Rapport:
Audit digitale toegankelijkheid website transplantatiestichting.nl
- Onderzoeker
- Ralph, Swink; Kaylee, Swink
- Datum
- 18 april 2024
- Opdrachtgever
- Nederlandse Transplantatie Stichting
Samenvatting onderzoeksresultaat
De website transplantatiestichting.nl voldoet nog niet aan WCAG 2.1 niveau AA. Er zijn 15 van de 50 succescriteria waar één of meer fouten zijn gevonden. In dit document is vastgelegd in hoeverre de website voldoet aan de toegankelijkheidseisen die vastgelegd zijn in WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines.
De website transplantatiestichting.nl is onderzocht tussen en 3 en 18 april 2024. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM. Er is inzake toegankelijkheid op de website reeds veel werk verricht. Doel van dit rapport is om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om de website toegankelijker te krijgen.
Het onderstaande viel op:
- Op meerdere plaatsen worden em- en strong elementen gebruikt voor tekst opmaak. Deze attributen hebben semantische waarde en zijn bedoeld voor intonatie.
- De onderzochte PDF's zijn niet van toegankelijkheidstags voorzien. Tevens zijn er contrastproblemen vastgesteld.
- Er zijn lege, focusbare links op de website. Dit kan verwarring opleveren voor gebruikers van schermleessoftware, gezien dergelijke elementen wel worden aangekondigd.
Het onderzoek richt zich specifiek op de toegankelijkheid van de website voor mensen met een functiebeperking, zoals mensen die blind, doof, laaggeletterd zijn of andere functieproblemen hebben. Voor hen is het van belang dat de website technisch en inhoudelijk zo is ingericht dat de site voor hen goed bruikbaar is. Een website optimaliseren voor toegankelijkheid heeft meer voordelen; het maakt de website beter bruikbaar voor iedereen (bijvoorbeeld ook voor mensen die op hun mobieltje kijken in een zonnige omgeving) en het maakt de site beter vindbaar in zoekmachines.
Scope van de evaluatie
Naam website | transplantatiestichting.nl |
---|---|
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund | Gangbare browsers en hulpsoftware. |
Overzicht toetsresultaat
Principe | Voldoende | Onvoldoende | Onbekend |
---|---|---|---|
1 Waarneembaar | 11 | 9 | 0 |
2 Bedienbaar | 13 | 4 | 0 |
3 Begrijpelijk | 9 | 1 | 0 |
4 Robuust | 2 | 1 | 0 |
Totaal | 35 | 15 | 0 |
Leeswijzer
Dit onderzoek is een momentopname. De website kan inmiddels veranderd zijn. De gevonden problemen zijn slechts voorbeelden. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Dit onderzoek is slechts een steekproef van een aantal pagina's. Er zijn zo veel mogelijk verschillende type pagina's opgenomen in de sample om zo een goede indruk te krijgen van de toegankelijkheid. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website/app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Succescriteria gemarkeerd met "Niet aanwezig" worden automatisch goedgekeurd. Succescriteria gemarkeerd met "Onbekend" worden niet goedgekeurd.
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.
- Bedieningselementen, invoer: Als niet-tekstuele content een bedieningselement is of gebruikersinvoer accepteert, dan heeft ze een naam die het doel ervan beschrijft. (We verwijzen naar succescriterium 4.1.2 voor aanvullende eisen over bedieningselementen en content die gebruikersinvoer accepteren.)
- Op tijd gebaseerde media: Als niet-tekstuele content op tijd gebaseerde media is, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content. (We verwijzen naar Richtlijn 1.2 voor aanvullende eisen ten aanzien van media.)
- Test: Als niet-tekstuele content een test of oefening is die, als ze door middel van tekst gepresenteerd wordt onjuist zou zijn, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.
- Zintuiglijk: Als niet-tekstuele content primair is bedoeld om een specifieke zintuiglijke ervaring te creëren, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.
- CAPTCHA: Als het doel van niet-tekstuele content is om te bevestigen dat content wordt gebruikt door een persoon in plaats van een computer, dan worden tekstalternatieven geleverd die het doel van de niet-tekstuele content identificeren en beschrijven. En er worden alternatieve vormen van CAPTCHA aangeboden gebruikmakend van uitvoermodes voor verschillende soorten van zintuiglijke perceptie om tegemoet te komen aan verschillende functiebeperkingen.
- Decoratie, opmaak, onzichtbaar: Als niet-tekstuele content puur decoratief is, slechts voor visuele opmaak wordt gebruikt, of niet aan gebruikers wordt gerepresenteerd, dan wordt het op zo'n manier geïmplementeerd dat het genegeerd kan worden door hulptechnologie.
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Links bovenin op iedere pagina staat het logo NTS, bijvoorbeeld op pagina https://transplantatiestichting.nl/. Er wordt hier ‘Logo NTS, keer terug naar de homepagina’ voorgelezen als alternatieve tekst voor het logo. Voeg hier de volledige naam ‘Nederlandse Transplantatie Stichting’ aan toe, omdat dit ook visueel in het logo staat.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals staan afbeeldingen met een leeg alt attribuut. Bijvoorbeeld de afbeelding van tekst ‘Hoe sta jij in het donorregister’. Voeg tekst toe aan het alt attribuut dat de afbeelding goed omschrijft. Zie tevens SC 1.4.5 voor afbeeldingen van tekst.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:
- Vooraf opgenomen louter-geluid: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-geluid content.
- Vooraf opgenomen louter-videobeeld: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of een geluidsspoor dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-videobeeld content.
Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Voldoende
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/een-nier-afstaan-aan-iemand-die-u-kent staat een video. Aan het einde van de video komt tekst in beeld: ‘mede mogelijk gemaakt door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’. Deze informatie komt niet voor in de gesproken tekst van het audiospoor. Voeg alle visueel beschikbare informatie tevens auditief toe of middels een media-alternatief. Dit probleem doet zich tevens voor in de video op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/cross-over-nierdonatie.
1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.
Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)
Uitkomst: Niet aanwezig
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/een-nier-afstaan-aan-iemand-die-u-kent staat een video. Aan het einde van de video komt tekst in beeld: ‘mede mogelijk gemaakt door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’. Deze informatie komt niet voor in de gesproken tekst van het audiospoor. Voeg alle visueel beschikbare informatie tevens auditief toe. Dit probleem doet zich tevens voor in de video op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/cross-over-nierdonatie.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/ staan onder de kop ‘Belangrijke onderwerpen’ drie andere koppen, bijvoorbeeld 'Donatie en transplantatie'. Deze koppen zijn niet opgemaakt als koppen, hierdoor kan hulpsoftware niet aangeven dat hier koppen staan. Maak deze koppen als kop op, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het h3-element.
In de footer op iedere pagina, bijvoorbeeld op https://transplantatiestichting.nl/, staat content in een lichtpaars vak. De tekst is opgemaakt als drie ongeordende lijsten, wat een prima indeling is. De koppen staan echter ook als lijstitems opgemaakt. Haal de koppen uit de ul-elementen en plaats ze erboven.
Op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/donorherkenning staan in het uitklapmenu onder de kop ‘procedure bij overlijden’ visueel koppen, bijvoorbeeld ‘Uitkomst Donorregister wilsbekwame donor’. Deze koppen zijn niet als dusdanig opgemaakt in HTML, maar middels het strong-element. Strong is bedoeld om nadruk te leggen op enkele woorden, niet ten behoeve van styling. Verwijder het strong-element en plaats de tekst in een header element. Voor styling kan gebruik gemaakt worden van de opties die CSS biedt.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/cijfers-nts staan in het uitklapmenu onder de kop ‘Vijf tips voor het goed overnemen of delen van cijfers’ visueel een vijftal koppen. Ze zijn niet dusdanig als koppen opgemaakt in HTML, maar middels het strong-element. Strong is bedoeld om nadruk te leggen op enkele woorden, niet ten behoeve van styling. Verwijder het strong-element en plaats de tekst in een kopelement.
Op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/wachten-op-transplantatie/wachtlijst-voor-orgaantransplantatie/wachtlijst-en-transplantatie-van-hart zijn koppen opgemaakt als een lijst met één item en een strong-element. Lijsten zijn bedoeld als opsommingen en moeten meer dan een item bevatten. Schermleessoftware leest ook informatie voor over de omvang van de lijst, wat in dit geval extra ruis veroorzaakt voor haar gebruikers. Strong is bedoeld om nadruk te leggen op enkele woorden, niet ten behoeve van styling. Haal de content uit de lijst, verwijder het strong element en plaats de tekst in een header element. Voor styling kan gebruik gemaakt worden van de opties die CSS biedt.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals staat aan de rechterkant een submenu. Er wordt hier gebruik gemaakt van aria-selected op de huidige link. Aria-selected geeft aan dat een element geselecteerd is en mag alleen op bepaalde elementen worden gebruikt, zoals selectievakjes. Hier moet gebruik worden gemaakt van aria-current.
De PDF "nts-flyer-donorregister" op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3 is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit probleem doet zich bij meerdere PDF's op de website voor, bijvoorbeeld ook bij de PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2021-03/donatieformulier-nts-feb-2021-versie-1.pdf?458061ebc7.
Advies: De PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2021-03/donatieformulier-nts-feb-2021-versie-1.pdf?458061ebc7 betreft een formulier. Het bevat veel diverse tekst- en aanvinkvelden. Een dergelijke PDF kan op een zodanige manier toegankelijk gemaakt worden, dat de velden digitaal invulbaar zijn. Voor meest toegankelijke oplossing raden wij aan om de content binnen een HTML formulier op de website te plaatsen.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Voldoende
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Voldoende
1.3.4 Weergavestand (Niveau AA)
De content beperkt de weergave en bediening niet tot een enkele presentatie-oriëntatie, zoals staand of liggend, tenzij een specifieke presentatie-oriëntatie essentieel is.
Informatie over succescriterium 1.3.4 Weergavestand
Uitkomst: Voldoende
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:
- Het invoerveld een doel dient dat is geïdentificeerd in de paragraaf Inputdoelen voor Componenten van de Gebruikersinterface; en
- De content wordt geïmplementeerd met behulp van technologieën die ondersteuning bieden bij het identificeren van de verwachte betekenis van formulier-invoergegevens.
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: In de tweede stap van het formulier op pagina https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/hoe-gaat-orgaandonatie/bestelformulier-alles-over-doneren-en-registreren staan de invoervelden 'voornaam' en 'organisatie'. De velden hebben incorrecte autocomplete in HTML: 'first-name' behoort 'given-name' te zijn en 'oganization' dient 'organization' te zijn om goed te werken.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Voldoende
1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)
Als een geluidsweergave op een webpagina automatisch meer dan 3 seconden speelt, is er of een mechanisme beschikbaar om de geluidsweergave te pauzeren of te stoppen, of er is een mechanisme beschikbaar om het geluidsvolume onafhankelijk van het overall systeemvolume te regelen.
Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening
Uitkomst: Voldoende
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:
- Grote tekst: Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1;
- Incidenteel: Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of die onderdeel zijn van een afbeelding die significant andere visuele content bevat, hebben geen contrasteis.
- Woordmerken: Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/ staan 'lees meer' knoppen. De witte tekst op de oranje achtergrond (HEX #ED6724) heeft een contrast van 3,2:1 waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Dit maakt het moeilijk voor bijvoorbeeld kleurenblinde en slechtziende gebruikers om de knop te lezen. Dit probleem met dezelfde kleurcombinatie doet zich op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://transplantatiestichting.nl/over-nts.
In de PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3 staat de oranje linktekst ‘www.donorregister.nl’ (HEX #F78546) op een roze achtergrond (HEX #FCDDD7). Het contrast tussen de tekst en de achtergrond is hier 1,9:1 waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Zorg voor een kleurencombinatie met voldoende contrast zodat de link zichtbaar is voor kleurenblinden en slechtzienden.
In de PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3 staat witte tekst op een lichtoranje achtergrond (HEX #F89F6D). Het contrast tussen de tekst en de achtergrond is hier 2:1 terwijl het minimaal 4,5:1 dient te zijn om aan dit succescriterium te voldoen.
In de PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3 staat oranje tekst (HEX #F36F32) op een wit achtergrond. Het contrast tussen de tekst en de achtergrond is hier 2,9:1 terwijl het minimaal 3:1 dient te zijn om aan dit succescriterium te voldoen.
Ook in de PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2021-03/donatieformulier-nts-feb-2021-versie-1.pdf?458061ebc7 staan oranje tekst op een witte achtergrond met onvoldoende contrast. Deze kleurencombinatie komt ook andersom voor in het formulier.
In de PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2021-03/donatieformulier-nts-feb-2021-versie-1.pdf?458061ebc7 staan stappen met hoofdletters aangegeven. De lichtoranje letters (HEX #FDE7DD) op de oranje (HEX #F36F32) en witte achtergrond hebben een contrast van 2,4:1 en 1,1:1 respectievelijk, waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn. Zorg voor een hoger contrast zodat deze tekst beter zichtbaar is voor slechtziende bezoekers.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Voldoende
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Als de gebruikte technologieën de visuele weergave tot stand kunnen brengen, wordt tekst gebruikt in plaats van afbeeldingen van tekst om informatie over te brengen, behalve in de volgende gevallen:
- Aanpasbaar: De afbeelding van tekst kan visueel aangepast worden aan de eisen van de gebruiker;
- Essentieel: Een specifieke weergave van tekst is essentieel voor de informatie die wordt overgebracht.
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals staan diverse afbeeldingen van tekst. Voor sommige van deze afbeeldingen geldt dat er een PDF versie van aanwezig is zodat gebruikers van hulpsoftware de tekst op de afbeelding tot zich kunnen nemen. Echter, niet al deze PDF's zijn toegankelijk. Voor de afbeeldingen onder de koppen 'Zakkaartje: DCD-hartdonatie', 'Schouwenvelop voor huisartsen' en 'Zakkaartje: Donorherkenning' is geen alternatief aanwezig. Zorg ervoor dat bij de afbeeldingen waarvan geen alternatief zoals een PDF beschikbaar is een uitgeschreven tekst aanwezig is. Bij de andere afbeeldingen moeten de PDF's toegankelijk worden gemaakt.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:
- Verticaal scrollbare content met een breedte gelijkwaardig aan 320 CSS-pixels;
- Horizontaal scrollbare content met een hoogte gelijkwaardig aan 256 CSS-pixels.
Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Indien men op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/modelprotocol/afkortingenlijst inzoomt naar 400% bij een schermafmeting van 1280x1024 pixels, verdwijnt een gedeelte van de tekst in de rechterkolom van de tabel uit beeld. Bijvoorbeeld de tekst ‘Coronary Artery Bypass Grafting’. Tabellen zijn een uitzondering bij dit succescriterium. Op de tabel mag namelijk een horizontale scrollbalk worden geplaatst om de content zichtbaar te maken.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:
- Componenten van de gebruikersinterface: Visuele informatie die vereist is om componenten van de gebruikersinterface en statussen te identificeren, met uitzondering van inactieve componenten of componenten waarvan de weergave van de component wordt bepaald door de user agent en niet wordt aangepast door de auteur;
- Grafische objecten: Delen van afbeeldingen die vereist zijn om de content te begrijpen, behalve wanneer een specifieke weergave van afbeeldingen essentieel is voor de informatie die wordt overgebracht.
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina heeft de focusrand om de oranje 'lees meer' knop te weinig contrast. De witte gestippelde focusrand op de roze achtergrond (HEX #FCE3E0) heeft een contrast van 1,2:1 waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan, bijvoorbeeld door dezelfde zwarte focusrand te gebruiken als op de items in de navigatiebalk. Dit probleem doet zich tevens op andere pagina’s voor, bijvoorbeeld op pagina https://transplantatiestichting.nl/over-nts bij de ‘Meer over NTS’ knop.
Indien op pagina https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven de focus staat op de ronde selectievakjes onder de kop ‘Over welk onderwerp wil je teruggebeld worden?’, is er te weinig contrast tussen het oranje vakje (HEX #FF7E00) en de witte achtergrond. Hier is een contrast van 2,5:1 waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn.
In de tweede stap van het formulier op pagina https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/hoe-gaat-orgaandonatie/bestelformulier-alles-over-doneren-en-registreren dient men persoonlijke gegevens in te vullen. Indien de hover over een formulierveld staat, kleurt de invullijn lichtpaars (HEX #AEA4D7). Het contrast met de witte achtergrond is hier 2,3:1 waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Bij content die wordt geïmplementeerd met opmaaktalen die de volgende stijleigenschappen voor tekst ondersteunen, is er geen sprake van verlies van content of functionaliteit door het instellen van alle volgende, en door het niet wijzigen van andere stijleigenschappen:
- Regelhoogte (regelafstand) naar minstens 1,5 keer de lettergrootte;
- Afstand tussen alinea's naar minstens 2 keer de lettergrootte;
- Letterafstand (spatieren van letters) naar minstens 0,12 keer de lettergrootte;
- Spatieren van woorden naar minstens 0,16 keer de lettergrootte.
Uitzondering: Menselijke talen en scripts die geen gebruik maken van een of meer van deze stijleigenschappen voor tekst in schriftelijke tekst, kunnen voldoen aan de eisen door alleen gebruik te maken van de eigenschappen die bestaan voor de betreffende combinatie van taal en script.
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Voldoende
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:
- Sluiten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen, tenzij de aanvullende content een invoerfout communiceert of andere content niet verbergt of vervangt;
- Aanwijsbaar: Wanneer een aanwijzer hover aanvullende content kan activeren, dan kan de aanwijzer over de aanvullende content worden bewogen zonder dat deze verdwijnt;
- Aanhouden: De aanvullende content blijft zichtbaar totdat de oorzaak voor de hover of focus is verwijderd, de gebruiker de content sluit of de informatie niet langer geldig is.
Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Voldoende
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Voldoende
2.1.2 Geen toetsenbordval (Niveau A)
Als de toetsenbordfocus met de toetsenbordinterface verplaatst kan worden naar een component van de pagina, dan kan de focus ook met alleen de toetsenbordinterface weer van dat component weg worden bewogen. En, als er meer nodig is dan de standaard pijl- of tabtoetsen of andere standaard methoden om de focus te verplaatsen, dan wordt de gebruiker geïnformeerd over de manier waarop de focus kan worden verplaatst.
Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval
Uitkomst: Voldoende
2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)
Wanneer een sneltoets in content wordt geïmplementeerd door alleen letters (inclusief hoofdletters en kleine letters), leestekens, cijfers of symbolen te gebruiken, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Uitzetten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de sneltoets kan worden uitgezet;
- Opnieuw toewijzen: Er is een mechanisme beschikbaar om de sneltoets opnieuw toe te wijzen aan één of meerdere niet-afdrukbare tekens (bijvoorbeeld Ctrl, Alt, enz.);
- Alleen actief bij focus: De sneltoets voor een component van de gebruikersinterface is alleen actief wanneer de betreffende component de focus heeft.
Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets
Uitkomst: Voldoende
2.2 Genoeg tijd
2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)
Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Uitzetten: De gebruiker kan de tijdslimiet uitzetten voordat die wordt bereikt; of
- Aanpassen: De gebruiker mag de tijdslimiet aanpassen voordat deze is verstreken over een bereik van ten minste tien keer de standaardinstelling; of
- Verlengen: De gebruiker wordt gewaarschuwd voor de tijd afloopt en krijgt ten minste 20 seconden om de tijdslimiet met een eenvoudige handeling te verlengen (bijvoorbeeld, "druk op de spatiebalk"), en de gebruiker mag de tijdslimiet ten minste tien keer verlengen; of
- Real-time uitzondering: De tijdslimiet is onderdeel van een realtime gebeurtenis (een veiling bijvoorbeeld) en er is geen alternatief voor de tijdslimiet mogelijk; of
- Essentiële uitzondering: De tijdslimiet is essentieel en verlenging zou de activiteit ongeldig maken; of
- 20 uur uitzondering: De tijdslimiet is langer dan 20 uur.
Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar
Uitkomst: Voldoende
2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)
Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:
- Bewegen, knipperen, scrollen: Voor bewegende, knipperende of scrollende informatie die (1) automatisch start, (2) langer dan vijf seconden duurt, en (3) parallel met andere content wordt getoond, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen, tenzij de beweging, knippering of scrolling, onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is en
- Automatisch actualiserend: Voor elke soort automatisch actualiserende informatie die (1) automatisch start en (2) parallel met andere content wordt gepresenteerd, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen of de frequentie van de actualisering in te stellen, tenzij de automatische actualisering onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is.
Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen
Uitkomst: Voldoende
2.3 Toevallen en fysieke reacties
2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde (Niveau A)
Webpagina's bevatten niets wat meer dan drie keer flitst in enige periode van één seconde of de flits is beneden de algemene flits- en rodeflitsdrempelwaarden.
Informatie over succescriterium 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde
Uitkomst: Voldoende
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Voldoende
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Er is een paginatitel op https://transplantatiestichting.nl/search?search=zoek maar deze is niet voldoende omschrijvend. 'NTS | NTS' beschrijft de locatie niet. Een goed alternatief zou 'Zoekresultaten voor [zoekterm] | NTS' kunnen zijn.
De PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3 heeft de documenttitel '20230_A5_NTS_jongerenflyer_def.indd' wat het niet duidelijk omschrijft. Geef het document een duidelijke titel.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Als een webpagina sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Voldoende
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis zou kunnen hebben voor gebruikers in het algemeen.
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/ staan onder de kop 'Belangrijke onderwerpen' drie paarse panelen met een lijst links. Onder alle drie deze lijsten staat een leeg a-element. Ondanks dat de a-elementen leeg zijn worden ze alsnog opgemerkt door hulpsoftware, wat verwarrend kan zijn. Verwijder daarom deze drie lege a-elementen uit de code. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld onder 'Meer cijfers over organen' op https://transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/cijfers-nts. Zie tevens SC 2.4.7 en 4.1.2.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals staat onder de kop 'Flyer: Hoe sta jij in het Donorregister' een flyer, opgemaakt als link. De link zelf heeft geen toegankelijke naam, wel een leeg aria-label. Voeg een toegankelijke naam toe dat de link beschrijft, bijvoorbeeld in het aria-label. Zie ook SC 4.1.2.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals staan verschillende afbeeldingen die als link zijn opgemaakt. Deze links krijgen hun toegankelijke naam via de alternatieve tekst van de afbeeldingen. Als de alternatieve tekst wel de afbeelding omschrijft maar niet het linkdoel, is het voor gebruikers van hulpsoftware niet duidelijk waar deze links naar verwijzen. In deze gevallen is het belangrijker dat het linkdoel wordt omschreven dan de afbeelding, maar beide mag ook. Los dit bijvoorbeeld op door de alternatieve teksten van de afbeeldingen aan te passen zodat deze ook het linkdoel omschrijven. Het gaat op deze pagina bijvoorbeeld mis bij de afbeelding met de alternatieve tekst 'Hier staat een plaatje van het criteriakaartje voor artsen'.
2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)
Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.
Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren
Uitkomst: Voldoende
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel.
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Voldoende
Bevindingen: Advies: De footer op iedere pagina, bijvoorbeeld op https://transplantatiestichting.nl/ heeft geen kop. Het lijkt er daarom op eerste indruk op alsof alles na de lijst 'Medisch professionals' bij elkaar hoort. Wij adviseren om de footer een kop te geven om de pagina indeling duidelijker te maken voor toetsenbordgebruikers, vooral hen die middels de koppenstructuur door de pagina navigeren. De kop mag ook visueel verborgen zijn.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/ staan onder de kop 'Belangrijke onderwerpen' drie paarse panelen met links. Onder elke lijst met links staat een leeg a-element wat visueel niet zichtbaar is maar nog steeds focus krijgt. Deze focus wordt niet aangegeven met een visuele indicator. Dit kan verwarrend zijn voor toetsenbordgebruikers gezien ze niet weten op welk element ze staan. Los dit bijvoorbeeld op door de drie lege a-elementen te verwijderen.
Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld onder 'Meer cijfers over organen' op https://transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/cijfers-nts. Zie tevens SC 2.4.4.
2.5 Input modaliteiten
2.5.1 Aanwijzergebaren (Niveau A)
Alle functionaliteit waarmee bij de bediening gebruik wordt gemaakt van meerpunts- of padgebaseerde gebaren, kan worden bediend met een enkele aanwijzer zonder een padgebaseerd gebaar, tenzij een meerpunts- of padgebaseerd gebaar essentieel is.
Informatie over succescriterium 2.5.1 Aanwijzergebaren
Uitkomst: Voldoende
2.5.2 Aanwijzerannulering (Niveau A)
Voor functionaliteit die kan worden bediend met een enkele aanwijzer, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Geen down-event: Het down-event van de aanwijzer wordt niet gebruikt om enig onderdeel van de functie uit te voeren;
- Afbreken of ongedaan maken: De functie wordt voltooid door het up-event en er is een mechanisme beschikbaar om de functie af te breken voordat deze wordt voltooid of om de functie ongedaan te maken als deze is voltooid;
- Up reversal: Met het up-event wordt elk resultaat van het voorgaande down-event ongedaan gemaakt;
- Essentieel: Het voltooien van de functie met het down-event is essentieel.
Informatie over succescriterium 2.5.2 Aanwijzerannulering
Uitkomst: Voldoende
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven staat onderaan een Captcha. De visuele naam en de toegankelijke naam komen niet overeen. De placeholdertekst leest hier ‘voer de tekst uit de afbeelding in’. De tekst in het aria label is ‘voer de tekst van captcha in om te verifiëren dat je geen bot bent. gebruik de komma-toets om captcha-audio af te spelen of te pauzeren, gebruik de vraagtekentoets om een nieuwe captcha-uitdaging te krijgen’. Gebruikers van spraaksoftware kunnen moeite hebben met het invullen van dit veld. Zorg ervoor dat het visuele label voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.
2.5.4 Bewegingsactivering (Niveau A)
Functionaliteit die kan worden bediend door de beweging van een apparaat of beweging van een gebruiker, kan ook worden bediend met componenten van de gebruikersinterface. De reactie op de beweging kan worden uitgeschakeld om onbedoelde activering te voorkomen, behalve wanneer:
- Ondersteunde interface: De beweging wordt gebruikt om de functionaliteit te bedienen via een door toegankelijkheid ondersteunde interface;
- Essentieel: De beweging is essentieel voor de functie en wanneer de reactie op de beweging wordt uitgeschakeld, wordt de activiteit ongeldig gemaakt.
Informatie over succescriterium 2.5.4 Bewegingsactivering
Uitkomst: Voldoende
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden.
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: De PDF op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3 heeft de Engelse taalinstelling in de documenteigenschappen terwijl de content Nederlands is. Pas de taal aan.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Voldoende
Bevindingen: Advies: Op de Nederlandstalige pagina https://transplantatiestichting.nl/hulp-bij-jouw-keuze/change-language/antworten-auf-wichtige-fragen-ueber-organspende-und-das-gesetz worden op correcte wijze taalwissels gebruikt voor de Nederlandtalige en Duitstalige teksten. Hierdoor wordt de tekst door schermleessoftware in de juiste taal herkend. In het broodkruimelpad staat echter nog de tekst ‘Choose your language’. Plaats hier voor de volledigheid tevens een taalwissel naar het Engels (lang=”en”), of vertaal de tekst naar het Duits.
3.2 Voorspelbaar
3.2.1 Bij focus (Niveau A)
Als een component van de gebruikersinterface de focus krijgt, dan veroorzaakt dat geen contextwijziging.
Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus
Uitkomst: Voldoende
3.2.2 Bij input (Niveau A)
Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging, tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van de component.
Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input
Uitkomst: Voldoende
3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)
Navigatiemechanismen, die op meerdere webpagina's binnen een verzameling webpagina's herhaald worden, komen elke keer dat ze worden herhaald in dezelfde relatieve volgorde voor, tenzij een verandering wordt geïnitieerd door de gebruiker.
Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie
Uitkomst: Voldoende
3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)
Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.
Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie
Uitkomst: Voldoende
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Voldoende
Bevindingen: Advies: Indien men op pagina https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/hoe-gaat-orgaandonatie/bestelformulier-alles-over-doneren-en-registreren in het tweede deel van het formulier de contactgegevens verkeerd invult, verschijnt er een waarschuwing bovenaan de pagina. De tekst identificeert de foutieve invoervelden echter niet: 'Er hebben zich problemen voorgedaan bij het verwerken van het formulier. Pas de aangegeven velden aan en verstuur het formulier opnieuw'. Advies is om te zorgen voor een foutidentificatie waarmee specifiek aan de bezoeker duidelijk gemaakt wordt welke velden niet correct zijn ingevuld.
Advies: Indien men op pagina https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/hoe-gaat-orgaandonatie/bestelformulier-alles-over-doneren-en-registreren in het tweede deel van het formulier de contactgegevens verkeerd invult, verschijnt er tekst bij de invoervelden: 'Het veld is niet ingevuld'. De teksten specificeren niet over welk veld het gaat. Indien men gebruik maakt van schermleessoftware en middels het toetsenbord door het formulier navigeert, kan er verwarring ontstaan welke velden ingevuld moeten worden.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Voldoende
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt en suggesties voor verbetering bekend zijn, dan worden de suggesties aan de gebruiker geleverd, tenzij dit de beveiliging of het doel van de content in gevaar zou brengen.
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Voldoende
3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens) (Niveau AA)
Voor webpagina's die wettelijke verplichtingen of financiële transacties voor de gebruiker uitvoeren, die, door de gebruiker te beheren gegevens in gegevensopslagplaatsen verwijderen of wijzigen, of die antwoorden van de gebruiker verzenden, geldt minstens één van de volgende zaken:
- Omkeerbaar: Verzendingen kunnen ongedaan gemaakt worden.
- Gecontroleerd: Door de gebruiker ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op invoerfouten en de gebruiker wordt de mogelijkheid gegeven om ze te verbeteren.
- Bevestigd: Er is een mechanisme beschikbaar voor het beoordelen, bevestigen en verbeteren van informatie voordat de verzending wordt voltooid.
Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)
Uitkomst: Voldoende
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.1 Parsen (Niveau A)
In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.
Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen
Uitkomst: Voldoende
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/cijfers-nts#main staan twee interactieve kaarten binnen iframes. De laatstgenoemden hebben geen toegankelijke naam. Geef de iframes een naam die de inhoud omschrijft middels een title attribuut.
Op pagina https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/een-nier-afstaan-aan-iemand-die-u-kent#main staat een video in een iframe. De laatstgenoemde heeft geen toegankelijke naam. In de video komt de titel 'Kan ik bij leven een niet geven aan iemand die ik ken?' voor. Dit zou een goede titel zijn om toe te voegen middels een title attribuut.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/ staan onder de kop 'Belangrijke onderwerpen' drie paarse panelen met links. Het laatste a-element is niet van een naam voorzien. Een lege link kan nog wel door schermleessoftware aangekondigd worden wat verwarrend kan zijn voor bezoekers omdat ze niet snappen waar de link naartoe verwijst. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld onder 'Meer cijfers over organen' op https://transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/cijfers-nts. Zie tevens SC's 2.4.4 en 2.4.7.
Op pagina https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals staat onder de kop 'Flyer: Hoe sta jij in het Donorregister' een flyer, opgemaakt als link. De link zelf heeft geen toegankelijke naam, wel een leeg aria-label. Voeg een toegankelijke naam toe dat de link beschrijft, bijvoorbeeld in het aria-label. Zie ook s8uceccsriterium 2.4.4.
4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)
In content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Voldoende
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- https://transplantatiestichting.nl/
- https://transplantatiestichting.nl/over-nts
- https://transplantatiestichting.nl/over-nts/contact-en-route
- https://transplantatiestichting.nl/search?search=zoek
- https://transplantatiestichting.nl/hulp-bij-uw-keuze/change-language/antworten-auf-wichtige-fragen-ueber-organspende-und-das-gesetz
- https://transplantatiestichting.nl/hulp-bij-uw-keuze/belangrijke-vragen-en-antwoorden
- https://transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/cijfers-nts
- https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven
- https://transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/hoe-gaat-orgaandonatie/bestelformulier-alles-over-doneren-en-registreren
- https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/een-nier-afstaan-aan-iemand-die-u-kent
- https://www.transplantatiestichting.nl/orgaan-en-weefseldonatie/nierdonatie-bij-leven/cross-over-nierdonatie
- https://www.transplantatiestichting.nl/verhalen/wachten-op-de-transplantatie
- https://www.transplantatiestichting.nl/wachten-op-transplantatie/wachtlijst-voor-orgaantransplantatie/wachtlijst-en-transplantatie-van-hart
- https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/modelprotocol/afkortingenlijst
- https://transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-en-download/voor-professionals
- https://www.transplantatiestichting.nl/files/2023-10/nts-flyer-donorregister.pdf?755f423ff3
- https://www.transplantatiestichting.nl/404
- https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/donorherkenning
- https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/scholing
- https://www.transplantatiestichting.nl/files/2021-03/donatieformulier-nts-feb-2021-versie-1.pdf?458061ebc7
Ondersteunende technieken
Webbrowsers (useragents) en andere software
Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:Firefox, versie 123
Google Chrome, versie 122
Microsoft Edge, versie 122
NVDA, versie 2023.3.4
Bronnen
-
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) Overview
www.w3.org/WAI/eval/conformance (Engels) -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG21-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.