Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Uw beslagvrije voet

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Uw beslagvrije voet
Datum 20 december 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op uwbeslagvrijevoet.nl
  • Alle PDF's op uwbeslagvrijevoet.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De pagina's op bereken.uwbeslagvrijevoet.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via uwbeslagvrijevoet.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 10

1. Waarneembaar

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 1: Advies: In de video op de homepagina wordt alle geschreven tekst in beeld ook uitgesproken, op de laatste tekst, de URL van deze website na. Deze mag voor de bezoeker van deze website bekend geacht worden. Overigens is er wel een Audio Descriptie knop waardoor hetzelfde audiospoor nog eens wordt afgespeeld, hierdoor ontstaat een echo. Laat het dubbele audiosignaal weg.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 2: Advies: In de video op de homepagina wordt alle geschreven tekst in beeld ook uitgesproken, op de laatste tekst, de URL van deze website na. Deze mag voor de bezoeker van deze website bekend geacht worden. Overigens is er wel een Audio Descriptie knop waardoor hetzelfde audiospoor nog eens wordt afgespeeld, hierdoor ontstaat een echo. Laat het dubbele audiosignaal weg.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op de homepagina is de introductietekst bovenaan de pagina opgemaakt met een h1-element terwijl dit geen kop is. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Nu staat ook content in de koppenlijst die geen kop is. Zorg er daarom voor dat het h1-element van de introductietekst wordt verwijderd.

Bevinding 4: Op pagina www.uwbeslagvrijevoet.nl/beslagvrije-voet staan iconen die ook als links werken. Visueel is het icoon 'Beslagvrije voet' donkerblauw wat aangeeft dat de bezoeker zich op dit pagina bevindt. In de code is deze informatie niet aanwezig. Zorg ervoor dat deze informatie ook in de code aanwezig is, bijvoorbeeld door aria-current te plaatsen op de link van de huidige pagina.
Dit probleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op www.uwbeslagvrijevoet.nl/wijzigen.

Bevinding 5: Advies: Op de homepagina komt een leeg h2-element voor. Bezoekers die gebruikmaken van hulpsoftware kunnen aan de hand van een koppenlijst of een kopsneltoets over de pagina navigeren. Sommige hulpsoftware nemen een leeg kop-element mee in deze lijst. Dat kan verwarrend zijn voor de gebruikers. Zorg er daarom voor dat het lege h2-element van de pagina wordt verwijderd.

Bevinding 6: Advies: Op de pagina www.uwbeslagvrijevoet.nl/cookies komt na kop niveau 1 een kop van niveau 3. Het is beter om geen niveau over te slaan. Dit komt op meer pagina's voor, bijvoorbeeld op de pagina www.uwbeslagvrijevoet.nl/informatievoorwerkgevers

2. Bedienbaar

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de homepagina kan je met de tabtoets door de pagina navigeren. Er wordt in de HTML gebruikgemaakt van het attribuut tabindex=0 op een niet interactief element, de videospeler. Daardoor ontstaat er bij een onlogische focusvolgorde. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert. Plaats geen tabindex="0" op elementen die geen focus horen te krijgen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op de homepagina staan onder "Meer over uw beslagvrije voet" een aantal links waarvan de toegankelijke tekst niet dezelfde informatie bevat als de leesbare tekst. Bijvoorbeeld de link naar "Wat kunt u doen als uw gegevens niet kloppen?" heeft de toegankelijke tekst "Wijzigen". Blinde gebruikers hebben zo minder informatie over het doel van de link. Zorg er voor dat duidelijk is wat het doel van een link is. Zie ook succescriterium 2.5.3.
Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op de zoekresultaten pagina www.uwbeslagvrijevoet.nl/zoeken, hier beschrijft de linktekst "Brief" de link "U krijgt een brief met de berekening van uw beslagvrije voet" niet goed.

Bevinding 9: Op pagina www.uwbeslagvrijevoet.nl/informatievoorwerkgevers/documenten/publicaties/2021/9/20/infographic-szw-…¦ komt meerdere keren de linktekst "Documenten" voor. De links verwijzen naar verschillende pagina’s, namelijk: www.uwbeslagvrijevoet.nl/informatievoorwerkgevers/documenten en www.uwbeslagvrijevoet.nl/documenten. Dit is verwarrend voor onder andere screenreadergebruikers, maar ook voor mensen die baat hebben bij een duidelijke navigatiestructuur. Zorg ervoor dat identieke linkteksten hetzelfde linkdoel hebben en dat niet identieke linkdoelen elk een eigen linktekst hebben.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de homepagina staat de link "Wat kunt u doen als uw gegevens niet kloppen?". De toegankelijke naam van deze link is "Wijzigen" en bevat niet de naam die visueel zichtbaar is. Hierdoor is de link moeilijk te bedienen voor bezoekers die afhankelijk zijn van spraakbediening. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan.
Dit probleem komt voor bij meerdere links op de pagina, bijvoorbeeld bij de link 'Controleer het overzicht van uw beslagvrije voet goed.'.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-25 11:04:09 v2.4-011