Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Quickscan digitale toegankelijkheid website Terugblik Werksessie Gebiedsgerichte Projecten

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Terugblik Werksessie Gebiedsgerichte Projecten
Datum 23 februari 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 18

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepage staat het logo van Smartwayz. Deze afbeelding heeft geen alternatieve tekst. Een logo moet (de eerste keer dat het logo voorkomt op een pagina) altijd een alternatieve tekst hebben, met daarin minimaal de naam van de organisatie en in het geval van een klikbare link, ook alle overige tekst op de afbeelding. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 2: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/tot-slot staat een afbeelding van een tabel. Deze afbeelding is informatief en moet daarom een alternatieve tekst bevatten. Plaats deze informatie daarnaast liever geheel als platte tekst op de pagina. Zie ook succescriterium 1.4.5.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: De video's op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/videos-over-de-regio bevatten geen audiodescriptie. In de video komt tekstuele informatie voor, zoals de namen en functies van de sprekers, die nu niet beschikbaar is voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Audiodescriptie is gesproken tekst die is toegevoegd aan het standaard audiospoor om belangrijke visuele informatie te beschrijven, die niet uit het standaard audiospoor te begrijpen zijn. Vaak kan audiodescriptie in een videospeler aan of uit worden gezet. De audiodescriptie is belangrijk voor blinde of slechtziende bezoekers, die niet kunnen zien wat er in beeld gebeurt of verschijnt. Om aan dit succescriterium te voldoen, is het ook mogelijk om een media alternatief toe te voegen in de vorm van een uitgeschreven transcript. Wij raden aan ook altijd een transcript toe te voegen, omdat dit de enige manier is om een video toegankelijk aan te bieden aan doofblinde bezoekers. Om te voldoen aan succescriterium 1.2.5 is het echter ook nodig om een audiodescriptie toe te voegen.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: De video's op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/videos-over-de-regio bevatten geen audiodescriptie. In de video komt tekstuele informatie voor, zoals de namen en functies van de sprekers, die nu niet beschikbaar is voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Audiodescriptie is gesproken tekst die is toegevoegd aan het standaard audiospoor om belangrijke visuele informatie te beschrijven, die niet uit het standaard audiospoor te begrijpen zijn. Vaak kan audiodescriptie in een videospeler aan of uit worden gezet. De audiodescriptie is belangrijk voor blinde of slechtziende bezoekers, die niet kunnen zien wat er in beeld gebeurt of verschijnt. Voeg een audiodescriptie toe aan deze video's om dit probleem op te lossen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/ontmoeting staat de tekst 'Nieuwe 'trekker' gebiedsgerichte aanpak'. Deze tekst is visueel een kop voor de content er direct onder, maar is opgemaakt als een paragraaf. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of koppenlijst snel een beeld krijgen van de inhoud van de pagina, net zoals ziende bezoekers een pagina scannen op zoek naar de informatie die zij nodig hebben. Dat werkt echter alleen als visuele kopteksten ook daadwerkelijk opgemaakt zijn als kopteksten, met het h-element. Zorg ervoor dat visuele koppen daarom een heading opmaak krijgen.

Bevinding 6: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/presentaties staan in ieder blok twee koppen van hetzelfde niveau onder elkaar (h3). Wanneer een tekst opgemaakt is als koptekst, moet daar content (zoals tekst, video, afbeelding, link, etc) óf een kopniveau van een niveau lager (zoals h4) onder staan. Maak de onderste knop daarom van een lager niveau, óf, wat hier logischer is, de bovenste kop van een hoger niveau (h2). Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/tot-slot.

Bevinding 7: De tekst 'Zuid-Nederland is slim en innovatief, ook als het gaat om mobiliteitsoplossingen. Daarbij werkt SmartwayZ.NL intensief samen met onder meer Rijk, provincies, gemeenten, regio's, vervoerders en bedrijven. Hoe we dat doen? Bekijk deze video's. ' op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/videos-over-de-regio is opgemaakt als koptekst, terwijl het geen kop is. Dit is storend voor bezoekers die aan de hand van een koppenlijst of sneltoets over de pagina navigeren. Maak deze tekst op als paragraaftekst om dit probleem op te lossen. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/tot-slot.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/videos-over-de-regio staan drie blokken content met daarin een video, een kop en een paragraaf. Per regio is er één video. Visueel is het duidelijk bij welke regio een video hoort omdat er witruimte tussen de blokken content zit. In de code is die onderscheiding er echter niet, en staan de video's in code bóven de kop en de tekst die daar bij hoort. Voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien is het daarom niet duidelijk welke video bij welke regio hoort. Plaats de video daarom in de code ónder de kop of paragraaf. Visueel mag het wel zo blijven staan.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op de homepage staat witte tekst op een gekleurde afbeelding. De witte tekst heeft niet overal een voldoende hoog contrast met de achtergrond. Op de lichte delen van de achtergrond is de contrastratio bijvoorbeeld slechts 2,1:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn voor grote tekst. Dit komt op meerdere plekken voor, waaronder bij de witte tekst op de afbeeldingen in de inhoudsopgave.

Bevinding 10: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/presentaties komt witte tekst op een oranje achtergrond (#EB5B25) voor. De contrastratio is hier 3,4:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/tot-slot.

Bevinding 11: Advies: Op onder andere pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/nieuws komt tekst voor op een semi-opake achtergrond. Dit maakt de tekst moeilijker leesbaar voor verschillende doelgroepen, zoals slechtzienden, maar ook voor bezoekers met een cognitieve functiebeperking zoals dyslexie, ADHD of een vorm van niet-aangeboren hersenletsel. Overweeg de tekst op een rustige achtergrond zonder kleurverschillen te plaatsen.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/tot-slot staat een afbeelding van een tabel met contactgegevens. Voor bezoekers met een visuele beperking is het belangrijk dat tekst als HTML wordt geplaatst en niet in een afbeelding. Zij kunnen tekst in HTML namelijk met een eigen stylesheet naar hun wensen opmaken, terwijl tekst in een afbeelding niet aanpasbaar is. Plaats contactinformatie dan ook als platte tekst op de pagina.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op de homepage staan twee oranje (HEX #D04A0B) pijliconen om naar een volgende of vorige pagina te navigeren. Op een witte achtergrond hebben deze iconen een voldoende hoog contrast, maar op de gekleurde achtergrond van de homepage zijn ze niet goed zichtbaar. Op sommige plekken is de contrastratio slechts 1,5:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Op andere pagina's, bijvoorbeeld https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/ontmoeting, is deze ratio nog lager. Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/videos-over-de-regio is de ratio zo laag dat de iconen niet meer zichtbaar zijn.

2. Bedienbaar

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/presentaties staan blokken content met daarin de naam van een sessie, en een link om de presentatie te bekijken. Deze blokken worden naast elkaar, van links naar rechts, gepresenteerd. Het eerste blok wat toetsenbordfocus krijgt is echter ' Bouwlogistiek: wat levert het op?', welke rechts bovenaan op de pagina staat. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de website te navigeren, maar de pagina wél kunnen zien.

Bevinding 15: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/nieuws krijgt de banner bovenaan de pagina toetsenbordfocus, terwijl dat geen interactief element is. Dit is verwarrend voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien, zij weten niet of bepaalde functionaliteit er niet is, of niet werkt. Zorg er daarom voor dat bezoekers geen focus kunnen plaatsen op niet-interactieve elementen. Dit geldt ook voor de tekst 'Pagina's' in het hamburgermenu bovenaan iedere pagina.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/presentaties komt meerdere keren de linktekst 'Bekijk de presentatie' voor. Wanneer linkteksten identiek zijn, moeten ze ook naar dezelfde pagina verwijzen. Dat is hier niet het geval. Zorg ervoor dat de linkteksten uniek zijn, bijvoorbeeld door de naam van de presentatie met screenreader-only tekst toe te voegen aan de visuele linktekst. Dit geldt ook voor de 'Lees meer' links op pagina https://www.publicatiessamenwerking.nl/smartwayznl-werksessie-gebiedsgerichte-aanpak/nieuws.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: De website bevat een manier om herhalende blokken content over te slaan, echter is de linktekst hiervan Engelstalig. Biedt interactieve elementen zoveel mogelijk in de hoofdtaal van de pagina aan (in dit geval Nederlands) of geef een taalwissel aan waar dat echt niet mogelijk is. Dit geldt ook voor de zoekfunctie in de navigatie bovenaan iedere pagina. Hiervan is de toegankelijke naam 'Search'.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Het is voor ziende bezoekers duidelijk wanneer het hoofdmenu ('Inhoudsopgave') geopend is, maar deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Maak gebruik van aria-expanded op het button element, of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 02:42:28 v2.4-011