Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Formulieren Kodision digitaal.sudwestfryslan.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Formulieren Kodision digitaal.sudwestfryslan.nl
Datum 20 augustus 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek vallen:
  • Formulieren op digitaal.sudwestfryslan.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op sudwestfryslan.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Alle pagina's op meldingen.gemeentesudwestfryslan.nl. Hiervoor is een apart onderzoek uitgevoerd.
  • Alle pagina's op eloket.sudwestfryslan.nl
  • Alle pagina's op survey.sudwestfryslan.nl
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 8

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In het KODISION contactformulier op pagina https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier staan de koppen ‘2. Andere vraag’, ‘3.Controleren’ en ‘4. Afronden’. Deze koppen hebben geen content die op dit moment beschikbaar is op de pagina, dus geen functie als kop. Ze dienen dezelfde functie als bijvoorbeeld een broodkruimelpad, voorzie ze niet van een kop-element.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Op de pagina met het KODISION contactformulier https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier worden via de knoppen ‘Open’ en ‘Later hervatten’ dialoogvensters geopend. Content in de dialoogvensters verdwijnt vanaf 250% en is hierdoor niet meer zichtbaar, bijvoorbeeld de sluitknop in het laatstgenoemde venster. Zorg voor een goede reflow van de content.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: In het KODISION contactformulier op pagina https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier staan bij stap 4 ‘Afronden’ de links ‘1. Contactformulier’, ‘2. Andere vraag’, ‘3. Controleren’ voorzien van aria-labels. De labels geven geen correcte info en zijn in het Engels (step 1 of 12). Verwijder de aria-labels, daar er al een goede linktekst bestaat.

Bevinding 4: Advies: In het KODISION contactformulier op pagina https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier staat de knop ‘Later hervatten’. Als op deze knop gedrukt wordt, verschijnt een dialoogvenster. Dit dialoogvenster bevat geen afsluitknop, waardoor deze via het toetsenbord alleen af te sluiten is met de escape-toets. Voeg een afsluitknop toe zodat het voor bezoekers direct duidelijk is hoe het dialoogvenster afgesloten kan worden.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier staat bij het invullen van de contactgegevens een vraagteken achter het invoerveld ‘Huisnummer toevoeging’. Het summary-element is een interactieve component van de gebruikersinterface en moet een naam hebben om te voldoen.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: In het KODISION contactformulier op pagina https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier verschijnt een dialoogvenster met de tekst ‘Bezig met verwerken..’ als de bezoeker op de knop ‘Volgende’ of ‘Vorige stap’ klikt. Deze tekst wordt niet voorgelezen door hulpsoftware. Daardoor is het voor bezoekers die hier gebruik van maken soms onduidelijk waarom het tot een paar seconden duurt voordat een nieuwe pagina geladen is. Zorg ervoor dat de tekst wordt opgemerkt en voorgelezen door hulpsoftware, zonder dat de bezoeker de focus er naartoe hoeft te brengen.

Bevinding 7: Als de bezoeker in het KODISION contactformulier https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier na het kiezen van de optie ‘Zorg, werk, inkomen of opvoeden’ is aangekomen bij de laatste stap (‘4. Afronden’), zijn links naar voorgaande stappen (bijvoorbeeld ‘1. Contactformulier’) te zien. Deze links werken niet, als de bezoeker hierop klikt komt hierover een melding op de pagina te staan (‘Deze stap is niet beschikbaar’). Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals voorleessoftware, is het niet duidelijk dat deze melding verschijnt. Daardoor kan voor hen onduidelijk zijn dat de link niet werkt. Zorg ervoor dat de melding wordt voorgelezen op het moment dat de actie waar deze betrekking op heeft wordt uitgevoerd door de bezoeker (het klikken op de link).

Bevinding 8: In het KODISION contactformulier https://digitaal.sudwestfryslan.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scContactformulier.aspx/fContactformulier op de pagina ‘Melding’ (waar de bezoeker komt als bij de eerste stap in het formulier is gekozen voor de optie ‘melding openbare ruimte’) kan gekozen worden voor het antwoord ‘Ja’ op de eerste vraag, ‘Is er sprake van een gevaarlijke situatie?’. Als de bezoeker dit doet, verschijnt een melding met belangrijke informatie over wat de bezoeker moet doen bij gevaarlijke situaties. Deze melding wordt niet automatisch voorgelezen door voorleessoftware en kan makkelijk gemist worden door bezoekers die hier gebruik van maken. Maak om dit op te lossen bijvoorbeeld gebruik van ‘role=”alert”’.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-23 10:45:01 v2.4-011