Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website werkenbij.tweedekamer.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website werkenbij.tweedekamer.nl
Datum 19 april 2024
Scope van de website Binnen de scope van onderzoek valt:
  • Alle pagina's op werkenbij.tweedekamer.nl
  • Het formulier op tweedekamer.recruitee.com.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 9

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de website komen verschillende afbeeldingen voor die geen goede alternatieve tekst hebben, bijvoorbeeld:

Het is toegestaan om decoratieve afbeeldingen een leeg alt-attribuut te geven en daarmee te verbergen voor hulpsoftware. Het advies is wel om dit consistent te doen op de hele website en niet sommige afbeeldingen een alternatieve tekst te geven en andere niet.

Bevinding 2: Een aangepaste bevinding n.a.v. het oplossen van een bevinding uit het vorige rapport:
Op pagina https://tweedekamer.recruitee.com/o/engineer-network-security-engineer-2/c/new staat het logo van de Tweede Kamer. De alternatieve tekst van dit logo is 'Tweede Kamer logo'. Op het logo zelf is de volledige tekst 'Tweede Kamer der Staten-Generaal'. De volledige tekst op het logo moet ook voorkomen in de alternatieve tekst. Pas de alternatieve tekst daarom aan naar 'Tweede Kamer der Staten-Generaal logo'. Ook is de afbeelding verborgen voor gebruikers van hulpsoftware door het gebruik van aria-hidden=true. Verwijder dit attribuut

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op pagina https://werkenbij.tweedekamer.nl/verhalen/wesley-zitman onder de kop 'Als mijn werk een sport zou zijn....' zijn teksten met het strong-element opgemaakt. Hier wordt het strong-element alleen gebruikt voor visuele opmaak, niet voor de semantische betekenis van het element. Het strong-element mag alleen worden gebruikt op enkele woorden of korte zinnen om hier nadruk aan te geven voor hulpsoftware. Verwijder het strong-element van deze tekst en maak het eventueel op met CSS.
Op pagina https://werkenbij.tweedekamer.nl/vacatures/azure-devops-engineer zijn onderaan de pagina zinnen opgemaakt met het em-element, bijvoorbeeld 'Werken bij de Tweede Kamer betekent werken voor de democratie van Nederland...'. Het em-element mag ook allen gebruikt worden om nadruk te geven aan woorden, niet voor opmaak. Gebruik daarom CSS om teksten mee schuingedrukt te maken.

Bevinding 4: Op pagina https://werkenbij.tweedekamer.nl/vacatures/azure-devops-engineer staan verschillende koppen die alleen dikgedrukt zijn gemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld de kop 'Belangrijkste taken'. Het strong-element heeft niet dezelfde semantische waarde als een kop-element en mag daarom niet worden gebruikt om koppen mee op te maken. Verwijder het strong-element van deze koppen en maak ze op met een kop-element (bijvoorbeeld een h2-element).

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Wanneer bezoekers bijvoorbeeld een verplichte velden leeg laten bij het versturen van het formulier op pagina https://tweedekamer.recruitee.com/o/engineer-network-security-engineer-2/c/new, verschijnen rode foutmeldingen (HEX #FF2F2F) onder de invoervelden. Op de witte achtergrond heeft deze rode tekst onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 3,6:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op de homepagina https://werkenbij.tweedekamer.nl/ staat de onzichtbare kop 'tweede_kamer_employer_brand_v2 (1080p).mp4' bij de video. Dit is geen beschrijvende kop voor de video. Zorg voor een beschrijvende kop voor de onderliggende content.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Wanneer bezoekers een verkeerd e-mailadres invullen in het formulier op pagina https://tweedekamer.recruitee.com/o/engineer-network-security-engineer-2/c/new, verschijnt de foutmelding 'Please enter an email address.' op het scherm. Dit is een Engelse foutmelding terwijl de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Hierdoor wordt de foutmelding niet correct voorgelezen door screenreaders. Zorg ervoor dat ene taalwissel wordt aangegeven op deze tekst door gebruik te maken van het lang-attribuut, of vertaal de tekst naar het Nederlands. De voorkeur gaat uit naar het vertalen van de tekst zodat dit ook te begrijpen is voor mensen die niet (goed) Engels spreken.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
In het formulier op pagina https://tweedekamer.recruitee.com/o/engineer-network-security-engineer-2/c/new verschijnt een foutmelding wanneer een verplicht veld wordt leeggelaten bij versturen. De foutmelding die verschijnt ('Dit veld is vereist') geeft niet duidelijk genoeg aan welke fout de bezoekers heeft gemaakt. Zorg ervoor dat foutmeldingen altijd aangeven welke fout de bezoeker heeft gemaakt, wat in dit geval het leeglaten van een verplicht veld is.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij het veld 'E-mailadres' wanneer een verkeerd format wordt ingevuld. Dan verschijnt de Engelse foutmelding 'Please enter an email address.'. Zorg ervoor dat deze foutmelding aangeeft wat een goed e-mailadres is en in het Nederlands is.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
In het formulier op pagina https://tweedekamer.recruitee.com/o/engineer-network-security-engineer-2/c/new verschijnt de foutmelding 'Please enter an email address.' wanneer bezoekers een verkeerd e-mailadres invullen. Deze melding geeft geen suggestie hoe bezoekers de fout kunnen oplossen. Zorg ervoor dat wanneer bepaalde invoer wordt verwacht van bezoekers, in de foutmelding wordt aangegeven hoe bezoekers het veld correct kunnen invullen. Dit kan bijvoorbeeld door een voorbeeld format voor een e-mailadres in de foutmelding te plaatsen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-14 21:09:10 v2.4-011