Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Tomingroep.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Tomingroep.nl
Datum 20 juni 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 48

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo linksboven in elke pagina heeft als alternatieve tekst enkel "Tomingroep". De alternatieve tekst moet echter ook duidelijk maken dat het een logo betreft, deze informatie ontbreekt op dit moment nog voor bezoekers met een screenreader. Maak dit in de alternatieve tekst duidelijk.

Bevinding 2: De brochure op https://tomingroep.nl/boek/ is niet toegankelijk voor bezoekers met een screenreader of die afhankelijk zijn van een toetsenbord. Biedt een alternatief aan in bijvoorbeeld een toegankelijk gemaakte PDF. De in deze weergave gebruikte img-elementen hebben nu geen alt attribuut waardoor zij sowieso niet voldoen. Dit komt ook voor op https://tomingroep.nl/inspiratieboekje/.

Bevinding 3: De screenshot van de PDF op https://tomingroep.nl/algemeen/artikel-gooi-eemlander-op-de-bank-zitten-met-een-uitkering-is-voor-niemand-goed/ is niet te vergroten om het leesbaar te maken en er is ook geen toegankelijk alternatief (bijv. een link naar het artikel op de website van de krant of een toegankelijk gemaakte PDF). Verzorg een toegankelijk alternatief. Het img-element met het screenshot zelf heeft nu een leeg alt attribuut, waardoor deze wordt genegeerd door hulpsoftware.

Bevinding 4: Op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ heeft de afbeelding van de functiematrix geen alternatieve tekst. Deze complexe afbeelding heeft wel een toegankelijk alternatief nodig dat alle informatie en relaties in de afbeelding uitlegt. In dit geval is een tweedelig tekstalternatief nodig. 1: de korte omschrijving om de afbeelding te identificeren en (indien nodig) de locatie aan te geven van de uitgebreide beschrijving en 2: de uitgebreide beschrijving, die alle belangrijke en essentiële informatie uit de afbeelding tekstueel weergeeft. Geef in de alternatieve tekst mee dat er een uitgebreide beschrijving aanwezig is en creëer een paragraaf dat alle essentiële en belangrijke informatie uit de afbeelding bevat en link deze paragraaf met het aria-describedby attribuut aan de afbeelding. De paragraaf kan ook een link zijn naar een pagina met uitgebreide uitleg.

Bevinding 5: Het logo in https://tomingroep.nl/wp-content/uploads/2024/03/Meldregeling-klokkenluiders-Tomingroep-def.pdf is correct getagged als een afbeelding, maar er ontbreekt nog alternatieve tekst. Verzorg alternatieve tekst voor het logo.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op https://tomingroep.nl/ is er een video aanwezig. Deze heeft echter geen ondertiteling. Zorg ervoor dat mensen met een auditieve beperking ook weten welke informatie in het audiospoor voorkomt door een ondertiteling aan de video toe te voegen. Dit probleem speelt ook op de pagina https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/, https://tomingroep.nl/over-ons/ en https://tomingroep.nl/vacatures/

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op https://tomingroep.nl/ is er een video waar het logo aan het eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Tomingroep is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit probleem speelt ook op de pagina https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/, https://tomingroep.nl/over-ons/ en https://tomingroep.nl/vacatures/

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op https://tomingroep.nl/ is er een video waar het logo aan het eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Tomingroep is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit probleem speelt ook op de pagina https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/, https://tomingroep.nl/over-ons/ en https://tomingroep.nl/vacatures/.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: De tabel op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ is niet goed opgemaakt, er zijn geen kolomkoppen gedefinieerd. Hierdoor is er geen relatie tussen de locaties en openingstijden. Bijvoorbeeld de tekst "Almere Omroepweg" moet een relatie krijgen met de cellen in rij één én twee. Het advies is om van de cellen in de linker tabel rijkoppen te maken en enkele van die rijkoppen met een attribuut als rowspan aan te passen zodat die rijkoppen met meer dan één rij een relatie hebben. Een rijkop kan gemaakt worden door een th-element met scope="row" te gebruiken in plaats van een td-element.

Bevinding 10: Op pagina https://tomingroep.nl/vacaturebank/uitvoerder-coach/ is negen keer het strong-element gebruikt. Deze moeten alle negen verwijderd worden. Het is niet toegestaan om een hele tekst of kop met strong op te maken. Dat element is bedoeld om nadruk te geven. Het is toegestaan om de eerste alinea visueel anders op te maken (bijvoorbeeld met CSS). De andere acht gevallen van strong zijn de teksten "Uitvoerder – Coach" tot en met "Herken jij jezelf in bovenstaande?". Die teksten zijn koppen die iets zeggen over de onderstaande teksten, gebruik daarvoor de juiste h-elementen.
Een tekst als "WERK DAT JE GOED DOET!" wordt door hulpsoftware gepresenteerd als een afkorting, gebruik CSS om de weergave in hoofdletters te doen zodat de informatie in deze zin ook beschikbaar is voor gebruikers van hulpsoftware.

Bevinding 11: In de PDF https://tomingroep.nl/wp-content/uploads/2024/03/Meldregeling-klokkenluiders-Tomingroep-def.pdf staan tags. In die serie tags staan enkele lege koptags. Deze kunnen verwarrend zijn voor bezoekers met een screenreader. Verwijder deze lege tags.

Bevinding 12: De PDF https://tomingroep.nl/wp-content/uploads/2023/11/Jaarverslag-2022.pdf bevat geen enkele tag. Dit maakt het document volledig ontoegankelijk voor screenreaders. Om een PDF toegankelijk te maken, is het belangrijk alles in de PDF te "taggen", cq. onderdelen correct markeren. Men dient paragrafen, lijsten, afbeeldingen, paginanummers, koppen, inhoudsopgave, links,... te taggen en zo nodig alternatieve tekst geven. Door het aanbrengen van deze structurele elementen met behulp van tags, wordt tekst in de PDF leesbaar en wordt de structuur van de PDF duidelijk voor screenreaders.

Bevinding 13: Op https://tomingroep.nl/gemeente_pagina/ bevat het blok "Hoe het werkt" een lijst. Het derde item in die lijst bevat echter subitems. Deze zijn echter niet als zodanig opgemaakt, waardoor de structuur onduidelijk kan zijn voor bezoekers met een screenreader. Voeg een lijst op dit niveau toe om er subitems van te maken.

Bevinding 14: Op https://tomingroep.nl/vacatures/ worden de checkboxen nu gegroepeerd in een lijst met een kop erboven. De diverse groepen checkboxen hebben echter het risico dat een bezoeker met een screenreader de context niet of niet begrijpt. Om de groepen meer context te geven is het noodzakelijk om voor elke groep een fieldset en legend te gebruiken. De koppen bij elke groep kunnen ook als legend worden gebruikt, en de checkboxen in de fieldset. Hierdoor wordt de groep in de fieldset gelabeld wordt als groep door de legend en krijgt deze context. Het gebruik van een lijst met kop is niet voldoende om deze relatie duidelijk te maken.

Bevinding 15: Op pagina https://tomingroep.nl/inspiratieboekje/ staat een document weergave van Yumpu. In het iframe is er nu geen informatie uit het document beschikbaar voor hulpsoftware. Alle informatie ontbreekt of is Engels.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://tomingroep.nl/algemeen/artikel-gooi-eemlander-op-de-bank-zitten-met-een-uitkering-is-voor-niemand-goed/ staat de tekst "Lees het volledige artikel in de PDF hieronder." Er staat geen PDF direct onder die tekst. Er staat wel een afbeelding onder de tekst. De eerste PDF onder die tekst is de link "Klokkenluidersregeling" naar https://tomingroep.nl/wp-content/uploads/2024/03/Meldregeling-klokkenluiders-Tomingroep-def.pdf.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: In de footer op elke pagina heeft het invoerveld voor het e-mailadres (voor de nieuwsbrief) geen autocomplete-attribuut. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes. Dit probleem komt ook voor de invoervelden voor persoonlijke informatie op https://tomingroep.nl/vacaturebank/uitvoerder-coach/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: In hoge contrastmodus (met de toegankelijkheidstools van pojo op de website) vallen links die zijn opgemaakt als knoppen niet meer op. Het gaat bijvoorbeeld om de knoppen "Meer over Tomingroup", "Lees meer verhalen" en "Lees meer berichten" op https://tomingroep.nl/ en "Bekijk onze brochure", "Neem direct contact op met accountmanagement", "Meer over onze mogelijkheden" en "Meer ervaringsverhalen" op https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/. In hoog contrast valt de opmaak weg en blijft er enkel tekst over. Omdat deze tekst niet onderlijnd is, is het ook niet duidelijk dat ze klikbaar zijn. Dit is verwarrend voor slechtzienden en bezoekers die afhankelijk zijn van spraakbesturing. Dit speelt op ook op https://tomingroep.nl/medewerkers/, https://tomingroep.nl/verwijzers/, https://tomingroep.nl/over-ons/, https://tomingroep.nl/algemeen/artikel-gooi-eemlander-op-de-bank-zitten-met-een-uitkering-is-voor-niemand-goed/, https://tomingroep.nl/vacatures/, https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ en https://tomingroep.nl/gemeente_pagina/.

Bevinding 19: Op pagina https://tomingroep.nl/vacaturebank/uitvoerder-coach/ staan vrijwel bovenaan de teksten "36 uur" tot en met "Betaald". Drie van die vier teksten zijn links naar andere pagina's. Het is nu in niet mogelijk om te zien welke drie van deze vier teksten een link zijn. Er moet naast een eventueel verschil in kleur een andere visuele manier zijn om te zien dat "36 uur" geen link is en de andere drie wel een link zijn. Het is een optie om alle links altijd te onderstrepen. De toegankelijkheidsoptie "Links onderstrepen" is geen alternatief, omdat een gebruiker die niet kan zien dat er links zijn niet weet of het zin heeft om deze optie aan te zetten. De links zijn nu visueel verborgen voor alle gebruikers die niet het toetsenbord gebruiken om te navigeren.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina https://tomingroep.nl/vacaturebank/uitvoerder-coach/ is het mogelijk om de contrastproblemen op te lossen door de optie "Hoog contrast" te activeren. Het probleem is dat het verzenden van een formulier met fouten die hoog contrast modus niet uit mag zetten. Een contrastknop geld alleen als alternatief als het activeren van die functie alle contrastproblemen op de pagina oplost.
Na het maken van een invoerfout hebben de teksten in het hoofdmenu met 4,0:1 niet voldoende contrast (HEX #FFFFFF op HEX #4E8E24). Dit type probleem komt ook voor op andere pagina's zoals https://tomingroep.nl/ na het invullen van een ongeldig e-mailadres.

Bevinding 21: In de PDF op pagina https://tomingroep.nl/wp-content/uploads/2023/11/Jaarverslag-2022.pdf hebben de koppen (HEX #F08265) met 2,6:1 niet voldoende contrast met de witte achtergrond om te voldoen.

Bevinding 22: Op pagina https://tomingroep.nl/gemeente_pagina/ staat de tekst "Werk dat je goed doet!". In die afbeelding heeft niet alle tekst voldoende contrast in de hoog contrast stand. Onder andere het rood (HEX #F08262) op grijs (HEX #808080) heeft met 1,5:1 niet voldoende contrast. Dit type probleem komt ook op andere pagina's voor zoals https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/ en https://tomingroep.nl/contact/.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op de homepage is de tekst "Werk dat je goed doet" te zien. Dit is een aparte afbeelding, en deze heeft geen alt-tekst. Afbeeldingen dienen een alt-tekst te hebben, maar die oplossing is voor deze afbeelding van tekst niet voldoende. Deze afbeelding is een losse slogan en geen logo. Hierdoor is het noodzakelijk dat deze tekst opgemaakt wordt met HTML en CSS en niet als afbeelding op de pagina wordt geplaatst. Dit speelt op de de pagina's https://tomingroep.nl/, https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/, https://tomingroep.nl/medewerkers/, https://tomingroep.nl/verwijzers/, https://tomingroep.nl/over-ons/, https://tomingroep.nl/nieuws/, https://tomingroep.nl/vacatures/, https://tomingroep.nl/contact/ en ook op https://tomingroep.nl/gemeente_pagina/ (al staat de afbeelding van tekst daar lager op de pagina).

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Als men - op eender welke pagina - de toegankelijkheidsgereedschappen opent en dan de viewport aanpast naar 1280x 1024 en 400% inzoomt, kan men niet naar beneden scrollen om alle tools te zien en deze in te kunnen schakelen. Dit heeft impact op slechtzienden die deze widget willen gebruiken. Zorg dat als de viewport is aangepast, bezoekers nog bij alle opties kunnen in dit widget. Dit succescriterium is getest met zoom van de browser omdat de tekst die het mogelijk maakt om tekst te vergroten niet groot is bij het laden van de pagina. Een gebruiker die grote tekst nodig heeft zal die optie niet kunnen vinden, omdat de tekst "Vergroot tekst" niet op een voor die gebruiker toegankelijke manier aangeboden wordt.

Bevinding 25: Op pagina https://tomingroep.nl/ de tekst "Aanmelden" gedeeltelijk buiten beeld als de pagina bekeken wordt met een breedte van 320 CSS-pixels. Met die instelling valt ook een deel van de tekst "Van onzekere werknemer tot leider van de afdeling via werk-leertraject Tomingroep" buiten beeld. Dit type probleem komt ook op andere pagina's voor. Zorg voor een goed responsive design dat werkt bij een breedte van 320 CSS-pixels én het mogelijk maakt om verticaal te scrollen in bijzondere elementen zoals de toegankelijkheidsopties van pojo.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/ in hoge contrast-modus (via de toegankelijkheidsgereedschappen op de pagina zelf) zijn de bolletjes voor de volgende slides onder de slider "Wij werken onder andere samen met…" niet voldoende zichtbaar. Ze hebben een contrastverhouding van 2,2:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 27: Op https://tomingroep.nl/vacaturebank/uitvoerder-coach/ ontvangen de invoervelden en de keuzelijst "Hoe heb je deze vacature gevonden" geen zichtbare focusindicator (ook niet in hoge contrast modus). Geef ze een duidelijke en contrasterende focusrand (met een minimale contrastverhouding van 3:1).

Bevinding 28: Op https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/ staan onder de kop "Wij werken onder andere samen met…" een aantal logo's. In het eerste en laatste logo staan knoppen die niet voldoende contrast hebben. Ook de namen van deze knoppen zijn met "Go to last slide" en "Next slide" niet goed opgemaakt om te voldoen aan SC 3.1.2 Taal van onderdelen.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 29: Advies: Op alle pagina's staat in de Toegankelijkheid gereedschappen de optie "Leesbaar lettertype". Deze optie is alleen toegankelijk voor gebruikers indien de tekst vooraf al aan de eisen voor letter en woordafstand van dit succescriterium voldoet. De reden dat dit niet is afgekeurd is dat het met hulpsoftware mogelijk is om er voor te zorgen dat alle tekst voldoet aan de eisen van dit succescriterium. Het advies is om deze optie uit de Toegankelijkheid gereedschappen te verwijderen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Op alle pagina's (uitgezonderd https://tomingroep.nl/gemeente_pagina/) is rechtsonderin een reCAPTCHA-knop te zien, als de muisaanwijzer hier naartoe wordt gebracht is meer informatie te zien. Dit lukt niet via toetsenbord. Zorg dat als de knop focus krijgt deze uitschuift en hetzelfde toont als bij gebruik van een muis.
Indien de gebruiker gevraagd wordt om de reCAPTCHA te voltooien ontstaan er meerdere andere problemen. Een belangrijk probleem van reCAPTCHA is dat deze na het aanvinken van de optie "Ik ben geen robot" een tijdslimiet heeft, dat gedrag van deze CAPTCHA zorgt ervoor dat een website met reCAPTCHA niet volledig toegankelijk is. Het advies is dan ook om de reCAPTCHA te verwijderen en niet om deze knop toegankelijk te maken.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: De videospeler van YouTube op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ biedt diverse functionaliteiten die men kan activeren met lettertoetsen. Zo kan men de video met een druk op f schermvullend weergeven. Met m kan men het geluid dempen. Deze sneltoetsen zijn weliswaar handig, maar kunnen conflicten veroorzaken met spraakcommando’s en/of met sommige sneltoetsen van screenreaders. Voeg disablekb="1" toe aan de code voor het YouTube-filmpje.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op alle pagina's van https://tomingroep.nl/ staat een niet werkende skiplink met de naam "Ga naar de inhoud". Het activeren van deze link slaat de herhalende content van de "Toegankelijkheid gereedschappen" niet over.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: In de documenteigenschappen van https://tomingroep.nl/wp-content/uploads/2024/03/Meldregeling-klokkenluiders-Tomingroep-def.pdf is geen documenttitel ingesteld. In het brondocument dat Microsoft Word aangemaakt wordt definieert men de documenttitel in de documenteigenschappen. Na het exporteren naar PDF moet men nog de optie instellen die ervoor zorgt dat de documenttitel (in plaat van de bestandsnaam) in de titelbalk weergegeven wordt. Dit kan men in Adobe Acrobat Pro doen. (Dit veronderstelt dat men een versie van Microsoft Word gebruikt die de documenttitel naar PDF exporteert.)

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ is in het blok om de poster de downloaden, de afbeelding een link. Deze heeft echter geen linktekst. Verzorg linktekst of verwijder de link om de afbeelding.

Bevinding 35: Op de pagina https://tomingroep.nl/ hebben de blokken "Ervaringsverhalen" en "Laatste Nieuws" cards. Deze cards bestaan uit een foto en titel van artikel of pagina. Beide zijn aparte links. De link om de foto heeft geen linktekst. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders of bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Verzorg linktekst, of verwijder de link rond de afbeelding. Dit speelt ook op https://tomingroep.nl/ervaringsverhalen/ en https://tomingroep.nl/nieuws/. Het advies is om hier niet twee losse links te gebruiken, gebruik liever één link met een vergroot klikbaar gebied.

Bevinding 36: Op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ is in het blok om de poster de downloaden, de afbeelding een link. Deze heeft echter geen linktekst. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders of bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Verzorg linktekst, dit kan eventueel door het opgeven van alt-tekst voor de foto.

Bevinding 37: Op de pagina https://tomingroep.nl/inspiratieboekje/ hebben de links om de boeken in een andere taal te downloaden, geen linktekst. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders of bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Verzorg linktekst, dit kan eventueel door het opgeven van alt-tekst voor de foto.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: Op de pagina https://tomingroep.nl/ hebben de blokken "Ervaringsverhalen" en "Laatste Nieuws" cards. Deze cards bestaan uit een foto en titel van artikel of pagina. Beide zijn aparte links en krijgen focus. Maar de link om de foto krijgt geen zichtbare focusindicator. Je krijgt dan een zogeheten "lege" tabstop, wat verwarrend kan zijn voor bezoekers die afhankelijk zijn van toetsenbord. Geef de foto een zichtbare focusrand, of verwijder de link rond de foto en maak de foto met JavaScript klikbaar. Dit speelt ook op https://tomingroep.nl/ervaringsverhalen/ en https://tomingroep.nl/nieuws/.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Op https://tomingroep.nl/ervaringsverhalen/ hebben de paginanummers een Engelstalig label. Vertaal dit naar Nederlands.

Bevinding 40: Op https://tomingroep.nl/vacaturebank/uitvoerder-coach/ hebben de links om de vacature te delen op social media een Engelstalig label. Vertaal dit naar Nederlands.

Bevinding 41: De logo's van andere organisaties op pagina https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/ onder ‘Wij werken onder andere samen met:’ heeft Engelstalige aria-labels. Vertaal deze naar het Nederlands. Dit komt ook voor op pagina https://tomingroep.nl/algemeen/artikel-gooi-eemlander-op-de-bank-zitten-met-een-uitkering-is-voor-niemand-goed/.

Bevinding 42: De knop om de video op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ af te laten spelen heeft als label: Play. Vertaal dit naar het Nederlands of embed de video direct op de pagina om dit op te lossen. De knoppen om de video te bedienen zijn aangepast en zijn nu ook allemaal opgemaakt met Engelse tekstalternatieven zoals "Settings" en "Enter fullscreen" in plaats van "Instellingen" en "Start volledig scherm".

Bevinding 43: De paginatitel van https://tomingroep.nl/vacaturebank/lid-raad-van-commissarissen/ is in het Engels, vertaal deze naar het Nederland om dit op te lossen.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: Op elke pagina in de footer kan men abonneren op de nieuwsbrief. Het invoerveld voor het e-mailadres heeft programmatisch een label, maar niet visueel. Visueel is het een placeholder dat verdwijnt zodra men gaat typen in het veld. Labels moeten ook zichtbaar zijn tijdens en na het invullen van het veld. Op die manier is het voor gebruikers mogelijk om de invoer te controleren op fouten voor het verzenden van het formulier. De placeholdertekst is de enige informatie die duidelijk maakt dat er hier een e-mailadres ingevuld moet worden.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op de pagina https://tomingroep.nl/ hebben de blokken "Ervaringsverhalen" en "Laatste Nieuws" cards. Deze cards bestaan uit een foto en titel van artikel of pagina. Beide zijn aparte links. De link om de foto heeft geen linktekst. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders of bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Verzorg linktekst, of verwijder de link rond de afbeelding. Dit speelt ook op https://tomingroep.nl/ervaringsverhalen/en https://tomingroep.nl/nieuws/. Een link zonder linktekst heeft geen naam onder de eisen van dit succescriterium.

Bevinding 46: Op https://tomingroep.nl/functieboek-tomingroep/ is in het blok om de poster de downloaden, de afbeelding een link. Deze heeft echter geen linktekst. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders of bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Verzorg linktekst, dit kan eventueel door het opgeven van alt-tekst voor de foto.

Bevinding 47: Op de pagina https://tomingroep.nl/inspiratieboekje/ hebben de links om de boeken in een andere taal te downloaden, geen linktekst. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders of bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Verzorg linktekst, dit kan eventueel door het opgeven van alt-tekst voor de foto.

Bevinding 48: Op https://tomingroep.nl/opdrachtgevers/ onder ‘Wat zeggen onze opdrachtgevers’ wordt de foto en inhoud in een carousel gegoten. Hierdoor spreken screenreaders ook uit dat hier om een slider gaat. Maar er is maar 1 foto met bijbehorende tekst aanwezig, er is geen lijst van content dat afgewisseld dient te worden. De opmaak voor een slider is daarom niet nodig, aangezien het bezoekers met hulpsoftware enkel maar zal verwarren. Maak er een gewone div van die een afbeelding en tekst bevat. Dit komt ook voor op https://tomingroep.nl/medewerkers/ en https://tomingroep.nl/verwijzers/.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-01-05 09:14:15 v2.4-011