Issues:
Systeemaudit digitale toegankelijkheid website Waas4 bibliotheekplatform
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Waas4 bibliotheekplatform |
---|---|
Datum | 10 september 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van de audit valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina komt een zoekfunctie voor, met daarin een vergrootglas icoon. Dit is een knop, zonder toegankelijke naam. Hierdoor is er ook geen alternatieve tekst aanwezig voor het icoon. Zie ook succescriterium 4.1.2.
Bevinding 2: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie.html komen iconen voor boven 'Zoek je iets?' 'Inspiratie nodig' en 'Zien wat nieuw is?'. Deze iconen hebben een alternatieve tekst, namelijk 'Naar de catalogus', 'Naar de genres' en 'Onze aanwinsten'. Deze alternatieve teksten beschrijven de afbeeldingen niet en de afbeeldingen zijn decoratief. Maak deze afbeeldingen decoratief door het alt-attribuut leeg te laten. Dit doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina:
- https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/inspiratie/online-bibliotheek.html
- https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen.html
- https://waas4.bibliotheek.nl/leren.html.
- https://waas4.bibliotheek.nl/bestaatniet.html
- https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/digitaal-aanbod/ontdekken-en-onderzoeken.html
Bevinding 3: In de footer onderaan iedere pagina staat een logo van de Bibliotheek, waar geen alternatieve tekst voor aanwezig is. Deze afbeelding is geplaatst met CSS. Gebruik de content property om dit logo een alternatieve tekst te geven.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 4: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 5: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 6: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 7: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 8: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice staat een zij-menu. De items onder een menu-item, bijvoorbeeld 'Jaar' staan in een geordende lijst (ol-element). Wanneer een bezoeker op 'Meer' klikt, verschijnen er aanvullende jaartallen. Deze openen in een nieuwe lijst, waardoor er twee lijsten aanwezig zijn. Dit is verwarrend. Zorg ervoor dat alle jaartallen in één lijst voorkomen.
Bevinding 10: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen.html kunnen bezoekers kiezen uit een lijstweergave, afbeeldingweergave of kaartweergave. De huidige pagina (weergave) wordt aangegeven doordat de achtergrond zwart wordt en het icoon wit. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Maak bijvoorbeeld gebruik van het aria-current attribuut om dit probleem op te lossen. Dit doet zich ook voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/digitaal-aanbod/ontdekken-en-onderzoeken.html, waar 'Ontdekken & onderzoeken' een andere achtergrondkleur heeft.
Bevinding 11: Op meerdere pagina's is de koppenstructuur onlogisch, bijvoorbeeld op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen/vestiging.5311874.html/telefonische-klantenservice-alle-vestigingen/. Dit komt omdat het logo opgemaakt is als een h1-kop, terwijl dit niet de functie heeft van een kop. Hierdoor is de paginatitel een h2-kop, terwijl dit de belangrijkste kop van de pagina hoort te zijn. Maak daarna voor gewone koppen gebruik van een h2-element en voor tussenkoppen gebruik van het h3-element. Dit doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/leren.html.
Bevinding 12: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/leren.html komt een h3-kop voor (Werkstukken en spreekbeurten | Lezen voor de lijst) die direct wordt opgevolgd door een andere h3-kop (Jeugd 6-12 jaar). Een kop moet opgevolgd worden door content of een kop van een lager niveau. Pas daarom de koppenstructuur op deze pagina aan. Dit doet zich ook voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/digitaal-aanbod/ontdekken-en-onderzoeken.html.
Bevinding 13: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/bestaatniet.html staan blokken content, opgemaakt als een koptekst, een afbeelding, paragraaf en een link. Bijvoorbeeld bij de kop 'Homepagina'. Deze blokken content zijn opgemaakt als twee opsommingen, terwijl er visueel geen onderscheid is tussen de twee rijen. Plaats alle blokken in één opsomming.
Bevinding 14: Dit is mogelijk een content-bevinding:
Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/Opzeggen.html komen visuele kopjes voor, zoals 'Lid blijven voor 4 cent per dag?'. Deze teksten zijn niet met een kop-element opgemaakt, maar met het b-element. Zo zijn deze kopjes niet bereikbaar als kop voor hulpsoftware, bijvoorbeeld via een koppenoverzicht of sneltoetsen. Maak koppen daarom op met een h-element.
Bevinding 15: Advies: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html staan extra beschrijvingen onder de invoervelden, bijvoorbeeld 'Vul hier eventueel je naam in'. Deze beschrijvingen zijn niet gekoppeld aan het invoerveld, maar als paragraaf onder het invoerveld geplaatst. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware krijgen deze informatie daarom waarschijnlijk niet mee, omdat zij voor het invullen van formulieren en voor het lezen van tekst op een pagina verschillende modi gebruiken en niet na elk formulierveld wisselen. Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld aria-describedby. Dit doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html.
Bevinding 16: Advies: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/inspiratie/online-bibliotheek.html komt een lege h3-kop voor. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware, want zij weten niet of content voor hen onzichtbaar is, of er niet is. Verwijder daarom lege koppen.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs.html staat zowel visueel als in de code de datum van het blog boven de titel. Hierdoor is het voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien moeilijk inschatten welke datum bij welk artikel hoort. Plaats daarom in de code de datum ónder de kop van het artikel. Visueel mag het er wel boven blijven staan.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 18: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html komt een formulier voor waar gegevens van de bezoeker worden gevraagd. HMTL5 invoervelden die informatie over de gebruiker vragen, zoals naam/achternaam, adres en geboortedatum, moeten een juist autocomplete attribuut hebben. Zie https://www.w3.org/TR/WCAG21/#input-purposes voor meer informatie. Dit doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html en op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/Opzeggen.html.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: Wanneer het select-element 'Ik heb een vraag/opmerking/klacht over:' op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html focus heeft, is dat alleen zichtbaar door een kleurverandering van de achtergrond. Kleur mag niet als het enige visuele middel gebruikt worden om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden. Maak van minimaal één andere manier gebruik, naast kleur, om de focus zichtbaar te maken. Dit doet zich ook voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/Opzeggen.html.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice komt in het zij-menu onder Verfijn zoekresultaten grijze tekst voor (HEX #757575) op een grijze achtergrond (HEX #EDEDED). De contrastratio is hier 3,9:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 22: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice komt een zij-menu voor. Als een bezoeker een een uitklapbaar item, bijvoorbeeld 'Taal' opent, kleurt de tekst oranje (HEX #FF7320). De contrastratio met de grijze achtergrond (HEX #EDEDED) is dan 2,3:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit gebeurt ook bij toetsenbordfocus.
Bevinding 23: Wanneer uitklapbare blokken, zoals 'Meer informatie' op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten/titel.443065691.html/bloedlijn/ focus hebben, kleurt de tekst oranje (HEX #FF7320). De contrastratio op de witte achtergrond is dan 2,7:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 24: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen/vestiging.5311874.html/telefonische-klantenservice-alle-vestigingen/ komt grijze tekst voor op een gele achtergrond. Het gaat bijvoorbeeld om '(Personeel aanwezig van 13:30 tot 17:30 uur)'. De contrastratio van de grijze tekst (HEX #757575) op de gele achtergrond (HEX #FDE5D0) is 3,7:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 25: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 26: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken, is er een cookiemelding aanwezig. Wanneer bezoekers met viewport 1280 bij 1024 inzoomen naar vanaf 250% zijn de knoppen 'Akkoord' en 'Niet akkoord' niet meer zichtbaar. Op 300% mist er meer informatie en op 400% mist bijna alle informatie. Zorg ervoor dat inzoomen niet leidt tot verlies van functionaliteit en informatie.
Bevinding 27: Wanneer bezoekers met viewport 1280 bij 1024 inzoomen naar 400%, past het hele skiplink menu niet meer op de pagina. Zorg ervoor dat inzoomen niet leidt tot verlies van functionaliteit en informatie.
Bevinding 28: Wanneer bezoekers op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html met een viewport van 1280 bij 1024 inzoomen naar 400%, is de tekst 'Geen bestand gekozen' of (na het uploaden van een bestand) de naam van het bestand niet leesbaar. Zorg ervoor dat inzoomen niet leidt tot verlies van functionaliteit en informatie.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken, is er een cookiemelding aanwezig. Wanneer de knoppen 'Akkoord' en 'Niet akkoord' toetsenbordfocus hebben, verschijnt er een oranje focusrand. De contrastratio tussen de oranje rand (HEX #FE711F) en de oranje achtergrond van de knop (HEX #FDE0CA) is 2,1:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 30: Op meerdere plekken op de website, waaronder in het navigatiemenu bovenaan iedere pagina, komt een oranje focusrand voor. De contrastratio tussen de oranje rand (HEX #FF7320) en de witte achtergrond is 2,7:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. In de footer komt deze focusrand voor op een oranje achtergrond (HEX #FDE5D0), daar is de contrastratio 2,2:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit doet zich vaker op de website voor, bijvoorbeeld op de homepage onder 'Inspiratie nodig?' en in de cookiemelding bij 'Trek je toestemming in'.
Bevinding 31: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen.html kunnen bezoekers kiezen uit een lijstweergave, afbeeldingweergave of kaartweergave. De huidige pagina (weergave) wordt aangegeven doordat de achtergrond zwart wordt en het icoon wit. Wanneer deze optie (link of button) focus heeft, is dat zichtbaar door een zwarte focusrand. De contrastratio is dan 1:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit doet zich ook voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs/liefhebbers-van-dit-boek-lazen-ook1.html met de knoppen om nieuwe boeken in te laden (met de toegankelijke naam 'Volgende').
Bevinding 32: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice wordt met een oranje cirkel (HEX #FDE5D0) de huidige pagina aangegeven in de paginering. De contrastratio tussen het oranje en de witte achtergrond is 1,2:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 33: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken, is er een cookiemelding aanwezig. Wanneer bezoekers met viewport 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% en de tekst aanpassen naar de waarden zoals beschreven in dit succescriterium, valt de sluitknop visueel over de witte tekst, waardoor deze niet meer herkenbaar is. Zorg ervoor dat aanpassen van de tekstafstand niet zorgt voor verlies van informatie of functionaliteit.
Bevinding 34: Wanneer bezoekers inzoomen naar 400% met een viewport van 1280 bij 1024 en de tekst aanpassen naar de waarden van dit succescriterium, is de placeholdertekst niet meer volledig leesbaar. Zorg ervoor dat aanpassen van de tekstafstand niet zorgt voor verlies van informatie of functionaliteit.
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 35: Wanneer bezoekers met de muis over een uitklapbaar menu-item in het navigatiemenu bovenaan iedere pagina hoveren, worden extra menu-items zichtbaar. Ditzelfde gebeurt als bezoekers die via het toetsenbord navigeren de focus hier naartoe brengen. Deze content moet ook weer verborgen kunnen worden zonder de muishover of focus te verplaatsen, bijvoorbeeld met de escape-toets.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 36: Bovenaan iedere pagina komt een navigatiemenu voor met daarin een zoekfunctie. In de zoekfunctie kunnen bezoekers ervoor kiezen om in de catalogus te zoeken, ofwel op de site. Deze functionaliteit is niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruikmaken van het toetsenbord alle functionaliteiten kunnen gebruiken of zorg voor een toegankelijk en gelijkwaardig alternatief.
Bevinding 37: De links onder 'Volg het laatste bibliotheeknieuws' op de homepage zijn niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruikmaken van het toetsenbord alle functionaliteiten kunnen gebruiken of zorg voor een toegankelijk en gelijkwaardig alternatief.
Bevinding 38: De zoekresultaten op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice zijn niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Mogelijk komt dit omdat tabindex -1 is toegevoegd aan het div-element waar de content in staat, maar toetsenbordtoegankelijk niet handmatig is toegevoegd aan de elementen hierin. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruikmaken van het toetsenbord alle functionaliteiten kunnen gebruiken of zorg voor een toegankelijk en gelijkwaardig alternatief.
Bevinding 39: De nieuwsartikelen op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/nieuws.html zijn niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Mogelijk komt dit omdat tabindex -1 is toegevoegd aan het div-element waar de content in staat, maar toetsenbordtoegankelijk niet handmatig is toegevoegd aan de elementen hierin.
Zorg ervoor dat bezoekers die gebruikmaken van het toetsenbord alle functionaliteiten kunnen gebruiken of zorg voor een toegankelijk en gelijkwaardig alternatief.
Bevinding 40: Opmerking: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina staan uitklapbare menu items. Deze items zijn zelf links, maar omdat klikken met de muis, of met het toetsenbord de enter- of spatietoets, alleen tot gevolg heeft dat het menu item opent, zijn de links zelf niet functioneel. Omdat dit voor álle bezoekers een probleem is, is dit in dit rapport alleen een opmerking.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Op onder andere de homepage (https://waas4.bibliotheek.nl/) krijgt eerst het logo van de Bibliotheek focus, en daarna pas de skiplink naar de inhoud van de pagina. Zorg ervoor dat de skiplinks als eerste focus krijgen (na de cookiemelding) en daarna pas de rest van de pagina, zodat bezoekers herhalende content over kunnen slaan.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 42: Advies: De paginatitel van https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice is 'Zoekresultaten'. Overweeg de titel van de pagina beschrijvender te maken door de titel aan te vullen met de zoekterm, bijvoorbeeld 'Zoekresultaten voor Pride and prejudice'. Voeg daarnaast ook de afzender toe (de naam van de bibliotheek).
Bevinding 43: Advies: Iedere pagina heeft in principe een beschrijvende naam, maar de afzender mist. Overweeg deze toe te voegen (de naam van de bibliotheek).
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 44: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken, is er een cookiemelding aanwezig. Bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord moeten direct de cookiemelding kunnen verwijderen. Dat is nu niet het geval omdat eerst het logo van de Bibliotheek focus krijgt en daarna pas de cookiemelding. Zorg ervoor dat de cookiemelding éérst toetsenbordfocus krijgt.
Bevinding 45: Op de homepage (https://waas4.bibliotheek.nl/) krijgt in de maincontent eerst de het pijlicoon om naar het inspiratieoverzicht te gaan focus, en daarna pas de tekstuele link 'Naar de genres'. Dit is onlogisch. Zorg ervoor dat bezoekers die van het toetsenbord gebruik maken om over de pagina te navigeren ook een logische volgorde kunnen aanhouden.
Bevinding 46: Wanneer een bezoeker met het toetsenbord in het navigatiemenu bovenaan iedere pagina een uitklapbaar menu item opent, en daarna verder navigeert, blijft het geopende menuitem open staan. Zorg ervoor dat bezoekers ofwel zelf het menu moeten sluiten (bijvoorbeeld met een sluitknop of de escapetoets) voor zij verder kunnen navigeren, ofwel dat het menu automatisch sluit als de bezoeker verder navigeert.
Bevinding 47: Wanneer bezoekers inzoomen op pagina verschuift het zij-menu naar visueel onder de zoekresultaten. Met de link 'Filteren' kunnen bezoekers daar met de muis snel heen navigeren. Deze krijgt pas toetsenbordfocus ná de optie om de zoekresultaten te sorteren. Zorg voor een logische toetsenbordfocusvolgorde.
Bevinding 48: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs/liefhebbers-van-dit-boek-lazen-ook1.html krijgen de knoppen om nieuwe boeken in te laden éérst focus, en daarna pas de boeken. Om na het doornemen van de lijst die zichtbaar is nieuwe boeken in te laden moet de bezoeker daarom eerst met shift-tab terúg navigeren om vervolgens de knop 'Volgende' te gebruiken. Zorg ervoor dat de focusvolgorde logisch is voor bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 49: Op de homepage (https://waas4.bibliotheek.nl/) staan links naar Biebcafé, Werkplekken en de Leestafel. De link die bij de Leestafel staat is 'Schuif aan'. Dit is niet beschrijvend genoeg, omdat er geen directe context aanwezig is voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware om te bepalen waar de link naar verwijst. Maak de linktekst daarom beschrijvender, bijvoorbeeld 'Schuif aan bij de leestafel'.
Bevinding 50: Op de homepage (https://waas4.bibliotheek.nl/) staan links naar Biebcafé, Werkplekken en de Leestafel. In de kop van ieder item is een link en een afbeelding genest. Dit is geen goede manier van nesten. De links erven alleen een naam van ondergelegen elementen, niet van de kop. Hierdoor hebben de links geen naam (zie ook succescriterium 4.1.2.). Aangezien deze links dubbelop zouden zijn met de links die er al staan, is het logischer deze links te verwijderen. Plaats daarna het img-element ónder het h-element in plaats van er in.
Bevinding 51: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice komt paginering voor. De links hebben als toegankelijke naam alleen het cijfer van de pagina en het > icoon heeft als toegankelijke naam 'Volgende'. Dit is niet beschrijvend genoeg. Pas de namen aan, bijvoorbeeld naar 'Pagina 2' en 'Volgende pagina'. Een vergelijkbare situatie doet zich voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs/liefhebbers-van-dit-boek-lazen-ook1.html, met de knoppen 'Volgende' om nieuwe boeken in te laden.
Bevinding 52: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs.html komen 'Lees verder' links voor. Dit is niet beschrijvend genoeg. Zorg ervoor dat het voor bezoekers die bijvoorbeeld voorleessoftware gebruiken duidelijk is waar de pagina naar verwijst, door bijvoorbeeld de titel van de pagina toe te voegen, bijvoorbeeld 'Lees verder: Goed verhaal lekker kort'.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 53: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken, is er een cookiemelding aanwezig. Wanneer de knop om de cookiemelding te sluiten focus heeft, is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren weten waar zij zich bevinden door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Bevinding 54: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina krijgen de menu items Activiteiten, Klantenservice en Collectie geen zichtbare toetsenbordfocus. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren weten waar zij zich bevinden door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Bevinding 55: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen.html kunnen bezoekers voor kaartweergave kiezen. Wanneer de kaart in zijn geheel focus heeft, is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren weten waar zij zich bevinden door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Bevinding 56: Wanneer het selectievakje 'Bewaar op mijn computer' op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten/titel.443065691.html/bloedlijn/ focus heeft is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren weten waar zij zich bevinden door een duidelijke focusrand toe te voegen. Dit komt ook voor bij het selectievakje 'Automatische incasso' op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/Opzeggen.html.
Bevinding 57: Advies: Op meerdere pagina's waaronder op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs/liefhebbers-van-dit-boek-lazen-ook1.html, is de focus zichtbaar op een link doordat de onderstreping verdwijnt. Voor sommige bezoekers zal dit niet duidelijk genoeg zijn. Overweeg een duidelijke focusrand toe te voegen.
Bevinding 58: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen.html komen blokken content voor die bestaan uit een titel, een afbeelding met een link, een stukje tekst en een link. Wanneer de afbeeldingen focus hebben is dat niet zichtbaar. In dit geval is het beter deze links te verwijderen omdat ieder blok nu twee exact dezelfde links bevat. Dan kunnen de afbeeldingen decoratief gemaakt worden zoals beschreven bij succescriterium 1.1.1.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 59: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina komt een zoekfunctie voor. Visueel heet het invoerveld 'Waar ben je naar op zoek?' maar de toegankelijke naam voor dit veld is 'Zoekopdracht'. Zorg ervoor dat de visuele naam van het invoerveld voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 60: De homepage maakt gebruik van het nl_NL lang attribuut. Dit is geen geldige waarde, waardoor er geen valide taalverklaring aanwezig is op de website. Dit kan problemen veroorzaken voor bezoekers die gebruik maken van meerdere talen voorleessoftware. Zorg ervoor dat de juiste waarde aanwezig is, namelijk nl-NL.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 61: Op onder andere pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.10.html?q=jane+austen komen Engelse teksten voor, waar geen taalwissel voor is aangegeven. Het gaat hier niet om de namen van de boeken, uitgeverijen, of de auteurs, maar bijvoorbeeld wel voor ondertitels als '100 good women writers before Jane Austen'. Hulpsoftware leest deze tekst in het Nederlands voor, waardoor de tekst niet meer goed verstaanbaar is. Zorg ervoor dat voor deze teksten een taalwissel aanwezig is.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 62: Het formulier op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html maakt alleen gebruik van HTML5 foutmeldingen. Deze zijn onvolledig en verdwijnen weer zodra de bezoeker de focus of muisaanwijzer ergens anders plaatst. Zorg ervoor dat foutmeldingen vermelden wáár de fout is gemaakt en welke fout is gemaakt, en dat de melding zichtbaar blijft totdat de bezoeker de fout heeft opgelost. Dit doet zich ook voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html en op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten/titel.443065691.html/bloedlijn/.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 63: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten/titel.443065691.html/bloedlijn/ staat het invoerveld 'Postcode'. In de placeholder staat de instructie '4 cijfers'. Deze informatie verdwijnt zodra een bezoeker begint met typen. Zorg ervoor dat instructies bij invoervelden permanent zichtbaar zijn door ze onder of boven het veld te plaatsen en ze te koppelen aan het invoerveld, bijvoorbeeld met aria-describedby (zie ook succescriterium 1.3.1).
Bevinding 64: Op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html staat een formulier waarbij bij het invoerveld ‘Ik heb het meest gemist’ met een asterisk (*) wordt aangegeven dat het een verplicht veld is. Echter wordt bij dit formulier niet verklaard wat de betekenis van de asterisk is. Voeg een verklaring toe, het liefst boven het formulier.
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 65: Het formulier op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html maakt alleen gebruik van HTML5 foutmeldingen. Deze zijn onvolledig en verdwijnen weer zodra de bezoeker de focus of muisaanwijzer ergens anders plaatst. Zorg ervoor dat de foutsuggestie een aanvulling is op de foutmelding van succescriterium 3.3.1 Dit doet zich ook voor op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html en op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten/titel.443065691.html/bloedlijn/.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 66: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina staan uitvouwbare menu-items, bijvoorbeeld 'Activiteiten'. Bezoekers die niet kunnen zien en gebruik maken van voorleessoftware krijgen alleen voorgelezen dat zich hier links bevinden, maar weten niet dat het volgen van de link ervoor zorgt dat het submenu wordt uitgevouwen. Los dit bijvoorbeeld op door gebruik te maken van het aria-expanded element.
Bevinding 67: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina komt een zoekfunctie voor, met daarin een vergrootglas icoon. Dit is een knop, zonder toegankelijke naam. Zorg ervoor dat ieder interactief element een toegankelijke naam (in dit geval bijvoorbeeld 'Zoeken'), rol en waar van toepassing een waarde of status heeft.
Bevinding 68: Op de homepage (https://waas4.bibliotheek.nl/) staan links naar Biebcafé, Werkplekken en de Leestafel. In de kopelementen zijn links genest. Deze links hebben geen toegankelijke naam. In dit geval is het logischer deze links geheel te verwijderen.
4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 69: Opmerking: Na het verzenden van het formulier op pagina https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html krijgen bezoekers geen update of het verzenden gelukt is. Aangezien dit voor alle bezoekers verwarrend is, is dit in dit onderzoek slechts een opmerking.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
http://waas4.bibliotheek.nl - Zoekresultaten:
https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.html?q=pride%20and%20prejudice - Vestigingen:
https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen.html - Nieuws:
https://waas4.bibliotheek.nl/nieuws.html - Collectie:
https://waas4.bibliotheek.nl/collectie.html - Blogs:
https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs.html - Blogartikel:
https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/blogs/liefhebbers-van-dit-boek-lazen-ook1.html - Formulier reactie achterlaten:
https://waas4.bibliotheek.nl/activiteiten/Gemist.html - Contactgegevens Borne:
https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen/vestiging.5311874.html/telefonische-klantenservice-alle-vestigingen/ - Nieuwsbericht:
https://waas4.bibliotheek.nl/nieuws/vrijwilligers-leeshoek-gezocht.html - Inspiratie:
https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/inspiratie/online-bibliotheek.html - FAQ uitklappers:
https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen.html - Klachtenformulier met bestand:
https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/veel-gestelde-vragen/suggesties-en-klachten/opmerkingen-klachten-en-of-suggesties.html - Vestiging grid en kaart:
https://waas4.bibliotheek.nl/onze-vestigingen.grid.html - Zoekresultaat boek:
https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten/titel.443065691.html/bloedlijn/ - Leren:
https://waas4.bibliotheek.nl/leren.html - Niet bestaande pagina:
https://waas4.bibliotheek.nl/bestaatniet.html - Opzegformulier:
https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/Opzeggen.html - Bevestiging opzegging:
https://waas4.bibliotheek.nl/klantenservice/Opzeggen/Bevestiging-opzeggen.html?status=200#form_-1100172103 - Ontdekken en onderzoeken:
https://waas4.bibliotheek.nl/collectie/digitaal-aanbod/ontdekken-en-onderzoeken.html - Zoekresultaten anders:
https://waas4.bibliotheek.nl/zoekresultaten.catalogus.10.html?q=jane+austen
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.