Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website vrgz.nl
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | vrgz.nl |
---|---|
Datum | 6 december 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op de homepagina https://vrgz.nl/ is een afbeelding met het logo van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid te vinden. Deze afbeelding heeft niet op correcte wijze een alternatieve tekst gekregen. Er is gebruik gemaakt van een aria-label, maar deze staat op het div-element waarin de afbeelding is geplaatst. Hierdoor kan hulpsoftware dit niet goed interpreteren. Los dit bijvoorbeeld op door het aria-label te verwijderen en een alternatieve tekst toe te voegen bij het alt-attribuut van de afbeelding. Zorg dat het woord 'logo' en de tekst die op de afbeelding zichtbaar is, namelijk 'Veiligheidsregio Gelderland-Zuid' terugkomt in de alternatieve tekst. Ook is het logo van brandweer, ambulance en GHOR te zien, zorg dat dit ook wordt vermeld in de alternatieve tekst. Zie ook succescriterium 4.1.2. Een vergelijkbaar probleem komt voor bij de afbeelding (niet klikbaar) van het logo bovenaan het formulier op pagina https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn, dit logo mist in zijn geheel een alternatieve tekst.
Bevinding 2: Op pagina https://vrgz.nl/ staat een afbeelding bij de kop 'Werken bij VRGZ' met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Ziende bezoekers krijgen hier een sfeerbeeld mee (een kantoor situatie) over werken bij Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Blinde bezoekers missen deze informatie. Voeg een alternatieve tekst toe die de afbeelding beschrijft om dit probleem op te lossen.
Bevinding 3: Op pagina https://vrgz.nl/contact/ staat een kaart. Deze is in een iframe geplaatst, welke geen toegankelijke naam heeft. Hierdoor is het voor bezoekers die niet kunnen zien en gebruik maken van hulpsoftware niet duidelijk welke content het iframe bevat. Los dit bijvoorbeeld op door een beschrijving toe te voegen in een title-element of aria-label. Zie ook succescriterium 4.1.2.
Bevinding 4: Op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ wanneer het formulier verstuurd wordt zonder iets in te vullen, komt er bovenaan het formulier een foutmelding te staan, die begint met een icoon van een uitroepteken die verborgen is voor hulpsoftware. Deze informatie is wel relevant voor een bezoeker die het scherm niet kan zien. Geef het icoon daarom een alternatieve tekst of maak de attentie op een andere manier duidelijk, bijvoorbeeld met een tekst.
Bevinding 5: Op pagina https://vrgz.nl/nieuws/brandweerpost-kesteren-is-landskampioen/ staat een afbeelding van brandweerlieden met een trofee bij brandweerpost Kesteren. De alternatieve tekst bij de afbeelding is 'Post Kesteren'. Deze tekst beschrijft de afbeelding onvoldoende. Zorg voor een beschrijvende alternatieve tekst van de afbeelding.
Bevinding 6: Op pagina https://vrgz.nl/bestuurlijk/ staat bij de header een afbeelding van het bestuur van VRGZ. Op de afbeelding zijn de bestuursleden te zien in een vergadering. De afbeelding heeft een lege alt-tekst, waardoor deze wordt genegeerd door hulpsoftware. Ziende bezoekers krijgen hier echter wel betekenisvolle informatie mee, die bezoekers die het scherm niet kunnen zien niet krijgen. Daarom is dit geen decoratieve afbeelding en heeft de afbeelding een beschrijvende alternatieve tekst nodig. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://vrgz.nl/de-organisatie/ bij de afbeelding bij 'Een veilige regio' en de afbeelding van de directie.
Bevinding 7: Op pagina https://vrgz.nl/risicos/ zijn de iconen in de cards verborgen voor hulpsoftware met aria-hidden. Op andere pagina's hebben deze iconen wel een alternatieve tekst, namelijk om de functie van de iconen aan te geven, bijvoorbeeld met alternatieve tekst 'incident-type'. Omdat de iconen op deze pagina verborgen zijn heeft de tekst die erop volgt zoals bijvoorbeeld 'Brand en explosie' geen context meer voor blinde bezoekers. Geef de iconen een alternatieve tekst, zoals bijvoorbeeld 'risico type:'.
Bevinding 8: In de PDF 'Agenda AB VRGZ 7 november' https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/00.-Agenda-AB-VRGZ-7-november.pdf staan afbeelding, bijvoorbeeld de logo's, zonder beschrijving. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die erin staat. Decoratieve afbeeldingen moeten als artefact worden getagd.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: In de video op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ komen op het eindscherm logo's voor die niet zijn opgenomen in de audiodescriptie. Zorg ervoor dat deze informatie voorkomt in het audiospoor, of biedt een transcript aan. Biedt bij voorkeur áltijd een transcript aan, omdat dit de enige manier is voor doofblinde bezoekers om de informatie in de video tot zich te nemen.
Bevinding 10: Advies: Op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ is in de video te zien dat de hulpdiensten arriveren (politie en brandweer). Dit komt niet terug in de uitgeschreven tekst of de audiodescriptie. Voeg eventueel deze informatie nog toe.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: In de video op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ komen op het eindscherm logo's voor die niet zijn opgenomen in de audiodescriptie. Zorg ervoor dat deze informatie voorkomt in het audiospoor.
Bevinding 12: Advies: Op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ is in de video te zien dat de hulpdiensten arriveren (politie en brandweer). Dit komt niet terug in de audiodescriptie of de uitgeschreven tekst. Voeg eventueel deze informatie nog toe.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op de pagina https://vrgz.nl/nieuws/brandweerpost-kesteren-is-landskampioen/ staat onder de kop 'Brandweerpost Kesteren is landskampioen' een introtekst opgemaakt met het strong-element. Omdat het strong-element een semantische waarde heeft, is deze niet geschikt om een hele intro-tekst mee op te maken. Het element is alleen bedoeld om één of enkele woorden nadruk te geven. Zorg ervoor dat de introtekst als gewone tekst wordt opgemaakt, en dat de stylesheet wordt gebruikt om de opmaak aan te passen.
Bevinding 14: Op pagina https://vrgz.nl/contact/ staan uitvouwbare knoppen onder de kop 'Hulpdiensten', bijvoorbeeld 'Ambulance zorg'. In de tekst die te zien is als de knop wordt uitgevouwen, zijn visueel subkoppen te herkennen (zoals 'Bezoekadres'). Deze subkoppen zijn opgemaakt met het strong-element, dat een andere semantische betekenis heeft dan een kop-element. Hierdoor is dit voor hulpsoftware niet te herkennen als subkoppen. Los dit op door dit niet met het strong-element op te maken maar als kop op het juiste kopniveau, bijvoorbeeld h4. Dit komt voor onder alle uitvouwbare knoppen. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ onder de kop 'Wat doe ik als ik ergens (mogelijke) gevaarlijke stoffen vind?' bij meerdere koppen zoals 'Als je buiten bent:'.
Bevinding 15: Op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ onder de kop 'Wat moet ik doen als gevaarlijke stoffen vrijkomen?' is de kop 'Wat moet ik doen als gevaarlijke stoffen vrijkomen?' niet opgemaakt als kop, maak deze kop als zodanig op, bijvoorbeeld met het h3-element (kopniveau 3).
Bevinding 16: Wanneer op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ het formulier wordt verzonden zonder iets in te vullen komt er bovenaan een foutmelding te staan, die is opgemaakt als kop 'Er was een probleem met je inzending. Controleer de onderstaande velden'. Omdat deze kop geen onderliggende content heeft is het een lege kop. Verwijder deze kop uit de koppenstructuur.
Bevinding 17: Op pagina https://vrgz.nl/incidenten/incident/diverse-parachutisten-in-boom-beland-bij-airborne-sprong/ staat een tijdlijn. Door middel van een rode kleur is de laatste update te onderscheiden van de andere berichten. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien krijgen dit onderscheid niet mee. Zorg dat er nog een manier is om deze informatie te onderscheiden, die niet enkel gebaseerd is op kleur, bijvoorbeeld door aan de kop van het meest recente bericht de screenreader-only tekst 'Nieuwste update' toe te voegen.
Bevinding 18: De PDF 'Multinieuws' van 5 september https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/vrgz-multinieuws_5_september.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Bevinding 19: In de PDF 'Agenda AB VRGZ 7 november' https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/00.-Agenda-AB-VRGZ-7-november.pdf staat een tabel met lege kopcellen (th). De tabel is niet correct opgemaakt. Omdat er visueel een lijst is van 1 t/m 9 en er koppen aanwezig zijn zoals 'Agenda' met tussenkoppen zoals 'Verslag' is het mogelijk beter om de opmaak als tabel te verwijderen en gebruik te maken van lijst (L, LI) en koppen (h).
Bevinding 20: Advies: Op pagina https://vrgz.nl/ volgt op een kop van niveau 2 'Incidenten' een kop van niveau 2, namelijk de koppen van de incidentberichten, bijvoorbeeld 'Brand op de industrieweg in Groesbeek'. De koppen van de incidentberichten zijn tussenkoppen (h3) van de kop 'Incidenten'. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, et cetera.
Een vergelijkbaar probleem komt voor:
- Op pagina https://vrgz.nl/contact/ volgt op een kop van niveau 4 een kop van niveau 2. Sla geen koppen over. Op pagina https://vrgz.nl/nieuws/ wordt ook een kop overgeslagen.
Het 'postadres' en 'Voor de pers' zijn opgemaakt als tussenkop van 'Routebeschrijving bezoekadres' deze horen echter als h2 opgemaakt te zijn.
- Op pagina mist h1. Bij een goede koppenstructuur is op elke pagina een h1-kop aanwezig.
- Op pagina https://vrgz.nl/risicos/extreem-weer/mist/ komt h1 dubbel voor, zorg voor maximaal een h1 op de pagina. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Op de homepagina https://vrgz.nl/ staan onder de kop 'Nieuws' cards met daarin een datum, koptekst en introtekst. Doordat de datum voorafgaand aan de koptekst wordt voorgelezen door hulpsoftware, kan het voor bezoekers die hier gebruik van maken onduidelijk zijn bij welke kop de datum hoort. Verplaats de datum in HTML zodat deze na de kop komt. Visueel mag deze volgorde wel aangehouden worden. Dit probleem komt ook voor op pagina https://vrgz.nl/nieuws/.
Bevinding 22: De volgorde van de tags in de PDF 'Agenda AB VRGZ 7 november' https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/00.-Agenda-AB-VRGZ-7-november.pdf komt niet overal overeen met de leesvolgorde. Bijvoorbeeld de P-tag 'Agenda' staat onderaan in de codelaag. Zorg voor een correcte volgorde van de tags in de codelaag.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 23: Op pagina https://vrgz.nl/contact/ staat de tekst 'Volg de routebeschrijving op de kaart hiernaast'. Deze instructie maakt gebruik van oriëntatie en is niet behulpzaam voor blinde bezoekers. Zorg voor nog een andere manier om de informatie over te dragen.
Bevinding 24: Op pagina https://vrgz.nl/bestuurlijk/vergaderstukken/ staat de tekst 'Hiernaast staan de vergaderstukken van de VRGZ van de afgelopen vergaderingen'. Deze instructie maakt gebruik van oriëntatie en is niet behulpzaam voor blinde bezoekers (en incorrect voor ziende bezoekers). Een mogelijke oplossing is om deze tekst aan te passen naar 'Hieronder' en de vergaderstukken direct te laten volgen op deze instructie.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 26: In de PDF 'Multinieuws' van 5 september https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/vrgz-multinieuws_5_september.pdf staan teksten met een te laag contrast. De contrastverhouding van kleine teksten moet minimaal 4,5:1 zijn, voor grote teksten is dat 3:1. Bijvoorbeeld:
- Op pagina 3 staat de tekst 'Een inspirerende dag vol inzichten en
workshops'. De gele (HEX #CC9932) grote tekst op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 2,5:1.
- De witte teksten op de afbeeldingen hebben mogelijk niet overal voldoende contrast. Bijvoorbeeld op pagina 9 de tekst 'Esmeralda Spronk' in de afbeelding. De kleine witte tekst op bijvoorbeeld het grijs (HEX #A89FAA) van het jasje heeft een contrastverhouding van 2,5:1.
- Op pagina 19 staat een afbeelding met kleine witte tekst op een gele (HEX #D09B1D) achtergrond met een contrastverhouding van 2,5:1.
- Op pagina 20 staat kleine witte tekst op een blauwe (HEX #009997) achtergrond met een contrastverhouding van 3,5:1.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 27: Op pagina https://vrgz.nl/risicos/extreem-weer/mist/ staat een afbeelding met tekst over met de auto op pad bij mist. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt wel terug op de pagina, maar niet volledig, bijvoorbeeld de tekst wat te doen bij levensbedreigende situaties mist. Plaats ook deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina, of gebruik een combinatie van HTML en CSS om de informatie als platte tekst met decoratieve achtergrond te plaatsen.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Als bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels wordt ingezoomd vanaf 100%, dan verdwijnt de skiplink achter de afbeelding met het logo. De skiplink is de link waarmee content kan worden overgeslagen, deze link verschijnt als bezoekers die via het toetsenbord navigeren de focus hier naartoe brengen. Zorg dat bij het inzoomen geen content wordt bedekt door andere content.
Bevinding 29: Als bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixel wordt ingezoomd vanaf 300% en de zoekfunctie wordt uitgevouwen, valt het zoekveld niet langer binnen de egaal blauwe achtergrond, maar valt over andere tekst op de pagina waardoor deze niet meer goed leesbaar is. Zorg dat bij het inzoomen geen content wordt bedekt door andere content.
Bevinding 30: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 150% dan is de placeholdertekst in de geopende zoekfunctie niet helemaal zichtbaar meer. Zorg ervoor dat tekst altijd leesbaar blijft.
Bevinding 31: Advies: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 400% op pagina https://vrgz.nl/bestuurlijk/ in Chrome, dan is de knop 'Naar officiëlebekendmakingen.nl' niet helemaal in beeld. Alle tekst is wel leesbaar, daarom is het niet afgekeurd.
Bevinding 32: Advies: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 200% op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ dan staat de tekst 'Vul hier je naam in' onder 'Achternaam', waar dat voorheen onder 'Voornaam' stond. Omdat het geen specifieke toegankelijkheidsproblemen oplevert is het hier niet afgekeurd.
Bevinding 33: Advies: Wanneer de schermgrootte wordt aangepast en het menu uitgevouwen, dan staat in het submenu onder de link ‘Over ons’ een link ‘De organisatie’ waar een soort wit vak overheen staat waardoor de tekst niet goed leesbaar is.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 34: De focusrand heeft niet overal voldoende contrast met de achtergrondkleur. De contrastverhouding zou minimaal 3:1 moeten zijn. Bijvoorbeeld:
- Op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ heeft de groene (HEX #5EA9AB) focusrand op de witte achtergrond een contrastverhouding van 2,7:1.
- Wanneer de zoekfunctie is geopend dan heeft de zwarte focusrand op de blauwe (HEX #0E4D6C) achtergrond een contrastverhouding van 2,3:1.
Zorg ervoor dat de contrastverhouding altijd voldoende is.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 35: De pagina https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn heeft als paginatitel enkel 'Aanmelden Multinieuws' en de organisatienaam (VRGZ) mist. Voeg deze informatie toe aan de paginatitel.
Bevinding 36: De PDF 'Multinieuws' van 5 september https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/vrgz-multinieuws_5_september.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
Bevinding 37: De PDF 'Agenda AB VRGZ 7 november' https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/00.-Agenda-AB-VRGZ-7-november.pdf heeft geen documenttitel. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft.
Bevinding 38: Advies: De nieuwspagina waar de bezoeker op terecht komt wanneer bijvoorbeeld in de hoofdnavigatie de link 'Nieuws' wordt geactiveerd, heeft als paginatitel 'Archief Nieuws'. Een consistente benaming helpt verschillende bezoekers. Overweeg om de paginatitel te veranderen naar 'Nieuws - VRGZ'.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Als de website in ingezoomde weergave of op een kleiner scherm wordt bekeken, vouwt het menu samen onder de menu-knop. Als het menu wordt uitgevouwen en de bezoeker navigeert via het toetsenbord door het menu, is het mogelijk het menu te verlaten zonder dat deze eerst weer ingevouwen wordt. Hierdoor valt de focus op elementen op de pagina die op dat moment worden bedekt door het uitgevouwen menu. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord en die wel kunnen zien, is op dat moment onduidelijk waar de focus zich bevindt. Zorg ervoor dat de focus het menu pas kan verlaten nadat deze weer is ingevouwen.
Bevinding 40: Als de website in ingezoomde weergave of op een kleiner scherm wordt bekeken, vouwt het menu samen onder de menu-knop. Op het moment dat het menu is ingevouwen, is het wel mogelijk om via het toetsenbord de focus naar de menu-items te brengen. Voor ziende bezoekers die navigeren met het toetsenbord is op dat moment niet zichtbaar waar de focus zich bevindt. Zorg dat de focus alleen op deze links komt, wanneer het menu is uitgevouwen.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Op pagina https://vrgz.nl/contact/ staan telefoonnummers opgemaakt als link zoals bijvoorbeeld '088 457 50 00' en '112'. Het linkdoel is hier niet duidelijk. Gebruik de juiste linkopmaak voor telefoonnummers door tel: voor het telefoonnummer binnen het href attribuut te plaatsen.
Opmerking: Het klikken op de links herlaadt nu ook alleen de pagina.
Bevinding 42: Advies: Op de homepagina staan onder de kop 'Nieuws' cards met links naar nieuwsartikelen. Doordat alle content van de card binnen de link (a-element) is geplaatst, is de linktekst die door hulpsoftware wordt voorgelezen erg lang. Zowel de datum als de koptekst als de introtekst wordt voorgelezen. Het linkdoel wordt hieruit wel duidelijk, daarom wordt dit niet afgekeurd. Wel kan het efficiënte navigatie bevorderen als de linktekst korter is. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door alleen de koptekst binnen de link te plaatsen, en het klikbare gebied van de link te vergroten via CSS of JavaScript. Dit komt ook voor op pagina https://vrgz.nl/risicos/. Hier worden de soorten risico's zoals 'Brand en explosie' dubbel voorgelezen door voorleessoftware, wat niet gebruiksvriendelijk is.
Bevinding 43: Advies: Op pagina https://vrgz.nl/?s=Brand&subtype=incident hebben sommige zoekresultaten '///' in de toegankelijke naam van de link staan. Dit is overbodige informatie voor voorleessoftware. Verwijder deze tekens uit de toegankelijke naam van de links.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 44: Wanneer de zoekfunctie is uitgevouwen is de focusrand om de zoeken-knop niet zichtbaar. Hetzelfde probleem komt voor bij de knop 'Lees meer over ons' op de homepagina. Op meerdere pagina's is de focus niet overal zichtbaar:
- Op pagina https://vrgz.nl/contact/ bij de kaart.
- Op pagina https://vrgz.nl/risicos/extreem-weer/mist/ en https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ wanneer de video focus heeft.
- Op pagina https://vrgz.nl/incidenten/ bij de checkboxes onder 'Filter op'.
Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 45: Wanneer de schermgrootte wordt aangepast veranderd de hoofdnavigatie in een menu-knop. De toegankelijke naam is 'Open hoofdnavigatie' en bevat niet de naam die visueel zichtbaar is, namelijk 'menu'. Hierdoor is de knop lastig met spraakbesturing te bedienen. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan. Dit probleem komt ook voor wanneer het menu geopend is. De naam van de knop veranderd dan in 'sluit', maar de toegankelijke naam is 'Close menu navigation'.
Bevinding 46: Wanneer de schermgrootte wordt aangepast en de zoekfunctie geopend, dan veranderd de 'Zoeken' knop die naast het zoekveld staat in een knop met een pijl-icoon. De toegankelijke naam van de knop is nog steeds 'zoeken', wat goed is, maar een boeker die gebruikmaakt van spraak gestuurde bediening weet nu mogelijk niet hoe deze knop bediend kan worden. Verander het icoon bijvoorbeeld naar een zoek-icoon (vergrootglas) om dit probleem op te lossen.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 47: In de eigenschappen van PDF 'Multinieuws' van 5 september https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/vrgz-multinieuws_5_september.pdf is de taal niet goed ingevuld. Deze staat op Engels in plaats van Nederlands. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 48: Wanneer bij het aanpassen van de schermgrootte het menu veranderd in een menu-knop en deze is uitgevouwen, dan veranderd de knop in een sluit-knop. De toegankelijke naam van de knop met aria-label is 'Close menu navigation'. In de code moet hiervoor een taalwissel aangegeven worden. In dit geval is het beter om de tekst te vertalen naar de taal van de pagina, Nederlands. Een vergelijkbaar probleem komt voor bij de kaart op pagina https://vrgz.nl/contact/, bij de knop 'Zoom out'.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 49: Op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ wanneer bezoekers geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen bij de velden. Bijvoorbeeld 'Dit veld is verplicht. Vul een e-mailadres in' Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld e-mailadres is niet ingevuld’. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn .
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 50: Op pagina https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn is een formulier waar bij het verplichte veld E-mailadres een * wordt getoond. Nergens binnen het formulier staat vermeld dat dit betekent dat dit veld verplicht is. Plaats een melding bovenaan, binnen het formulier, bijvoorbeeld: ‘Het veld met een sterretje (*) is verplicht'.
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 51: Formulierveld 'E-mailadres' in het formulier op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ vraagt om een specifieke invoer, maar het is niet duidelijk in welk formaat het e-mailadres ingevuld met worden. Zorg dat het voor bezoekers duidelijk is hoe zij dit formulierveld moeten invullen, bijvoorbeeld 'naam@domein.nl'. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 52: Op pagina https://vrgz.nl/ staat bij het logo in de header een aria-label op een div-element. Verwijder het aria-label en zorg voor een beschrijvende alternatieve tekst voor de afbeelding van het logo, zie hiervoor succescriterium 1.1.1.
Bevinding 53: Op pagina https://vrgz.nl/contact/ staat een iframe zonder toegankelijke naam. Zorg voor een toegankelijke naam. Zie ook succescriterium 1.1.1.
Bevinding 54: Op pagina https://vrgz.nl/wat-doen-wij/ambulancezorg/veelgestelde-vragen/ wordt gebruikgemaakt van uitvouwbare blokken (accordeons). Voor ziende gebruikers is het duidelijk dat een tekstblok in- of uitgevouwen is. Voor screenreadergebruikers die blind of slechtziend zijn wordt de status niet consistent goed doorgegeven. Geef in de code de status aan met aria-expanded of een vergelijkbare techniek, om dit probleem op te lossen.
Bevinding 55: Op pagina https://vrgz.nl/contact/ staat in de kaart een afbeelding met als rol een knop en toegankelijke naam 'Marker'. De rol is hier niet duidelijk. Zorg voor een onderscheid tussen de rol afbeelding en de rol knop.
4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 56: Het is voor ziende gebruikers duidelijk dat na verzending het formulier op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ succesvol ingediend is, maar deze informatie is niet direct beschikbaar voor bezoekers die afhankelijk zijn van hulpsoftware. Maak bijvoorbeeld gebruik van role="status".
Bevinding 57: Op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ krijgen bezoekers een foutmelding te zien wanneer velden niet, of niet goed, zijn ingevuld. Op deze foutmelding is wel een aria alert melding aanwezig, maar omdat het svg-element waar de melding in is genest aria-hidden als attribuut heeft, wordt het bericht niet voorgelezen. Hierdoor is de melding niet beschikbaar voor bezoekers die voorleessoftware gebruiken.
Bevinding 58: Wanneer op pagina https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn het formulier niet goed wordt ingevuld verschijnt er bovenaan een foutmelding 'Nog niet alles is in orde'. Deze informatie is niet direct beschikbaar voor bezoekers die afhankelijk zijn van hulpsoftware. Maak bijvoorbeeld gebruik van role="alert" om dit probleem op te lossen. Dit probleem komt ook voor bij de foutmelding boven het formulier op pagina https://vrgz.nl/contact/contactformulier/.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://vrgz.nl/ - Contact:
https://vrgz.nl/contact/ - Zoekresultaat:
https://vrgz.nl/?s=Brand - Video + Bereid je voor 1 detail:
https://vrgz.nl/laat-je-niet-verrassen/noodpakket/ - Formulier:
https://vrgz.nl/contact/contactformulier/ - 404-pagina:
https://vrgz.nl/fout - Toegankelijkheid:
https://vrgz.nl/toegankelijkheidsverklaring/ - Nieuws:
https://vrgz.nl/nieuws/ - Nieuwsbericht:
https://vrgz.nl/nieuws/brandweerpost-kesteren-is-landskampioen/ - Pagina met PDF 1:
https://vrgz.nl/bestuurlijk/vergaderstukken/ - PDF 1:
https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/00.-Agenda-AB-VRGZ-7-november.pdf - Pagina met PDF 2:
https://vrgz.nl/de-organisatie/onze-partners/multinieuws/ - PDF 2:
https://vrgz.nl/wp-content/uploads/2024/11/vrgz-multinieuws_5_september.pdf - Bereid je voor 2 - Risico's:
https://vrgz.nl/risicos/ - Bereid je voor - Risico's detail:
https://vrgz.nl/risicos/gevaarlijke-stoffen/ - Incidenten (Filter):
https://vrgz.nl/incidenten/ - Incident detail (Tijdlijn):
https://vrgz.nl/incidenten/incident/diverse-parachutisten-in-boom-beland-bij-airborne-sprong/ - Bestuurlijk home:
https://vrgz.nl/bestuurlijk/ - Over ons:
https://vrgz.nl/de-organisatie/ - Formulier 2:
https://veiligheidsregio-gelderland-zuid.email-provider.nl/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=nntqwltwiq&l=pb9jrwxedn - Willekeurige pagina 1:
https://vrgz.nl/wat-doen-wij/ambulancezorg/veelgestelde-vragen/ - Willekeurige pagina2:
https://vrgz.nl/de-organisatie/onze-partners/
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.