Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Waarstaatjegemeente.nl
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Waarstaatjegemeente.nl |
---|---|
Datum | 16 april 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/energietransitie staat een thermometer icoon naast de kop “Energietransitie”. Het icoon is voorzien van dezelfde alternatieve tekst, wat de afbeelding niet beschrijft. Indien het icoon decoratief bedoeld is, is het aan te raden het alt attribuut leeg te laten. Dan wordt ook niet tweemaal “Energietransitie” voorgelezen.
Bevinding 2: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/energietransitie staat een afbeelding van een kaart onder de kop “Aardgasvrije wijken”. Deze heeft de alternatieve tekst ‘TVW Commondatafactory’, dit beschrijft de afbeelding niet. Geef een beschrijvende naam zoals ‘viewer kaartlagen’ zoals in de tekst voorkomt indien de afbeelding informatief bedoeld is of kies ervoor het alt attribuut leeg te laten indien de afbeelding decoratief bedoeld is.
Bevinding 3: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/landelijke-voorzieningen staat een clipboard icoon naast de kop “Landelijke Voorzieningen”. Het icoon is voorzien van dezelfde alternatieve tekst, wat de afbeelding niet beschrijft. Indien het icoon decoratief bedoeld is, is het aan te raden het alt attribuut leeg te laten. Dan wordt ook niet tweemaal “Landelijke Voorzieningen” voorgelezen.
Bevinding 4: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/rapport-invoering-open-overheid/inleiding staat een tekstballon icoon naast de kop “Inleiding”. Het icoon is voorzien van dezelfde alternatieve tekst, wat de afbeelding niet beschrijft. Indien het icoon decoratief bedoeld is, is het aan te raden het alt attribuut leeg te laten. Dan wordt niet tweemaal “Inleiding” voorgelezen.
Bevinding 5: De PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/Vragen%20en%20antwoorden%20Webinar%20Wegwijs%20in%20Waarstaatjegemeente.nl__%2026-06-23.pdf is van toegankelijkheidstags voorzien. Het logo is in een figure tag geplaatst, echter ontbreekt een omschrijvende tekst. Voor logo’s geldt overigens de regel dat ze tenminste een keer omschreven moeten worden, indien ze vaker voorkomen kunnen de overige als artefact getagd worden waardoor schermleessoftware ze negeert.
Bevinding 6: In de PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf is het logo van VNG Realisatie niet van alternatieve tekst voorzien. Zorg voor een toegankelijkheidstag. Wanneer overigens een logo op iedere pagina voorkomt, moet er tenminste één keer een alternatieve tekst aanwezig zijn, bij voorkeur op de eerste pagina waar het logo voorkomt.
Bevinding 7: In de PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf staan afbeeldingen zonder geen alternatieve tekst, bijvoorbeeld de pijlen. Informatieve afbeeldingen vergen alt tekst zodat gebruikers van schermleessoftware de informatie tot zich kunnen nemen. Indien de tekst de stappen voldoende omschrijft, kunnen dergelijke afbeeldingen ook als decoratief gezien worden. In dat geval dienen ze als artefact getagd te worden, zodat schermleessoftware ze negeert.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/overzicht-webinars staat de tekst 'Webinar Wegwijs in Waarstaatjegemeente.nl 26-6-2023' opgemaakt als ongeordende lijst (ul) met één item (li). Plaats geen enkele lijstitems, omdat schermleessoftware dan de gebruiker onnodig veel informatie verschaft over de opbouw van de lijst.
Bevinding 9: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/energietransitie staan lege koppen, bijvoorbeeld ‘Hernieuwbare energie’. Deze kop bevat geen content omdat deze direct opgevolgd wordt door een kop op hetzelfde kopniveau. Zorg ervoor dat elke kop content bevat die door deze kop beschreven wordt, als deze content begint met een nieuwe kop kan deze opgemaakt worden op het volgende kopniveau. Ditzelfde komt voor op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/landelijke-voorzieningen, bij onder andere de kop ‘Gebruik’.
Bevinding 10: In de PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/Vragen%20en%20antwoorden%20Webinar%20Wegwijs%20in%20Waarstaatjegemeente.nl__%2026-06-23.pdf staan visueel kopteksten die niet als zodanig zijn opgemaakt. Voeg bijvoorbeeld de tekst 'Q&A' en 'webinar Wegwijs in Waarstaatjegemeente.nl 26-6-2023' middels H1-tags toe.
Bevinding 11: Advies: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/search/ mist er een kop op niveau 1. Sommige bezoekers navigeren door pagina’s door de koppenlijst op te vragen, om efficiënt door de content heen te lopen. Een goede koppenstructuur begint bij een paginatitel met een h1 attribuut, en subkoppen worden onderverdeeld onder h2, h3 etc. Op deze pagina begint de structuur bij h2, wat verwarrend kan zijn. Ditzelfde probleem komt tevens voor op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/viewer.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: De PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf is voorzien van toegankelijkheidstags, echter staan deze niet in de juiste volgorde. Visueel ziet men een startscherm met twee genummerde opties, zorg dat de tags in een logische volgorde staan om iedere optie te behandelen zodat het stappenplan met de opties logisch gevolgd kan worden.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws/Tip--indicatoren-hoe-zoek,-vind-en-deel-ik---/272 worden tekstuele instructies geleverd op basis van visuele locaties. Bijvoorbeeld 'klink links bovenaan het menu' of 'klik rechtsbovenaan de tegel van de indicator'. Blinde gebruikers van een schermlezer zullen het moeilijk vinden om op het element te drukken, hoe goed deze ook wordt beschreven, omdat ze deze niet kunnen onderscheiden van de rest van de bedieningselementen die door hun ondersteunende programma worden aangegeven. Omschrijf de positie van het icoon bijvoorbeeld in context van het element waarin ze genest zijn of een naastgelegen element. Dit is vooral van belang op pagina's waar meermalig dezelfde iconen zich voordoen.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: In de PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/Vragen%20en%20antwoorden%20Webinar%20Wegwijs%20in%20Waarstaatjegemeente.nl__%2026-06-23.pdf heeft de lichtblauwe tekst ‘Q&A’ (HEX #00A9F3) op de witte achtergrond te weinig contrast. Het ratio is hier 2,6:1 waar het minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Door de kleurencombinatie aan, vormt dit geen hinder aan kleurenblinde en slechtziende bezoekers.
Bevinding 15: In de PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf staat azuurblauwe tekst (HEX #00B0F0) op een wit achtergrond. Er is hier sprake van een 2,4:1 contrastratio waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn. Zorg voor een hogere contrastverhouding.
Bevinding 16: In de PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf worden stappen van een proces aangeduid middels lichtroze vlakken (HEX #FFC0C7) met witte nummering. Er is hier sprake van een 1,5:1 contrastratio waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn. Zorg voor een hogere contrastverhouding.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 17: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/landelijke-voorzieningen staan bij ieder dashboardtegel een drietal buttons. De eerste twee zijn uitvouwbaar en worden ook zodanig door de screenreader aangekondigd. Onder 'Downloaden' zijn 'Downloaden als Excel' en 'Downloaden als CSV' echter niet middels het toetsenbord bereikbaar. Zorg dat deze items ook focus ontvangen.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 18: Op een aantal pagina's ontbreekt een skiplink, bijvoorbeeld op https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws/Afstand-naar-school-varieert-sterk-per-gemeente/316. Pas de skiplinks consequent op iedere pagina toe, voorafgaand aan de menuitems om die over te kunnen slaan. Zie tevens SC 3.2.3 voor consistente volgorde van gebruik.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/viewer bestaat de paginatitel uit ‘Jive - ’ aangevuld door de titel van de op dat moment bekeken dataset. Nergens op de pagina wordt vermeld dat de viewer zo heet. Voor gebruikers van schermleessoftware kan het verwarrend zijn waar naartoe genavigeerd is. Een logischere naam zou bijvoorbeeld ‘Viewer – MijnGemeenteDichtbij’ zijn.
Bevinding 20: De PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf heeft een documenttitel in de eigenschappen welk het document niet beschrijft, te weten 'PowerPoint-presentatie'. Zorg altijd voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
Bevinding 21: De PDF op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/Vragen%20en%20antwoorden%20Webinar%20Wegwijs%20in%20Waarstaatjegemeente.nl__%2026-06-23.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg altijd voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
Bevinding 22: Advies: Op sommige pagina’s, bijvoorbeeld https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/contact ontbreekt de organisatienaam in de paginatitel. Dit is niet verplicht, maar consistent gebruik wordt wel aangeraden. Op deze pagina zou bijvoorbeeld ‘Contact - MijnGemeenteDichtbij’ een goede oplossing zijn.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 23: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/publicatiekalender is een navigatie om tussen de zoekresultaten te kunnen navigeren. De naam van de links luiden nu '1', '2' en 'volgende' Voor ziende bezoekers is het duidelijk dat het hier gaat om paginanummers, maar bezoekers die het scherm niet kunnen zien, weten niet dat deze links naar volgende zoekresultaten verwijzen. Vul de toegankelijke naam van deze links daarom aan met het woord 'pagina' zodat het linkdoel voor screenreadergebruikers duidelijk is.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 24: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws zijn de ‘lees verder’ links voorzien van een aria-label dat correspondeert met de titel van het bijbehorende artikel. Het aria-label heeft voorrang over andere labels, waardoor het complicaties kan opleveren voor bezoekers die gebruik maken van spraaksoftware om buttons te bedienen. In dit geval kan het voorkomen dat de invoer ‘lees verder’ geen actie oplevert. Voeg de zichtbare tekst toe aan de tekst van het aria-label, het liefst vooraan.
Bevinding 25: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/publicatiekalender staat een zoekveld met de placeholdertekst ‘Filteren’. Het toegankelijke label is hier echter ‘Zoeken:’. Dit kan problemen opleveren voor bezoekers die middels spraaksoftware het invoerveld bedienen. Zorg dat het visuele label en het toegankelijke label overeenkomen.
Bevinding 26: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/rapport-invoering-open-overheid/inleiding staat een knop met de visuele tekst ‘Aa en Hunze’. Het toegankelijke label is hier echter ‘Kies een gebied’. Dit kan problemen opleveren voor bezoekers die middels spraaksoftware het invoerveld bedienen. Zorg dat het visuele label en het toegankelijke label overeenkomen.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 27: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/publicatiekalender staat een tabel, waar de tabeldata middels de kopcellen sorteerbaar is. Deze kopcellen hebben een Engels aria-label, bijvoorbeeld 'Frequentie: activate to sort column ascending'. Middels een taalwissel in het element (lang="en") kan men aan dit criterium voldoen, maar het is logischer om hier een Nederlandse tekst te plaatsen.
3.2 Voorspelbaar
3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 28: De skiplink wordt niet consequent toegepast op iedere pagina. Op sommige pagina's komen de skiplinks na de items in het hoofdmenu, bijvoorbeeld https://www.waarstaatjegemeente.nl/. Op andere pagina's komen ze voor de items in het hoofdmenu, zoals op https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/landelijke-voorzieningen. Op enkele pagina's ontbreken skiplinks, bijvoorbeeld https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws/Afstand-naar-school-varieert-sterk-per-gemeente/316. Pas de skiplink(s) consequent op iedere pagina toe, voorafgaand aan de hoofdmenuitems. Hierdoor kunnen toetsenbordgebruikers gemakkelijk herhaalde content overslaan en efficiënter door pagina's navigeren. Zie tevens SC 2.4.1.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: Vergt mogelijk een technische oplossing: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/publicatiekalender is het voor blinde gebruikers van schermleessoftware niet meteen duidelijk dat er paginering aanwezig is. Bij de buttons onderaan de pagina wordt bijvoorbeeld 'vorige' en '1' voorgelezen. Verduidelijk dit door bijvoorbeeld 'pagina' aan het betreffende label toe te voegen. Tevens is het aan te raden om het aria-current attribuut te gebruiken, zodat de bezoeker wordt geïnformeerd wat de huidige pagina is.
Bevinding 30: Advies: Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/publicatiekalender staat een zoekveld met de placeholdertekst ‘Filteren’. De placeholder-tekst is niet voldoende, want die verdwijnt zodra de bezoeker begint met typen. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om te onthouden wat ze moeten invullen als dat er niet duidelijk bij staat. Voeg een label toe dat altijd zichtbaar blijft om dit probleem op te lossen.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 31: Deze bevinding vraagt een technische oplossing:
Op pagina https://www.waarstaatjegemeente.nl/search/ wordt bij alle keuze-opties onder ‘Keywords’ de tekst van de eerste keuze-optie voorgelezen: 'gemeentelijke monitor sociaal domein'. Bezoekers die niet kunnen zien weten daardoor niet welke keuze-opties hier te vinden zijn. Mogelijk komt dit omdat elementen van het type 'button' de aria-role='option' hebben. 'Pas op: 'aria-role is geen geldige aria code, dat moet rol='option' zijn.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- hoofdpagina:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/ - over:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/over - contact:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/contact - zoekresultaten:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/search/ - nieuwspagina:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws - nieuwsbericht #1:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws/Afstand-naar-school-varieert-sterk-per-gemeente/316 - pdf pagina #2:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws/Tip--indicatoren-hoe-zoek,-vind-en-deel-ik---/272 - pdf #2:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/WSJG_indicatoren_hoe_zoek_vind_en_deel_ik_deze.pdf - publicatiekalender (tabel):
https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/publicatiekalender - viewer:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/viewer - dashboard #1:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/energietransitie - dashboard #2:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/landelijke-voorzieningen - lokaal bestuur en veiligheid:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/lokaal-bestuur-en-veiligheid - rapport:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/rapport-invoering-open-overheid/inleiding - pdf #1:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/report/Vragen%20en%20antwoorden%20Webinar%20Wegwijs%20in%20Waarstaatjegemeente.nl__%2026-06-23.pdf - pdf pagina #1:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/content/overzicht-webinars - nieuwsbericht #2:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/nieuws/Meetup-Veiligheidsmonitor-in-de-praktijk/315
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.