Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Werken bij de EU
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Werken bij de EU |
---|---|
Datum | 9 oktober 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Voor de link 'Connect op Magnet.me' op pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/ staat een icoon dat aangeeft dat de link verwijst naar een externe pagina. Hier heeft het icoon geen alternatieve tekst en is de informatie die het icoon visueel overbrengt niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Zorg ervoor dat dit icoon een alternatieve tekst krijgt. Dit kan bijvoorbeeld met een aria-label op het a-element van de link zoals bij andere links met dit icoon is gedaan, let dan wel op dat het aria-label de toegankelijke naam volledig vervangt.
Bevinding 2: Op pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/toegankelijkheid staat in de header van de pagina het logo van de Rijksoverheid. Het logo heeft de alternatieve tekst 'Naar de homepage van werken bij de EU.nl'. Omdat het logo is opgemaakt als link omschrijft deze alternatieve tekst wel het linkdoel, maar niet het logo zelf. Zorg ervoor dat de alternatieve tekst het logo omschrijft, zoals op de homepage. Het linkdoel mag in de alternatieve tekst staan, maar dat is niet verplicht.
Dit komt ook voor op andere pagina's waar dit logo is opgemaakt als link.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 3: Nieuwe bevinding naar aanleiding van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Op de pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/contact staat tekst die begint met 'Voor antwoorden op vragen verwijzen we je graag naar de informatie op deze website en de websites waar naartoe gelinkt wordt..' Hier is het strong-element gebruikt om een heel stuk tekst nadruk te geven, dat is niet de bedoeling. Het strong-element is bedoeld voor het benadrukken van enkele woorden. Maak gebruik van de stylesheet om een tekst in dikgedrukt lettertype te tonen.
Bevinding 4: Advies: Op pagina
https://www.werkenbijdeeu.nl/training-en-advies/nuttige-websites-en-literatuur
zijn de namen van literaire werken en websites opgemaakt met het em-element. Omdat het hier om namen gaat is het goed dat hier nadruk op wordt gelegd, maar in dit geval is het beter om hiervoor het cite-element te gebruiken dan het em-element.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 5: Advies: Op pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/ staan blokken content die zijn opgemaakt als links, bijvoorbeeld de kop 'Tijdelijk contract' en de onderstaande tekst. Omdat zowel de kop als tekst zijn geplaatst binnen het a-element is de toegankelijke naam van deze link erg lang. Een lange linktekst is niet afkeurbaar, maar kan vervelend zijn voor gebruikers van hulpsoftware. Daarom is het bij blokken content altijd beter om alleen de kop op te maken als een link. Als alleen de kop is opgemaakt als link kan het klikgebied eventueel worden vergroot met Javascript.
Op dezelfde pagina zijn ook de blokken die verwijzen naar nieuwsberichten zo opgemaakt dat de linktekst lang is. De zoekresultaten op pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/zoeken?trefwoord=stage&search-submit= hebben hetzelfde probleem.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op onder andere pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/contact is onder de kop 'Deel deze pagina' een link naar 'X' te zien. De naam van deze link is 'Deel deze pagina op uw eigen account op Twitter'. Omdat hierin de actuele naam van dit medium ('X'), dat wel op het logo te zien is, niet voorkomt is de link lastig aan te spreken en te bedienen voor bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie. Los dit op door de naam van de link aan te passen, bijvoorbeeld naar 'Deel deze pagina op uw eigen account op X'.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 7: Advies: Op pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/training-en-advies/nuttige-websites-en-literatuur staan verschillende namen van literaire werken. Deze namen zijn in het Engels terwijl de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Namen zijn uitgezonderd van het hebben van een taalwissel, maar houd er rekening mee dat Engelse teksten op een Nederlandstalige pagina niet correct worden voorgelezen door screenreaders. Er kan toch voor worden gekozen om gebruik te maken van een taalwissel op de Engelse teksten, maar dit heeft alleen nut bij Engelse teksten vanaf drie of meer woorden.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: Op pagina https://www.werkenbijdeeu.nl/contact staat het invoerveld 'Telefoonnummer'. Wanneer bezoekers hier iets anders dan een telefoonnnummer invoeren, bijvoorbeeld tekst, verschijnt de foutmelding 'Veld 'Telefoonnummer' is niet correct, moet in volgende formaat zijn: Nummer.'. Deze foutmelding geeft aan welke fout de bezoeker heeft gemaakt, maar de suggestie hoe bezoekers de fout kunnen oplossen kan verwarrend werken. Geef een voorbeeld van het formaat dat bezoekers moeten gebruiken om het veld correct in te vullen, geef hierbij aan dat het om een voorbeeld gaat.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.werkenbijdeeu.nl/ - Toegankelijkheid:
https://www.werkenbijdeeu.nl/toegankelijkheid - Zoekresultaten:
https://www.werkenbijdeeu.nl/zoeken?trefwoord=stage&search-submit= - Contact:
https://www.werkenbijdeeu.nl/contact - Sitemap:
https://www.werkenbijdeeu.nl/sitemap - Vacatureoverzicht (PDF pagina):
https://www.werkenbijdeeu.nl/documenten/publicaties/2017/05/24/vacature-overzicht-24-mei-2017 - Nieuwsbericht:
https://www.werkenbijdeeu.nl/nieuws/nieuws/2024/07/11/in-maart-2025-starten-als-trainee-bij-de-europese-commissie-solliciteer-tot-30-augustus - Vast contract:
https://www.werkenbijdeeu.nl/werken-bij-de-eu/vast-contract - Soorten traineeships (tabel):
https://www.werkenbijdeeu.nl/werken-bij-de-eu/traineeship/soorten-traineeships - 404:
https://www.werkenbijdeeu.nl/test - Werken bij de EU:
https://www.werkenbijdeeu.nl/werken-bij-de-eu - Functie-eisen:
https://www.werkenbijdeeu.nl/werken-bij-de-eu/vast-contract/functie-eisen - Nuttige websites en literatuur:
https://www.werkenbijdeeu.nl/training-en-advies/nuttige-websites-en-literatuur
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.