Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Toolkit Inclusie

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Toolkit Inclusie
Datum 16 juni 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
- De content van alle pagina's op toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 12

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/ en de overige pagina's staat een klikbaar logo van de organisatie. De afbeelding staat met een lege alt tekst in een link. Een logo is een informatieve afbeelding en heeft een alternatieve tekst nodig. Blinden en slechtzienden missen mogelijk zo belangrijke informatie. De alternatieve tekst van een logo moet altijd het woord logo en tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten.

Bevinding 2: De afbeelding van de mindmap op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/context-mindmap/ heeft twee problemen. Het eerste is dat er geen alt-tekst gegeven is. Geef een alt-tekst op. Het tweede is dat niet alle tekst uit de afbeelding een toegankelijk alternatief/uitgebreide beschrijving heeft. Zorg dat alle tekst uit de afbeelding in de lopende tekst op de pagina uitgeschreven wordt, of op een aparte pagina of in een accordeon. Zorg dat in de alt-tekst verwezen wordt naar de uitgebreide beschrijving. Dit speelt ook op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/toepassingen/richtlijnen-voor-het-ontwerpen-van-digitale-formulieren/.

Bevinding 3: Op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/over-de-toolkit-inclusie/wat-levert-het-op/ wordt de afbeelding onder "Wat levert het op?" in de tekst wel beschreven, maar er ontbreekt een alt-tekst. Voeg een alt-tekst toe en vermeldt daarin dat de tekst uitgeschreven is in de uitleg onder de afbeelding.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/context-mindmap/ zijn stap 2 en 3 niet opgenomen in de genummerde lijst. Deze zijn nu gewoon paragrafen. Neem deze ook op in de genummerde lijst door de lijsten te nesten, zodat de structuur correct is en correct doorgegeven wordt aan hulpsoftware. Weet ook dat je het lijsttype kunt aanpassen om a,b,c etc. te tonen. Zie daarvoor: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Reference/Elements/ol

Bevinding 5: Op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/procestip/tips-bij-stap-5-deel/ is een citaat niet als zodanig opgemaakt. Gebruik het blockquote-element om dit op te lossen. Het toevoegen van structuur en semantiek is namelijk belangrijk voor hulpsoftware.

Bevinding 6: Op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/procestip/tips-bij-stap-5-deel/ wordt gebruik gemaakt van het strong-element om een stuk tekst vetgedrukt op te maken. Dit is niet toegestaan. Het strong-element mag enkel gebruikt worden om een woord of enkele woorden in een zin nadruk te geven, niet voor opmaak. Gebruik CSS om tekst vetgedrukt op te maken.

Bevinding 7: Op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/landschap-in-kaart-brengen-business-origami/ zijn niet alle lijstitems als lijst en lijstitem opgemaakt. Zorg dat alles wat visueel een opsomming is en opgemaakt is als een lijst. Weet ook dat je het lijsttype kunt aanpassen om a,b,c etc. te tonen. Zie daarvoor: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Reference/Elements/ol. Dit speelt ook op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/rapid-prototyping/.

Bevinding 8: De lijst van 5 ontwerpprincipes op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/over-de-toolkit-inclusie/wat-is-ontwerpen-voor-inclusie/ is niet volledig als lijst opgemaakt. Ieder hoofdpunt staat in de lijst, maar elk hoofdpunt heeft ook nog subitems. Die zijn niet in een geneste lijst gezet. Pas de code aan om dit op te lossen.

Bevinding 9: Op pagina https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/over-de-toolkit-inclusie/wat-levert-het-op/ zijn alle tabellen goed toegankelijk opgemaakt behalve de tabel "Impact Digitaal Inclusief Design". De kop cellen "Parameters" en "Kostenreductie / jaar (1 formulier)" zijn opgemaakt als data cellen. Hierdoor kan hulpsoftware de structuur van de tabel niet goed weergeven. Maak kop-cellen op met het th-element.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de pagina https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/toepassingen/richtlijnen-voor-het-ontwerpen-van-digitale-formulieren/ staat een afbeelding van een aanvraagformulier voor een gemeente dat dient als voorbeeld hoe een formulier gemaakt zou moeten worden. In dit voorbeeld heeft de tekst "Bereik de gemeente" lichtblauw (HEX ##C1DDE2) op witte achtergrond een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 1,4:1 terwijl dat tenminste 4,5:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 11: Advies: we raden om geen volledige URL's als linktekst te gebruiken, maar goed beschrijvende linkteksten te gebruiken. Dat geeft een fijnere ervaring voor bezoekers met screenreaders en links die te lang zijn vallen daardoor niet meer buiten het design zoals op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/dagboek-ontwerpen-voor-inclusie/.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 12: Advies: Engelse woorden in de tekst op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/dagboek-ontwerpen-voor-inclusie/ zoals bijvoorbeeld "Reflective design journey" hebben geen taalwissel. Schermleessoftware leest de termen met Nederlandse uitspraak en dat is vaak onverstaanbaar. Duid deze woorden aan als Engelstalig met het lang-attribuut. Aangezien technische termen en jargon een uitzondering vormen op dit criterium is dit een (dringend) advies. Dit speelt ook op https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/ervaar-beperkingen-2/, https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/rapid-prototyping/, https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/methode/landschap-in-kaart-brengen-business-origami/, https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/stap/identificeer-inclusive-design-doelen/, https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/over-de-toolkit-inclusie/wat-is-ontwerpen-voor-inclusie/, https://toolkitinclusie.gebruikercentraal.nl/doelgroep/licht-verstandelijke-beperking/

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-05 03:39:36 v2.4-011