Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid toolkittaal.gebruikercentraal.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gebruiker Centraal Toolkit Taal
Datum 6 juni 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op toolkittaal.gebruikercentraal.nl.
  • Alle PDF's op toolkittaal.gebruikercentraal.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op toolkittaal.gebruikercentraal.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 27

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/ en de overige pagina's staat een klikbaar logo van de organisatie. De afbeelding heeft een lege alt tekst. Een logo is een informatieve afbeelding en heeft een alternatieve tekst nodig. Blinden en slechtzienden missen mogelijk zo belangrijke informatie. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten en daarnaast een beschrijvend linkdoel als de afbeelding ook als link dient. Bijvoorbeeld 'Logo Toolkit Taal, Maak het duidelijk met tekst en beeld, naar de homepagina'.

Bevinding 2: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/richtlijnen/tekst-en-beeld-combineren/beeldbrieven/ staat een klikbare afbeelding van een infographic. Het linkdoel is een PDF van de infographic. Deze klikbare afbeelding heeft geen alternatieve tekst. Blinden en slechtzienden missen mogelijk zo belangrijke informatie. Met spraaksoftware is de klikbare afbeelding mogelijk niet te bedienen. Zorg voor een alternatieve tekst met een beschrijvend linkdoel en waar de volledige informatie te vinden is. De tekst boven de klikbare afbeelding 'Klik op de afbeelding om een online versie te openen en te downloaden (PDF, 528 kb):' is goed maar niet voldoende. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Bevinding 3: Advies: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/voorbeeld/aanvraagformulier-evenementenvergunning/ staat een afbeelding met alternatieve tekst 'Voorpagina van document'. Voeg hier nog aan toe dat het om het "Formulier Evenementenvergunning" gaat.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ is er bijvoorbeeld in de eerste drie video's op verschillende plaatsen tekst in beeld, aan het begin (00:08) aan het einde. Deze informatie ontbreekt in de uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals vooorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5. In het transcript ontbreekt informatie over de spreker die aan het woord is.

Bevinding 5: In bijvoorbeeld de eerste drie video's op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ staan in het begin van de video logo's in beeld. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van Gebruiker Centraal en Taal:unie is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op de pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ is er bijvoorbeeld in de eerste drie video's op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld aan het begin (00:08) en einde. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

Bevinding 7: In bijvoorbeeld de eerste drie video's op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ staan in het begin van de video logo's in beeld. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van Gebruiker Centraal en Taal:unie is. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/voorbeeld/aanvraagformulier-evenementenvergunning/ staan onder de kop 'Downloads' description lists om extra informatie over de bestanden te geven. Deze lijsten worden door voorleessoftware voorgelezen als lijst met vier items. Er staan visueel niet vier maar twee items, namelijk het bestandstype en de bestandsgrootte. Ook al zijn de description terms (dt) visually hidden, ze worden wel voorgelezen als lijst-item. Dit zou verwarrend kunnen werken.

Bevinding 9: De PDF https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/47/2024/11/Flyer-Grof-Afval-Beeldkaart-2024.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 10: Advies: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/sitemap/ staan lijsten. De opsommingstekens (listmarkers) van deze lijsten bestaan bijvoorbeeld uit zwarte vierkanten of witte punten. Sommige voorleessoftware lezen dit voor bijvoorbeeld als 'zwart vierkant', verberg ze daarom voor hulpsoftware. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/voorbeeld/aanvraagformulier-evenementenvergunning/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: In de video's op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ staat de witte tekst 'Gebruiker Centraal' (video eigenaar) op wisselende achtergrondkleuren. Het contrast is niet overal voldoende. Bijvoorbeeld het startbeeld in de video 'Gesprek André Verburg en Silke Polhuijs' op de groene (HEX #00B5AE) achtergrond met een contrastverhouding van 2,5:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Een mogelijke oplossing is om een schaduw effect achter de letters te plaatsen waardoor het contrast altijd voldoende is.

Bevinding 12: Advies: In PDF https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/47/2024/11/Flyer-Grof-Afval-Beeldkaart-2024.pdf staat een blauwe (HEX #0A7AC2) tekst 'Vragen' op een lichtblauwe (HEX #D3E1F4) achtergrondkleur met een contrastverhouding van 3,5:1, voor kleine tekst moet dit minimaal 4,5:1 zijn. Omdat het hier om een voorbeeld flyer gaat is het hier niet afgekeurd.

Bevinding 13: Advies: In de PDF versie van de infographic (achterkant infographic/pagina 2) op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/richtlijnen/tekst-en-beeld-combineren/beeldbrieven/ heeft de witte tekst op de groenblauwe achtergrondkleur (HEX #00ABA8) een contrastverhouding van 2,8:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn voor kleine tekst en 3:1 voor grote tekst. Omdat de volledige tekst ook op de pagina staat en hier duidelijk naar wordt verwezen is het hier niet afgekeurd.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op de pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ wordt gebruikgemaakt van de videospeler van Vimeo. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die gebruikmaken van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de Vimeo video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg de volgende eigenschap aan de embedcode toe: 'keyboard: false'.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: De PDF https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/wp-content/uploads/sites/47/2024/11/Flyer-Grof-Afval-Beeldkaart-2024.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/ staan links met een toegankelijke naam. In veel gevallen is het linkdoel een externe website, bijvoorbeeld bij de eerste link is de toegankelijke naam 'Alternatieven voor ouderwetse woorden' en het linkdoel de website van 'Onze Taal'. Zo is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van voorleessoftware niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg in de toegankelijke naam van de link toe dat het een externe pagina opent. Dit probleem komt meerdere keren voor op de pagina, een aantal voorbeelden:

Bevinding 17: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/richtlijnen/tekst-en-beeld-combineren/beeldbrieven/ staat bij de infographic een klikbare afbeelding met een link zonder toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van voorleessoftware niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam toe om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 4.1.2.

Bevinding 18: Advies: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/?s=beeld staat een paginering. De link om naar de volgende pagina te gaan heeft als toegankelijke naam 'volgende'. Voeg hier eventueel nog 'pagina' aan toe, zoals bij de overige links is gedaan.

Bevinding 19: Advies: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/voorbeeld/aanvraagformulier-evenementenvergunning/ staan twee links met identieke toegankelijke naam 'Aanvraagformulier evenementenvergunning'. Gebruikers van voorleessoftware kunnen een lijst met links opvragen en dan is het handig als de links een unieke naam hebben. Voeg eventueel nog toe in de toegankelijke naam dat het Word- of PDF document betreft. Omdat het uit de omliggende tekst wel heel duidelijk is, is het hier niet afgekeurd.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/richtlijnen/tekst-en-beeld-combineren/beeldbrieven/ staat een klikbare afbeelding van een infographic. Het linkdoel is een PDF van de infographic. Deze klikbare afbeelding heeft geen alternatieve tekst voor de afbeelding of toegankelijke naam voor de link. Met spraaksoftware is de klikbare afbeelding mogelijk niet te bedienen. Zorg voor een alternatieve tekst met een beschrijvend linkdoel en waar de volledige informatie te vinden is. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 2.4.4.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ staan videospelers van Vimeo. De knoppen in deze videospelers hebben een Engelse toegankelijke naam, bijvoorbeeld 'play'. Vertaal deze teksten naar het Nederlands of zorg voor een taalwissel in de code.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/voorbeelden/voorbeeld-delen-met-toolkit-taal/ wanneer een bezoeker geen invoer geeft en op de 'Voorbeeld insturen' knop klikt, verschijnt er een foutmelding bovenaan het formulier. De tekst in deze foutmelding is 'Dit veld is vereist'. Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, bijvoorbeeld dat het veld niet is ingevuld. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: De link naar de PDF versie van de infographic op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/richtlijnen/tekst-en-beeld-combineren/beeldbrieven/ heeft geen toegankelijke naam. Voeg een toegankelijke naam toe om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Bevinding 24: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/richtlijnen/tekst-en-beeld-combineren/beeldbrieven/ staat een SVG afbeelding bij het uitvouwbare element 'Uitgeschreven informatie in deze infographic'. Er is hier gebruik gemaakt van aria om het pijl-icoon te verbergen voor hulpsoftware. De aria rol is niet geldig. maak bijvoorbeeld gebruik van aria-hidden om deze SVG afbeelding te verbergen voor hulpsoftware.

Bevinding 25: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/hulpmiddelen/duidelijke-juridische-taal/ staat de kop 'Op deze pagina'. Het huidige navigatie item wordt aangegeven met een gekleurd streepje. Dit wordt niet aan hulpsoftware gecommuniceerd. Maak bijvoorbeeld gebruik van aria-current om dit probleem op te lossen.

Bevinding 26: Advies: De zoekfunctie heeft een zoekveld met toegankelijke naam 'Zoek Zoek' of 'Zoek opnieuw Zoek'. Een enkele 'Zoek' is voldoende voor dit invoerveld. Dit komt ook voor op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/fout bij het invoerveld met toegankelijke naam 'Waar ben je naar op zoek? Zoek'.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 27: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Het is voor ziende gebruikers duidelijk dat na verzending het formulier op pagina https://toolkittaal.gebruikercentraal.nl/voorbeelden/voorbeeld-delen-met-toolkit-taal/ succesvol ingediend is, maar deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die afhankelijk zijn van voorleessoftware. Maak bijvoorbeeld gebruik van role="status".

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-05 07:53:01 v2.4-011