Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Nederlandse Transplantatie Stichting

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Nederlandse Transplantatie Stichting
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op transplantatiestichting.nl.
  • Alle PDF's op transplantatiestichting.nl.
  • Het proces van het aanvragen van een gastspreker op gastspreker.transplantatiestichting.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Gedeelten van de website achter een inlog.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via transplantatiestichting.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 77

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepage staat naast het blok 'Uitgelicht' een decoratieve afbeelding. Een decoratieve afbeelding mag een alternatieve tekst hebben, maar deze moet de afbeelding dan wel inhoudelijk beschrijven. De alternatieve tekst van deze afbeelding is 'afbeelding'. Voeg een beschrijvende alternatieve tekst toe, of laat het alt-attribuut leeg.

Bevinding 2: De alternatieve tekst van het logo van de Nederlandse Transplantatie Stichting is 'Terug naar de homepage' (aria-label). Bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde software kunnen deze link nu niet bedienen, omdat de organisatienaam geen onderdeel is van de linktekst.
De tekst in het attribuut aria-labelledby zou een goede alternatieve tekst zijn, maar het attribuut is verkeerd gebruikt (het zou moeten verwijzen naar een id waarin het tekstalternatief staat). Daarnaast overschrijft het aria-label onderliggende elementen (zoals de visueel verborgen span-tekst 'Keer terug naar de homepage').
Een mogelijke oplossing is het weghalen van het aria-label, de tekst die nu in het aria-labelledby attribuut staat in het span-attribuut plaatsen, en de svg een aria-hidden=true element meegeven, maar er zijn meerdere oplossingen mogelijk.

Bevinding 3: Het logo van de Nederlandse Transplantatie Stichting op pagina 1 in de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Donatie-bij-leven/… is opgemaakt als artefact. Hierdoor heeft de afbeelding ook geen alternatieve tekst en wordt genegeerd door hulpsoftware. Een logo moet een alternatieve tekst hebben die minimaal de naam van de organisatie bevat. Op latere pagina's mag het logo wel een artefact zijn.

Bevinding 4: De afbeeldingen in de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Folders%20/folder-e-… zijn niet gecodeerd en missen daardoor ook een alternatieve tekst.

Bevinding 5: Het logo van de Nederlandse Transplantatie Stichting op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/ heeft wel een alternatieve tekst, maar deze beschrijft de afbeelding niet. De alternatieve tekst is momenteel 'logo'. De alternatieve tekst van een logo moet minstens de naam van de organisatie bevatten.
Dit komt ook voor op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… . Daar is deze afbeelding ook een link. De alternatieve tekst moet daarom alle aanwezige tekst op de afbeelding bevatten zodat de link ook kan worden bediend door bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde software.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: De editie van het magazine op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… is opgemaakt met het em-element. Het em-element geeft gesproken nadruk aan een woord of korte zin en mag daarom niet puur voor opmaak gebruikt worden. Gebruik CSS of een vergelijkbare techniek om eenzelfde visueel effect te creëren zonder de semantische waarde van het em-element.

Bevinding 7: De titels van de grafieken op pagina www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/covid-… zien er visueel uit als koppen, maar zijn dat in de code niet. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een koppen-sneltoets of koppenlijst over de pagina navigeren. Koppen die in de broncode geen kop zijn, komen daar niet op voor. Gebruik daarom het h-element om dit probleem op te lossen.

Bevinding 8: De tabellen op pagina www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/covid-… zijn momenteel niet toegankelijk voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware en bieden daarom niet een voldoende toegankelijk alternatief voor de grafieken op de pagina. De tabel maakt wel gebruik van tabelkoppen maar deze kloppen door een missende scope niet bij de rest van de datacellen. In de tabel onder 'Aantal orgaantransplantaties per maand met postmortale en levende donoren' staat de tabelkop 'Maand'. Omdat er geen scope is aangegeven, telt deze kop als kop boven een kolom in plaats van de rij. De onderliggende datacellen, zoals 'Levende donor', corresponderen niet met de kop 'Maand'. Daarnaast dienen de datecellen 'Levende donor' en 'Postmortale donor' als rij-kop, maar zijn dat in de code niet. Dit probleem komt bij meerdere tabellen voor.

Bevinding 9: De namen van de brochures op pagina www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-… zien er visueel uit als koppen, maar zijn dat in de code niet. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een koppen-sneltoets of koppenlijst over de pagina navigeren. Koppen die in de broncode geen kop zijn, komen daar niet op voor. Gebruik daarom het h-element om dit probleem op te lossen.

Bevinding 10: De quote van Bernadette Haase op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/nieuws/… is opgemaakt met het em-element. Het em-element geeft gesproken nadruk aan een woord of korte zin en mag daarom niet puur voor opmaak gebruikt worden. Gebruik het quote- of blockquote-element, of enkel aanhalingstekens, om quotes op te maken.

Bevinding 11: De tekst 'Als gevolg van COVID-19....' op pagina www.transplantatiestichting.nl/praten-over-doneren/… is zowel met het em- als het strong-element opgemaakt. Het em-element geeft aan dat een woord of zin gesproken nadruk nodig heeft. Dat is hier niet van toepassing. Verwijder het em-element om dit probleem op te lossen.

Bevinding 12: De PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Donatie-bij-leven/… is momenteel nog niet toegankelijk. De PDF is wel gecodeerd, maar op meerdere pagina's is de codering foutief.

Bevinding 13: De PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Folders%20/folder-e-… is niet gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 14: Advies: Het tekstveld op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/nieuwsbrief heeft zowel een label als een aria-label. Dit is overbodig en kan potentieel toegankelijkheidsproblemen veroorzaken. Verwijder het aria-label om dit probleem op te lossen.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: De formuliervelden op pagina 2 van het proces op pagina www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-… bevatten geen autocomplete-attributen. HMTL5 invoervelden die informatie over de gebruiker vragen, zoals naam/achternaam, adres en geboortedatum, moeten een juist autocomplete-attritbuut hebben. Lees meer over autocomplete-attributen op pagina www.w3.org/TR/WCAG21/.

Bevinding 16: De formuliervelden op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… bevatten geen autocomplete-attributen. HMTL5 invoervelden die informatie over de gebruiker vragen, zoals naam/achternaam, adres en geboortedatum, moeten een juist autocomplete-attritbuut hebben. Lees meer over autocomplete-attributen op pagina www.w3.org/TR/WCAG21/.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: De contrastratio van de oranje teksten (HEX #E36C0A) in de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Donatie-bij-leven/… is 3,3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn voor de reguliere lettergrootte. Voor grote tekst zoals op het voorblad moet de contrastratio minimaal 3:1 zijn.

Bevinding 18: De contrastatio van de blauwe kopteksten (HEX #4F81BD) zoals op pagina 5 in de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Donatie-bij-leven/… is 4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 19: De contrastratio van de grijze tekst (HEX #969696) op het voorblad van de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Donatie-bij-leven/… is 2,9:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 20: De contrastratio van de witte tekst ('easy steps including...') op de blauwe achtergrond (HEX #81B9D4) op het voorblad van de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Folders%20/folder-e-… is 2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit probleem komt ook voor op pagina 3.

Bevinding 21: De contrastratio van de witte tekst op de grijze achtergrond (HEX #9C9E9F) zoals op pagina 3 van de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Folders%20/folder-e-… is 2,7:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn voor grote en/of dikgedrukte tekst van minimaal 18 CSS pixels, of 4,5:1 voor reguliere tekst.

Bevinding 22: De contrastratio van de grijze tekst 'Inloggen als gastspreker' (HEX #95A5A6) op de witte achtergrond, op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/, is 2,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 23: De contrastratio van de witte tekst 'Inloggen als gastspreker' op de groene achtergrond (HEX #4DCE5D), wanneer de link focus heeft op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/, is 2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 24: Het contrast van de linktekst 'Klik hier' op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/ is te laag. De contrastratio tussen de groene tekst (HEX #18BC9C) en de witte achtergrond is 2,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 25: Het contrast van de grijze tekst in de footer op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/ is te laag. De contrastratio tussen de grijze tekst (HEX #7B8A8B) en de lichtgrijze achtergrond (HEX #F3F3F3) is 3,2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 26: Op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-aanvraag heeft de knop 'Datum toevoegen' in gefocuste staat een contrastwaarde van 3,5:1 (HEX #798D8F). Dit geldt ook voor de knop 'Datum verwijderen' en 'Verstuur'.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Het magazine op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… is niet leesbaar voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware omdat er afbeeldingen in een iframe worden getoond.

Bevinding 28: De afbeelding op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/nieuws/… bevat tekst die niet als HTML-tekst voorkomt op de pagina. Bezoekers kunnen tekst op een afbeelding niet laten voorlezen door voorleessoftware en kunnen de tekst niet vergrootten, de tekstafstand wijzigen of het kleurcontrast wijzigen. Bied informatie op een afbeelding met tekst dan ook ook op een toegankelijke manier aan.

Bevinding 29: De afbeelding op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/… bevat tekst die op deze pagina, of op de pagina waar de link naar verwijst, niet aanwezig is. Bezoekers kunnen tekst op een afbeelding niet laten voorlezen door voorleessoftware en kunnen de tekst niet vergrootten, de tekstafstand wijzigen of het kleurcontrast wijzigen. Bied informatie op een afbeelding met tekst dan ook ook op een toegankelijke manier aan.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/contact-en-route zijn meerdere e-mailadressen niet meer leesbaar zonder horizontaal te scrollen.

Bevinding 31: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/, zijn niet meer alle teksten goed leesbaar en verdwijnt de afbeelding (en komt er een door hulpsoftware genegeerde afbeelding voor in de plaats).

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op de zoekresultatenpagina www.transplantatiestichting.nl/search staat een filter van selectievakjes, 'Publieksinformatie' en 'Informatie voor medische professionals'. Wanneer een selectievakje toetsenbordfocus heeft, wordt het vakje oranje. De contrastratio tussen de oranje kleur (HEX #FF7E00) en de paarse achtergrondkleur (HEX #E7E5F2) is 2,1:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit geldt ook voor het selectievakje op pagina 2 van het proces op www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-…

Bevinding 33: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/covid-… komen meerdere contrastfouten voor.

De contrastratio's in grafieken waar deze kleuren naast elkaar worden gebruikt, zoals in de grafiek 'Aantal orgaantransplantaties per orgaantype in NL per maand' zijn ook te laag.

Bevinding 34: Het contrast van de focusrand om de linkknop 'Pas je bestelling aan' op pagina 2 van het proces op pagina www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-… is te laag. De contrastratio van de witte focusrand op de lichtpaarse achtergrond (HEX #E7E5F2) is 1,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 35: Het contrast van de tekstveld-lijnen op pagina 2 van het proces op pagina www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-… is te laag wanneer het tekstveld muisfocus heeft. De contrastratio van de paarse kleur (HEX #AEA4D7) op de witte achtergrond is 2,3:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/nieuwsbrief.

Bevinding 36: Wanneer bezoekers inzoomen op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… verandert het navigatiemenu in een hamburgermenu. Wanneer de knop focus heeft, is de contrastratio te laag. De contrastratio tussen de blauwe strepen (HEX #170F3D) en de grijze achtergrond (HEX #1A252F) is 1,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 37: Op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-aanvraag hebben de randen van de formuliervelden een te lage contrastwaarde (1,3:1).

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/contact-en-route en de tekstafstand wijzigen naar de waarden behorende bij dit succescriterium, zijn meerdere e-mailadressen niet leesbaar zonder horizontaal te scrollen.

Bevinding 39: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… en de tekstafstand wijzigen naar de waarden behorende bij dit succescriterium is het e-mailadres niet meer leesbaar zonder horizontaal te scrollen.

Bevinding 40: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina www.transplantatiestichting.nl/donatie-transplantatie/… en de tekstafstand wijzigen naar de waarden behorende bij dit succescriterium zijn meerdere koppen niet meer leesbaar zonder horizontaal te scrollen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/covid-… kunnen bezoekers met de knoppen 'Bekijk datatabel' tabellen openen met de gegevens uit de bovenliggende grafieken. Om de tabel in zijn geheel te kunnen bekijken, moet een bezoeker gebruik maken van een horizontale scrollbalk. Deze is in Chrome niet te bereiken en te bedienen met het toetsenbord.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: De PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Folders%20/folder-e-… heeft geen titel, enkel een bestandsnaam. Voeg een beschrijvende titel om dit probleem op te lossen.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/vragen-over-orgaandonatie/… staan bovenaan de pagina blokken met links die verwijzen naar een anchor-link op de pagina. Wanneer een bezoeker met het toetsenbord op zo'n link klikt, verschuift de focus visueel wel naar die plek op de pagina, maar de toetsenbordfocus niet. Wanneer de bezoeker met de tab-toets verder navigeert, gaat de toetsenbordfocus namelijk verder bij de blokken bovenaan de pagina. Dit komt ook voor op pagina www.transplantatiestichting.nl/vragen-over-orgaandonatie/….

Bevinding 44: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/vragen-over-orgaandonatie/… staan links 'Ga naar boven'. Wanneer een bezoeker met het toetsenbord navigeert en op zo'n link klikt, gaat de focus visueel wel naar boven, maar de toetsenbordfocus niet. Wanneer de bezoeker met de tab-toets verder navigeert, gaat de toetsenbordfocus namelijk verder waar de bezoeker gebleven was. Dit komt ook voor op pagina www.transplantatiestichting.nl/vragen-over-orgaandonatie/….

Bevinding 45: De focusvolgorde in het issuu-iframe op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… is niet logisch. De linkopties onder 'Read more' en 'Share' krijgen toetsenbordfocus, ook als deze bovenliggende menu-items niet opengeklapt zijn.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/ is het linkdoel van de links 'Lees hier alle antwoorden' en 'Zo pak je dat aan' niet duidelijk genoeg. Gebruikers van hulpsoftware die linklijsten opvragen, kunnen uit de linktekst alleen niet het linkdoel opmaken.

Bevinding 47: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/contact-en-route staat een link naar Google maps, met de linktekst 'NTS/Eurotransplant'. Deze link heeft een aria-label 'Openen in Google Maps'. Het aria-label overschrijft echter de linktekst. Voeg de linktekst toe aan het aria-label, of gebruik een andere manier om de tekst 'Openen in Google Maps' mee te geven.

Bevinding 48: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… staat een afbeelding die ook als link dient. Wanneer een bezoeker op deze link klikt, opent de afbeelding op een nieuw venster. Dit wordt niet duidelijk uit de linktekst. Voeg een beschrijvende linktekst toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 49: Op onder andere pagina www.transplantatiestichting.nl/donatie-transplantatie/… staat een afbeelding die linkt naar Youtube. De beschrijving die vermeldt dat er naar Youtube wordt doorverwezen, wordt niet voorgelezen door hulpsoftware. Pas de linktekst van het a-element aan om dit probleem op te lossen.

Bevinding 50: Advies: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/search staan twee links om door de pagina's heen te navigeren, namelijk 'Vorige' en 'Volgende'. Het linkdoel wordt duidelijker als het woord 'pagina' wordt toegevoegd, zodat bezoekers die over de pagina navigeren aan de hand van een linklijst meer context hebben om te bepalen waar de links naar verwijzen. Dit komt ook voor op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/nieuws.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: De pagina www.transplantatiestichting.nl/sitemap kan alleen worden gevonden via de directe link, niet via bijvoorbeeld het navigatiemenu in de header of de footer van de pagina, of via de zoekfunctie.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Wanneer bezoekers in de browser Firefox over de homepage navigeren, is het niet zichtbaar wanneer de items in het donkerblauwe blok ('Cijfers', 'Nieuws', 'Pers', et cetera) toetsenbordfocus hebben.

Bevinding 53: Wanneer de link 'Volgende' op pagina www.transplantatiestichting.nl/search toetsenbordfocus heeft, is dat niet zichtbaar.

Bevinding 54: Wanneer de knoppen in het issuu-iframe op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… focus hebben, is dat niet zichtbaar.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: De alternatieve tekst van het logo van de Nederlandse Transplantatie Stichting is 'Terug naar de homepage' (aria-label). In de alternatieve tekst moet de volledige visueel zichtbare tekst terugkomen, zodat gebruikers van spraaksoftware de link kunnen bedienen.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 56: De ingestelde taal voor pagina www.transplantatiestichting.nl/vragen-over-orgaandonatie/… is Nederlands. Dit zorgt er mogelijk voor dat de pagina in de verkeerde taal wordt voorgelezen, waardoor de tekst onverstaanbaar is voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Wijzig de taal naar Engels om dit probleem op te lossen.

Bevinding 57: De taal van de PDF op pagina www.transplantatiestichting.nl/files/Folders%20/folder-e-… is ingesteld op Nederlands. Dit zorgt er mogelijk voor dat de PDF in de verkeerde taal wordt voorgelezen, waardoor de tekst onverstaanbaar is voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Wijzig de taal naar Engels om dit probleem op te lossen.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 58: Alle bedienbare elementen in het iframe op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… zijn Engelstalig. Zorg ervoor dat bezoekers bedienbare elementen aangeboden krijgen in de hoofdtaal van de pagina (in dit geval Nederlands), of geef een taalwissel aan.

Bevinding 59: De tekst op pagina www.transplantatiestichting.nl/vragen-over-orgaandonatie/… is Engels, maar de linkteksten 'Ga naar boven' zijn ongewijzigd. Bied interactieve elementen aan in de hoofdtaal van de pagina, of geef een taalwissel aan.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 60: Het formulier op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/nieuwsbrief maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan de tekstgrootte niet aangepast worden zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.
Dit geldt ook voor het formulier op www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-…, wanneer er een te hoge waarde wordt ingevuld.

Bevinding 61: Het formulier op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan de tekstgrootte niet aangepast worden zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 62: De invoervelden om een begindatum, begintijd en eindttijd te selecteren op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… hebben geen visueel label. Invoervelden van formulieren moeten duidelijke instructies en/of labels hebben, zodat het voor alle bezoekers duidelijk is wat er ingevuld moet worden. Instructies moeten voor ziende en blinde bezoekers toegankelijk en duidelijk zijn.

Bevinding 63: De invoervelden om een begindatum, begintijd en eindttijd te selecteren op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… hebben wel een toegankelijke naam, maar omdat de screenreaderonly text dubbel is ingevoerd, worden de namen ook dubbel voorgelezen. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware, omdat zij dit kunnen interpreteren alsof er twee waarden ingevoerd moeten worden.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: Wanneer bezoekers pagina 2 van het proces op pagina www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-… velden niet of niet goed invullen, krijgen bezoekers geen suggestie over hoe zij de velden wel goed moeten invullen. Als een formulier niet verzonden kan worden omdat één of meerdere formuliervelden niet goed ingevuld zijn, moet er een suggestie worden gegeven over hoe de gebruiker het veld wel goed moet invullen. Dit staat los van de foutmelding van 3.3.1. Bij verplichte velden is de melding dat daar iets moet worden ingevuld voldoende als foutsuggestie.

Bevinding 65: Het formulier op pagina www.transplantatiestichting.nl/over-nts/nieuwsbrief maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan de tekst grootte niet aangepast worden zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.
Dit geldt ook voor het formulier op www.transplantatiestichting.nl/page/bestelformulier-alles-…, wanneer er een te hoge waarde wordt ingevuld.

Bevinding 66: Het formulier op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan de tekst grootte niet aangepast worden zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 67: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/sitemap worden geneste lijsten gebruikt. De ul-elementen van de geneste lijsten zijn directe descendants van de ul-elementen erboven. Dat mag niet, de geneste lijsten moeten directe descendants zijn van een li-element.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 68: Het iframe op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… heeft geen beschrijving binnen het title-attribuut.

Bevinding 69: Wanneer bezoekers op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… inzoomen, verschijnt de knop 'Hoofdstukken'. Het is voor ziende bezoekers duidelijk wanneer de knop in- of uitgevouwen is, maar deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die gebruik van maken voorleessoftware. Maak gebruik van aria-expanded of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen. Dit komt ook voor op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/nieuws.

Bevinding 70: De knop om 'Read more' weer mee te sluiten in het iframe op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/bestel-… heeft geen toegankelijke naam.

Bevinding 71: Het is voor ziende gebruikers zichtbaar welk filter op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/nieuws momenteel actief is, omdat het onderwerp een paarse achtergrond krijgt. Deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Gebruik aria-selected of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 72: Op pagina www.transplantatiestichting.nl/publicaties-en-naslag/nieuws staat een lege link. De link verwijst naar dezelfde pagina, maar heeft geen naam en daardoor ook geen toegankelijk linkdoel.

Bevinding 73: Op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… kunnen bezoekers een begindatum en begin- en eindtijd selecteren. De labels 'Begintijd' en 'Eindtijd' zijn niet gekoppeld aan invoervelden. Gebruik bijvoorbeeld een fieldset en legend combinatie om de invoervelden om een logische manier te groeperen. Dit geldt ook voor de radiobuttons onder 'Type' en de selectievakjes onder 'Beschikbare presentatiehulpmiddelen' op dezelfde pagina.

Bevinding 74: Wanneer bezoekers inzoomen op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… verandert het navigatiemenu in een hamburgermenu. Het is voor ziende bezoekers duidelijk wanneer het menu open of dicht is, maar deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Gebruik aria-expanded of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 75: Wanneer bezoekers inzoomen op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-… verandert het navigatiemenu in een hamburgermenu. De toegankelijke naam van de knop om het menu te openen of sluiten is 'Wissel navigatie', ongeacht of het menu momenteel geopend of gesloten is. Dit is onvoldoende beschrijvend.

Bevinding 76: Op de homepage staan een aantal koppen met daaronder linkteksten als 'Zo pak je dat aan'. Deze links hebben een aria-labelledby attribuut, maar dat attribuut verwijst niet naar een geldig ID (de letterlijke koptekst wordt hier gebruikt). Zorg dat er op een geldige manier een koppeling wordt gemaakt met de koptekst.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 77: Wanneer op pagina gastspreker.transplantatiestichting.nl/aanvragen/nieuwe-aanvraag een datum wordt toegevoegd of verwijderd, verschijnt of verdwijnt content. Deze wijziging in content wordt niet doorgegeven aan gebruikers van hulpsoftware.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-18 16:45:56 v2.3-011