezen zijn.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Wanneer een bezoeker met de tabtoets door de header navigeert ontstaat er een onlogische focusvolgorde. De focusvolgorde gaat van het logo naar het vergrootglas-icoon en vervolgens pas naar het menu. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is en overeenkomt met de zichtbare volgorde, wanneer men met het toetsenbord navigeert.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: In de header www.sportloketlimburg.nl/ staat het logo van Sportloket Limburg. Deze afbeelding heeft geen (goede) alternatieve tekst (wel een leeg alt attribuut). De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten. Als de afbeelding als link dient kan er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Zie ook SC 1.1.1.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 25: Advies: De H1 op de pagina LIMBURGSE BEWEEG- EN BELEEF WEEK (LBBW) www.sportloketlimburg.nl/agenda-0/agenda-items/limburgse-beweeg-beleef-week-lbbw/ is in hoofdletters geschreven. Screenreaders interpreteren hoofdletters mogelijk als enkele tekens en lezen ze dan letter voor letter voor. Houd er ook rekening mee dat er andere redenen zijn om het gebruik van volledige zinnen in hoofdletters te vermijden. Online worden hoofdletters vaak gezien als ‘schreeuwen’, en uit onderzoek blijkt dat zinnen waarin uitsluitend hoofdletters worden gebruikt, voor alle bezoekers moeilijker te lezen zijn. Zie ook SC 3.1.1

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 26: Advies: Wanneer bezoekers op de homepage www.sportloketlimburg.nl/ de ReadSpeaker-widget willen gebruiken, verschijnt op moment van testen de melding 'Fout opgetreden, probeer nogmaals', met daarachter een vraagteken icoon. Wanneer de items achter deze melding focus hebben, is dat niet geheel zichtbaar. In de WCAG 2.2 wordt dit afgekeurd onder 'Focus not obscured'. Dit probleem doet zich meermalig voor op andere paginas.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 27: Advies: Wanneer bezoekers in het contactformulier op pagina formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl een veld niet of niet goed invullen, verschijnt er een dialoogvenster met een foutmelding. Idealiter blijft de melding zichtbaar totdat de bezoeker de fout heeft kunnen oplossen, het liefst dus als melding op de pagina zelf in plaats van in een dialoogvenster. Toon daarnaast liever alle foutmeldingen in één keer, in plaats van één per foutmelding.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 28: Advies: Wanneer bezoekers in het contactformulier op pagina formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl een veld niet of niet goed invullen, verschijnt er een dialoogvenster met een foutmelding. Idealiter blijft de melding zichtbaar totdat de bezoeker de fout heeft kunnen oplossen, het liefst dus als melding op de pagina zelf in plaats van in een dialoogvenster. Toon daarnaast liever alle foutmeldingen in één keer, in plaats van één per foutmelding.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Op de pagina Contactformulier Sportloket Limburg.nl formulieren.limburg.nl/provincielimburg/contactformulier_sportloket_limburg.nl staat een formulier. Hier wordt een fieldset gebruikt. De legend is niet aanwezig. Voeg deze toe en geef hier de functie aan van (het onderdeel van) het formulier (en voeg dan ook een eindtag toe), of verwijder het fieldset-element aangezien er al een koptekst aanwezig is. (Zie ook SC 1.3.1)

Bevinding 30: Advies: Wanneer bezoekers inzoomen verandert het navigatiemenu op iedere pagina in een hamburgermenu. De 'knop' om het menu te openen is een link. Gebruik bij voorkeur semantische elementen waar ze voor bedoelt zijn: een knop om een actie uit te voeren (openen/sluiten) en een link om een bezoeker ergens naartoe te verwijzen (een andere pagina of een andere plek op een pagina).

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-18 22:56:01 v2.4-011