Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Swink

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Swink
Datum 19 september 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op swink.nl
  • Alle PDF's op swink.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via swink.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 11

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De afbeelding boven aan het PDF-document "5 redenen om juist een autist voor een communicatiebaan aan te nemen" is een decoratieve afbeelding. Deze afbeelding heeft de alternatieve tekst 'Swink', wat de afbeelding niet omschrijft. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat. De decoratieve afbeeldingen dienen als artefact te worden getagd.
Dit geldt voor alle afbeeldingen in het bestand.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: De PDF "Handleiding: Stappenplan socialer aanbesteden" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 3: Nieuwe bevinding:
Wanneer je op https://swink.nl/onze-klanten/archive/ via het toetsenbord door de filters heen navigeert, verschijnt de knop 'Show results' waarop de focus wordt geplaatst na het laatste selectievakje. Deze witte tekst heeft een contrastwaarde van 1,1: met de achtergrond.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: De PDF "Handleiding: Stappenplan socialer aanbesteden" heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Hetzelfde komt voor in meer PDF's op de website, zoals in de PDF "5 redenen om juist een autist voor een communicatiebaan aan te nemen"

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 5: Nieuwe bevinding:
Wanneer bezoekers inzoomen is vanaf 110% een hamburgermenu zichtbaar. In de focus volgorde staat deze menuknop voor de zoekknop, terwijl visueel de zoekknop voor de menuknop staat. Dit kan verwarrend zijn voor toetsenbordgebruikers die het scherm kunnen zien. Zorg er daarom voor dat in de focus volgorde de zoekknop voor de menuknop staat.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 6: Nieuwe bevinding:
Op pagina https://swink.nl/sitemap/ komen links met dezelfde linktekst voor die naar verschillende pagina's verwijzen, bijvoorbeeld de links 'Niels' en 'Participatiewet'. Screenreadergebruikers kunnen geen onderscheidt maken tussen deze twee links. Zorg ervoor dat links met deze linktekst niet naar verschillende pagina's verwijzen. Los dit op probleem op de de linkteksten aan te vullende zodat het linkdoel duidelijker is.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 7: Nieuwe bevinding:
In de cookiemelding staan drie koppen die visueel Nederlandstalige labels hebben. De toegankelijk namen van deze knoppen zijn Engels, hierdoor komen de visuele labels van deze knoppen niet overeen met de visueel zichtbare tekst en zijn deze niet of moeilijk bedienbaar met spraaksoftware. Verwijder het aria-label, de linktekst is voldoende als toegankelijke naam.

Bevinding 8: Nieuwe bevinding:
Wanneer je op https://swink.nl/onze-klanten/archive/ via het toetsenbord door de filters heen navigeert, verschijnt de knop 'Show results' waarop de focus wordt geplaatst na het laatste selectievakje. Deze tekst is Engels, en moet daarom een taalwissel krijgen. Beter is het als deze naar het Nederlands wordt vertaald.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: In de eigenschappen van PDF "Handleiding: Stappenplan socialer aanbesteden" is de taal niet ingevuld. Hulpsoftware kan zo niet bepalen wat de taal van het document is. Vul de taal in.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 10: Nieuwe bevinding:
In de cookiemelding staan drie koppen die visueel Nederlandstalige labels hebben. De toegankelijk namen van deze knoppen zijn Engels. Dit kan problemen geven voor gebruikers van hulpsoftware. Zorg ervoor dat de toegankelijke namen van deze knoppen worden vertaald naar Nederlands of verwijder het aria-label, de linktekst is voldoende als toegankelijke naam. (Zie succescriterium 2.5.3.)

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina swink.nl/toegankelijkheidsverklaring/ kunnen bezoekers toegankelijkheidsopties instellen door selectievakjes aan te vinken. In de code is geen koppeling beschikbaar tussen het invoerveld en het label (Gebruikersvoorkeuren). Gebruik bijvoorbeeld een fieldset/legend combinatie, of plaats een role=group attribuut op de checkboxes, en koppel deze via aria-labelledby aan de koptekst 'Gebruikersvoorkeuren'.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-22 12:27:17 v2.4-011