Issues:
Content audit digitale toegankelijkheid website melding openbare ruimte gemeente Súdwest-Fryslân
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Melding openbare ruimte gemeente Súdwest-Fryslân |
---|---|
Datum | 19 augustus 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Nieuwe bevinding naar aanleiding van het oplossen van een eerdere bevinding: Op pagina https://meldingen.gemeentesudwestfryslan.nl/zaak/create/webformulier?ztc_aanvrager_type=unknown&a%20anvrager=betrokkene-natuurlijk_persoon-1&sessreset=1&zaaktype_id=74&afronden=1 staat bovenaan het formulier het logo van de gemeente Súdwest-Fryslân. Deze afbeeldingen heeft via het alt-attribuut een goede alternatieve tekst gekregen. Echter wordt deze overschreven door het aria-label van de link waarin de afbeelding staat. Bij een afbeelding van een logo in een link moet zowel het linkdoel beschreven worden als het feit dat hier het logo te zien is. Dit kan worden opgelost door de tekst van het aria-label in de link aan te passen, bijvoorbeeld naar 'Logo gemeente Súdwest-Fryslân, ga naar homepagina'.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 2: Op pagina https://meldingen.gemeentesudwestfryslan.nl/zaak/create/webformulier?ztc_aanvrager_type=unknown&a%20anvrager=betrokkene-natuurlijk_persoon-1&sessreset=1&zaaktype_id=74&afronden=1 is bij het veld Bijlagen het label niet expliciet geassocieerd met het invoerveld. Tekstlabels moeten gekoppeld worden aan invoervelden door gebruik te maken van het for-attribuut bij het label-element die verwijst naar een id-attribuut bij het invoerveld. Zo krijgt een bezoeker die gebruik maakt van een screenreader direct te horen om welk veld het gaat als direct naar het invoerveld wordt gesprongen.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Meldingsformulier:
https://meldingen.gemeentesudwestfryslan.nl/zaak/create/webformulier?ztc_aanvrager_type=unknown&a%20anvrager=betrokkene-natuurlijk_persoon-1&sessreset=1&zaaktype_id=74&afronden=1 - Controlepagina/Melding is geregistreerd:
https://meldingen.gemeentesudwestfryslan.nl/zaak/create/webformulier/webform/?submit_to_next=1
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.