Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Quickscan digitale toegankelijkheid website SWOM app

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website SWOM app
Scope van de website Alle pagina's op swomapp.nl/
  • Niet de IPDF (op verzoek van de klant)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepagina onder de sectie met kopje “Thema’s” staan twee logo’s. In het tweede logo is de tekst ‘Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties’ zichtbaar. De alternatieve tekst van deze afbeelding luidt ‘logo BKZ’. De alternatieve tekst van het logo dient de volledige tekst van het logo te herhalen. De huidige tekst ‘logo BKZ’ is niet voor alle gebruikers duidelijk.
Dit geldt ook voor het logo van ‘Studeren & Werken op maat’.

Bevinding 2: In het linkerbovenhoek van de webpagina staat een logo met alternatieve tekst ‘logo SWOM’. Deze tekst komt niet overeen met de zichtbare tekst op het logo. Op deze manier heeft een blinde gebruiker niet dezelfde informatie als een ziende gebruiker. De alternatieve tekst die in dit geval afkomstig is van het aria-label dient ‘Studeren en werken op maat’ te bevatten.

Bevinding 3: Aan de rechterkant, onder het kopje ‘Werken met (..)’ op swomapp.nl/ staan meerdere aanklikbare tekeningen van mensen die via img-element zijn toegevoegd. Alle afbeeldingen die op deze manier zijn toegevoegd hebben een alt-attribuut nodig. Hier fungeren deze tekeningen als knoppen om verborgen content te tonen en hebben daarom alternatieve teksten nodig met het onderwerp van de sectie die ze openen.

Bevinding 4: Op pagina swomapp.nl/thema/hrthema onder het kopje ‘Advies voor (..)’ staat een quote van Alfred S. De foto van deze persoon heeft als alternatieve tekst ‘Quote afbeelding’. Deze tekst is niet voldoende beschrijvend. Vervang deze tekst door de naam van de persoon.

Bevinding 5: Op de homepage onder het kopje “Thema’s” staan de afbeeldingen van puzzelstukjes. Deze decoratieve afbeeldingen dienen verborgen te worden van hulpsoftware. Dat kan onder andere door een leeg alt-attribuut toe te voegen. (alt=””).

Bevinding 6: Op pagina swomapp.nl/handreiking staat het logo van Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze afbeelding mist het alt-attribuut. Nu wordt de bestandsnaam voorgelezen wat voor een onprettige en ontoegankelijke ervaring zorgt. Geef deze afbeelding een alt-attribuut waarin de volledige tekst van het logo terug komt.

Bevinding 7: Op pagina swomapp.nl/contact naast de tekst ‘HR-adviseur’ staat een tekening van een vrouw. Deze decoratieve afbeelding heeft een alternatieve tekst ‘HR-adviseur’. Dit attribuut dient leeg gelaten te worden.

Bevinding 8: Checken: Op pagina swomapp.nl/thema/wervingensoliciteren, swomapp.nl/thema/omgaanmetstressenspanning en swomapp.nl/thema/hrthema staan video’s. Voor een video of animatie betekent dit dat er direct voor (bij voorkeur) of direct na een korte omschrijving staat van wat er in de video of animatie te zien is. Dit kan bijvoorbeeld door een titel (bijvoorbeeld in een koptekst) die direct boven de video staat, of een zin of paragraaf tekst direct boven de video. Als de uitleg verder weg staat van de video, dan mag dat alleen als in die uitleg een directe verwijzing staat naar de video.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Al deze tekstuele informatie moet toegankelijk worden gemaakt. Onder dit succescriterium kan het op twee manieren. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Het gaat hier niet alleen om teksten en logo’s die in beeld komen, maar ook alle andere belangrijke visuele informatie die nodig is om de video te begrijpen. Een media-alternatief kan een transcript zijn; dit is een uitgeschreven tekst waarin staat wat er in beeld te zien en te horen is.

Bevinding 10: In de video op pagina swomapp.nl/thema/hrthema wordt de spreker aangekondigd met ‘mijn collega Lobke vertelt (..)’. De achternaam van deze persoon komt alleen als tekst in beeld. Op de laatste slide komt het webadres van de organisatie in beeld als tekst. In de video op pagina swomapp.nl/thema/omgaanmetstressenspanning en swomapp.nl/thema/wervingensoliciteren komt op de laatste slide komt het webadres van de organisatie in beeld als tekst.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: In de video op pagina swomapp.nl/thema/hrthema wordt de spreker aangekondigd met ‘mijn collega Lobke vertelt (..)’. De achternaam van deze persoon komt alleen als tekst in beeld. Op de laatste slide komt het webadres van de organisatie in beeld als tekst. In de video op pagina swomapp.nl/thema/omgaanmetstressenspanning en swomapp.nl/thema/wervingensoliciteren komt op de laatste slide komt het webadres van de organisatie in beeld als tekst.
Al deze tekstuele informatie moet toegankelijk worden gemaakt. Onder dit succescriterium voldoet een media-alternatief niet meer en is audiodescriptie vereist.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op iedere pagina van deze website ontbreken in de code kopteksten. Visueel zijn er kopteksten aanwezig. In de code is deze structuur niet zichtbaar. Gebruik voor koppen de juiste elementen: h1 tot en met h6. Zie bijvoorbeeld “Werken met (..)”, “HR-adviseur”, “Thema’s” en “Contact”. Deze teksten dienen met een h2-element te worden opgemaakt.

Bevinding 13: De lijsten op swomapp.nl/thema/hrthema staan niet in geordende lijsten in de HTML. Er wordt geen <ol> gebruikt.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De focus in het menu bovenin op iedere pagina wordt alleen door middel van verandering van achtergrondkleur aangegeven. Biedt ook een niet-kleurafhankelijke manier om de focus te kunnen waarnemen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Het contrast van het telefoonnummer onderaan op swomapp.nl/ is te laag. Dit heeft een contrast van 3.9:1 en moet minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 16: Het contrast van de tekst in de knop "thema’s bekijken" op swomapp.nl/ en de menuknoppen bovenin op iedere pagina is te laag. Dit heeft een contrast van 3,7:1 en moet minimaal 4,5:1 zijn.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Als de website bekeken wordt in een schermresolutie van 1024 bij 768 en ingezoomd is op 200% dan valt een deel van de content weg. In de footer van de website is de sectie met het kopje ‘Contact’ niet meer zichtbaar.

Bevinding 18: Het inzoomen op een mobiel wordt belemmerd door de viewport instellingen (<meta name="viewport": user-scalable=no, max-width=, maximum-scale=1.0"). De gebruikers met visuele beperkingen kunnen veel moeite hebben om de inhoud van deze pagina's te lezen op mobiele apparaten.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Contrastratio van de focus in het menu bovenin is te laag. Dit heeft een contrast 1,3:1 en moet minimaal 3:1 zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op de hoofdpagina kun je met de tabtoets alleen bij het menu, de knop voor het bekijken van de thema’s en de contactlink komen. De rest, waaronder de thema’s, zijn niet met toetsenbord te bedienen.
Dit komt op alle pagina's voor.

Bevinding 21: Op deze website wordt gebruikgemaakt van zelfgeschreven interactieve elementen. Deze elementen hebben een reeks toegankelijkheidsproblemen. Deze elementen hebben geen juiste rol (‘link’ of ‘button’) waardoor ze niet door voorleessoftware herkend worden als links of knoppen. Onder dit succescriterium valt de bediening met het toetsenbord. Zie bijvoorbeeld rode teksten onder het kopje “Thema’s” op de homepagina.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: De video op swomapp.nl/thema/omgaanmetstressenspanning maakt gebruik van sneltoetsen. Je kunt bijvoorbeeld met de letter F de video op volledig scherm zetten. De code om dit uit te zetten ontbreekt.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Er is geen mechanisme om terugkerende blokken met links over te slaan. Deze link helpt mensen die blind zijn of motorische beperkingen hebben om sneller bij de unieke inhoud van de pagina te komen. Toetsenbordgebruikers moeten hierdoor op elke pagina door alle menu-links heen om bij de hoofdcontent te komen.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Beschrijvende titel ontbreekt op iedere pagina, alle pagina's hebben als titel 'SWOM app', of je nu op de startpagina bent of de handreiking bekijkt. Elke pagina heeft een paginatitel nodig die de inhoud/het doel van de pagina omscrhijft.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Als je op de knop thema’s klikt in het menu ga je visueel naar beneden, maar de focus blijft op de knop thema’s staan. De focus moet nu ook gaan naar beneden, naar het kopje "Thema’s".

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Rechtsonder de pagina staat een blauwe cirkel met een tekening van een avatar. Deze link heeft geen linktekst. De afbeelding is verborgen met aria-hidden en role=’presentation’. Daardoor heeft deze link geen linkdoel.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Als de website bekeken wordt op een klein scherm, verschijnt de zogenaamde ‘hamburger’ knop in beeld die het verborgen menu opent en sluit. Als dit verborgen menu in beeld is, is de enige manier om het af te sluiten is om weer op de ‘hamburger’ knop te drukken. Het menu bedekt de knop waardoor het niet meer duidelijk is wanneer deze knop focus heeft en geactiveerd kan worden.

Bevinding 28: Op deze website wordt gebruikgemaakt van zelfgeschreven interactieve elementen. Deze elementen hebben een reeks toegankelijkheidsproblemen, waaronder het ontbreken van een focusring.
Zie bijvoorbeeld rode teksten onder het kopje “Thema’s” op de homepagina.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: De taalinstelling van de website is verkeerd. Deze staat op lang=”en-us” en moet op lang=”nl-nl” staan omdat de content Nederlandstalig is.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Als de website bekeken wordt op klein scherm, verschijnt een zogenaamde ‘hamburger’ knop (drie horizontale streepjes). Deze knop heeft geen toegankelijke naam om aan de voorleessoftware aan te geven wat deze knop doet. Daarnaast heeft deze knop geen status die aangeeft of het menu open of dicht is.

Bevinding 31: Op deze website wordt gebruikgemaakt van zelfgeschreven interactieve elementen. Deze elementen hebben een reeks toegankelijkheidsproblemen. Deze elementen hebben geen juiste rol (‘link’ of ‘button’) waardoor ze niet door voorleessoftware herkend worden als links of knoppen. De voorleessoftware kan niet aan zijn gebruiker vertellen dat hier een link of een knop staat en wat dit element doet.
Zie bijvoorbeeld rode teksten onder het kopje “Thema’s” op de homepagina.

Bevinding 32: Aan de rechterkant op swomapp.nl/ staan meerdere aanklikbare afbeeldingen die als knop werken. Geen van deze knoppen heeft de juiste rol, naam en laat niet weten dat de inhoud daarboven gewijzigd is.

Bevinding 33: Rechtsonder de pagina staat een blauwe cirkel met een tekening van een avatar. Dit element is gecodeerd als een link, maar fungeert als een knop. Deze knop heeft geen naam die de voorleessoftware kan vertellen wat deze knop doet. Deze knop opent een verborgen sectie met andere afbeeldingen. Bij deze klikbare afbeeldingen ontbreekt de rol en de naam die de voorleessoftware kan interpreteren. Ook mist de status (uitgevouwen, of samengevouwen).
Overigens zijn deze knoppen ook voor ziende gebruikers niet helemaal duidelijk. Je moet toevallig ergens op de pagina gelezen hebben welke avatar voor welke rol staat, om duidelijk te kunnen navigeren.

Bevinding 34: Op pagina swomapp.nl/thema/wervingensoliciteren staat een iframe zonder naam. De voorleessoftware kan niet aan de blinde gebruiker vertellen wat in dit iframe zit. Dit komt ook op de pagina swomapp.nl/thema/hrthema voor.

****** Tot.: 34 Bevindingen

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-03-29 00:43:49 v2.3-011